icon

Ako riešiť konflikt s ex partnerkou o byt?

michal_dr
20. dec 2024

Ahojte,
rád by som vedel názor nestranných ľudí k mojej situácii. Ako by ste reagovali...
S priatelkou (dnes už ex) sme sa rozhodli pred 3 rokmi spoločne kúpiť byt, aby sme mali spoločné zázemie pre založenie rodiny. Rozhodli sme sa, že kúpime byt od priateľkynej mamy v ktorom sme spolu rok žili (jej mama roky žila u partnera a z predaja si chcela kupit dom).
S priatelkou sme sa dohodli, dal som vypracovat právnikovi Kúpnu zmluvu a Zmluvu o splátkach a vyrovnaní v prípade rozchodu-na mieru, aby bola férovosť.
Všetko bolo v poriadku, ale týždeň pred podpisom Kúpnej zmluvy jej mama prišla s tým, že "trvá na tom", že si v byte nechá trvalý pobyt. Trvala na vymazaní odseku z Kupnej zmluvy napriek môjmu nesúhlasu. Dôvod bol ponechanie spz na aute, pošta, lekár, odmietla si dat trvalý pobyt na kupený dom.
Bol som proti, žiadal som ju osobne, že si to neželám, nie trvala na svojom. Povedal som i priatelke, že si to neželám a za týchto podmienok odmietam ísť do spoločnej kúpy. Ak zmluvu podpíše, nemám záujem podielat sa na splácaní. Napriek môjmu nesúhlasu priateľka s mamou súhlasila a ja že robim z toho vedu.. Tým dnom som s jej mamou skončil.
Trval som, aby sme s priatelkou išli na úrad vsetky pobyty z bytu odhlásit, avšak odmietla s tym, ze robim z komara somara, robim z toho vedu a všetci si ťukaju po čele z mojej reakcie.

Aký máte názor na konanie svokry a mojej ex priatelky? Išli by ste do kúpy? Čo si myslíte o zachovaní sa ex priatelky voči mne.

Ja som to neprekusol... Konanie svokry ma nahnevalo, ex partnerka sklamala nerešpektovanim dohody. Vzťah sa naštrbil a tahalo do terajšieho rozchodu.
Svokra s partnerom boli/sú na mna urazený, ex priatelka detto.

Trvalý pobyt je administratíva, áno, mna však rozhorčil tvrdohlavý, arogantný postoj, konanie a zamyslenie sa nad buducnostou z konania priatelky voči ignoracii mojho nesuhlasu.
🤔

michal_dr
autor
20. dec 2024

Dakujem za všetky názory.

Pomohli mi dnes pri zamyslení sa...
Poučenie do života, nikdy nekupovať nič od rodiny, radšej od cudzích.

Ja som v tom čase nakoniec som i túto variantu partnerke pred podpisom KZ navrhol, ale vraj by jej mama prišla o kauciu zloženu na dom (časová tieseň).

Trval som na zrušení TP, pretože som mal do bytu investovat celkovo cez 100K a chcel som, aby sme ho mali s čistým štítom, len ja a moja partnerka. Keby sa partnerkyna mama slušne spýtala, reagoval by som inak. Nič som proti nej nikdy nemal. Nešlo o moje ego, či tvrdohlavosť, ale princíp. Zarazil ma práve jej nátlak s partnerom na mna a následne kvitovanie mojej partnerky s mamou a jej tvrdohlavým "a budem ho tam mať". V tom momente som, cítim, že som len "kôň" ktorý má investovať a ustupovať proti jej mame a i partnerke samotnej.
Je uplne irelevantné, že išlo práve o jej mamu, tiež by som bol proti ak by to bol bača z hornej dolnej. Prekvapilo ma i to, že na moju prozbu partnerkyna mama neustúpila, hoc keby byt predala iným, TP by musela zrušiť. Jednoducho tvrdohlavo sa vopchala medzi nás mladých.

K príspevku vyššie uvediem, ani mojej rodine by tom nedovolil TP v byte, ak by partnerka bola proti. Ak s niekym investujem musí vzájomná dohoda.

