icon

Ako riešiť finančné týranie partnerom?

4. sep 2024

Sme manzelia uz 4 roky a mame 2 male deticky. Aj napriek tomu ze bola uplne ina dohoda o financiach, nas zacal muz vydelovat, o spolocnom ucte nechce ani pocut a posiela len malu ciastku na chod domacnosti/pre deti.
Ked mu poviem ze potrebujem nejaky extra vydavok (chcem kupit ortopedicke topanocky, potrebujeme nieco do domacnosti) tak mi povie ze co som si nenasetrila a ze mam dat mladsie dieta do jasli a zacat pracovat ak sa mi zda ze mam malo penazi.
Ked pridem s vacsim vydavkom tak ma rovno vysmeje ze minam na hluposti a on sa na tom podielat nebude (napriklad nove autosedacky, lebo tie provizorne co mame uplne stroskotali na crash testoch a jednemu je uz mala), ale dokonca aj ked nakupujeme potraviny spolu pozera do kosika a pyta sa "na co ti je syr platkovy aj blok?" "Preco potrebujes sunku?" "Ten toast je o euro drahsi ako minule, kup rozky"
Pritom on zaraba naozaj slusne.
Ked som mu povedala ze uz takto neplanujem zit, odpoved bola "tak odid a som zvedavy ako to zvladnes ked pojdem do zahranicia a uplne prestanem prispievat"

Ako by ste postupovali?
Tiez by som chcela poprosit tie ktore mate s tymto skusenosti, riesili ste veci pravnou cestou a ak ano kolko to trvalo a ako to prebehlo?

lia2929
4. sep 2024

Prepac za vyjadrenie ale toto je first class zmrd. A presne tieto typy sa vzdy co registrujem vykluju zo slusne zarabajucich ludi. Je to ozaj sikana a tyranie…. Musis si dupnut a nastavit riadne pravidla😩pridem domov a muzovi dam hned 20 pus. Normálne mam nervy za teba z toho cloveka.

kristinka92
4. sep 2024

“ved je mala sanca ze havarujeme"
WOW, tak to je pekny K***** keď toto dokáže zo seba dostať. Takze jemu by to bolo vlastne aj jedno keby sa dietatu niečo pri nehode stane…už teda chápem že sa mu nechce ani deti kŕmiť “naco sunka, naco plátkový syr”, najlepšie keby nejedli vôbec

lenkakravcova
4. sep 2024

@simsalabim tak všade je to trochu inak. Evidentne to musí kvôli tomu, že to nemá vo svojej viere, riešiť autorka na štátnej súdnej úrovni.
Preto som napísala, čo som napísala. 🙂
Ak ťa to tak pobúrilo, nabudúce preskoč. Vďaka.

@zuzanapjat tak tam inde by sa musel sám rozhodnúť ako píšeš. V islame ho k tomu núti jeho viera. Ak je veriaci, vie, čo je jeho povinnosť pred Bohom (a predsa si nebude pridávať zlý skutok na misku váh). A aj v komunite by na neho pozerali dosť krivo, ak by si toto neplnil. Tento tu tak celkom dobre zhrnul: https://youtube.com/shorts/2rpvoGFEkR8?si=RB_9B...

@maciatkolulu to áno. Má povinnosť živiť všetky ak má viac manželiek. Rozdeliť svoj čas spravodlivo, aj peniaze, nemôže sa len tak na prvú manželku s deťmi vykašľať..

simsalabim
4. sep 2024

@lenkakravcova fakt sa mi s tebou nechce hadat, lebo si uplne zaslepena a islam tahas aj tam, kam ho tahat netreba. V islame ho nenuti jeho viera sa nejako spravat. Mala som tu cest stretnut moslimov, ktorym viera neprekazala pit alkohol a obrabat biele zeny. Takze - pomlcme o viere. Zalezi na charaktere toho muza, nie na jeho viere. A to plati aj pre krestana ci hinduistu...

lenkakravcova
4. sep 2024

@simsalabim ak niekto pije alkohol, a má sex mimo manželstva tak asi veľmi praktizujuci muslim nebude, že? To je ako keby si chcela tvrdiť, že žena chodiaca na interupciu je kresťanka..
Na viere záleží veľmi. A o to viac, ak človek nemá mimo nej žiadne hodnoty. Skutočne nepoznám zlých a necharakterných praktizujúcich veriacich. Proste od tých ľudí vieš, čo očakávať. Či sú to praktizujuci kresťania alebo iní praktizujuci. Od nepraktizujucich papierových je to vždy otázne.

lia2929
4. sep 2024

Ženy prečo sa tu rieši islam. ? Tento chlap čo autorka opisujeje iba vychcany hajzel manipulator a psychopat. Keď sa s nim autorka rozide odide a konecne naberie stastny zivot a slobodu to bude to najsprvnejsie😌💪🏻verim v teba autorka !! Pri rozvode mu daj ako darcek platok syra a rohlik a natlac cez uši do tej lakomej hnusnej sprostej hlavy.

