Ako riešiť finančnú podporu od partnerových rodičov?
Ahojte, mam už dlhšie problém s partnerom a jeho rodinou. Ako vyplýva z názvu diskusie partnerova rodina nám vôbec nepomáha s dieťaťom finančne, a teda nepodporuje svoje prvorodene vnúča (vraj vytúžené). Chodia si pravidelne (3-5x ročne) na výlety alebo dovolenky v rámci Európy. Podnikajú, tvrdia, že im už podnikanie nejde a sú v mínuse. Už pri narodení dieťaťa nám neprispeli (ani zo slušnosti) nič. Ani euro. Dostali sme nejaké tri hračky v minimálnej hodnote, ktoré ani nekupovali ale dostali. Taktiež nám jeho matka od známej doniesla tašku oblečenia. Preplatili jedny náušnice. Moja rodina pravidelne "prispieva" nielen finančne, ale aj praktickými vecami kt. využijeme. Keďže som na RD pomoc by sa nam hodila. Partner však v tomto nestojí pri mne a tvrdí, že nie sú povinni živit naše dieťa lebo to nepotrebujeme ani mu nosiť dary a pod. Vo mne však vrie keď sústavne pro každej návšteve počúvam o dovolenkach alebo výletoch a nám nepomôžu nič. On očakáva, že sa budem s nimi stretávať tak často ako s našimi, ale ja nemám záujem o ich snobskú spoločnosť. Ani z jedného výletu dieťaťu nič nedoniesli. Mne to príde totálne nefér voči mojej rodine, ktorá sa snaží nás podporiť, aj keď nemajú toľko ako oni. Naši prídu raz za mesiac na otočku, a oni by sa k nam chceli nasačkovať na celý víkend s tým, že sme nútení sa im venovať tri dni a ja si to neželám (z pochopiteľných dôvodov) . Vzťahy medzi mnou a nimi sú na vode mrazu a partner sa ich sústavne zástava. Svokra tu bola raz pomôcť na tri dni a nezaplatila ani nákup, ani dieťaťu nič nedala. Pravidelne si nechá všetko platiť.
Chcela by som sa opýtať, že či si myslíte, ze je k veci ich priamo v tomto konfrontovať z mojej strany keďže on to neurobí alebo im mam dávať dieťa "zadarmo" a tváriť sa, ze to je okey alebo nie som povinná im len preto že sú to jeho rodicia nosiť dieťa. Ďakujem
@babulkomale tvl, to jaké že to máš přátele!? aby bylo povinnosti , že tě přijmou jen s darem v ruce. my se navštěvujeme několikrát do měsíce. představ si, že si i navzájem pomáháme, když je potřeba, dokonce si pujčíme i peníze, když někdo nutně potřebuje a nemá tak velkou hotovost. ale nikdy jsme si vzájemnou návštěvu nepodminovali nějakými dary nebo čímkoliv podobným....ale tak, každý to máme nastavené jinak. a vy zřejmě pouze jen stylem něco za něco. ..charakterové vady. si mě rozesmála.tak hlavně, že v tom máte jasno. a že nemáte nic proti lakomcům, a vy jste potom co?
@skolara aj ja žijem v cudzine už veeeela rokov a tu to nie je.Nosit deťom zakaždým...a malému dieťaťu čokoládu?Pre pána,to som ani ja nedala keď nemal ešte ani rok.Je sedliacke očakávať. Lebo len ti,co závidia a nemajú,očakávajú.Ti,čo sú so životom spokojní, nebudú očakávať od svokrovcov ani rodičov.Aj ja,sa rozdam ked raz budem mat vnucence,ale to som ja.A nebudeme sudit druhu stranu,ked nedaju nic.Ja dam,lebo chcem,budem chciet,ale neznamena,ze to iste musia robit ostatní .Tu ide len o zavist.Nic viac.
@anickabasnicka nechapes, ze to nikto nepodmienuje, ale ludia su tak proste nauceni?
Teraz to otacas na to, ze sa jedna o kamosov co chodia ma kavu, ale tu sme sa bavili o navstevach raz za cas, kedy niekto neprinesie nic dietatu a o rodinnych oslavach.
