icon

Ako riešiť konflikt s ex partnerkou o byt?

michal_dr
20. dec 2024

Ahojte,
rád by som vedel názor nestranných ľudí k mojej situácii. Ako by ste reagovali...
S priatelkou (dnes už ex) sme sa rozhodli pred 3 rokmi spoločne kúpiť byt, aby sme mali spoločné zázemie pre založenie rodiny. Rozhodli sme sa, že kúpime byt od priateľkynej mamy v ktorom sme spolu rok žili (jej mama roky žila u partnera a z predaja si chcela kupit dom).
S priatelkou sme sa dohodli, dal som vypracovat právnikovi Kúpnu zmluvu a Zmluvu o splátkach a vyrovnaní v prípade rozchodu-na mieru, aby bola férovosť.
Všetko bolo v poriadku, ale týždeň pred podpisom Kúpnej zmluvy jej mama prišla s tým, že "trvá na tom", že si v byte nechá trvalý pobyt. Trvala na vymazaní odseku z Kupnej zmluvy napriek môjmu nesúhlasu. Dôvod bol ponechanie spz na aute, pošta, lekár, odmietla si dat trvalý pobyt na kupený dom.
Bol som proti, žiadal som ju osobne, že si to neželám, nie trvala na svojom. Povedal som i priatelke, že si to neželám a za týchto podmienok odmietam ísť do spoločnej kúpy. Ak zmluvu podpíše, nemám záujem podielat sa na splácaní. Napriek môjmu nesúhlasu priateľka s mamou súhlasila a ja že robim z toho vedu.. Tým dnom som s jej mamou skončil.
Trval som, aby sme s priatelkou išli na úrad vsetky pobyty z bytu odhlásit, avšak odmietla s tym, ze robim z komara somara, robim z toho vedu a všetci si ťukaju po čele z mojej reakcie.

Aký máte názor na konanie svokry a mojej ex priatelky? Išli by ste do kúpy? Čo si myslíte o zachovaní sa ex priatelky voči mne.

Ja som to neprekusol... Konanie svokry ma nahnevalo, ex partnerka sklamala nerešpektovanim dohody. Vzťah sa naštrbil a tahalo do terajšieho rozchodu.
Svokra s partnerom boli/sú na mna urazený, ex priatelka detto.

Trvalý pobyt je administratíva, áno, mna však rozhorčil tvrdohlavý, arogantný postoj, konanie a zamyslenie sa nad buducnostou z konania priatelky voči ignoracii mojho nesuhlasu.
🤔

lienka.7
21. dec 2024

@abbey1 tiež si myslím.
@michal_dr trosku dostalo na frak tvoje ego, lebo partnerka nesklopila uši a matku neposlala hneď do riti, lebo ty si chcel? Sorry, ale to by som neurobila ani ja. A vieš prečo? Lebo je to moja mama a kvôli žiadnemu chlapovi by som si s nou neznicila vzťah, lebo do budúcna sa mi jej pomoc ešte môže zísť (napr.citame tu ze s dieťaťom sa na ženu muz vykašlem a oba nema k ísť, zle vzťahy s rodinou a pod.). Taktiež pokial by mm trval na tom, ze v byte si jeho otec ponechá TP, nemám s tym žiadny problém. To len ty si mal. A teda ty si mal problém so svokrou asi už dlhšie, len to tu nikde nepises... a btw, kľúče od nášho bytu maju ako moja mama, tak i mm otec. A prečo? Lebo keby sa čokoľvek stalo, volam(e) im a idú do bytu. Samozrejme tam nechodia iba tak. Za mna si divný, bo by zaujímavejšie vedieť o tebe viac, ako aj o vzťahu ty-partnerka-jej matka. Rada by som naozaj vedela ten tvoj dôvod proti jej TP. Okrem teda tej mantry, ze ty si povedal.

taktotedanie
21. dec 2024

@michal_dr no z tvojho vyjadrovania je fakt vidno ako si dospel, fakt jedine ti zatlieskat co ine my ostava ;)

ella1234
21. dec 2024

@mandzula tak kazdy sa na to divame z ineho pohladu, mne to ze pani nechce behat po uradoch a riesit vybavovacky, novy OP, pride ako uplne relevantny dovod.
Autor mi z toho posobi fakt ako taka truba ze si dupol ze si to nezela. Ale dovod preco mu to vadi? Ziadny nenapisal. Skor to vyznievala ze on rozkazal bez diskusie.

