Ako riešiť finančnú podporu od partnerových rodičov?
Ahojte, mam už dlhšie problém s partnerom a jeho rodinou. Ako vyplýva z názvu diskusie partnerova rodina nám vôbec nepomáha s dieťaťom finančne, a teda nepodporuje svoje prvorodene vnúča (vraj vytúžené). Chodia si pravidelne (3-5x ročne) na výlety alebo dovolenky v rámci Európy. Podnikajú, tvrdia, že im už podnikanie nejde a sú v mínuse. Už pri narodení dieťaťa nám neprispeli (ani zo slušnosti) nič. Ani euro. Dostali sme nejaké tri hračky v minimálnej hodnote, ktoré ani nekupovali ale dostali. Taktiež nám jeho matka od známej doniesla tašku oblečenia. Preplatili jedny náušnice. Moja rodina pravidelne "prispieva" nielen finančne, ale aj praktickými vecami kt. využijeme. Keďže som na RD pomoc by sa nam hodila. Partner však v tomto nestojí pri mne a tvrdí, že nie sú povinni živit naše dieťa lebo to nepotrebujeme ani mu nosiť dary a pod. Vo mne však vrie keď sústavne pro každej návšteve počúvam o dovolenkach alebo výletoch a nám nepomôžu nič. On očakáva, že sa budem s nimi stretávať tak často ako s našimi, ale ja nemám záujem o ich snobskú spoločnosť. Ani z jedného výletu dieťaťu nič nedoniesli. Mne to príde totálne nefér voči mojej rodine, ktorá sa snaží nás podporiť, aj keď nemajú toľko ako oni. Naši prídu raz za mesiac na otočku, a oni by sa k nam chceli nasačkovať na celý víkend s tým, že sme nútení sa im venovať tri dni a ja si to neželám (z pochopiteľných dôvodov) . Vzťahy medzi mnou a nimi sú na vode mrazu a partner sa ich sústavne zástava. Svokra tu bola raz pomôcť na tri dni a nezaplatila ani nákup, ani dieťaťu nič nedala. Pravidelne si nechá všetko platiť.
Chcela by som sa opýtať, že či si myslíte, ze je k veci ich priamo v tomto konfrontovať z mojej strany keďže on to neurobí alebo im mam dávať dieťa "zadarmo" a tváriť sa, ze to je okey alebo nie som povinná im len preto že sú to jeho rodicia nosiť dieťa. Ďakujem
Neviem,ci ta povzbudim,no som vydata 12 rokov"z toho 8 rokov som bola na RD so 4 detmi,ktore sme MY chceli. Moja mama len jojkala,naco nam ich bolo tolko treba. Dnes pracujem,konecne sa nam dari pozariadovat dom"aby navstevy nesedeli len v kuchyni za stolom a minuly rok som bola vo veku 35 rokov prvykrat v zivote na dovolenke pri mori...tej takej...ze paradnej,letecky...na nieco si treba v zivote pockat,na nieco zarobit,nieco ozeliet a na nieco dozriet...
@maminkadeticiek ja mam
Tiez dve prace a manzel to iste a sami si financujeme byt aj zivot. Napriek tomu nam moja mama donesie nakup, otec sem tam da euro, svokra hracky a oblecenie. Nevidim na tom nic divne. Ty ako babka NIC vnucatkam nekupis? Ja nepisem o tom, ze im ma platit ucty. Ale o tom, ze ma potesit svoje vnuca a syna s nevestou.
@matkahelka podobne aj ja 😀
Ja by som ich nekonfrontovala, dieťa by som im zapožičala aj zadarmo, ak by sa o neho dokázali adekvátne postarať, nech ho zoberú na dovolenku potom sa môžu vychvaľovať , ale určite by sa mi nepáčilo, že ak vy ste na tesno a tvoji rodičia vám dačo dajú na prilepšenie a vy to potom máte minút na svokrovcov, ktorí vás prídu vyžrať cez vikend tak to neviem či by som to zvládla. A ako bonus vám k tomuto ešte budú rozprávať zážitky ako si užívajú tak neviem , to by mi vadilo aj keby to bolo naopak , že by vám dávali niečo svokrovci a tvoji vás chodili vyžierať.