Dnes som sa od partnerky po 10 rokoch vztahu a 3 rokoch od kupy bytu z bytu odstahoval. Neustale sa to vynáralo, cítila útok na jej mamu, vadilo jej, že k nim chodí sama + sa toho časom nabalilo viac a postavila si voči mne múr.

Bolo smutné odchádzať, ale keď teraz sedím, cítim neskutočnú úľavu na duši, akoby zo mňa odpadol veľký kus balvanu.

Takto to dopadne keď sa rodičia uplne zbytočne tvrdohlavo "pchajú" tam, kam ich vôbec netreba, medzi mladých a miesto podpory atak.

Doplním jeden príspevok, áno majú i kľúče od bytu, ktoré im partnerka nechala, pretože jej mama.

Navrhol som partnerke, že ak pojdeme na úrad zrušiť všetky TP, ktoré sú evidované na byte obratom doplatim 1/2 vsetkych splátok a budeme splacat dalej spolu, no zamietka to.

Dúfam, ze je teraz jej mama šťastná, má to, čo chcela, TP v byte, bankové výpisi, poštu, BA EVČ, svojho doktora, ale nie zaťa a vnúčatá, ktoré sme plánovali, pretože inak úplne perfektná partnerka, len nebyť tejto situácie s jej mamou kde sa ukázala a teraz sa musí naviac trápiť ešte s hypotékou sama (sa divim ako to zvláda).
Prajem jej mame, nech sa jej každý deň poriadne štikúta... 👏

gelifil
20. dec 2024

@michal_dr Hoci stále narazas na tP, nebolo to o tom...je mi luto, ze to takto skoncilo, po tolkych rokoch

evansova
20. dec 2024

@petracandle Nesuhlasim. Tu nejde o trvaly pobyt. S partnerkou sa dohodli, pripravili doklady, potom sa zjavi predavajuca s podmienkami. A priatelka nehlada riesenie, nenavrhne, ze teda najdu iny byt, postaví sa na stranu matky. Mne pripada normalne, ze ked zaplatim za byt, je moj, bez akychkolvek podmienok a narokov predavajuceho. A rozumna partnerka by mala navrhnut, ze od kupy odstupia, aby neboli problemy medzi matkou a partnerom a najdu si iny byt.
Preco vlastne majitelka ziadala ci ziadala? Keby byt predala za tu istu cenu cudziemu, tiez by mala problem s prepisom auta a pod ?
Asi tazko, ale to jej mala vysvetlit jej dcerenka.

luccija
20. dec 2024

@michal_dr mrzí ma ten rozchod neboli ste spolu pár mesiacov, ale ja by som v tomto nevidela problém ty áno, tak to dopadlo ako dopadlo.Mozno druhá strana si tiež povedala, keď je teraz taký zásadový?panovacny?aký by bol neskôr?
Okrem toho čo píšeš starala sa vám svokra do života, chodila často za dcérou, telefonovala hodiny?Za 10 r si musel vidieť či si len do počtu, ale máš nejaké slovo a v iných veciach si rozumieš s partnerkou a viete nájsť kompromis.
Ale myslím si, ze to už bol aj prechodený vzťah a neviem si predstaviť ako sa 3 r stale mohlo objavovať, že si s tým nesúhlasil.Ked si na tom trval a vzťahy sa pokazili musel si rátať aj s takouto možnosťou, keď si to odmietol.
A nepáči sa mi, že sa teraz posmievas aspon mi to vyznie ako posmech, že to teraz spláca sama a svokre nech sa stikuta.Postavil si si hlavu oni ta obišli tebe spadol balvan zo srdca, ale všetko mohol byť inak.Pre mňa by to bola prehra

katuskamala1
20. dec 2024

Podla mna si ješitny a dal si prednost egu pred vztahom. Ziadne kompromisy,len tak ako ty povies... TP je len formalita, chapem svokru,preco to nechcela menit. Ze nerespektovali tvoj nazor? Odpoved je : ego. Tvoje ego. Nikdy nic nebude LEN tak ako ty povies a ak to tak ocakavas,si manipulator..

michal_dr
autor
20. dec 2024

@luccija Neposmievam sa ex partnerke, je mi jej uprimne ľúto, pretože bola dohoda kúpiť a splácať spolu.

