icon

Ako riešiť, keď ex nechce ukázať dieťa?

1. mar 2024

Prosim vás ako by ste riešili keby vám ex partnerka nechce ukázať dieťa už pár mesiacov? Sud ju zveril jej, styk bude riešiť až na normálnom pojednávaní. Dovtedy sa mame vraj dohodnut s ňou sa však nedá..už som zúfalý naozaj

sense
2. mar 2024

Tak posielaj 100 a zvyšok do platíš

damian85
3. mar 2024

Takže , problém tisícky mužov na Slovensku je ten , že ak žena odíde , berie so sebou dieťa a myslia si , že je to normálne. Také je podvedomie mužov a žien na Slovensku. Kedže som si celou tou mašinériou prešiel , spoznal som rôzne neziskovky najviac som však spolupracoval s radou pre práva dieťaťa , a chtiac alebo nechtiac som sa v tejto problematike musel vzdelávať , tak ti poviem takto. Pokiaľ na začiatku netrváš na stretávani s dieťaťom a tvrdo si to nevybojuješ , neskôr sa z teba stane iba platiteľ alimentov. Desiatky mužov , ktorých ma oslovilo po - rozsudku ( mali sme 5 alebo 6 pojednávaní ) svoj príbeh začalo ako TY ! Ex odišla , zobrala dieťa , viac som ho nevidel. Prídeš k súdnemu znalcovi , ten napíše - dieťa je citovo naviazané na matku - otca nepozná - dôvod je úplne jedno aký - o dieťa prídeš. Takže do úpravy styku ste obaja rodičia s rovnakými právami a povinnosťami. Ak si prideš po dieťa ona ti ho musí dať , ak nie - kľudne sa môžeš správať ako ona. Neodkladné opatrenia fakt dávajú iba v neodkladných prípadoch ( mojej ex 2x neprešlo ). Nezabúdaj , čo na začiatku " pohnojíš" neskôr už neopravíš. Poznám xylz prípadov mužov , ktorý svoje deti nevideli mesiace , roky. Len preto že na začiatku si mysleli , že dieťa patrí matke a tá môže rozhodovať o všetkom. NIE , nie je to tak.

damian85
3. mar 2024

Komentáre typu 5 mesačné dieťa by som ti ani ja nedávala si nevšímaj. Ak by dieťa mali so spermobanky , respektíve muž by nebol zapísaný na RL vtedy by mohli rozhodovať autoritatívne. Pokiaľ si raz zapísaný v RL , o dieťa záujem máš , nie si o nič menej plnohodnotný rodič. Všetko sa dá , ak sa chce. Stál som proti podobným " teóriam " dieťa patrí matke . Nuž všetci súdny znalci ju " vyvrátili " ja budem rozhodovať kde bude dieťa chodiť do školky , do školy - riaditelia školy ju tiež napravili na správnu mieru , trvalý pobyt ? Sudca ju dosť významne vyzval , aby prestala s prehlasovaním atď. Bojuj , prirodzene primerane . Dieťa potrebuje aj otca aj matku. Začni pár hodinami , kočíkovaním , neskôr viac , viac a viac. Nik to za teba nevybojuje a v podstate to nerobíš len pre seba , ale najma pre dieťa.

simona92101
3. mar 2024

@damian85 ono by vsak bolo fajn pocut aj celu verziu pribehu,t.j preco sa rozviedli.mne to vychadza,ze sa rozvadzali/isli od seba bud ked bola este tehotna alebo cerstvo po porode,kedze je to este babatko a uz mali aj sud,ktory pri nasej legislative nieje do tyzdna od zaslania ziadosti o rozvod.ja si myslim,ze je tam nieco co nepovedal..

damian85
3. mar 2024

@simona92101 A aký to má vplyv na starostlivosť o dieťa ? Ak tam bola nevera , respektíve iné , ako a v čom to ma vplyv na starostlivosť o dieťa ?