Nie o tom, ze kamoska pride na kavu.
Ale tak, mame skusenosti ze niektore narody su stedrejsie, ine nie.
Casnici v letoviskach by vedeli rozpravat 😃
@katkami123 najkrajším darom pre nás je prítomnosť ľudí a vzťah, ktorý s nimi máme. Autorka píše, čo dostali, ale ona chce pravidelnú finančnú podporu a dary v inej hodnote.
To nieee toto 🤦🏼 Ale konfrontovat ich mozes, aspon zistia o tebe pravdu 👍🏼
@katkami123 ty tak perfektne poznáš jej svokrovcov ? Nikde nepíše čo robia, ako robia, aký biznis a s koľkými ľuďmi. To v tejto diskusii nie je gro. Ani ty to sem nemáš čo ťahať . Ani autorka ani nikto nerieši biznis starých. Riešime iba je hnev, že svokrovci nedonesu jej 11 mesacnemu dieťaťu bohaté a hojné dary , nijako im nepomôžu, nedajú lôve.
No nedonesu, nedajú. Je to ich vizitka, ich charakter, očakavať môže, mať predstavy ale to je všetko. Nijako a nikto ich nedonúti.
Teba , aj mňa, by hanba fackovsla, prísť s prázdnou rukou, nedoniest ani maličkosť,.
Teba aj mňa, by hanba fackovla chváliť sa drahými handrami a luxusnými výletmi, dovolenkami.
Ale ako vidíš, ich to absolútne netrápi,.
To je ich vizitka a charakter.
Vizitku aký má charakter a nenávisť ku svokrovcom nám autorka predviedla hneď od začiatku v úvode a aj potom v príspevkoch. Lebo oni majú, ona nie.
Holt, oni naozaj nie sú povinní, ale znova - ich vizitka a charakter
@terezka1947
Autorka to napísala tak ako to v tej chvíli cítila. Ty keď si nahnevaná, tiež sa asi inak vyjadruješ ako keď je všetko ok. Ja neviem, ale obviňovať tu niekoho ešte aj za to, čo prežíva a aké má emócie a diktovať mu tu, čo by mal prežívať a cítiť. Mne už príde choré ako sa tu aj z úplne toxických starých rodičov robí nedotknuteľný svätý grál.
Pozrite sa vy, čo ste tu vy povypisovali húfne autorke. Ešte veľmi slušná k Vam bola ako ste ju tu dourážali. Keď už chcete skusnú komunikáciu, tak ju nestupňujte a začnite od seba.
A moja konverzácia končí tým momentom ako tu mám vysvetlovat dospelým ženám, že keď idem niekde na návštevu a viem, že dotyčná osoba (kolegyňa, kamaratka, rodinný oríbuzný, tobôž vlastné vnúča) má narodeniny, meniny, sviatok sú Vianoce, že slušnosť káže niečo priniesť… tak toto ja vysvetľovať nebudem. Toto je o výchove a toto mali vedieť ešte ako malé deti.
@katkami123 presne, moji synovia sa pytali, co kupime susede k narodeniu babatka a co babatku.
Toto nemohol niekto reálne myslieť vazne😁
@babulkomale
Toto mi príde uplna samozrejmosť. Ja som podostavala drobnosti od susedov, kolegov, kolegýň, kamarátiek, hryzatko, bodyčko a veľmi to zahrialo pri srdci, že sa tešia spolu so mnou, že na nás myslia, majú nás radi. V praci sme sa vždy zbierali, keď sa bábätko kolegyni/kolegovi do rodiny narodilo. Tu na MK, to je iný svet. Fakľa s vidlami do ruky a vykrikovať, že dať niekomu body za 2,50€, tak si zlatokopka a robíš si biznis na dieťati. 😀
@katkami123 a tiez to nie je o tom, ze by oni nemali. Ide o to, ze my im nieco chceme dat od nas. A samozrejme, aj pozornost, cas a pomoc, ked ju budu potrebovat.
Tu sa vsetko extremizuje, ze len jedno alebo druhe. Alebo najradsej nic, aby sa usetrilo.
