icon

Ako riešiť manželstvo s ignoráciou a alkoholom?

4. apr 2024

Potrebujem radu, ako a či je vôbec riešiteľna moja situácia.Som, v manželstve dvadsať rokov. Máme osemročného syna. Celý život, od ukončenia strednej školy som pracovala, až do materskej. Po skončení RD, som nastúpila na opatrovateľský, kvôli zlému zdravotnému stavu môjho otca. V manželstve, to ide dole vodou kvôli manželovej ignoracii mojej osoby a pozitívnemu vzťahu k alkoholu. Dieťa a ja ho vôbec nezaujimame len svoje koníčky a alkohol. Som však v takej situácii, že rozvod neprichádza do úvahy, keďže bývame v RD, ktorý je v mojom osobnom vlastníctve a sama neutiahnem jeho réžiu a financovanie. Podnájom takisto nemám z čoho platiť, keďže dostávam len opatrovateľský príspevok. Môj muž si je tohoto všetkého vedomí a preto ťahám, za kratší koniec.V manželstve žijeme, ako dvaja spolubývajúci, ktorý majú dieťa o ktoré sa výlučne starám len ja. Počas manželstva došlo k veľkým podrazom zo strany manžela voči mne a dôvera sa natoľko naštrbila, že je z mojej strany nemožné ju obnoviť a on o to ani nemá záujem. Z domu odísť odmieta a takýto život je už pre mňa neúnosný. Ako, by ste to riešili na mojom mieste!?

autor
4. apr 2024

@kitycat Nebojim, sa že by mi siahli na dom , lebo má zbrane, keďže je poľovník auto a pol nehnuteľnosti z rodičovského domu.

0kristina0
4. apr 2024

Ja budem pragmaticka, kedze ziadna zo spominanych rad ti nijako nevyhovuje. Podla toho co pises, tento stav uz trva dlho, tak to este vydrz par rokov (dokym tvoj otec neumrie) a zatial ho vyuzivaj na peniaze aby ste mali z coho vyzit. Nadalej budete ako dvaja spolubyvajuci, o muza by som sa nestarala, nech si perie vari sam ale do domacnosti prispievat bude, inak hajde kade lahsie. Po smrti tvojho otca, dom predaj a chod so synom do bytu.

autor
4. apr 2024

Boli obdobia, že povedal v sobotu večer, že si ide kúpiť cigarety a došiel až vo štvrtok normálne z ako z roboty poobede. Celý týždeň píl a prespával v aute. Potom sú obdobia, že fungujeme normálne ako každá druhá rodina. Chodíme na výlety v lete sa kúpať, ale keď ho chytí to je obdobie, tak celé zle, ako na hojdačke.

ahhola
4. apr 2024

Aha, takze exe by isiel prvotne po jeho puskach a jeho podieli v dome... Exe ide cestou nejmensieho odporu a to si ty... Zamysli sa nad tym, kde ma TP.

autor
4. apr 2024

@0kristina0 Mala, som to v pláne, lebo ešte vždy mi to viac vyhovuje, aj keď je to sebecké, že som s ním, ako bez neho, ale už to nezvladam emočne. Je, to hrozný nápor na psychiku, nemám sa ani kedy a ako odreagovať , keďže mám to opatrovanie. Skrátka, celé zle, je to.

matkahelka
4. apr 2024

@ahhola autorka jasne napisala, ze sa rozviest boji, pretoze FINANCNE A BEZ JEHO FYZICKEJ POMOCI to bez chlapa v dome neutiahne. chlap zaraba, takze zrejme prispieva na chod domacnosti. autorka nikde nepisala, ze by ho zivila. rovnako pisala, ze on zabezpecuje drevo a kosi. ja byvam vo velkom dome s velkym pozemkom. viem, kolko je s tym prace. a to si platime pana, ktory nam so zahradou pomaha, pretoze muz je pracovne vytazeny. jedna zena s nizkym prijmom NEMA SANCU ani fyzicky, ani financne obriadit dom. a ona zo 600€ nema sancu to utiahnut. na dome jej zacne tiect strecha, pokazi sa jej kotol, atd. dom treba stale financovat. do bytu sa nastahujes a vystarane. ake problemy tam hrozia? blbcov susedov mozes mat aj v dedine, ked byvas v dome.

