Ako riešiť konflikt s rodičmi o bývaní?
Na začiatok poviem, že som s rodičmi nikdy nemala nejak moc dobrý vzťah ale dosť sa to upravilo keď som sa odsťahovala. Minulý rok v apríli. Od januára sa ku mne presťahoval priateľ. Bývame v byte ktorý je 2i oddelená spálňa a obývačka spojená s kuchynským kútom. Pre dvoch úplne ok. Problém je v tom, že moji rodičia si zmysleli, že idú prerábať záchod a kúpeľňu. Až keď bolo všetko vybavené, tak moja mama začala riešiť, že keď tam nebude záchod a sprcha, tak ona musí ísť "bývať inde". Prišla za mnou a oznámila mi, že xytého príde a bude tu bývať na dobu neurčitú kým sa spraví kúpelňa. Ja som sa v tom momente ohradila, že nie, takto to nefunguje.
Ona si to predstavovala tak, že ona bude mať oddelenú spálňu a ja sa budem s priateľom tlačiť na rozkladacom gauči v obývačke, ktorý je fakt malinký, tam sa dvaja ľudia pohodlne nevyspia. Povedala som jej, že nie. Obaja s priateľom pracujeme a potrebujem sa vyspať. Na sedačke tiež nechcem aby bola, vlastne vôbec nechcem aby tu bola, lebo moja mama je presne ten typ, čo sa neprispôsobí ani za nič. Priateľ má pracovný stôl v obývačka, pracuje remote a polovička jeho pracovného dňa sú telefonáty s kamerou. Keď som ja bola na VŠ a musela som mať kameru 70x som jej povedala, že mi tam nemá chodiť, aj tak tam chodila iba v gaťkách. Mama už nepracuje, je na dôchodku, takže by tu bola 24/7. Taký ten typ človeka, čo všetko musí byť podľa nej. Už mi tu začala dávať harmonogram, že utorok jej chodia od 9-13 kamarátky. Ja som jej povedala, že my 9-17 pracujeme, že to neprichádza do úvahy. A hneď krik, že to ja ju idem obmedzovať, že ona je moja mama. Zároveň keby to bolo na týždeň tak by sme to asi nejako prežili ale takto na dobu neurčitú určite nie.
Mama sa teraz so mnou nerozpráva, že som ju "nechala v štichu", že sa na mňa nedá spoľahnúť. Prosím vás povedzte mi som ja ten retard? Keď mi nič nepovedala dopredu len prišla a oznámila ako hotovú vec?

Ahoj. Máš to teda ťažké. Ja osobne byť na tvojom mieste s takou povahou u mamy by som ju tiež neubytovala. Ak niekto žiada niečo takéto, musí sa prispôsobiť vám a nie si určovať pravidlá a už vôbec nie harmonogram s kamarátkami. Samozrejme vás nepoznám, ani váš vzťah, ale podľa toho, čo píšeš, je tvoja mama veľmi panovačná a manipulatívna. Ak otec zostane doma, môže predsa aj ona. On sa kde bude umývať? Podľa mňa jej vôbec nejde o kúpeľňu, ale možno zistila, že jej chýbaš, alebo už nemá koho "komandovať".