@cacianka
Poďme riešiť aj hnev tuto zúčastnených dám k autorke a čo jej tu povypisovali. Že kto viac prestrelil. Z môjho pohladu je autorka nahnevaná právom, takéto chovanie nie je normálne. Žiaľ, len tu zo seba neurobila dostatočnú blbku a chuderu, aby tu všetkým cinkla na strunku, asi je tu nová, lebo tu aj keď sa zakladá diskusia, je potrebné formulovať každé slovíčko tak, aby si bol dostatočný poľutovania hodný chudák. A aj keby,… určité nicky si už nájdu z celého príspevku vždy nejaké jedno slovíčko, prípadne slovné spojenie, pre čo sa oplatí do autorky ryť.
@babulkomale
Samozrejme, že to nie je o tom, žeby niekto nemal… mat dieťa nikdy nebude zárobková činnosť ( okrem Kollarovych krasavíc a instagramovych matiek). Ale priniesť pozornost, je slušnosť a poteší. O to viac zamrzí, keď si skôr spomenú kolegyne, kamarátky, susedky ako vlastná rodina. A asi to je autorkina hlavná myšlienka, ktorú nešťastne sformulovala. Že niekedy na teba myslia viac cudzí a tešia sa spolu s tebou, ako vlastná rodina, to je to, čo zamrzí a nahnevá.
@katkami123 ale že netrep ! Drvivá väčšina žien je tu dobroprajnych, nechodia na návštevy s prázdnou rukou, novonarodenému dieťaťu v rodine či okolí dajú darček, matke pozornosť, hocikomu drobnosť pre radosť sviatok nesviatok, ale uvedom si pointu - povinnosť to nie je !
A ty tu neskutočne hejtujes ženy , vytiahla si do boja a tasila plamenny meč, lebo poznáš všetky ženy, asi tak ako spomínaných svokrovcov, že sú hnusne žgrlave a nekúpia ani 1 posrate bodičko.
Inokedy píšeš veľmi rozumne, ale dnes ti ide jedovatá slina.
Slováci sme vnímaní ako pohostinní, pre návštevy sa chystá dosť bohaté pohostenie, alebo sa objedná dobrá donáška, či sa sadne v podniku a pozve.
Zato v zahraničí sa veeeelmi často stane, že ťa síce pozvú po čase na kávu, ale ponúknu na tanieriku iba pár keksov, zjes 2ks ok, ale pri treťom zazeraju ako na nenazranu a už ťa nikdy nepozvu.
Bežné býva zvykom, že na svadbe sa zaplatí 1 jedlo, ale pitie si objednávaš a platis sama. Napr.casto sú v ČR také svadby , veľké okázalé drahé, ale pohostenie pre svadobčanov je pár chlebíčkov, pohár vína a ak chces viac objednaj si a zaplať zo svojho. V porovnaní s našimi svadbami, a najmä na východe, úplne iný svet a žgrlavstvo.
@katkami123 ja som nič urážlivé autorke nenapísala.
A viem,čo je slusnost,aj čo komu z lásky,či úcty mám darovať.
No stále si stojím za tým,že autorka má "svokrovcov" akých má, bohužiaľ. Ale aj tak stále platí,že nie sú povinní nič nikomu kupovať.
Je síce smutné,že to nerobia,ale ich počet činnosť to nie je. A autorka to musí akceptovať,lebo vykrikovať im to je pod úroveň .
@zmrzlinka2021
Prepáč, ale ja som zatiaľ len prečítala, že svokra ich tam vyžierala 3 dni a prídu vždy s prázdnymi rukami na návštevu. Čiže nič nedaju a ešte zoberú.
Ani som si nevšimla, žeby niekde od nich autorka pýtala peniaze, skôr naopak, písala tu niečo o tom, že svokre platila vždy kávu. Čiže peniaze ťahá svokra.
Minule tu bola iná téma, kde zas autorku zvozili, že keď príde na návštevu prespať k rodičom, ako to, že neurobí nákup a ide si rodičov vyžierať.