0kristina0
4. apr 2024

Ja ti verim, opatrovanie nevladneho cloveka musi byt fyzicky ale najma psychicky narocne. Nemas narok na 2 alebo 4 hodiny denne na opatrovatelku? Zisti si to. Alebo surodencov, ktory by sa s tebou obsac prestriedali? Ked si potrebujes nieco vybavit, kto je s otcom?

katica06
4. apr 2024

Kamarátka zostala sama na dieťa a chorú mamku, osud sa s ňou niekoľko nepekné zahral. No to čo sa jej stalo ju naučilo rúbať, kálať, píliť drevo, vyčistiť komín a podobné ,, chlapské ,, práce. Viem že je to ťažké.
Ak ja by som ti radila, rozveď sa a výkopni chuja z domu. Viem že je to ťažké, dom po babke na dedine pánu bohu za chrbtom sme nevedeli predať ani za 10tis, Hľadali sme aj niekoho do nájmu, po dlhom čase ak sa aj prihlásil tak buď neplatič alebo bordelár. Teraz sa predáva svokrov dom, nepredal sa za 40 ani za 37 tis teraz je v realite za 35, ak by sa aj predal 1izb byt za tie peniaze nehrozí, lebo v tej lokalita idú staršie poschodové domy pod 30t.

lia2022
4. apr 2024

Poradiť neviem, len ma zaujíma ze dom je tvoj a pokiaľ nie ste rozvedení s manželom tak ho nemôžeš z domu vyhodiť z zrušiť mu TP. To prvý krát počujem 🤔. Prečo keď je dom tvoj? Poprosím o vysvetlenie , nech viem ako to funguje. Ďakujem 😉.

autor
4. apr 2024

@matkahelka Ďakujem, že chápeš ako to cítim. Lebo, aby som to ozrejmila, bývame v dvojpodlaznom RD, ktorý má veľký dvor , veľkú záhradu, letnú kuchyňu, hospodárske budovy, dve garáže, drevaren , takže to nie je o hospodáriť nejaký bungalov, s terasou a anglickým trávnikom.

matkahelka
4. apr 2024

@lia2022 lebo je to dane zakonom. staci pouzit google.

lia2022
4. apr 2024

@matkahelka To mi je jasne ze si to nevymyslela🙈. Poprosila som, či mi to napíše, nemám čas otvárať XY článkov, stačí v jednoduchosti nech viem , nepotrebujem sa v tom vŕtať. Vďaka.

snehovakralovna
4. apr 2024

@autorka preboha aky vyznam ma zit s chlapom, navyse alkoholikom, z ktoreho nemas nic,akurat ti robi starosti a problemy, nemas ich este dost? Mas vlastnu nehnutelnost, ani nevies aka je to vyhra. Kolke zeny nemali nic a dokazali sa rozviest a odist od tyranov,alkoholikov a pochybnych individui. Rozved sa, vyhod ho a zrus mu trvaly pobyt a zacni aspon trocha zit bez toho bremena,ktore ta taha dolu. Vies si aj sama nieco dopestovat v zahrade,pokosit travnik a pod.

oli18
4. apr 2024

Vyhovaras sa. Kurenie drevom je najlacnejsie, asi polovica z plynoveho. Elektrikou mozes setrit, vodu mas asi dedinsku. Toto byvanie ta stoji menej, ako nejaky najom v meste, alebo tvoj vlastny byt, kde platis vedlajsie vydavky za spolocne priestory, mozno sa splaca uver za rekonstrukciu bloku. Ak si doma a varis, tak aj jedlo ta nestoji vela, nemas vydavky na cestovne, ani nepotrebujes pravidelne dokupovat oblecenie. To, co nepotrebujes ty, minies na syna,kedze rastie a on potrebuje. Uz teraz mas cez 1000€ + ti muz da vyzivne. Mas zahradu, dopestujes. Ubudne ti stravovanie a dalsie vydavky na chlapa. Urcite ti nedava viac, nez spotrebuje. Budes na tom lepsie ako si teraz. Otcovi do lekara zavolas sanitku, alebo vybavis prispevok na taxi. Takze da sa, len sa bojis zodpovednosti a neveris si. Bez gule na nohe sa ti bude lahsie zit.

autor
4. apr 2024

Len to drevo, každý rok tridsať metrakov. To je veľký kotol na pevné palivo, to nie je , ako do krbu, alebo do sporáka narezať. Máme aj elektrický kotol, ale to by som už vôbec finančné nedala

autor
4. apr 2024

Ja, nebývam na dedine. Bývame v centre desattisicoveho mesta.

0kristina0
4. apr 2024

Este sa skus dohodnut s tvojim otcom, ci by bol za aby ste dom predali a kupili si trojizbak.

ahhola
4. apr 2024

Si vlastne bohacka a zaroven chudobka. Aj tvoj oco, ako moze mat 400€,vsak starodochodci maju 600, 700€,ma prispevok na hygienu? nejako zle to vsetko vedies. 🌀

moony99
4. apr 2024

@alickapusinka presne môj názor.

autor
4. apr 2024

@ahhola vidíš, aj to je možné že sú také dôchodky na Slovensku. Má, aj kompenzáciu na hygienu, až 18€. Otec, by súhlasil so všetkým, len aby som sa ja netrapila, ale predaj RD, je v nedohľadne to je , že pod cenu nemôžeš ísť, keď potrebuješ financovať ďalšiu nehnuteľnosť. A je rozdiel kúpna cena a trhová.