simsalabim
4. sep 2024

@lenkakravcova ked o sebe tvrdi, ze moslim je a chodi aj do mesity, tak sa za moslima povazuje. ci? A tento tu - ten moslim nebol? https://www.dailymail.co.uk/news/article-112314...
Naozaj sa nechcem hadat, ci je dolezitejsie, ze sa niekto za moslima (ne)povazuje sam alebo za moslima (ne)povazujes ty. Ukoncime tuto debatu - tu nejde o vieru. Tu ide o chlapa bez charakteru. Bodka. Nedahaj do tejto diskusie islam. Autorke tym nijako nepomozes.

lenkakravcova
4. sep 2024

@simsalabim Boh vie, čo je to zač za človeka. Ja neviem, ale mohol to byť kľudne pokrytec - chcel kazať aby ho bolo vidno, ale v tajnosti robil iné. Však takí môže byť všade (napr aj medzi kňazmi a nebudeš preto písať, že kresťanstvo je na nič alebo že všetci kresťania sú takýto..).

Ok, aj keď neviem o akom charaktere je teraz reč.. lebo feministka by si mala našetriť na materskú a rodičák, aby to malo fifty-fifty. Z čoho má ten charakter pramenit u oboch z nich? O nič sa opierať nemôže.

simsalabim
4. sep 2024

@lenkakravcova ved presne o tom pisem. Viera s tym nic nema. Ide o charakter cloveka. A opierat sa staci o obycajne ludske hodnoty. Lasku, sucit, spolupatricnost.

lenkakravcova
4. sep 2024

@simsalabim ale odkiaľ má mať ten charakter?
Lebo z viery získava určite hodnoty, smerovanie. Prečo by neveriaci muž mal živiť manželku, ktorá je rovnocenná? Deti chceli obaja, ona dostáva prídavky na deti a rodičák. Prečo by on mal mať akože charakter a dávať jej nejaké peniaze mimo toho? Hlavne teda ak majú všetko ostatné na polovicu. A ak nie, tak z akého systému vychádzajú?
Z akého hľadiska by mala mať ona právo na živenie ak sú si rovní a všetko robia rovnako?
Ak sú neveriaci, ona má právo tam jedine sa obrátiť na súd.. a pravdepodobne sa tým pádom aj rozvedu. Ale inak v manželstve nič nedosiahne. Jej právo na živenie manželom (ktorý sa s ňou kvôli tomu nerozvedie) mimo náboženstva neexistuje. Ak to raz dá na súd o výživné, tak to už môže vypisovať rozvodové papiere.

simsalabim
4. sep 2024

@lenkakravcova Nie, nie, nie! Ja sa s tebou o tom nechcem rozpravat! odpoved mas vyssie. Skoncila som.

zuzanapjat
4. sep 2024

@lenkakravcova prečo by mal mať neveriaci človek charakter? Pretože charakter človeka vyplýva z genetických osobitostí, životných skúseností a toho, čo zažíva človek v detstve. Nie z náboženstva. Preto ťa možno udivuje, že ateista môže bez akýchkoľvek problémov plne živiť rodinu a moslim to reptanie komunity rozchodí... nie je to o tom, že je ten človek pokrytecký moslim, ale o tom, že videl ako sa jeho otec chová k matke napríklad. Alebo o tom, že mal v detstve nedostatok a tak je mu proti vôli sa o to, čo má deliť... atď.

ivuska027
4. sep 2024

@lenkakravcova ty si dobre mimo 🤦‍♀️ Založ si vlastnú tému, kde budeš vsetkych presviedčať o svojej pravde. Ak Ti tam vôbec niekto napíše. A normálnu diskusiu nechaj ostatným. 🙂

januska12323
4. sep 2024

@lenkakravcova toto nie je téma na obhajovanie islamu, zmrdi sa nájdu aj tam aj keď ty si k tomu slepá.

lenkakravcova
4. sep 2024

@zuzanapjat charakter aj u neveriaceho človeka je formovaný častokrát morálkou náboženstva. Nemusí sa hlásiť nikam, no častokrát práve myšlienky spravodlivého delenia a cností preberá z náboženstva (či už priamo, cez nejaké výroky) alebo nepriamo (cez praktizujúcich) alebo okrajovo (cez podobne výroky v nenabozenskej literatúre ohľadom etiky a morálky). Aj na etike v škole sa učia veci, ktoré sú prevažne prevzate z náboženstva, len bez viazanosti na neho (na tú časť ohľadom viery v Boha).