MK je krásny príklad toho, že diskusia sa vždy otočí tak, že staršie zeny tu diskriminujú tie mladšie, že rodicia môžu vždy všetko. V jednej téme bola autorka vyžierka, v tejto téme je zas táto autorka zlatokopka. No, zlatokopka by už dávno v takejto rodine nebola, vydržala by tak týždeň.
Jednoducho rodicia jej priateľa sú totálne vychcaní. Toto sa nerobí.
@cacianka 👏
@katkami123 nemusis nas nic ucit. My to vieme. Neviem odkial si zobrala ze by sme nic nedali a zw sme zgrlave. A tiez by ma hanba fackovala. Ja aj kamoske pre dieta nosim pozornost napeciem kolac a podobne. Takze ano za mna za teba sa to patri. Ale je kopa rodin kde ozaj toto nik neriesi a darceky si nedavaju aleze vobec. A je rozdiel keby autorka napisala ze mrzi ju to ze nic nedali vnukovi ako to co popisala. Ci v hneve alebo nedopatrenim alebo ze taka je. To my nevieme. A sama si uzanala ze to napisala blbo. No napisala a nato sa reagovalo. Ako to uz bolo myslene vie iba ona. Navyse kopa zien jej tu reagovalo vpohode aj napisali ze dokonca ju z casti chapu ale nezmenime to a teraz im nedavat vnuca tiez nie je ok. Stale plati to ze to nie je povinnost. Mozno slušnosť a ze sa to patri ale nie povinnost. Je to ich vizitka. Ked sa mi narodil syn alebo mal narodky necakala som ze nieco dostane. Jasne ze to potesi ze to je mile ale neberem to ako samozrejmosť. Keby nedostal nic od babky no zamrzi to ale co uz. Nejdem natom stavat svet. Hlavne zariadim aby dostal odomna. Akoze chapem co chces povedat ale je to ich vec ci daju vi nedaju. My a autorka si o tom mozme myskiet svoje. A aj myslime. No hned si nas zaskatulkovala lebo sme napisali ze to neni povinnost. No neni. Jedine co musime vzivote je zomriet . Ci jak.sa to hovori
@terezka1947
Ako som už písala, nemáme povinnosť ani po 💩 si utriet zadok a robíme to. Písať tu o nejakej povinnosti… na takéto veci neexistuje zákon. Ale je to o slušnosti, výchove. A jej svokrovci ju nemajú. Mne príde choré tu takých ľudí obhahovať. Nič nedám a ešte zoberiem. Mne pripomínajú dokonale určitý typ slovenských podnikateľov, čo večne nemajú a potom ich vidíš 5x na all inclusive dovolenke a na najnovšom mercedese. Len ošklbať všetko dookola.
@ns994
To je super, že to všetky teda viete, len potom nechápem tie predošlé komentáre, že autorka je zlatokopka , lebo priniesť darček ku sviatku je “biznis plán”. Autorka tu už bola asi 7-8x blbá, zlatokopka, všetko možné aj nemožné a reálne ešte vypláca aj za svokrovcov. Ono buď, keď prídem ku niekomu prespať, neprídem s prázdnymi rukami, alebo urobím nákup, alebo dám € do obálky. Ale prísť prespať a prídem aj s prázdnymi rukami, aj neurobím nákup… no toto napísať obrátene v inej téme, kde sú rodicia napr. dôchodcovia (RD je taký dôchodok, aj menší)… tak taká diskuterka by mala jeden hejt za druhým, až by nestíhala čítať. Tu je to svokra, matka, tak je to ok, skonštatuje sa, že nemá povinnosť a autorka nech je rada, že je rada a nech drží ústa.
@katkami123 pozri. Ja ich neobhajujem. Myslim si svoje. Ja som to o nej nenapisala ale hodila si nas vsetky do jedneho vreca. Co sa toho tyka. No napisaoa to ako to napisala. Vyznelo to tak. Preto to niektore tak pochopili. Diskusia sa vola financne nepodporuju dieta. Je rozdiel financie a rozdiel bodycko. Uz len sama autorka musi vediet ako yo mala na mysli a ake maju vztahy. Tymto by som to uzavrela.