earlgrey
21. dec 2024

@lienka.7 Od môjho bytu má dokonca kľúče bývalý švagor (ja mám od jeho bytu) a aj môj brat, sestra a moja mama 😃

mandzula
21. dec 2024

@ella1234 mas pravdu, diskusiu vsak mala zacat ona, nie vydat povel.

ella1234
21. dec 2024

@mandzula ano suhlasim

lienka.7
21. dec 2024

@earlgrey ja mam kľúče aj od kamoskinho bytu 🙈 aj od mamy a sestry. A mm od otca a brata. Pre prípad núdze samozrejme. Inteligentný človek to normalne pochopí a nerozchadza/nerozvadza sa kvôli tomu 🤦‍♀️
A ďalšia kamoska ma TP v byte u inej, lebo potrebuje parkovať... toto by už autorovo ego nedalo vobec ! 🤣🤣🤣
Inak tam bude niečo iné ako "blby" TP budúcej svokry. Lebo po toľkých rokoch aby mal voči nej takú averziu, to je sila 👌👎

0kristina0
21. dec 2024

@lienka.7 to je pekne, ze TP sa da zrusit ale s tym nemusi suhlasit jeho priatelka, ktora bude tiez majitelkov bytu a velka hadka je na svete. Takze ci by sa rozisli po tom ako by boli obaja vlastnici alebo teraz by bolo skoro jedno okrem jednej podstatnej veci, museli by sa vysporiadat majetkovo. Takze autor velmi dobre urobil, ze s nou do tej kupy bytu nesiel. Tak ci tak by sa vztah nastrbil skrz "svokru".

0kristina0
21. dec 2024

@michal_dr tie tri roky od kupy butu si jej pomahal splacat hypo?

earlgrey
21. dec 2024

@lienka.7 Zahodit vzťah, 9 ročný, kvôli TP je riadna somarina 🤣

michal_dr
autor
21. dec 2024

...badám ako tu niektorí ľudia čítate, teda nečítate
Čo príspevky vyššie tak to len TP, TP TP a autorove ego, a aká somarina.. atď.

Uz som niekoľko x krát písal, že nešlo principiálne o TP.

Položil som jasnú otázku v úvode:
"Aký máte názor na konanie priatelkinej mami a mojej ex priatelky? Išli by ste do kúpy? Čo si myslíte o zachovaní sa ex priateľky voči mne."
TP je bezpredmetný, vôbec k nemu nesmerovala otázka...

...cela diskusia je už principiálne irelevantná, ja som moju otázku a vlákno uzavrel, len vidím, čo príspevok vyššie to TP TP, ale vôbec to nesúvisí s pointou problému ktorý bol.

Troška recesie záverom
Najmä žienky, ktoré písali vyššie, boli by ste istotne spokojné, šťastné, keby sa takto zachoval Váš partner s jeho maminkou ku Vám.

Isto by ste boli happy 😉 a povedali, veď pohodička miláčik...
Tvoja maminka ma arogantne zotrela ako hlupaňu, keď som ju prosila, aby rešpektovala moje právo... a jasne mi ukázala, kde je moje miesto vo vašej rodine, cítim sa skvele. Cítim sa v našom vzťahu síce ako tretie koleso u voza, ale som šťastná, plne ti dôverujem a viem, že sa môžem na teba v živote 100%tne spoľahnúť, že ako partner rešpektuješ moje "nie" ako v sexe, a keď maminka pískne tak miesto, aby si povedal "Hallo sice si moja maminka, ale ona je moja partnerka, budúca žena, rešpektujem ju a ideme do toho spolu...", som pre teba síce ako vzduch, ale na pôrod detí, varenie a pranie som ti dobrá... 😉 👍 👏

...je to bezpredmetné, uzatvorené len ľudia, prosím čítať do budúcna čo auto píše 😉

zub_casu
22. dec 2024

Nestranný názor:
Pár dní pred podpisom kupno-predajnej zmluvy sa bývalá posťažovala mamke (ak si dobre rozumeli), že si tebou nie je istá/že ťa neľúbi/že ešte nevie co od života chce/a.pod . Matka životom obrúsená a skúsená žena vedela, že vám to dlho nevydrží, hlavne zo strany mladej. Konala racionálne a Sam vidíš ze ste na prvej skúške pohoreli. Život ide ďalej

ella1234
22. dec 2024

@michal_dr skus si to tak za rok po sebe precitat, co tu riesis. A popremyslaj co by si spravil inak.
A ano tvoje ego tu hra velku rolu.

renesance80
22. dec 2024

@michal_dr
@anouschka5 dedila , by tak či tak z jeho podielu na majetku ,pokial nemaju spolu deti a nie su vzatí pred kupou bytu

hefo
22. dec 2024

@taktotedanie Síce nemá priateľku ani byt (ale má peniaze, ktoré by doňho inak vrazil), ale zase mu svokra pravidelne nečmuchá v jeho/ich veciach v byte.

