Ako riešiť manželstvo s ignoráciou a alkoholom?
Potrebujem radu, ako a či je vôbec riešiteľna moja situácia.Som, v manželstve dvadsať rokov. Máme osemročného syna. Celý život, od ukončenia strednej školy som pracovala, až do materskej. Po skončení RD, som nastúpila na opatrovateľský, kvôli zlému zdravotnému stavu môjho otca. V manželstve, to ide dole vodou kvôli manželovej ignoracii mojej osoby a pozitívnemu vzťahu k alkoholu. Dieťa a ja ho vôbec nezaujimame len svoje koníčky a alkohol. Som však v takej situácii, že rozvod neprichádza do úvahy, keďže bývame v RD, ktorý je v mojom osobnom vlastníctve a sama neutiahnem jeho réžiu a financovanie. Podnájom takisto nemám z čoho platiť, keďže dostávam len opatrovateľský príspevok. Môj muž si je tohoto všetkého vedomí a preto ťahám, za kratší koniec.V manželstve žijeme, ako dvaja spolubývajúci, ktorý majú dieťa o ktoré sa výlučne starám len ja. Počas manželstva došlo k veľkým podrazom zo strany manžela voči mne a dôvera sa natoľko naštrbila, že je z mojej strany nemožné ju obnoviť a on o to ani nemá záujem. Z domu odísť odmieta a takýto život je už pre mňa neúnosný. Ako, by ste to riešili na mojom mieste!?
Autorka a ak by si otca dala do domova dochodcov? Cela tato ťarcha by z teba opadla.
@slavomira236 my v hornom byte vôbec nekúrime. Žiadne plesne. Ak sa tam nepohybuje, nevarí, nie sú kvety a prádlo, nemá sa tam aká plesen vytvoriť. Zimy už tiež nie sú mrazivé. Skúsit treba všetko, vždy je nejaké riešenie. My takto šetríme uz od marca 2012. Žiadne vlhké a plesnive steny.
@reddflowerlife On, by tam po týždni zomrel. Zle znáša čo i len hospitalizáciu. Nemala by som to srdce mu to spraviť. On mi verí, vo všetkom mi dôveruje a spolieha sa na mňa.
No autorka budes musiet, takyto clovek pptrebuje mat 24 hodinovu opateru v domove. Ci sa chces uz uplne vyšťaviť ? Mysli uz aj na seba a ze tu musis byt pre svojho syna.
@reddflowerlife Ja, mám zdravotnícke vzdelanie, toto nie je problém, pokiaľ by som mala zázemie a oporu v partnerstve, tak to nie je problém opatrovanie, ale ten vyčerpávajúci nefunkčný vzťah.
@matkahelka ty a tvoja obsesia s drevom... U nas sa predava na kubiky, u vas na priestorove metre😂😇a 2 tatrovky s hadom metrovice 1m*15m*2m budu zhruba to iste, ci?
Ked potrebuje 30m a chlapa si nechava len kvoli tomu, aby jej zadovazil to drevo za 500€ zo vsetkym, inak by ju stalo 2 000 a tych 1500 co je v pluse, tak jej vytaha zlato do zalozne, naseka dlhov v BSM, tak dakujem za take lacne drevo, ty anakonda. To drevo je zadarmo drahe. 👿 Ked ho vida syn vecne pod parou, on iny nebude. Ozran stiahne zo sebou do bahna celu rodinu, tu to nebude inak. 🍄
@ahhola nie kazdy kto ma rodicov alkoholikov, alebo len jedneho, sa stane tiez alkoholikom. To by cele Svk chlastalo🙂 Niektore deti alkoholikov su zaryti abstinenti a alkoholu sa nedotknu z principu, tak prosim ta neprojektuj ako autorkin syn skonci.
A ano, napilit drevo na celu zimu je masaker praca, mozes napisat ked si to niekedy sama vyskusas.
Pozri, tu ti ženy síce radia niektoré veci aj dobre, ale máloktorá presla v tvojich topánkach a namiesto pomoci ta to tu zrejme ešte viac zdepta. Áno, rozviesť sa a predať dom je riesenie, ale nie teraz. Treba si tiež uvedomiť, že kým vas rozvedu, to chvíľu trva a ma ti robiť za ten čas ešte väčšie peklo zo života v jednej domácnosti? To mi príde úplne ustrelene a ako už bolo písané, vyhodiť ho nemôžeš. Ja by som videla ako najvhodnejšie zvážiť si, ake máš možnosti. U nás v meste napríklad funguje opatrovateľská sluzba na mestskom úrade. To znamena, že za nejaku sumu a nie až tak vysokú chodí opatrovateľka, ktorá je zamestnankyňa mesta. Za ten čas by si mohla ísť do prace, ak v tvojom okoli práca je. Je mi jasne, že po navrate z prace sa musis o otca ďalej starať, ale aj pre teba by to možno bolo “uniknutie zo stereotypu” a možno zarobíš nieco viac, čo si mozes zacat odkladať. Keď budes mat menšiu rezervu, už sa lepsie rozmýšľa ako “s holým zadkom”. Pripadne ak taku moznost nemas, možno by stalo za premyslenie “postrážiť” nejake dieťa alebo seniora, ktorého nemajú rodinni príslušníci kde nechat. A tiež si čosi malo privyrobiť.