Ale najviac by mi vadilo,že partner ta nepodpori a že vy ste kvázi natesno, druhí vám pomáhajú a on by nedbal platiť jeho rodičom a ešte k tomu ako bonus počúvať jak sa oni majú dobre a na kolkych dovolenkách boli. Čo vy by ste pominali na ich hostenie za to by ste radšej mali ísť na výlet so svojim dieťaťom.
Ako už tu hejterky spomínali tak sa každý ma starať o svoje dieta takže aj vy sa držte tohto hesla. Určite nehostit starých rodičov na úkor vášho dieťaťa . A že nenosia darčeky to vôbec nie je podstatne, niekto si potrpí na darčeky a niekto nie 🙂
@temperity BABKA?? 🤔😄👌
Autorka verím ti, že rodičov priateľa nemusíš. Ale však keď ste sa dali dokopy a rozhodli mať dieťa vedela si čo sú zač. Očakávať že sa hajzlik bez chrbtovej kosti zmení len preto že sa mu narodilo vnúčatko je veľmi naivne.
@tiezjedna
@matullienka
1. Autorka v hlavnom príspevku napísala, že kontakt obmedzila, čiže zbytočné “múdra”, ktoré ste vy zrazu až z päty vytiahli na 11. strane ako veľkú novinku, lebo už neviete čo by ste vymysleli, že akým spôsobom je zas len ona vinná. Nevyšlo, písala to hneď v úvode.
2 Pomaly skôr pre teba. Ja túto situáciu neprirovnávam k vražde, to ty si cákla, ak si moju jednoduchú myšlienku nepochopila a potrebuješ extrémizovať, opäť. Skôr ma zaráža, že niečo tak jednoduché nepochopíš/ nechceš chápať.
@aurora33
Najskôr ma dourázas a potom mi ideš priať pekný večer, si smiešna. Ja mám mať PMS, autorka zas má závidieť, ty máš tak primitívne argumenty.
@daaaaaska kurník ja mám 3 synov 😵😵😵mám sa na čo tešiť 🫣
@cacianka
A prečo si myslíš, ze toto je nespravodlivé? Každá z nás na to pozerá z iného uhla… ale vypisovať tu - joj, ty máš PMS, joj, ty si cákla,…. Ja skôr toto nechápem. Končia argumenty, začínajú osobné útoky.
Písala som, že autorka tu nešťastne formulovala myšlienky hlavne ku konci - “dávať dieťa zadarmo”, neskôr sa tu za to ospravedlnila. Z celého jej príspevku ide hnev, zúfalstvo, chcela sa iba vyventilovať, než rozmýšľať co kto ako pochopí. Keby bola taká špina ako ju tu vykresľujú, nemá potrebu sa ospravedlňovať, je tu takých XY diskusií, kde sa medzi sebou napokon všetci (diskutéri vs. autor) totálne dohádajú a ospravedlnenie tam kvôli egu nikdy nepadne. Tu však ani to nestačí. Koľko ľudí sa tu kedy ospravedlnilo? Keď idú rýpať do autorky? Najviac ma zaráža, že čo príspevok, to poníženie, do toho jej na konci povedia ako má byt nad vecou. A tieto diskuterky sú nakoľko nad vecou, ani z polovice ako autorka v tých svojich príspevkoch. Všetkým nám je jasné, že neexistuje príkaz, kde by mali starí rodicia niečo platiť, kupovať, atď. A myslím, že v autorke sa to len celé nazbieralo a vybuchla, prišla sa vypísať na MK, že to nie je celé len o kupovaní. Čo aj v dalsich príspevkoch uviedla. Vadí jej fungovanie partnerovych rodičov, jej partnera, ktorý jej nie je oporou. Nahromadený dlhodobý hnev, kvôli ktorému možno nevidí kopu dalsich problémov, hlavne s priateľom, len cíti, že to celé v tom vzťahu nefunguje, je na to sama. Ak mám byť úprimná, byť jej partnerom, vnútorne by ma trápilo ako sa moji rodicia chovajú, pripadala by som si blbo, keby tu zakazdym prišli jej rodicia s darčekom pre malého, koláčom v rukách a úsmevom, darčekom na meniny, Vianoce. On má len 2 možnosti : Prekročiť svoj tieň a uznať, že chovanie rodičov nie je pekné ( len tam závisí veľa faktorov - aké má on sám hodnoty, vzťah s vlastným / ku vlastnému dieťaťu, či je rodičovský typ) a druhá možnosť je tá, že z autorky urobí tú blbú, veď jeho rodicia a ich chovanie je úplne Ok, oni nemajú povinnosť a je vybavené. Nemajú, nik och za to do väzenia nezavrie. Ale takéto ich chovanie nie je Ok. A ani jej partner mi nepríde veľmi kóšer. - nemá záujem o zásnuby, nemá záujem sa ženiť, ale dieťa áno. Tam sa dá ďalej rozoberať ako vyrastal on, na koľko on “šetrí” na rodine, ako majú poriesené financie, keď nie sú manželia, ako to finačne zvláda autorka z RD, ak je aj on žgrloš. Ona si všetko asi úplne inak predstavovala a teraz je z toho celého nešťastná.