Tí, čo hovoríte, že TP má len evidenčný charakter a majiteľ ho môže bez pýtania sa zrušiť - technicky je to pravda. Ale tam je širší problém, týkajúci sa vzťahu so svokrou. Jednak, ako tu už tiež niektorí podotkli, priateľka by s takýmto zrušením TP svojej matke nikdy nesúhlasila (keďže už na začiatku nedokázala držať stranu partnerovi a nie matke), ale predovšetkým to silno smrdí tým, že by svokra naďalej situáciu v byte kontrolovala, chodila by si na "návštevy", kedy by sa jej chcelo a miešala sa do života svojej dcéry a jej partnera (TP by bol následne tiež argumentom, prečo tam môže byť, a dcéra by jej nedokázala nastaviť hranice). To, že doteraz si ponechala kľúče, to len potvrdzuje (správny postup by bol, že dcéra vymení zámky a ponúkne matke kľúče, a tá ich galantne odmietne: "však keď prídem na návštevu, predsa budete doma").

hefo
22. dec 2024

@zub_casu Pochybujem, že to bolo takto, ale ak hej, tak on zase nepotrebuje partnerku a svokru, ktoré na ňom skúšajú takéto shit testy.

michal_dr
autor
22. dec 2024

@ella1234 Dal by som skutočne na radu právnika (už bez premýšľania). Na základe rozhovoru o vymazaní bodu týkajúceho sa výmazu KZ avšak a predovšetkým referovaní situácie, ktorú som zažil u ex priatelkinej mamy... "...to nemyslíte Vážne, o čo jej ide? Jej argumenty sú totálna blbosť, úplne bezpredmetné. Aký má úmysel? Maximálne nekorektné jednanie z jej strany. Toto je veľmi zaujímavé, neštandardné. Keď už teraz s Vami tak komunikuje, krachne Vám to, prepáčte, toto nemá zmysel, ale vy viete."

Ponaučenie
Už nikdy v živote nekupovať nič z/od rodiny. Bolo by všetko inak.
Priatelkina mama svojim arogantným nátlakom ukázala, kde je moje miesto v ich rodine a zaťala sekeru do živého (čo ma v sekunde schladilo), bolo to úplne zbytočné, pretože za byt dostala full cenu. Postavili ma pred hotovú vec v nedeľu pred odchodom na služobnú cestu, bez opýtania, len "toto sa musí vymazať" a "...budem ho tam mať". Som nerozumel a ani do dnešného dňa nerozumiem...
A to, že ex partnerka... und es ist egal.

michal_dr
autor
Autor odpoveď zmazal
michal_dr
autor
22. dec 2024

@hefo Skutočne ja som proti jej mame nikdy nič nemal, rád som navštevoval, nechápem, prečo takto arogantne voči mne...

gelifil
22. dec 2024

@michal_dr ale odvtedy su 3 roky, ci? ako sa za ten cas spravala priatelka?ani ked jej doslo, ze to myslis vazne, neustupili?

mandarinka555
22. dec 2024

No dámy...čo vy tu dnes dávate za perly🙈 Ale. keď je tu príspevok v opačnom garde, tak už sa to valí z každej strany ako lavína! Ruku na srdce, vy "kresťanky"😝 Keby to bola jeho matka, už by ste ho chudáka ukameňovali😢

michal_dr
autor
22. dec 2024

@gelifil ako pár sme boli v pohode (skutočne úžasná, super žena po všetkých stránkach) +-občas dačo ako v každom vzťahu.
Problém bol, že keď sa táto téma občas vytiahla, najmä, keď prišlo na tému návštevy jej rodičov, tak povedala, že mi fakt nerozumie a s úsmevom na tvári vždy povedala, veď ide len o pobyt, robíš z toho vedu, všetci si ťukajú prstom po čele, že ti to vadí...
K jej rodičom som logicky nechodil, pocit neopísateľný, nedokázal som tam ísť po tom jej monológu, som sa cítil ako idiot, ako biely kôň, ako malé sopľavé dieťa a to 40tka za vodou.
Bola z toho nešťastná a trápi ju to, keď som k nim nechodil. Bolo to v "prdely, vzťah s jej rodičmi zabité". Keď som premýšľal nad svadbou som si v mysli nevedel predstaviť ich sedieť za jedným stolom, neviem ako by som reagoval. Lenže jej mama, a musím ju "rešpektovať, akceptovať".
Pred týždňom pri rozchode povedala, že to proste nedáva, že nedokáže zniesť ako nenávidím jej mamu s partnerom. Že takto by nás vzťah do budúcna nefungoval, a že si to nevie predstaviť keby sme mali deti takto fungovať. Som jej povedal, ja som sa k tvojej mame správal vždy úctivo, nedávaj mi toto za vinu. To ako sa so mnou rozprávala, prepáč to bolo moc na mňa. My sme sa na niečom spoločne dohodli, my sme chceli kúpiť byt spolu, "ty a ja" a nikto sa nemal právo do nás starať a tu komunikáciu nehovorím. Bolo to celé úplne zbytočné, bol to podraz, ale tak, ako si si urobila, tak je. Mňa to len mrzí, pretože mama má to čo chcela a nám to rozbilo vzťah a ty si si to odniesla, čo ma najviac mrzí.

