Ako riešiť konflikt s rodičmi o bývaní?
Na začiatok poviem, že som s rodičmi nikdy nemala nejak moc dobrý vzťah ale dosť sa to upravilo keď som sa odsťahovala. Minulý rok v apríli. Od januára sa ku mne presťahoval priateľ. Bývame v byte ktorý je 2i oddelená spálňa a obývačka spojená s kuchynským kútom. Pre dvoch úplne ok. Problém je v tom, že moji rodičia si zmysleli, že idú prerábať záchod a kúpeľňu. Až keď bolo všetko vybavené, tak moja mama začala riešiť, že keď tam nebude záchod a sprcha, tak ona musí ísť "bývať inde". Prišla za mnou a oznámila mi, že xytého príde a bude tu bývať na dobu neurčitú kým sa spraví kúpelňa. Ja som sa v tom momente ohradila, že nie, takto to nefunguje.
Ona si to predstavovala tak, že ona bude mať oddelenú spálňu a ja sa budem s priateľom tlačiť na rozkladacom gauči v obývačke, ktorý je fakt malinký, tam sa dvaja ľudia pohodlne nevyspia. Povedala som jej, že nie. Obaja s priateľom pracujeme a potrebujem sa vyspať. Na sedačke tiež nechcem aby bola, vlastne vôbec nechcem aby tu bola, lebo moja mama je presne ten typ, čo sa neprispôsobí ani za nič. Priateľ má pracovný stôl v obývačka, pracuje remote a polovička jeho pracovného dňa sú telefonáty s kamerou. Keď som ja bola na VŠ a musela som mať kameru 70x som jej povedala, že mi tam nemá chodiť, aj tak tam chodila iba v gaťkách. Mama už nepracuje, je na dôchodku, takže by tu bola 24/7. Taký ten typ človeka, čo všetko musí byť podľa nej. Už mi tu začala dávať harmonogram, že utorok jej chodia od 9-13 kamarátky. Ja som jej povedala, že my 9-17 pracujeme, že to neprichádza do úvahy. A hneď krik, že to ja ju idem obmedzovať, že ona je moja mama. Zároveň keby to bolo na týždeň tak by sme to asi nejako prežili ale takto na dobu neurčitú určite nie.
Mama sa teraz so mnou nerozpráva, že som ju "nechala v štichu", že sa na mňa nedá spoľahnúť. Prosím vás povedzte mi som ja ten retard? Keď mi nič nepovedala dopredu len prišla a oznámila ako hotovú vec?
Hľadala by som inú možnosť bývania. V žiadnom prípade by som nechcela bývať s mamou ktorá má povahu ako ta tvoja.. Hotová smrť a problém... Tak len v dobrom hľadaj iné riešenie.
len to co budu robit sa nebude robit tyzdne, ahlavne, zhodia potrubie a hned nahodia nove, cize ten byt neostane bez vody tyzden. Vodu u nas urobili na jeden sup.
Inak ženy čo vravíte že by ste zobrali mamu tak by ste zobrali aj svokru do 1,5 izbáku s tým že by ona mala spálňu a vy by ste mesiac fungovali v obývačko-kuchyni, teda úplne bez súkromia? Iné je, keby má veľký dom alebo odrastené deti a izbu voľnú v byte, ale takto nie. No a mne prerábali wc a kúpeľňu 3 týždne a bývala som tam, no chodila som na wc a sprchovala sa v rozbitej kúpeľni a neubudlo zo mňa. Bez vody som bola jeden deň len, to som si nachytala vopred na splachovanie a ako-tak umytie. A som tu. Mame ak sa nepáči nech si zaplatí pobyt v kúpeľoch alebo nájde nejaký krátkodobý prenájom alebo chatu, nemá sa čo nasáčkovať do malého bytu čo je pre dvoch len tak-tak.
Preboha, toto je vazne pravda? S tymi kamaratkami to uplne zabila 😂🤦♀️
Pri tomto jej priastupe by som urcite nesuhlasila, aj ked je to mama.
