icon

Ako riešiť konflikty s problémovým dieťaťom v susedstve?

14. mar 2024

Ahojte, idem si k vám po radu. Mám 2 ročné dieťa, veľmi aktívne a náročné, ale k iným deťom akéhokoľvek veku veľmi priateľské. Bývame v rodinnom dome a na vedľajšom pozemku si ide švagor stavať dom. Problém je správanie jeho štvorročného syna. Keďže idú stavať, švagor je tu s ním dosť často, pýta sa k nám dnu alebo k nám na dvor. Môj malý mu vždy všetko rád dá, požičia, stále sa chce s ním hrať. Ten štvorročný chlapec je ale k nemu nepriateľský, stále síce hovorí, že chce ísť za nami kvôli môjmu malému, ale to som už dávno prekukla. Je ten typ dieťaťa, ktoré nemá žiadne hranice, nikto mu nič nepovie a keď niečo poviem ja, vysmeje ma alebo ignoruje. Keď ho rázne pošlem preč, ignoruje. Ignoruje tak aj svojich rodičov. Problém je, že môjmu malému zámerne robí zle, sace ho, strká doňho, trhá mu veci z rúk, nič svoje mu nechce požičať a všetky hračky môjho malého trieska o zem, ničí ich. Akonáhle sa môj malý len pozrie na niečo, čo je jeho, hneď po ňom začne vrieskať, doslovne, už padali aj vety ako vypadni, zabudni to je moje, strčenie. Zámerne mu niečo ukáže a začne s tým pred ním utekať po “najlepších terénoch”, môj malý beží za ním, samozrejme ja za nimi, malý sa 10 krát vytrepe, a jemu je to smiešne, skratka robí to preto, lebo mu je vtipné že môj malý si doblíži a nedokáže bežať tak ako on. Keď som mu ešte dovolila chodiť dnu, už ho nepúšťam bohužiaľ, lebo to bol masaker. S prepáčením rozdrbaný celý dom čo všetko roztrieskal, porozbíjal, absolútne nereagoval na moje výzvy, zákazy, na nič, sem tam sa snažil niečo aj šlohnúť. S rodičmi reč žiadna, aj ho upozornia ale on má na saláme, končí to vždy tak že idem s vreštiacim synom dnu a jemu zamknem pred nosom. Čo mám robiť ? Nebaví ma nechať si otĺkať a takto šikanovať dieťa alebo byť furt zamknutí a už vôbec nie pri predstave, že raz budú bývať rovní vedľa nás. On nie je žiadne chudiatko, má každú hračku na ktorú ukáže, celý deň je, pije a robí si čo chce, pozornosti má dosť od každého z rodiny, ani starí rodičia nikdy nerobili rozdiely. Nechápem. Podotýkam že zákaz vstupu ku nám nefunguje, on proste aj plot prelezie, jemu je jedno a rodičia nič.

Strana
z4
colsami
14. mar 2024

To nie je zakerne dieta (ako pises) ale nevychovane a sebestredne... Riesenie - s rodicmi, nie so 4-rocnym.

A nie, nemozes vychovavat cudzie dieta, takze vyhybat sa spolocnym stretnutiam + bohuzial zakaz chodenia ku vam, minimalne bez rodicov.

Prelezie plot? 3x ho pridem vratit domov za ruku, kym im to nebude trapne. Ale zbalim svoje dieta zamknem dom a odidem, nech si ho rodicia beru od vas ked im to neprekaza.

stanulienkat
14. mar 2024

Len vydiskutovat s rodičmi, že si nepraješ jeho návštevy. Hračky poschovávať, zamknúť dom. A keď bude robiť zle synovi, tak by som mu treskla po riti.

colsami
14. mar 2024

A druha vec - svagor je kto?
Brat tvojho muza? Nech si to Tvoj muz velmi jasne s nim vyriesi.
Alebo muz Tvojej sestry? Tak narovinu povedz Ty jej.

