Ako riešiť manželov alkoholizmus a depresiu?
Manžel je alkoholik, keď si vypije, má myšlienky na smrť, vypisuje mi správy, že odchádza, že už sa teší "tam", celkovo má také depresívne nálady a myšlienky. Úprimne, už som unavená a už takto ďalej žiť nevládzem. Vždy sľúbi, že to bude riešiť, ale zostane to len pri tých sľuboch. Včera zas vypil celú vodku s energeťákom, prišla som domov a bol úplne mimo. Ráno mal ísť do práce, nešiel. Začína sa mi hnusiť, neznášam ho. Deti nemáme.
Posli ho do pi...
Môj partner je alkoholik a aj gambler... na začiatku vzťahu som o tom nevedela.. s alkoholom sa to zhoršovalo, mali sme dve deti a keď už som nevládala, povedala som mu stop, bud sa dáš liečiť alebo pôjdeš preč... s mojou pomocou si dal zakázať kasíno, takže už nemá povolený vstup, to sčasti vyriešilo jeden problém ale alkohol stále neprestaval... a tak som mu jeden večer ked bol v robote dala veci pred dvere, zamkla a povedala som mu, ze sa bude môcť vrátiť keď bude po liečení.. je to ťažké ale ja som mu chcela pomôcť a nevidela som iné riešenie.. on spal u kamarátov, deti mohol vidieť kedy chcel s podmienkou, ze nemá vypité à ze piť nebude inak by už nemohol deti vidieť.. kúpila som testy a robil si testy.. netrvalo to dlho a šiel na liečenie, sám si to vybavil a sám od seba šiel... on keď tam pôjde z donútenia tak to nepomôže... bola som aj u psychologicky specializovanej na závislosti a tá mi vysvetlila cely cyklus závislosti:
1.Clovek je závislý ale nevie o tom ani on, ani okolie
2.okolie si to začína všímať , on to však odmieta, nechce si to priznať
3.zacina si sám uvedomovať, ze ma problém, ale nevadí mu to, nechce s tým nič robiť
4.uvedomuje si, že veľa kvôli tomu stráca à chce sa z toho dostať
5. Liečenie
na liečení má určite aj psychológov aby sa prišlo na to prečo má problém.. tam by mu mali vedieť pomôcť,
ale musi tam ísť sám od seba.. mne toto celé trvalo 6 rokov, možno aj viac.. ho dostať do situácie, kedy sa on sam rozhodol ísť tam.. som tiez v zahraničí a nemala som nikoho, kto by mi pomohol.. keď som potrebovala pomoc psychickú, obracala som sa na jeho rodinu.. pretože od mojej som dostala len nechaj ho, rozid sa s nim a ja som chcela práve, aby ma niekto podporil aby som to vydržala.. stálo ma to vsetku moju silu, sama som bola na antidepresívach asi 4 mesiace... musíš ty vedieť, si na to pripravená? Miluješ ho dosť na to, aby si sa preňho totálne vyčerpala? Ja môjho áno, ale spravila som to raz, teraz som tu, pyšná na seba, že som to zvládla, že moje deti majú vďaka mne dobrého normálneho a zdravého otca.. ale viem, že druhýkrát to neurobím.. on to vie tiež.. pre nikoho a ani preňho už nikdy toľko sily neobetujem.. trvá to dlho, ak na to nie si pripravená tak tvoje jediné riešenie je rozvod.. držím ti palce
prepac ze sa pytam ale nebol zneuzivany?
@macekovam Nie, nebol.
@macekovam Nemá nikoho, po tom všetko čo urobil sa mu všetci otočili chrbtom a nechcú s ním nič mať. Aj jeho sestra, to je tiež pekný kvietok.
Nehraj sa na Matku Terezu takýto chlap bude vždy k ničomu čo to za tie roky nevidíš?nedostal v detstve čo mal a je problemovy
Čím skôr sa zbal a začni nanovo.
@luccija Vidím, ale problémy s alkoholom má posledný rok, predtým nepil toľko.
môžeš mi napísať jeden dôvod, prečo si si ho s dlhmi zobrala za manžela?
@sasa1310 Pretože to riešil, teraz to aké vidím ako chybu.
však ste mohli žiť spolu ako priatelia, nie manželia
@sasa1310 Žili sme, potom sme sa vzali.