@katkami123 nechce sa mi už písať traktaty, reagovať na ten tvoj. Reagujem iba na 1 drobnosť - zase dedukujes, že si ju nechce vziať to máš odkiaľ ?
A hlavne pointa je niekde inde - autorka napísala čo napísala, úvodný príspevok aj potom komenty. Ženy reagujú na ne. Áno mohla ich inak formulovať, ale neformulovala, tak jej naložili. Ani sa nesnažila zjemniť, ale zase len kopala nožičkami. Môže byť nahnevaná ako chce, aj vybuchnúť, no ale to môžu aj ženy. Akcia - reakcia. Tiež sú niektoré komenty mimo misu, veľmi ostré a tvrdé, nepáčia sa ani mne, ale ani autorka nepatrí medzi diplomatickú elitu.
@katkami123 hnev a zúfalstvo....partnera si vyberala sama,rovnako ako neskôr otca svojho dieťaťa,rodinu snáď poznala. Nuž a zúfalstvu by som rozumela v prípade chorého dieťaťa. 🤷 Tu vidím iba,kto da kolko a prečo nedajú. A z toho má premeniť zúfalstvo. No dobre. Dostane,hold smola. Oni sú rodina,akú sú vybrala a majú ju financovať,žiť a všetko oni. Ostatní sú doplnok. A keď majú zlé vzťahy,sa nečudujem nikomu,ale rúcať sa z toho? Vedvnech autorka ide do práce a nebude mať čas sa hnevať na celý svet.
@katkami123 obhajuješ neobhájiteľné. V úvodnom príspevku autorka píše, že "sústavne pri návštevách počúva o dovolenkách, výletoch..." Ak toto považuješ v tom svojom pomýlenom vnímaní za maximálne obmedzenie kontaktu, tak si na tom rovnako zúfalo ako ona
@katkami123 ja som ta dourazala? A kde? Ty tu od začiatku prskas na každú, ktorá napísala normálnu vec. Je absolútne somarina hnevať sa ani nie na svokrovcov, že míňajú SVOJE peniaze na to čo chcú oni. Tak sa ukľudni.
Katke touto témou asi niekto stúpil na odtlak 😅
@katkami123 ja len napíšem k tomu čo si písala, že autorke sa nepáči správanie rodičov jej partnera,to že nedávajú dary a financie vnúčatu ona musí len akceptovať a nie ,že sa jej to nepáči a že ju muž v tom nepodporí, každá rodina je iná a možno sa zas jemu nepáči prístup jej rodičov.Obskakovanie svokrovcov, však to ma riešiť a nie nadávať na nich,nepáči sa to jej, nie jej partnerovi, prečo je on zlý, keď raz niekoho nemám rada tak sa držím bokom a svokra je aká je a nevesta tiež .Chlap môže mať tiež nejaký názor a stať si za ním,nie je všetko zle načo žena nadáva,je to len jej uhol pohľadu
Ja len tolko, ze mas velmi skreslene vnimanie sveta.
No ja si myslim ze pokial su ako tak majetni stari rodicia, a neveste ani vnucatku nedokazu kupit darcek ani na sviatok tak su to nie ze skupani ale zakerni skupani. Hanba im. Povinni nie su ale slusnost a ludskost nikde. A ano tie vztahy potom nemozu normalne fungovat.