gelifil
23. dec 2024

@michal_dr ani vtedy nenavrhla, ze ho predate a kupite novy?divne....mamin TP v dcerinom byte dolezitejsi ako vztah

michal_dr
autor
23. dec 2024

@gelifil Nie, tuto alternatívu som mojej ex navrhol, po tom, čo som sa vrátil od jej mamy v čase kúpy bytu. Som povedal, že nech sa nehnevá, ale ja tento byt nechcem ja týchto podmienok. Povedala mi, že už to nieje možne, pretože by mama prišla o zálohu, ktorú dala za dom.
Ja to proste doteraz nechapem a je mi z toho... Najviac ma schladila ta komunikácia s jej mamou, ako sa so mnou bavila, ako s malym soplavym chlapcom... "a budem ho tam mať" . To, že mi lustrovali firmu na nete a šplechli do tváre, že ak pride exekutor a zoberu nam byt, tak mi hnáty doláme, to už bola total čerešnička na torte.

michal_dr
autor
23. dec 2024

@gelifil Nehladam utechu, chcel som vediet názor, nazor z ineho uhla pohladu, ako by reagovali ľudia.

lienka.7
23. dec 2024

@michal_dr zbytocne si s nejakým TP robil obsesie. Tak by ho tam mala, no a čo? Vobec to neznamená, že by sa vám musela nejako pliesť do zivota. To ostatne bol iba následok. Vaše vzťahy pravdepodobne neboli nikdy ôk, bol si asi iba tolerovany, tak bud rad, ze to mas za sebou a je po tvojom. O co ti mimochodom vždy išlo v prvom rade.
Inak fakt rada by som poznala aj nazor/uhol druhej strany. Lebo pravda zvyčajne býva niekde uprostred.

gelifil
23. dec 2024

@michal_dr toto si pisal uz na zaciatku. myslela som, ci ani v priebehu tych 3 rokov po kupe , teda v case , ked videla, ze je to zle, by nepristupila na novy byt...teda mama uz vtedy mala peniaze aj svoj dom

gelifil
23. dec 2024

@lienka.7 ja ho celkom chapem...neslo o TP, ale ich sposoby, pohrdanie nim, natlak, slusnost, toleranciu

lienka.7
23. dec 2024

@gelifil potom nechápem, naco s takouto osobou/rodinou zabíjal 10 rokov čas. Keď ho mali iba vola (prepáč @michal_dr )
Ten TP bol iba vrcholom ľadovca ich problémov.

michal_dr
autor
23. dec 2024

@gelifil Nechcela, hovorila, že je tam od malička, ma tam všetky veci, cíti sa tam príjemne, blízko školka, skola kam chodila, z bytu je prekrásny výhľad, má tam najlepšiu kamarátku oproti. Takže som pochopil, že predaj a kúpa nového je zavrhnutá.
Ale i tak... nič by sa už nevyriešilo.
Nikdy nechodím tam, kde nie som vítaný, toto nebolo o egu. Jednoducho, keď sa "poserie" vzťah s partnerkinou mamou (všeobecne), tak sa to začne nabalovať. Vtedy bola naša prvá najväčšia hádka s ex partnerkou po siedmich rokoch spolužitia, keď sme obaja zvýšili hlas po sebe (slušne).
I keby som na to všetko pristúpil, splácal, k nim by som už do domu nevkročil a keby som ich videl v na našom byte buď by som ich vyrazil (čo by som nemohol), alebo drbol dverami ja.
Keby nebola dohoda o spoločnom splácaní, tak sa nič nerieši, všetko by išlo mimo mňa, čo by si ex dohodla, jej vec, tu však išlo o i moje financovanie nie malé a na dlhú dobu.
Proste, toto sa nemalo stať.