0kristina0
4. apr 2024

Bol by to velly cenovy rozdiel, nasetrene mas nieco?

sense
4. apr 2024

Dúfam že si už aspoň dala zrušiť bsm keď si berie pôžičky bez tvojho vedomia.

slavomira236
4. apr 2024

Ja by v dome statsom nezateplenom a platim menej ako moja mama v panelaku v 2izbovom byte..splacaju vytah strechu a to este nezateplovali..my by ame 3ja a ona sama. Plus staru dom v malom meste za vela nepreda a byty su drahe aj v malych mestach.

autor
4. apr 2024

@sense Jemu, by mal exekútor na čo siahnuť, toho sa nebojím.

betulinka1
4. apr 2024

Autorka v prvom kroku sa rozved aj ked s tebou býva ale aspon ti nebude robit dlhy. Vieš aký má príjem, budeš pýtať výživné na dieta. Zriad si aj svoj účet. Skús si pozisťovať, či keď nebudeš mať v domácnosti príjem manžela, neviete dostať ešte nejaké príspevky. Pozri aj keď sa rozvedieš, tak stále si muža môžeš nechať v dome ak to tak cítiš, že to potrebuješ ale aspoň sa nemusíš báť úverov alebo nejakej zodpovednosti za neho. Čo sa týka práce s drevom alebo kosenie trávy, tak to si vieš vždy niekoho najať raz do mesiaca. To by som videla ako najmenší problém a aj náklad. Ak más dvojposchový dom, tak by som kľudne zvážila aj nejakého ďalšieho podnájomcu, ženu, čo potrebuje tiež dočasne poriešiť bývanie a nejaké náklady sa ti dajú poriešiť z jej nájmu. Potom sú tu ďalšie možnosti. Nevieš zmenšiť pozemok rozdelením a ponúknuť časť pozemku 500 m 2 na predaj, že by si niekto dokázal postaviť na ňom dom? Dať dedka do domova dôchodcov vo vašom meste a ty si nájdeš normálnu prácu. Vždy po práci ho vieš ísť pozrieť a zobrať si ho na víkend na sviatky. Aj tebe sa uľaví a budeš žiť normálny život. Dať dom do prenájmu a ty ísť bývať s dedkom a dieťaťom do bytu? Nájom z domu ti bude platiť nájom z bytu. Alebo predsa len dať dom do predaja a uvidíš či budú záujemci. To je jedno, že susedov sa predáva 10 rokov ale možno ten tvoj sa im bude viac páčiť. Záleží aká je v meste konkurencia domov na predaj. Popozeraj sa na nehnuteľnostiach.sk. Budeš vedieť aké sú ceny. Možno sused s cenou prestrelil a možno aj mal ponuky kúpy ale vždy cúvol, lebo kupujúci mal károvanú košeľu a sused chcel aby mal kupujúci bielu košelu (obrazne povedané).

janage
4. apr 2024

Ako často sa muž opija? Píšeš ze vtedy zalezie a agresívny nie je, o rodinu sa nezaujímal nikdy,ale na výlety chodíte ako normálne rodiny.
Prerabali ste spolu, je tam zrejme teda jeho robota a peniaze v tom tvojom dome tak?
Dlhý čo nabral za slobodna sú len jeho.
Naopak tie počas manželstva spoločne
Auto kúpil pred manželstvom že je iba jeho?

Prepáč už dávno si mala dat návrh na rozvod a šancu dat jednu s podmienkou že začne alkohol riešiť liečením.

Ak sa nemôžete rozísť tak si dohodnite pravidlá fungovania ako cudzí.
Povedz mu koľko mesačne potrebuješ financií a aké práce od neho. Na výmenu ty mu navariš, operieš.
Keď bude opitý nepríde domov, prespi inde.
Jednoducho sa ako cudzí dohodnete na podmienkach spolužitia.

bluka2
4. apr 2024

Mne osobne sa zdá ťažšie žiť s chlapom, ktorý ta psychicky ubíja, ako predstava hľadania ďalšieho zárobku a riešenia sekania debilneho dreva a pripadne urobiť vodicak. Koľko by to stalo, keby to niekto z okolia spravil pre teba?

janage
4. apr 2024

A ak robí dlhy tak samozrejme zúžiť alebo zrušiť BSM

bluka2
4. apr 2024

A tvoj syn sa v tejto situácii ako cíti? Asi vníma tu frustráciu a atmosféru doma?

janage
4. apr 2024

A inak aj rozvedení môžete bývať spolu ak sa navzájom potrebujete. Akurát on bude vedieť, že v momente keď nebude plniť svoju časť dohody, menisku zamky a môže prísť o strechu nad hlavou.
A žiadne ďalšie jeho dlhy a pôžičky sa ta už nebudú týkať