Skoro mi oči z jamiek vybehli keď som to čítala,.To čo si ty za osobu,na čo si si robila dieťa,keď čakáš,že ti naň niekto,aj keď rodina,bude prispievať.Mat ťa za nevestu,tak ti nedám nič,už len preto,čo si tu napísala A asi aj preto vám nič nedajú a ešte chcú všetko aj preplatiť.Fuj,sa môžeš hanbiť.
@katkami123 tak ja mám z autorky pocit, že si myslela, že keď porodí dieťa zazobancom, tak automaticky bude dieťa dostavat bodyčka z luxusných butikov aj dieťa. A nestalo sa. Tak tu teraz prská. Čo ju je do toho kde chodia starí na dovolenku a koľkokrát, alebo kde si babka nakupuje handry? O dieťa sa majú starat v prvom rade rodičia. To, že ona je na RD neznamená, že sa jej bude celá rodina skladať na život. Preratala sa, to je všetko.
Choďte k.nim aj vy na obed a "vyživovanie" bude vzájomné,🙂Skús sa zamyslieť aj oni boli mladí a asi im toež nikto nič nedal. Je v Tebe xávisť, nekaz si zbytočne vzťahy so svokrovcami. Je fajn ak starí rodičia finančne pomôžu ale ich povinnosť to nie je.
Je hrozne vtipné sledovať ako mne rozmaznanej k.. všetci dali všetko zadarmo, ja každému závidím a od každého čakám honosné dary. Je zaujímavé ako ste prišli nato, že chuderka "svokra" nám strašne pomáha, na všetko si zarobila sama a drela od večera do rana. Co ked to tak nie je? Taka možnosť nie je, ze? Mohla by som tu opisovať aj väčšie podrobnosti ale vzhľadom na utajenie osôb to neurobím. Keďže takých ľudí ako sú oni treba hľadať pod lupou a verte alebo nie dá sa prísť na návštevu k tehotnej žene a doniesť jeden ananás (ktorý si môžete zobrať opäť domov), taktiež je možné si nechať platiť od tehotnej v restike a tváriť sa že som si zabudol peňaženku potom ako som hodinu rozprával o kúpe novej motorky, je možné sa sústavne fotiť a natáčať dieťa aj bez súhlasu matky, obdivuhodné ako ste to takto prekrutili😃liike
Závidíš ,,svokre” že si vie zariadiť život, zatiaľ čo tebe to nevyšlo? To naozaj si taká úbohá, že ešte máš aj zrátané, koľkokrát si jej zaplatila kavu?
Už trochu skludni nervy, ženy tu reagujú iba na to, čo a ako si napísala.
Nikde nepíšeš o zabudnutej peňaženke, a i o tom ako svokra drela. Píšeš výlučne že svokrovci nepodporujú dieťa, tak sú reakcie k tomuto gro.
@katkami123 ty jsi jak obehraná deska, že to tak narovinu napíšu. i kdyby ti svokrovci ty peníze před tou matkou jejich vnuka hodili na jednu hromadu a zapálili, tak je to jen jejich věc, co s nimi udělají.nikde se neučí, že když jdeš na návštěvu, že musíš něco přinést, ani na ty narozeniny. můžeš, ale nemusíš!!!! tak už dej s tím pokoj. a jestli si neumí udělat autorka pořádky doma se svokrou a ríct ji, že ji osobně to vadí, tak at si tady potom nestěžuje, pro změnu je to zase jen a jen její vizitka, že je závistivá a za zády umí jen pomlouvat...ooo bože, kam jsi rozum dal

@katkami123 ja si naopak prave myslim, ze u nas na SK sa vela nosi, vela pecie na oslavy, nosi do prace ked ma niekto narodky alebo len meniny. Aspon u nas v rodine aj medzi kamoskami je to tak. Nezazila som ze by niekto prisiel naprazdno, ani ja nikdy.
Stari rodicia chodia gratulovat ku vsetkemu, robime oslavy, stretavame sa, ja som vo svojej bubline spokojna.
Jasne ze to nie je o tom, ze ja si nie som schopna kupit bonbonieru, alebo detom hracku 🤦
Nezazila som chvalabohu nazivo take lakome hlupane, ake sa tu prezentuju.