simona92101
3. mar 2024

@damian85 v com?ak odisla uz tehotna kvoli vaznym dovodom(nevera,nasilie atd),a dovtedy sa nezaujimal a zrazu si zacal narokovat a este sa aj peniazmi ohanat...neviem,ak tvrdi ze rozvod bol ok a zrazu sa nieco deje..nieco za tym bude 🤷‍♀️

damian85
3. mar 2024

@simona92101 Ak by mala byť nevera dôvodom " nestretávania " sa z dieťaťom polovica matiek by deti nevidela a boli by pri otcoch. Nuž a ťažko sa zaujíma o dieťa ktoré je v brušku. Netuším ako to tam bolo , každopádne očividne je zapísaný v rodnom liste dieťaťa , tým pádom má úplne rovnaké práva ( ale aj povinnosti ! ) ako matka.

simona92101
3. mar 2024

@damian85 to netvrdim predsa ze nema prava.len si myslim,ze za tym nieco bude,a preto ex brani v stretavaniu.je dost mozne,ze sa aj boji nechat take male babo s nim same ak muz nema skusenosti.tiez byt nim by som navrhla stretavat sa v matkinej pritomnosti,mozno by jej to pomohlo a bola by kludnejsia..tazko povedat.ale vyhrazat sa ze nebudem platit,a zaplatim az ked da dieta,tak to tiez niesu dobre rady.a platit 100e je smiesne.sama mam 2.5m babo a ta 100vka je fuc ani neviem ako.stacia 2 navstevy v lekarni,plienky,UM (nase stoji 40e 1 krabica,syn je alergik) a je vybavene..

damian85
3. mar 2024

Ak sa otec dieťaťa rozhodne , že sa mu nepáči spôsob výchovy matky , alebo si v hlave nájde dôvod prečo by dieťa k matke nemalo chodiť , má právo stretávanie zamedziť ? Nie. Tak isto na to nemá dôvod matka. Žiaden z rodičov nie je " nadradený ". On má nie len právo a to je - stretávanie sa s dieťaťom , on má aj povinnosť t.j mimo iného aj vyživovacia povinnosť. Každopádne , ja by som to riešil tým že si jednoducho po dieťa prídem a zoberiem ho pokočikovať , chce ex , nechce , jednoducho nemá žiadne právo mi v tom zamedziť. Ak by mala pocit že robím niečo protiprávne , kľudne nech zavolá políciu , môžeme sa o tom porozprávať , prirodzene aj s rozsudkom súdu - kde by som jasne nemal zakázané stretávať sa s dieťaťom a ani som nebol pozbavený rodičovských práv. Pretože ak takto zadávateľ neurobí , deti skutočne po pár dňoch , zabudnú kto je ten ujo čo po mňa prišiel. Sám viem na sebe , keď bola ex v nemocnici a naše dieťa bolo malé - týždne nechcela zaspávať s ňou ale so mnou. Každopádne ja tvrdím a tak je to aj uzákonené - obaja majú rovnaké práva a rovnaké povinnosti. Takže NIE , ex nemá právo rozhodovať , že on dieťa neuvidí.

lienka.7
3. mar 2024

@simona92101 presne tak, nikde tu @autor nenapisal dôvod, prečo keď všetko prebehlo OK, tak ex koná tak ako koná. Toto je veľmi zvláštne.
@autor to si ju opustil už ako tehotnú ci ako? Keďže dieta je tak malé a už ste aj rozvedeny.
Osobne, pokial by si ma kvôli nejakej opustil, tiez by som nemala chuť s tebou kocikovat a samé dieta ti nedala. Prepáč. Skôr prestaň tak tlačiť na pílu, lebo narobíš viac zla ako dobrá.