gelifil
20. dec 2024

@katuskamala1 nemyslim si...a vobec tak autora necitam...stacilo mozno len poporsit, poziadat a bol by suhlasil ale ona to nariadila

katuskamala1
20. dec 2024

@gelifil necitala som komentare, ale len uvodny prispevok, no moj nazor je taky. Zahodit vztah pre taku blbost... moj nazor 🙂

gelifil
20. dec 2024

@michal_dr za tie 3 roky partnerka musela ,,citit" ze to nie je ono a ze ta to skrie...ako reagovala, ako to videla sodstupom casu? nepadlo nieco take, ze ho predate a najdete si novy byt?

luccija
20. dec 2024

@gelifil to by nový byt nespravil.On už nechcel chodiť k svokre a celé vzťahy sú narusene

gelifil
20. dec 2024

@luccija a?...zije sa vo vztahu spartnerom, ci?!

abbey1
20. dec 2024

@michal_dr Čím viac čítam, tým viac mám pocit, že ex partnerka vyhrala Lotto tým rozchodom.

bielasovicka
20. dec 2024

@michal_dr ja s tebou úplne súhlasím. Urobil si dobre ze si s tým nesúhlasil. A tieto hejty co ti tu píšu, no........ Keby sa to stalo niektorej z nich, že by by ich budúca svokra chcela u nich mat tp, tak by urobili to isté čo ty. Ver tomu.

tilly
20. dec 2024

@anouschka5 jej matka by po nej dedila tak či tak, kým by nebola vydatá a nemala deti... na základe toho, že je jej rodič, nie, že tam má TP

abbey1
20. dec 2024

@bielasovicka A vies, že neurobili? Píšem z vlastnej skúsenosti

mandzula
20. dec 2024

@abbey1 a dostala si to prikazom ako autor?

ekira1
20. dec 2024

@michal_dr mám pocit, že trvalým pobytom by to neskončilo. Jej mama by sa vám montovala do života, má kľúče, tb, dcéra jej všetko odkýve.. tb by si už nikdy nezrušil, " svokra" ti jasne dala na javo, kde je tvoje miesto v tvojom byte a ex by sa proti mame nepostavila..

taktotedanie
21. dec 2024

@michal_dr autor si pohonkal ego, zatal sa ako stary tur a nema ani priatelku ani byt , hrdy si a egoista az je to neuveritelne
Boh pomahaj buducej partnerke a jej rodine 😂

0kristina0
21. dec 2024

@michal_dr tiez by mi vadilo keby mal mat niekto TP niekde kde realne nebyva. Predpokladam, ze smetne, ktore na nu chodilo platit po kupe bytu si priatelkina svokra aj sama platila. Smutne, ze si priatelke nestal zato aby ste si kupili byt od niekoho ineho a radsej upednostnila mamine maniere pred vasim vztahom. Ja byt tebou, by som s nou skoncila uz vtedy ked sa rozhodla kupit od nej byt sama. To by bola pre mna stopka. Bud kupit byt spolu alebo vobec.

michal_dr
autor
21. dec 2024

@taktotedanie niektori ľudia majú zvláštny spôsob vyjadrovania, avšak vypovedá to len o ich inteligencii.
Na margo tvojho príspevku však doplním, že ja som v živote niekde úplne inde, než si myslíš, podľa toho ako si to štylizoval. Dávno mám svoj vlastný byt, mám svoje zázemie, som samostatný, šťastný a nepotrebujem ani "gazdinu" ktorá by mi chodila okolo "zadku". Partnerka má v mojom živote iný status. Predmetný byt sme chceli kúpiť "spoločne", aby sme sa posunuli vo vzťahu ďalej a mohli založiť rodinu v "našom".
Tak priateľku teraz nemám, a? Svet sa nezrútil, žien je ako maku... len je rozdiel v povahe, charaktere, zmýšľaní, jedinečnosti, kompatibilite...
Mrzí len že sme mali spoločné plány, ciele, prekonalo sa dlhé čakanie na ukončenie školy, bola úžasná, perfektná partnerka po všetkých stránkach a potom... cink

Ako som x krát uviedol, nešlo ani tak o ten TP, ale situáciu pred podpisom KZ, ktorá nastala zo strany priateľkinej mamy a následne priateľky, na môj nesúhlas. Chcel som spoločný byt s "čistým štítom".