Prerabat sa kupelna urcite nebude dlhsie ako tyzden. Nech ti povie presne kedy potrebuje prist prespat, zaroven ten tyzden kamaratky vydrzia. Co vam maju co kamaratky mamy behat po byte.
@marsmykkok a však je jedno či mamu ,či svokru,keď je človek normálny a nechce druhým rozkazovat tak prečo nie.Ale v tomto prípade keby to aj decko bolo,tak by nemalo mať dvere otvorené
Ked uz je peniaz na rekonstrukciu, tak hadam sa najde aj na prenajom garzonky na mesiac, alebo nejaky Booking.
X ludi takto uz prerabalo kupelku a nikam sa nemuseli stahovat. Mamicka to musi jednoducho vydrzat, umyvat sa bude ako volakedy, v lavoriku s vodou. Tych par dni to prezije.
Naši prerábali postupne celý byt a len keď mali rozbité jadro, tak chodili k nám na wc a sprchu. Takáto návšteva na neurčito by bola na psychiatriu. Skúsila by som ponúknuť finančnú pomoc a zháňať náhradné ubytko. Nech Ťa to nemrzí. Vaše vzťahy by sa zhoršili tak či tak, len si si ušetrila kopec nervov.
@minenkak No práve ja ako dcéra keby prerábam kúpeľňu a wc a teda dajme také obrátené garde, že moja rozvedená mama žije so svojom partnerom v 1,5 izbovom byte tak určite ma ani nenapadne navrhnúť, že nech oni žijú mesiac v obývačko-kuchyni bez súkromia a spia na malom gauči kde sa dvaja ani pomaly nezmestia a ja budem v ich spálni. Iné keby napríklad mama má trojizbový byt a žije tam s partnerom a bývalá moja detská izba je voľná. Tak vtedy sa opýtam ak by boli dobré vzťahy. Ale tu fakt matke chýba sebareflexia ak sa chce im natlačiť do toho malého bytu.
@marsmykkok však a čo som niečo iné napísala?
@minenkak v podstate to isté, ty si ale skôr písala na vzťahy, že aká je, ja to beriem aj z hľadiska toho, že autorka zjavne na ubytovanie dalšej osoby nemá priestor a proste aj mame chýba sebareflexia ak také niečo ju napadlo
ja by som svoju mamu ubytovala ale ja mam inu mamu 😉 A nemoze ist za ten cas niekam ciastocne na wellness, k sestre, kamaratke..? A otec kde bude?
Pripadne nech je doma a chodi sa k vam len osprchovat, oprat. Inak nonsens, ze sa k niekomu - aj ked k dcere- idem natrepat do maleho bytu a este si mysliet ze budem fungovat ako u seba doma 🤦🏻♀️ To si ani len neviem predstavit ze by toto moja mama urobila.
Máš pravdu. Je to váš byt a tvoje pravidlá. Povedz jej , že už niekoľko rokov je na svete taký vynález a volá sa hotel.
V prvom rade sa ta mama mala opytat slusne. Drzost ako ti to oznamila.
Ale to napriek tomu by som mojich rodicov nikdy nenechala na pospas. Ano, mohla by mama zostat u mna pokial bude respektovat moje pravidla. A kamaratky od 9-13 urcite nie.
Neverim kolke zeny by matku odvrhli uplne koli takej hluposti. Ludskost na svete pomaly vymiera.
Odkaz mamke že prerabka kúpeľňe nie je lacná záležitosť. Keď má na to, bude mať aj na lacné ubytko cez booking. Tak nech nevymysla blbosti a nesackuje sa k dcére.
No tak to mate v podstate jednoizbový byt, lebo iba spálňa je oddelená a obývačka je s malinkým kuchynským kútikom. To je strašne málo pre 3 osoby. Aj pre 2 je tak natesno keď obidvaja chcú mať súkromie na prácu a aj oddych. Ale ja by som tiež nevydržala s takou osobou ktorá rozkazuje v mojom byte, dokonca keď robím z domu tak nechcem nikoho aby chodil okolo mňa. Ja osobne neviem sústrediť vôbec keď je niekto iný v miestnosti kde robím. Ja sa ani nebavím nikým počas roboty, lebo neskutočne ma to vyrušuje a je to na nervy.