autor
3. mar 2024

Vysvetlím. Proste sme si nerozumeli bohužiaľ. Každý z nás bol iný. Neopustil som ju a ani ona mna. Dohodli sme sa že to bude takto lepšie. Nebolo za tým násilie ani nevera. Proste 2 ja rozdielny ľudia a nešlo to a dieťa by trpelo. Každopádne nemyslím, že za to nemám vidieť dieťa. No ona ma ignoruje, dieťa mi ukázať nechce a ani nedáva.

autor
3. mar 2024

Neviem uprimne aké mám pravo. Dieťa nemá upravený styk a tým pádom ak mi ho nedá neurobim absolutne nič. Nemozem volať políciu ani nikoho iného. Proste nemám žiadny nárok na dieťa..alebo poznáte riešenie?

autor
3. mar 2024

@damian85 tie otázky sú na vás

lienka.7
3. mar 2024

@autor a co na to rodina? Ti nevedia nejako pomôcť? Dohovoriť jej? Chápem ta, dieta je váš oboch, ale na tvojom mieste by som fakt netlacila na pílu...

simona92101
3. mar 2024

@autor a od porodu si dieta vobec nevidel? Rozvod prebehol este v tehotenstve?nema ex po porode problemy?depresie?ze by to teraz vsetko na nu dolahlo..?ci ako argumentuje ked sa domahas stretnutia?

damian85
3. mar 2024

Tak môžeš počúvať rady alá modrykoník , kde má množstvo žien pocit , že iba ony majú právo rozhodovať o osude dieťaťa s kým sa stretávať a s kým nie. A budeš mať pokoj. Nájdeš si novú partnerku , pokúsiš sa vytvoriť si rodinu s niekym iným a na dieťa zabudneš , budeš len platiť a dieťa uvidíš možno tak z diaľky , ako vyrastá , ako sa mu tlačia zuby , neskôr vypadnú atď...............................Alebo sa môžeš rozhodnúť ísť s cestou ako som šiel ja - t.j cez 2 roky boj , niekoľko súdnych znalcov , právnik , 6 alebo 7 pojednávaní , výchovné opatrenia atď..........Sranda to nebola , ale stálo mi to za to. Spoznal som právnikov z celého okolia ( moja ex ich postupne vymenila piatich ) Výsledok je taký že síce mám striedavú starostlivosť , ale v podstate je u mňa dieťa vačšinu času. A nič z toho čo som napísal som nezameškal. Len sa priprav , že mimo súdnych znalcov , sa budeš stretávať s čudným porozumením. Nuž , k otázke ak nemáš presne určený styk je to asi tak , že si ho nemôžeš vymôcť to je fakt , ale ona ti nemôže v tom zabrániť. Takže - pri konfrontácii napríklad z políciou resp.kolíznou opatrovateľkou , by si nič neporušil. Každopádne je nevyhnutné to ošetriť - právne - správne. Presne vymedzený styk , najskôr niekoľko hodín , neskôr celý deň , a podľa povahy dieťaťa neskôr s prespatím. Zase nemôžeš očakávať ani ty , že tak malé dieťa bude z hodiny na hodinu pripravené stráviť s tebou napríklad víkend. Ale ak to budeš mať právne ošetrené potom je už len na tebe aké puto si vzájomne vytvoríte. Malé deti cca okolo roku , ak sa s nimi budeš šaliť a primerane hrať , bez problémov sa na stretnutia budú tešiť. Ak ich zavesíš babke , respektíve posadíš pred TV - nadšené nebudú. Treba mať sebavedomie a keď ti niekto zase začne rozprávať o tom ako JA by som sa rozhodla , JA by som ti nedala , JA viem čo je pre dieťa najlepšie , JA viem čo dieťa chce - len sa pousmeješ a ideš ďalej.