Neexistuje aby ste si v rodine nevedeli nastavit pravidla ktore budu respektovat sukromie a komfort Vasich rodin.
Neviem si predstavit, ze by som sestre velmi jasne povedala ze jej syn robi mojmu zle a navyse mi robi neporiadok, rozbija veci... a tak si nezelam aby mi tam chodil bez dozoru (a ak sa bude tak spravat aj v ich pritomnosti, tak ani s dozorom, kym ho nedaju do laty).... No neviem si predstavit ze by to sestra odignorovala, uz ci sa na chvilu urazi ci nie.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
luccija
14. mar 2024

Rovno sa môžeš odsťahovať:(keď budú vedľa vás budeš mať o dieťa viac.Tvoj muž, keby naňho zvýšil hlas?

nela01
14. mar 2024

Bohuzial zlyhanie vychovy rodicov. Razne by som im povedala, ze si nezelam uz navstevy ich dietata bez ich dozoru a ak pri nich a nieco spravi taketo pred nimi okamzite ich odprevadzam.Ako pise vyssie zamykat dom nie ze dieta same dojde a nici a este aj do tvojho syna si dovoli strkat to kde sme.Otras takyto rodicia ked nezakrocia.

autor
14. mar 2024

@colsami
@stanulienkat
@colsami
Vysvetľovali sme im to niekoľkokrát. Keď ho pošlem preč on nejde ani so mnou, vždy aj niekoľkokrát idem za švagrom a takto niekoľkokrát do dňa preňho chodí a vodí ho preč. S nimi nie je žiadna reč, a je to manželov brat. Ani so švagrinou sa nedá, podľa nich to je normálne. Ja som už pred nimi videná ako ta zlá, švagor na mňa večne zazerá, aj konflikty boli lebo veď ja a ani muž len nemáme radi ich syna a on sa správa úplne normálne.

stanulienkat
14. mar 2024

Vieš čo?? Asi to nie je pedagogické a asi som hulvát, ale normálne by som mu naložila na riť koľko sa mu zmestí a opakovala by som to dovtedy, kým by sa mu odnechcelo ku nám chodiť. A keby prišiel desaťkrát za nami, desaťkrát by som išla za jeho materou, aby si ho prišla vyzdvihnúť. Keď budú mať postavené vedľa vás, tak rátaj s každodennými návštevami. Chcelo by to vysoký plot, najlepšie murovaný.

autor
14. mar 2024

@nela01 do domu už nechodí, zamykám pravidelne. Posledná návšteva bola po Vianociach a to mi už rupli nervy, lebo on chce len dať nášmu malému darčeky, ktoré mu rozbalil pred nosom, malý sa na ne nemohol ani pozrieť lebo hneď mu to drapal a samozrejme všetky hneď otrieskal. To samozrejme nebolo všetko čo za tú chvilku stihol, povedala som im že to bola posledná návšteva. Oni sa samozrejme urazili, odvtedy zamykám lebo jemu zákazy od nikoho nehovoria nič. Môj malý ale už nespí cez deň a vyslovene stále chce byť vonku, a henten ich malý sa na nás nalepí aj keď ideme mimo dvor. Malý má na dvore veľa hračiek, traktory, pieskovisko, smyklavku.. chce sa tam vyblázniť, ale takto to fakt nejde, keď ja 10 krát za 2 hodiny idem za švagrom nech si ide pre dieťa, lebo sa nevie správať a nereaguje na nič čo mu poviem.

luccija
14. mar 2024

@stanulienkat tiež si myslím buď sa budeš hrať pekne, alebo...

angel993
14. mar 2024

Hračky odložiť a vysvetliť 4 ročnému že hračky stáli peniaze a nechcete aby ich ničil. Môže si priniesť svoje. Ak bude ničiť hračky vášho dieťaťa nebude sa s nimi hrať. Ak bude ubližovať vášmu dieťaťu, nepustíte ho k nemu. Nenechávajte ich nikdy samých, vždy buďte pri nich. Vaše dieťa je ešte malé na to, aby sa samé obránilo pred 4 ročným. Zasiahnite vždy tak aby ste ubránili svoje dieťa. Prípadne sa vychystajte preč keď má prísť. Ale určite nebite to 4 ročne dieťa. Narobíte si zbytočné problémy v rodine a ono môže potom udrieť vaše dieťa keďže je staršie a silnejšie.