Ale tak u nás prerábanie kúpeľne trvalo týždeň so všetkým
podla mna si urobila dobre... ja by som urobila to iste. Sorry mami, je mi luto, musis si byvanie vyriesit inak. Koniec diskusie...
Inak autorka sama pises aka je mama neprisposobiva, ale ty si taka ista.
Tiez som zo zaciatku nebyvala v 4 izbaku, ale miesto sa vzdy pre nasich aj mojho brata naslo. Ci uz sa kupila nova postel, alebo sa popresuval nabytok. Aby si ty raz so zvesenym nosom, nesla naspat k mame pod strechu.
Zazila som. Tiez sa u rodicov prerabala kupelna a ja som dostala telefonat od "matky", ze "sme v ** (200km od prerabanej kupelne) a budeme u Teba spat". (Pocas prerabky byvali dlhsie inde u rodiny v ramci miesta bydliska, kde bolo kopec volnych izieb....). Vtedy som nedokazala povedat nie, vzhladom k traumatizujucej minulosti. Samozrejme trebalo zabezpecit aj full servis k tomu, a JA som si musela zariadit, kde v tu noc prespim, kedze v podnajme boli len 2 postele (nie, ani gauc tam nebol).
Razne treba povedat nie. Ak nepochopi ani na piaty krat, nekomunikovat dalej k tejto teme.
Kto nezazil v zivote toxicky vztah, manipulatora, narcisticku osobu s histrionskymi prejavmi, nehnevajte sa na mna, ale tuto situaciu nevie pochopit. Nie kazda matka ma zdravy vztah k dietatu, ako ste to zazili vacsina z Vas. Nie je vina dietata, ze sa citi previnilo voci rodicovi, je to nasledok nezdravej vychovy. V takomto pripade matka nemoze vsetko, lebo cim viac bude dieta ustupovat a nesekne s tym, ze kde ma hranice, co casto takato osoba nepochopi, lebo chybu vidi vo vsetkych ostatnych okrem seba, tym to bude horsie aj do buducnosti.
Ahoj, aký vzťah majú vaši so susedmi? Lebo mám čerstvo v pamäti, že moja svokra tak pomohla svojím susedom, keď prerábali. Chodili k nej na wc a sprchu. Ale prerobili rýchlo. Lenže majú fajn vzťahy a majú aj navzájom od seba kľúče.
Vždy sa dá nájsť lacnejšie ubytko a mama a oco môžu tie 2-3 týždne vydržať. Veď to sa ani nedá normálne pracovať, ak máš kameru a niekto ti chodí po byte. To sa ani nesústredí na prácu človek.
Mama ta postavila pred nezavidienahodnu situaciu, ale pre ukludnenie zbytocnych sporov v rodine by som sa pokusila hladat riesenia, namiesto uplneho odmietnutia. Ja by som si napr naplanovala dovolenku v tom case a odisla na ten cas z domu, ak sa bavime o 2 tyzdnoch (za ten cas by profi firma mala stihnut spojadznit wc). Plus by som pracovala z kancelarie, aj ked zvyknes home office, prisposobila by som rezim na tych par dni. Existuju aj speci kaviarne, urcene na celodennu pracu, kam chodia niektori ludia v tychto situaciach. Ako posledne riesenie by som zvolila nejaky penzion a zaplatila ho mame, ze to ma od vas ako darcek k narodeninam/vianociam.
Urcite si ju v stichu nenechala, normalny clovek by sa najprv opytal a neoznamoval to ako hotovu vec. Bezne ludia prerabaju jadra v byte a funguju tam aj s detmi. Takze dvaja dospeli preziju. A ak nie, da sa ist na par noci aj do penzionu.

Tvoja mama je sebec veď iná vec je opýtať sa vtedy mi budú robiť byť môžem ísť k vám bývať?
A nie, postaviť ta pred hotovú vec, narušiť súkromie a ešte oznámiť, že bude prijímať kamarátky.Nie si retard len mama berie všetko ako automatiku, že čo povie, to platí.To, že prídu majstri vedela mala to riešiť skôr.