Prepáč, necitala som všetko. Tak ja neviem, musíš si vybrať, či ti je lepšie mať spoločnosť alkoholika, alebo spoločnosť seba samej. Ja ti verím, že to je ťažké rozhodnutie. Tiež žijem v zahraničí.
@regina22 čo je blbosť? Že by sa šiel liečiť? A že "jej zbúcha mimčo" akože sorry, hádam to trošku záleží aj od nej, či si to mimčo zbúchať nechá, nie? Život so závislákom je hlúposť, ak však je ochotný sa ísť liečiť, tak ja by som mu šancu dala. A neznamená to, že hneď ako vylezie z liečebne si nechám zbúchať mimčo, len preto, že je tri dni čistý.
@vahcaac S alkoholikom žiť nechcem, to rozhodne nie. Ale je to ťažké pre mňa, predsa len sme spolu už niečo prežili.
Od rána o ňom nemám žiadnu správu, bojím sa, či sa mu niečo nestalo.
To rozumiem, treba si uvedomiť, že toto vám môže veľmi výrazne skomplikovať život vo strašne veľa smeroch a už to bude len a len ťažšie sa rozviesť. Ľahšie to už nebude
Ist prec? :D Ak nevidis zmeny....naco ostavat?
Koľko ma manžel rokov?
Kým to. On nebude chcieť riešiť, ty nič nemôžeš. Žiaľ.
Na tvojom mieste by som pomaly začala baliť kufre... Sebe.
Rozvod
@vilma7 Má 42, vždy sľubuje, že to bude riešiť, ale skutek utek.
@diana20 To je pekný príbeh so šťastným koncom. Ja sa snažím o to isté, preto som sa ešte nerozviedla, stále mu hovorím, že musí niečo robiť, že to takto nejde, ale on len sľubuje a nič neurobí. Dnes nešiel do práce, vôbec neviem ako to ďalej bude, či dostane výpoveď alebo ako to poriesil. Posledné nájmy, energie atď som platila ja, lebo on do práce nechodil, nechcelo sa mu tak sa hodil na pn. Dokonca aj mňa prehováral, že nech si hodím pn a budeme spolu. Absolútne nezodpovedný človek, už ma vysáva, nevládzem ďalej s ním, som unavená, zničená a nie som šťastná.
Ja už ho začínam nenávidieť 😐
Asi máš syndróm Matky Terezy. Prečo si si preboha vzala niekoho, kto bol závislý na drogách??? To nikdy nikdy nikdy nebude sekať dobrotu. Nenechaj sa vydierať a manipulovať. On veľmi dobre vie, prečo ti stále rozpráva, ako ťa miluje a je na tebe závislý. Na jeho sebevražedné sms-ky ani nereaguj.
@stanulienkat Pretože to bola minulosť a drogy už neberie. Bol úplne iný, teraz posledný rok neviem čo sa deje, ale prepadol alkoholu strašne. Nič sa mu nepáči, s ničím nie je spokojný. Ľutuje sa, veľa ľudí s ním vybabralo a on to nevie zniesť, preniesť sa cez to. Absolútne nemá cieľ v živote, žiadnu motiváciu nič, len sebadeštrukčné sklony. Áno neviem čo čakať, keď sa dnes vrátim domov, čo bude zase ožratý, lebo dnes mi len poslal plačúceho smajlíka, inak nekomunikoval. Už som úplne na dne z neho. Nechce ani k psychológovi, keď mu hovorím, nech rieši alkoholizmus tak sľubuje, že bude. Pritom ideme z prechádzky domov a on sa zastaví v Lidli pre pivá.
Nie, nie, nie. Drogy a zavislosti NIKDY!!!!! nie su minulost. Tu to vidis. Len sa zmenila forma. Stiahne ta dolu. Bohuzial. Nechaj ho padnut, lebo sa nikdy nezobudi. Je to zavadovy jedinec. Nikdy nebude iny. Vzdy si najde nieco, kvoli comu sa necha stiahnut dolu. To nie je partner do zivote, to nie je opora. Len si nesprav dieta s nim. To bude tragedia. Viem, ze ho lubis a nerozmyslas triezvo a pragmaticky.

* s nimi