nela01
14. mar 2024

Vy mate spolocny dvor ? Ked dom zamykas a on si pride do dvora ci ako.Ved zamknem aj branu a vybavene ak mate svoj dvor a moze vedla aj vrieskat ze chce ist k vam bohuzial nevie sa spravat rodicia neriesia tak bodka zamknem nepustim vybavene

angel993
14. mar 2024

@stanulienkat a potom v nestráženej chvíli to 4 ročne dieťa naloží 2 ročnému, veď je staršie a silnejšie a aj jeho starší a silnejší bili. Nehovoriac o problémoch s rodičmi 4 ročného.

nops
14. mar 2024

Svagrovcom zrejme vyhovuje,že o ich syna je v podstate postarané,akože sa "pohrá" a ty ako teta si celá happy,že aj tvoj.Ja by som vzala svoje dieťa a každú voľnú chvíľu im liezla na pozemok.Alebo zaniesla malého k nim,že ideš variť,upratovať,k lekárovi,nech ti postrážia.Nie 15min, minimálne 2 hodiny.

svetlonos
14. mar 2024

Ja by som riesila ten vysoky plot.

unicornlady
14. mar 2024

Im ujde dieťa a žiadny z rodičov nejde s tým dieťaťom? Veď 4 ročný je malý.
Má matku aj otca, aspoň jeden z nich by mal chodiť s ním a doshliadnuť si na dieťa.
(ak by deti spolu vychádzali a bola by si s tým ok, tak v poriadku, že by si ich strážila oboch. ale takto si s ničím takým nesúhlasila)

anketkarka
14. mar 2024

Ja som asi divná, ale nenechala som svoje deti bez dozoru vonku alebo na návšteve samé v 4 rokoch. Také dieťa proste nemôže byť samé bez dozoru a má za neho zodpovednosť jeho zákonný zástupca, prípadne iná dospelá osoba. Však sa mu môže stať čokolvek a aj on môže niekomu ublížiť. S tým by som vždy kontaktovala rodičov, nech si idú na neho dozerať, lebo Ty za neho zodpovedná nechceš byť a niekto ho má pekné vychovávať. To mi príde ako dieťa z rómskej osady, a potom budú niekde písať ako sa nešťastne udusilo, alebo spadlo do nejakej diery.

mamina7070
14. mar 2024

ak bude robit zle daj mu po ruke alebo na zadok a nech ide zalovat rodicom
ak sa neda inak tak treba hrububzaplatu

annm81
14. mar 2024

Mne nejde do hlavy jedno - niekoľkokrát denne prelezie plot a musíš ho zaniesť rodičom? To je to 4ročné dieťa veľkú časť dňa bez dozoru?

Už bez ohľadu na to, ako sa správa, hodiť dieťa na krk inému, bez jeho súhlasu, je extrémne nezdvorilé. Keď si k tomu pripočítaš, že ubližuje tvojmu dieťaťu, ktoré je o polovicu mladšie a ešte sa nedokáže brániť, tak to je nezávideniahodná situácia. Prvý krok - vysvetliť rodičom, že toto si neželáte, už máš za sebou, aj s ich následným urazením sa. Keďže dusno už medzi sebou máte, ja by som oznámila rodičom, že ak sa bude dieťa naďalej potulovať bez dozoru rodičov, kontaktujem sociálku.