damian85
3. mar 2024

A aby som nezabudol ak sa rozhodneš zabojovať priprav sa na to - že určite budeš blázon , násilník , neverník , časom možno pedofil. Pretože ak matka nechce dať dieťa otcovi , má na to 1000% pravdivý dôvod. Takže určite si ju mlátil , psychicky týral časom pravdepodobne svoje chúťky obrátiš aj na dieťa. Viem o čom hovorím. Bol som tyran , neverník , sexuálny predátor , blázon , narcista , egoistický , násilný jedinec a prirodzene - pedofil. Dokonca mi sociálna pracovníčka poradila , aby ma dcéra na verejnosti neboskala ( ešte nemala prosím pekne 3 Roky ! ) Pousmial som sa , zobral dcéru do náručia , tá mi dala pusu a mohol sa aj celý svet postaviť na hlavu bolo mi to jedno.

autor
3. mar 2024

@damian85 Tak ako píšeš to je u mna už som presne to čo hovoríš podľa nej 🫤 a najhorsie je, že si ma všade zablokovala a nemám žiadny kontakt ani informácie o malej. Neprajem nikomu zažiť takúto bolesť a bezmocnosť 🥺

autor
3. mar 2024

Skúste mi povedať čo mám urobiť aby som sa dostal k dieťaťu? Videl som ju raz od narodenia. Naozaj som už zúfalý a neviem čo mám urobiť. Jej rodina ju zamlciava samozrejme aj keď prídem zazvonim tvária sa, že neexistujú 🫤

tamitamitami
3. mar 2024

Ja by som na tvojom mieste sňou komunikovala písomne nech máš potom na súde dôkaz že ti v styku bránila.
Normálne jej ešte raz slušne napíš sms kde jej napíšeš že sa s dieťaťom chceš stretávať a nech teda navrhne riešenie ako si stretávanie predstavuje ona (či sňou/či bez nej, kedy a kde). Ak teda si ťa zablokovala tak napíš jej rodičom nech jej sms odovzdaju. Kľudne tam zdôrazni že ak ti aj naďalej bude brániť vidieť dieťa pôjdeš na sociálku a začneš to riešiť aj tam (môžeš sa tam ísť poradiť).
To že má zverené dieťa do starostlivosti neznamená že ty nemáš právo dieťa vidieť a mať o ňom základné informácie. Kľudne sa choď informovať aj k doktorke ak ťa zaujíma zdravotný stav malej (ona ti informácie určite dá).

damian85
3. mar 2024

Nuž určité " matky " sú ako kópie jedna druhej. Každopádne je to ľahko rozoznateľné aj tu na MK - ak začne žena písať moje dieťa , ja rozhodujem alebo neúmerne nadávať na ex resp.keď hovorí že presne vie ako sa on cíti prečo robí to alebo ono - dá sa predpokladať aj jej ďalší postup. S takou by som na súde rád išiel do konfrontácie - len vačšina mužov to pre pokoj vzdá a keď sa zdohadajú že veď mám dieťa je už neskoro a zvaľujú to na najlepší zaujem dieťaťa - resp.že dieta otca ani nepozná. No nepozná ho lebo tomu bránili a muži zvolili ľahšiu cestu ako súdiť sa s hysterkou ktorá si myslí že dieťa vlastní. Skús čakať na úpravu styku - normálne si choď za svojím - nevzdávaj sa - ak to nebude ako si želaš - daj odvolanie a jednoducho bojuj. Je to príliš malé dieťa aby si zase len tak ho vytrhol jej z rúk. Ja som mal výhodu že dieťa malo už malo cez 2 roky a že predsa len sme za tie 2 roky strávili veľa času. Ty len bojuj - neexistuje aby ak silno niečo chceš - a ideš si za tým aby si to aspoň z časti nedosiahol.
Ja osobne hovorím že mne to za tie skoro 3 roky stálo. A výsledok je taký že nakoniec s ňou trávim viac času ja a nič čo za 7 rokov prežila som nezmeškal. A myslím že začína chápať ako to vlastne celé v skutočnosti je. A určite raz za to keď bude mať viac autonómne myslenie a pochopí súvislosti - mi poďakuje. Že aj keď na začiatku som mal mať podľa jej slov stretávanie s dcérou pod jej dohľadom pár hodín za mesiac - povedal som nie......