Ono je to narocna situácia, pretože niekedy takéto majetky uvazuju gulu na nohe. Ale dá sa zo všetkého vyjsť, možno nie tak, že hrrr, ale postupne. Len naozaj treba urobit krok vpred, aj keď možno sa tu zda ako zbytočný, nepodstatný. Keď ich urobis 5, je to účinnejšie ako stat na mieste. Viem, o čom hovorím. Drzim ti veľmi palce.
@reddflowerlife ty máš predstavu, koľko sa čaká na také zariadenie? a ešte opominas jeden dôležitý fakt, že osoba, ktorú tam chceš umiestniť pokiaľ nie je zbavená svojpravnosti s tým musí súhlasiť. Ona si podáva tu žiadosť o DSS, nie rodina.
@gaborka28 mesta a obce majú opatrovateliek žalostne málo. Na 9 hodín (praca plus cesta) nemá šancu. Jedine, ze by platila súkromnú ale to zas stojí peniaze a nie malé.
Jej nepomôžu nejaké 2,3 alebo aj 4 hodiny.
Mam priamo v okolí ľudí čo nedávno niečo také riešili, aj u nás mama doopatrovala babku a tak ako si to tu niektoré predstavujete je to na hony vzdialené realite.
@zooeynka reanda
To o kom tu dofrasa pise teda.... 🍾🍾🍾
•
Dnes o 11:31
Ono, s tým pitím by mi niekto, ani neuveril, lebo robí šoféra z povolania. On pije , tak že nemusí aj týždeň piť a potom keď začne nemá mieru. On, nevie vypiť dve pivá s tým by som nemala žiadny problém, ale on si vypije šesť pív do toho liter vína ale to tajné má kade kde poschovavane a to je len rozbeh, to sa ide ešte doraziť do krčmy. Ale, ja som ťa zlá netolerantna, lebo mu nedoprajem jedno, alebo dve pivka, veď čo je na tom, je to len pivo od smädu, ktoré mu chutí.
@ahhola odpovedz mi - jasne a zrozumitelne - kolkokrat v zivote si videla pokope 30 metrov dreva a kolkokrat v zivote si ho rezala? vysmievas sa tu z niecoho, o com nemas ani sajnu. a keby si citala pozorne (co ty zjavne nedokazes), docitala by si sa, ze chlap sa oziera mimo domov par dni a potom doma funguje normalne- pracuje v praci, pracuje okolo domu, chodia spolu na prechadzky, vylety, na kupko.
@janage Ano, cize treba vysvetlit mu, ze oci uz sa nevladzem o teba starat, musim aj ja zit, musim aj ja chodit do prace, takto zivorim ved vidis to sam. Nemam ziaden zivot a uz nevladzem. Myslim ze pochopi a podpise.Ano caka sa , ale nie vsade , ked som to riesila ja a obvolavala som domovy niekde bolo na cakacke 3ja ludia.
@matkahelka aj si citala, ako zili po svadbe, najdi si a pouvazuj
@janage nie vsade su cakacky. ja viem na vychode o 2 zariadeniach, kde by pana vzali hned. cakacky su v statnych zariadeniach, v sukromnych byvaju malokedy. ak ma pan 400€ dochodok, tak by vsak asi 200€ musela este doplacat.
@matkahelka a tie pomôcky a lieky čo mu teraz doplácajú, a na ktoré tých celých 400e ide, tam bude mať v cene pobytu?
@matkahelka moja drevaren s poslednym priestorovym metrom🌳🌲🌳 (kubikom) dreva. Nieco som sa s drevom narobila, navozila, naukladala u tatka. Tymto povazujem neplodnu diskusiu o velkosti kopy s 30m dreva za vycerpanu.
@matkahelka mne stačilo keď baba napísala, že plienky vydržia 12h, tak prebaluju 3x denne.
Tak aj detská plienkach vydrží hodiny aj ženská vložka, ale teda aby som menila len 3x denne? Ak je medzitým stolica?