@katkami123 ja uz len posledne k tejto téme. To zeny zvyknu nadavat na manzelovych partnerovych rodicov,vacsinou mamy.Nikto nema právo ocakavat,ze ked sa mne nepaci,ako sa jeho rodicia spravaju,ze on bude mat ten istý nazor,buchne po stole a urobi s nimi poriadky.Su to pre boha jeho rodicia.Nec su aki su.On ma mozno ten istý nazor,citi sa neprijemne,su deti co sa za rodicov hanbia.Ale vzdy su to rodičia a oni ich tak respektuju a preto im nic nepovedia a nepovedia ani nič partnerkam,manzelkam.Ako to skonci...?Ved aj jano povedal,ze nemate chodit!Naco je to dobre?Oni ho tak vychovali,ona si ho vybrala.Moze sa postazovat kamaratkam,rodicom ale nie kydat pred nim.A tvrdim,tak ako sa clovek sprava v hneve,taky je.To,ze bola nahnevana neznamena,ze mohla vyberat jemnejsie vyjadrenia.To je proste ona.Potom tu napisala,ze mohla vybrat ine slova,ale keby situacia nastala znova,zas by to bolo to isté. Partner je zlý,ze nekyda na rodicov,rodicia su zli,tak nech ide ku svojim bývať. Je pekne ked si dieta zastane rodicov.Nebiju ich,len proste nedaju.Chcu prist?Nie sme doma,chceme byt sami,,,Chcu ísť na kávu?Nejdem.A ja sa porucam.
@moulin20 takže stary rodič,ktorý celý život asi pracoval,keďže je majetny,môže si užívať ,míňať svoje 💸,tak je zákerný,lebo nenosí dary vnucatu. Hmmm,dobre no. By ma zaujímalo,či by autorka súhlasila s vyživovaciu povinnosťou dospelého dieťaťa voči rodičovi,kebyže sa jej"svokra" ocitla v núdzi. Lebo na to už zákon existuje. Mne by skúsila dcéra jedna ,druhá začať skákať,že hej mati,nosis malo🤣🤣🤣🤣. Tiež som prestala nosiť,keď som zbadala skriňu malej. Ma viac veci v 18.mesiacoch ako ja. O hrackach ani nepíšem... Donesiem kapsicku,mnamky. A seba s 10.rocnym strýkom. A ver tomu,že to malé sa teší najmä iba z toho. Áno,kebyže sa dcéra s vnučkou ocitnu vo finančnej tiesni,tak zaručene pomáham. Takto primitívne kopkat môže len primitívna osôbka. A mimochodom nečudujem sa starým rodičom,že nič nenosia. Asi by som tiež so skodoradostou prišla a rozprávka ,kde a ako sme boli. Lebo zjavne je jasne,že dotyčná mamička nemá záujem o vzťah vnúča-babka. A vidím to na situáciu,kde ďalšie decko bude vyrastajúce bez otca.
Nie su povinny pomahat, naco od nic nieco cakas?? Ani moja svokra nepomaha a uz mam 2 deti. Mne to je jedno urcite nebudem hucat do muza zato, co si male decko ze cakas dary? Ved to su vase deti nie ich nie su povinny nic
@maminkadeticiek ano babka, ked raz budes mat vnuckatka NIC im nekupis?
@maciatkolulu kapsicka na narodeniny? Oukej ..aspon nieco na rozdiel od spominanej babky
@moulin20 vsak ta vnucka, ktoru spomina @maciatkolulu ma len 18 mesiacov, takze narodeniny mala len jedny, nespomina aky doniesla darcek, spomina, len ked pridu na navstevu a ta kapsicka bohate staci. Dolezitejsie ako hmotne dary je, ze babka stravi cas so svojim vnucatom. Ten cas nenahradi ziaden darcek.
prepáč, ale ty máš dieťa s priateľom, alebo s jeho rodičmi? Prečo by oni mali kupovať čokoľvek tvojmu dieťaťu? Jasné, kúpiť mu občas darček, to sa robí, ale nie je to ich povinnosť. Aj keby si bola na ulici, tak môžeš jedine pozerať na to, ako tvoja kvázisvokra vychádza z francúzskeho butiku, ale nemáš nárok ani na jej pľuvanec. A to, že majú viac, ako ty? Alebo ako tvoja rodina? Tak sa ty a tvoja rodina snažte, aby ste tiež mali toľko. Kde je problém?

@zazka666 oprava: nie v štýle