autor
3. mar 2024

@tamitamitami informujem sa o malej pravidelne u doktorky. Ale písomne ako poštou? Alebo? Ona si ma zablokovala všade a keď prídem a zazvonim zatajujú sa. Absolutne žiadna snaha..ani to či je v poriadku a ani informácie žiadne. Ja sa idem zblázniť z toho. A naozaj ani policajtov nemozem volať ani nič..už neviem čo mám urobiť 🥹

autor
3. mar 2024

@damian85 verím, že to u vás bolo ťažké a uvedomujem si čo ste museli prežívať. Nakolko mám to iste. Ale ja už neviem ako inak jej to vysvetlit. Čo iné mám urobiť, aby mi to dieťa dala, ukázala respektíve dovolila byt s ním 🥹 už som sa prosil, odmlčal a nič nepomaha. Nechápem ako môže byt matka dieťaťa taká 🫤

tamitamitami
3. mar 2024

Ja by som v tomto prípade napísala jej rodičom a aj tam dodala že keďže si ťa ex blokla všade tak si sa rozhodol skúsiť ju skontaktovať cez nich. Napíš jednu správu kde všetko stručne zhrnieš.
Choď na tú sociálnu kuratelu a povedz čo sa deje (poradia a vysvetlia ti hlavne ako správne postupovať).
Styk s dieťaťom ti nebol zakázaný, len zatiaľ nebol určený (to znamená že sa máte dohodnúť kedy dieťa budeš vidieť, normálne ho máš právo vidieť aj teraz).
Poraď sa na tej sociálke či nebude cesta volať políciu a domáhať sa stretnutia s dieťaťom tak. Keď to inak teda nejde.

damian85
3. mar 2024

Ale ty nemôžeš pochopiť jej zmýšlanie. Jednoducho to je vlastnosť nevyzretých matiek. Nechápu že aj keď vzťah sa skončil , rodičovstvo nezaniklo. Mnoho žien potrebuje autoritatívnu kontrolu nad dieťaťom vo všetkom. Niekedy je to buď rodinnou anamnézou ( sama pochádza z rozvedenej rodiny , alebo nedostatok lásky od svojho otca a takto si to kompenzuje ) niekedy to má iné dôvody. Ale aby som zase nekrivdil - vzorce správania v dnešnej dobe preberajú aj muži ( poznám aj matky ktoré sa k svojim deťom nevedia dostať ) , na MK sa to ale hemží skôr tými nevyzretými matkami.. Musíš si uvedomiť , že ona pravdepodobne tuší že škodí tebe , ale jej nevyzretosť a nechápanie problému ako komplexu udalostí , si neuvedomuje že tým skôr alebo neskôr škodí aj dieťaťu. Zdravé ( psychicky ) dieťa má dobrý vzťah s oboma rodičmi. Prirodzene ak to okolnosti dovoľujú . Ak raz rodič umrie , alebo sa sám vzdá práva na dieťa , tým že jednoducho dieťa po rozchode ignoruje , tak prirodzene tam to možné nie je. Som otec , ktorý svoju dcéru miluje , ale nesnažím sa zastúpiť matku v móde. Neviem pliecť ideálne vrkoče , nemôžeme mať s dcérou rovnaké sukničky. Ty musíš čakať na rozhodnutie súdu , respektíve podať neodkladné opatrenie vo veci úpravy styku s maloletým dieťaťom. Musí to byť ale fakt trefné , správne načasované , podložiť argumentami a dôkazmi. Tak ako ti niekto tu spomínal. Piš sms , píš whatsapp , FB čokoľvek. Informuj sa u doktora - zase písomne. Nuž a potom to pridaj ako prílohu v neodkladnom opatrení , resp.na pojednávaní vo veci úpravy styku. Nesmieš sa staviať do úlohy submisívneho jedinca , pretože s tebou súd , sociálna pracovníčka zamáva. Mysliš že so mnou nechceli ? Hľadajú ten slabší článok ktorý ustúpi , hold u mňa narazila kosa na kameň. Takže - bojuj. Ak roky , tak roky.