autor
14. mar 2024

Asi by som to mala viac upresniť. Nemáme spoločný dvor, bránku zamykám, dokáže ale preliezť aj bránku, aj plot. Jeho otec vie, že tam ide, sleduje ho, ale nerieši. To vždy riešim až ja keď mu vyvolávam, ak nedvíha idem za ním.
K hračkám. On sa nikdy nepýta, či si niečo môže požičať. On vždy príde všade s pocitom, že všetko je jeho a všetko môže, a tak sa aj správa. Prelezie ku nám, poviem mu choď za tatom, ignor. Niečo vezme, vytrhne poviem mu vráť to, ignor alebo nie. Idem mu to vziať, zdrhá a smeje sa, poprípade niečo mi ešte zakričí ako “nie nie, smola, zabudni” smerované mne. Keď si sadne do piesku / traktor, poviem choď za tatom, ignor alebo nie. Keby sa správa normálne, neposielam ho nikam a nevadí mi. Lenže to nikdy normálne nedopadlo, nech som vysvetľovala pekne alebo rázne, vždy ten istý scenár, ktorý končil tým, že potom čo som 10x šla za švagrom a on aj tak došiel som nasilu musela moje dieťa dať dnu a zamknúť mu pred nosom.

domkakvet
14. mar 2024

Kym postavaju dom to dieta uz bude vacsie, cize aj viac uvedomelejsie, teraz tam hadam tak casto nechodia.

bettie
14. mar 2024

@nops no vyzera, ze oni sa nestaraju ani o svoje dieta, kde je a co robi, cudzie im zily trhat urcite nubude

autor
14. mar 2024

@domkakvet chodia sem skoro každý deň, niektoré dni nejde ani do škôlky a je tu od rána.
Áno, on je bez dozoru, oni neriešia, lebo veď čo sa mu môže stať, buď behá okolo nich so svojimi hračkami alebo prelezie ku nám a podľa mňa to na drzovku berú tak, že keď zdrhne ku nám som tam ja, teda nedobrovoľný dozor. Oni vedia kde je, keď zdrhne, pretože na náš dvor vidia, my máme dvor zo zadu domu a tam je pozemok (rovinatý) ohradený pletivom, nie múrom.

syslik81
14. mar 2024

no kedze budete susedia tak je najvyssi cas premyslat nad novym plotom dost vysokym a tmavym aby vam tam necumeli a neliezli ... kazdopadne chytit maleho za ruku a vyhodit ho z dvora ... nic ine nepomze,ale dala by som to na starost manzelovi .. nech im ho odvlecie a razne povie,ze na dvore u vas nema co robit

ivangeline
14. mar 2024

Vezmem za ruku,dam za branu a zamknem. Pride? Vezmem za ruku,dam za branu atd.. Ho to prejde. ;)

autor
14. mar 2024

@syslik81 áno, už sme sa s mužom o tom rozprávali, že urobíme 2m vysoké betónové panely z každej strany. Čo sa týka chytenia za ruku, skúsila som, vytrhol sa alebo mi k tomu rovno aj jednu fľasol po ruke a zdrhal. Preto ja už buď len vyvolám švagrovi, ktorý väčšinou určite “nechtiac” nedvíha aj keď svieti na sociálnych sieťach, keď je bližšie plotu zakričím nech sa kľudne hanbí pred ďalšími susedmi alebo tam musím ísť osobne.

deti95060810
14. mar 2024

no to tam budete mať pekla...

syslik81
14. mar 2024

ostnaty drod na brankua plot-docasne riesenie alebo si pozicat od suseda psa.. zial kym nebude poriadny plot tak to neporiesis a zbytocne sa budete hadat .. toto by si mal vydyskutovat brat s bratom

domkakvet
14. mar 2024

Chod niektore dni prec, nech si nezvykaju, ze si stale doma.

anickabasnicka
14. mar 2024

@autorka nasilu ho chytni za ruku, urcite nemate ten dvur tak velky, aby jsi nedohonila jedno 4lety dite, a prinesla ho jeho rodicum se slovy, ze jim vracis jejich potomka a jestli jim nahodou nechybi.musis ho chytit a pevne obejmout tak,aby mel ruce primknute k telu. i kdyby se vzpouzel, dosmykala bych ho k rodicum a tam ho nechala. vydrz!!!
a nebo se pokusit ho nejak zamestnat, mozna zlobi jen proto, ze si ho nikdo nevsima a tak na sebe strhava pozor nicenim hracek atd.

Strana
z4