@ivuska027 prenechávam vám ju teda 😀

bluka2
4. sep 2024

Čo je také nevyhnutne poriešiť pred odchodom od psychopata / narcisa? Vo svojom zaujme, čím skôr to vybav, nie že to potrvá. Veď s nim žijú aj deti a asi chceš aj pre nich niečo lepšie než život s niekým, komu nestoja ani za autosedacku?
Dufam, že ma v pláne ist niekam poriadne daleko do zahraničia, taká Austrália ideál. Aj z posledných peňazí by som mu ešte prispela na letenku, debil.

marcellka32
4. sep 2024

@lenkakravcova 🤦🏻‍♀️ je nejaká diskusia, kde netocis o islame? Táto diskusia s tým vôbec nesúvisí

lenkakravcova
4. sep 2024

@marcellka32 Možno sa nejaká nájde 🙂

zuzanapjat
4. sep 2024

@lenkakravcova prv sa sformovala morálka, tá sa potom implementovala do náboženstiev. Totiž aj v pohanstve mali kmene vnútorné pravidlá. Alebo si myslíš, že len tak medzi sebou sa v kmeni ľudia okrádali a zabíjali ako sa im zmyslelo? Myslíš, že im to našepkal boh hromu, boh dobytka alebo bohyňa lásky? Alebo sa proste snažili aby ich kmeň mal schopnosť prežiť, brániť sa a rásť? Ako je možné, že totálni domorodci bez akejkoľvek viery prežili doteraz? Ako je možné, že sa tam muži starajú o lov (prežitie rodiny) a ženy o deti.

lenkakravcova
4. sep 2024

@zuzanapjat No podľa náboženstva to bolo naopak 🙂 Ak bol Adam muslim (ktorý bol v kontakte s Bohom priamo), mal priamo eitku a morálku od Jediného Boha - dostal zákony, ktoré mal dodržiavať.
Domorodci žili ďaleko ďaleko po prvom človeku..

autor
4. sep 2024

Ako to tu tak citam by sa mozno mala tema premenovat na "Pociatky moralky a nabozenstva - kde je pravda?"😅
Ale zarty bokom rozumiem ze je to zaujimava debata, no psychopati maju zial zmeny v mozgu ktore im zabranuju pocitovat empatiu - preto sa obavam ze by ho ziadne nabozenstvo/ateizmus/eticka vychova nespasilo 😅
@lenkakravcova
@zuzanapjat
@simsalabim

zuzanapjat
4. sep 2024

@lenkakravcova podľa naboženstva je logicky vela veci naopak. Ako inak by nabozenstva prezili, vsak ano.

lenkakravcova
4. sep 2024

@zuzanapjat tak no, nie je vylúčená ani jedna zo spomínaných možností. 🙂 buď to bolo tak alebo naopak, každý len v niečo z toho veríme. No už končím, nech to tu nespamujeme 🤭😀

zuzanapjat
4. sep 2024

Autorka: prepáč 🙂))) ma to vzdy chyti taka tema o nabozenstvach :D Kazdopadne, ty vies co mas robit. Aj ked je to tazke, ale myslim si ze v konecnom dosledku aj poucne pre teba a ze v dalsom vztahu nejako vycitiš nejake naznaky u partnera a rozsvieti sa ti v čas kontrolka.

simsalabim
4. sep 2024

Autorka - prepac. Ja sa neviem ovladat, ked vidim, ako je niekto uplne zaslepeny 🙊

negymama
4. sep 2024

baby nekrmte toho trola...kravcovu.
Kazdy druhy prispevok o islame bla bla. Nedkokazem potom normalne citat temu, ked je to zahltene, zrejme umyselne, odbockou na islam. Hlavne, ze sa o nom toci, a to slovo na "i" je v kazdej druhej vete.

sevrin
4. sep 2024

AUTORka mám pocit, že tiež patríš medzi tie tisíce nešťastníc, ktoré pred svadbou mali vidieť to, čo nechceli vidieť.

kaktusik007
4. sep 2024

@sevrin nemusi to tak byt - viem to podla seba. Ak nemas skusenosti so psychopatom - nemas sancu ho v tom cloveku poznat. Pretoze na zaciatku je to lovebooming - citis sa s nim ako princezna. A potom ta postupne zacne varit ako zabu - aj tu treba varit v studenej, lebo ak ju das do horucej vyskoci. No a cirka v obdobi druheho dietata, ktore je idealne kratko po prvom, prichadza nejake to vytriezvenie a uuups, ved ty si takyto nebol.... lebo vtedy uz sa pomaly prestava pretvarovat a az vtedy zacina ukazovat svoj realny charakter.

stanulienkat
4. sep 2024

@lenkakravcova jeeeeej😁Dnes som sa dozvedela, ze Adam bol muslim. Hadam bol aj cernoch? A Eva sexi mulatka...

tortelinka
4. sep 2024

@lenkakravcova riadne mimo 😐