damian85
3. mar 2024

Pohľadal som jedno pekné zhrnutie. Prečítaj si aby si pochopil , že nie si prvý a nie si jediný. Nepoznám niekoho kto by to nevzdal a nevybojoval aspon z časti to čo chce. Ale poznám takých čo to vzdali

autor
3. mar 2024

@tamitamitami skúsim to v pondelok hneď ráno. Lebo to čo ona robí to nie je možné podľa mna..naozaj jej rodičom som písal ale oni hovoria že s tým nič nemajú že to je jej rozhodnutie a že je dospela atd..bludy úplne ich to nezaujíma že ako sa cítim ja

autor
3. mar 2024

@damian85 neodkladne opatrenie som podal aj som to doložil. Mali sme aj informatívny pohovor kde jej to chceli vysvetlit ale ona si išla svoje..nech rozhodne sud atd ze sa nechce dohodnut a podobne. Oni sa jej snažili vysvetlit ze dieťa uvidím a je lepšie sa dohodnut skôr ako rozhodne sudkyňa..ale ona nie stále si išla svoje. Oni sa jej opýtali ze či vie ze je na súde 🙈 proste ona hovorila ze sa ma boji, ze sa boji o dieťa a chce mi poslat fotku raz za týždeň a raz napisat ze dieťa je v poriadku ale nechce aby sme sa stretávali..proste otras..

damian85
3. mar 2024

Tak si počkaj na súd. Zase veľmi dlho to trvať nemôže a ver že ten boj ktorý s ňou budeš viesť , nebude trvať mesiace , ale roky , takže mesiac hore dole. Rád by som sa mýlil. Ak skutočne už na súde prejavovala svoju nadradenosť ( poznám to , jej predsa nik nebude nariadzovať čo má a čo nemá robiť s dieťaťom - takto to šplechla sudcovi do tváre ) tebe stačí ak ostaneš pokojný ale zároveň rázny. Súd ti jednoducho nejaké to stretávanie schváli. Chápem že sa ťa bojí , veď ktorá patologická ex si nevymyslela srdce-rvúci príbeh o tom ako bola terorizovaná , týraná a jej krehké ženské ja , utrpelo. Každopádne sú na to na súdoch pripravený. Bohužial - okolie nie. Nie každý vie manipuláciu odhaliť , a kto by už len neuveril slobodnej matke , ktorej jediný záujem je dieťa a to aby vyrastlo v krásnom prostredí , prirodzene prostredí - JEJ. Neexistuje aby ti súd nejaké stretávanie nedal. Nebude súhlasiť ? Budeš žiadať výkon rozhodnutia. Ďalej bude robiť prieky ? Tak nech skúsi sa pozrieť na pár príkladov z praxe , kde to matky robili a prišlo k prezvereniu dieťaťa. Áno poznám prípad kde aj kojené dieťa takej matke jednoducho odobrali a dali ho otcovi. Neskôr síce rozhodli o striedavke , ale aj tak.

autor
3. mar 2024

@damian85 no presne ten príbeh povedala ale ma trhliny. Povedala že som ju napadol v 6 mesiaci roku 2023 potom že som ju nikdy nenapadol fyzicky potom že v novembri 2023 som ju chytil pod krk ale nikdy predtým ani potom už..a na konci že fyzické nasielie nebolo..takze takýto príbeh ma. Áno všade ma opluva a hovori, že som najhorší a nestaral sa avšak dôkazov mám v 10 tkach no dud to nezaujíma. No uvidíme ako neodkladne opatrenie dopadne ako ona povedala že ak by muselo byt dieťa so mnou navrhuje hodinu týždenne ja som žiadal hodinu denne. A tuto dohodu sme mali aj spísanu s kuratelou avšak ju ignorovala