Som rád názorom tu na fóre.
Urobili/urobil som veľkú "životnú chybu", mali sme kúpiť byt od cudzích a vôbec k tejto situácii nemuselo dôjsť. Ponaučenie do smrti. Na strane druhej, priatelkina mama sa vôbec nemala správať nadradene, povýšenecky, keďže za byt a práva k nemu mala/dostala full cenu na kúpu svojho domu. Žiadne slušné jednanie, ale arogancia. Do toho momentu som nikdy proti nej nič nemal, rád som k nim chodil na návštevy.

michal_dr
autor
21. dec 2024

@0kristina0 Budem úprimný, blikla mi silno červená "STOP". Áno, veľmi, veľmi som zvažoval nad ukončením vzťahu v tom momente. Veľmi dlho som premýšľal, veľmi dlho zvažoval pre a proti, zvažoval, čo ak v živote nastanú ťažké situácie, problémy a kde budem ja, budem opäť tretie koleso u voza, na druhom mieste?
Rozdýchal som, ale už to tam proste bolo...

ismarela
21. dec 2024

@michal_dr Tak svojej mame by som dala všetko na svete, nie že nejaký TP….uprimne, teba by som za partnera nechcela. pretože buď si taký hlúpy a bál si sa jej tam nechať TP (nezmysel) alebo potom strašný sebec.

lienka.7
21. dec 2024

@michal_dr urobil so z komára somara, lebo TP sa dá kedykoľvek zrusit. A inak toto ta trápi po 3 rokoch? 🤦‍♀️

nani96
21. dec 2024

už keď teraz svokra vyskakovala a vyžadovala svoje kvôli prkotine ako TP (a ex ju podporila), tak neskôr po svadbe a deťoch by nastalo mini peklíčko - a verím tomu, ako by ti držala svokra nad hlavou, ako vám ten byt láskavo predala, a chcela by kľúče aby mohla kedykoľvek dobehnúť na neohlásenú návštevu

ella1234
21. dec 2024

Stalo sa asi to najlepsie co sa mohlo. Pre tvoju ex. Ja by som nechcela aby chlap ked sa rozideme po tolkych rokoch hovoril ze svet sa nezruti,tak nemam partnerku no a co.
Ja keby sa s partnerom rozidem tak by sa mi svet rozhodne zrutil, zila by som dalej ale rozhodne nie v case rozchodu s takymto postojom ako mas ty. Ludia v komentaroch maju pravdu..ego,jesitny, atd.
A myslim si ze k celej situacii ste pristupovali zo zleho konca…partnerkina mama si mala diktovat podmienky lebo je to jej byt a vy sa uz len spolocne rozhodnut ci obaja suhlasite.
A inak ja ked som s muzom kupivala byt nechali sme tu TP cudzej zene lebo si potrebovala nejake veci doriesit skrz stahovania sa zo zahranicia. Potom sme ho zrusili. Nikomu z nosa neubudlo. Ale svokrin TP by si nestrpel? Z toho smrdi taka vypocitavost…

mandzula
21. dec 2024

@ella1234 jej byt to bol do odkupenia, potom uz nebol jej majetkom, aby mala pravo urcovat podmienky.

ella1234
21. dec 2024

@mandzula neviem ci som teda nieco prehliadla dalej v komentaroch ale autor napisal v uvodnom prispevlu ze tyzden pred podpisom s tym prisla, cize byt este nevlastnili

mandzula
21. dec 2024

@ella1234 ale ona si dala podmienku, ze uz ked ho budu vlastnit, chce tam TP, cize vtedy, ked ten byt uz nemal byt jej vlastnictvom. Dokonca na tom trvala, mohla akurat tak poprosit a akceptovat pripadny nesuhlas.

ella1234
21. dec 2024

@mandzula tak ja na tom nevidim nic zle kedze im to povedala dopredu, ludia bezne predavaju nieco s nejakou podmienkou, vecne bremeno prechodu,bremeno dozitia. TP v tomto pripade je len formalita.

mandzula
21. dec 2024

@ella1234 ano, v zasade je, ak s tym vsetci suhlasia a ak to nie je dane prikazom bez diskusie.