@janage asi závisí od mesta. Moja mama je opatrovateľka na 7,5 hodiny. Nie je súkromná. Ale samozrejme, rozumiem, že nie všade to ide, preto som to písala ako jednu z možnosti. Možno práve v jej meste je to podobne ako v mojom. A možno nie, ale pýtala rady, ktoré ju dokazu odraziť od situácie, v akej je teraz. Neskúsi, nebude vediet. To nie je o tom, ako si to tu niektoré predstavujeme… všetko je v tejto situacii beh na dlhu trať a súhlasím, že napr umiestniť rodiča do dss nie je take ľahké, ako tu viackrát odznelo (starého otca som mala v dss, viem). Rovnako sa nedá muža zrazu vyhodiť a rovnako sa nedá rozviesť za týždeň. Ale nie všetko sa “nedá”. Ponúkla som to len ako moznost, ak taká sluzba u nich je. Lebo u nás napríklad áno a áno, mnohym ľuďom, ktorí sa starajú o rodiča, to situáciu pomaha riešiť. Aktualne moja mama opatruje pani, ktorá o sebe ani nevie a potrebuje 24h starostlivosť. Vdaka tomu môže jej syn chodiť do prace, normalne na plny uvazok, stará sa o mamu inak sám. Za cas, čo tam nie je moja mama, kým príde z prace domov, stráži cca 40’min denne suseda na dôchodku - za symbolicky peniaz. Takze nevarim z vody a ani to neznamená, že to je riesenie pre ňu. Ale možno áno, to my nemozeme vediet…
@gaborka28 a kto prosím ťa dozerá na pani, keď ani syn ani tvoja mama tam nie je? Lebo ak on robí na celý úväzok 8h, aj keby do práce mal len 15min. Tam a 15 spať, pol hodiny obed, je mimo dom 9h.
Áno už čítam, že suseda na dôchodku za symbolickú sumu.
No u nás by opatrovateľka na 7,5h bola bez šance, nehovoriac, že aj na to sú poradovniky.
@matkahelka prosimta nepreháňaj s tým drevom, u nás v meste si všetci kupujú už naštiepane a nikto zatiaľ nezkrachoval.
Objednam, privezú, vysypú, jedine co musíme je nahadzat to do drevárne ..
A áno kúrime iba drevom každú zimu…
Dobre možno niekde na vidieku ked majú ľudia traktory, cirkuláre a mrte času si drevo ľudia chystajú aj sami, ale načo. Zas ten rozdiel v cene metrovica verzus sypaní drevo až taký veľký nieje
@janage netusim, co vsetko kupuju a doplacaju, to autorka nekonkretizovala. mojej starkej tiez nestacili plienky od poistovne, zhruba 10 plienok mesacne som dokupovala. ked bola v DSS, tam plienky nedokupovali, pretoze vzali od inych pacientov, kt.potrebovali menej. v statnom DSS kaslu na prebalovanie, dekubity, krmenie zo striekacky.moja starka bola isty cas v sukromnom a tam bola starostlivost vyborna. zadok mala vzdy ako novorodenec, otacali ju, krmili striekackou. bzdy bola krasne ucesana, nechty ostrihane. toto zariadenie som uz odporucala viacerym a vsetci boli spokojni.
@lujza123 pokojne daj tip autorke na dovoz aj s cenou, urcite bude rada. u nas na vychode stoji 10m metrovice 550€ s dovozom, stiepane sa pohybuje v takych cenach, ze si ho nikto nekupi. pretoze za cenu stiepaneho dreva uz mozu kurit pohodlne plynom.
Inak autorka spolieha sa na teba aj tvoje dieta, ze ho vezmeš sem tam na vikend niekde prec, ze ho vezmeš na dovolenku a nie ze sa jeho zivot toci okolo dedka a bude sa točiť mozno este 15 rokov. Tvoje dieta ma 8 rokov a potrebuje ta a cas z tebou. Ked bude mat 15 rokov, uz to bude ine. Je velmi pekne, ze sa o dedka staráš. Obdivujem ta. Ale nezabudni na seba a svoje dieta. Lebo ked si psychicky na dne a stale si v strehu co dedko, co muz, tak vies ako to moze skoncit. Si zdravotacka nemusim ti to ani priamo napisat. Cize mala by si sa zamysliet aj nad tym, co davas svojmu dietatu zo seba.
@janage prepac ale pridi si odbit jeden mesiac a pochopis preco sa prebaluje standar. len 3x. Na mesiac ma klient cca 60 plienok. Ked ho denne prebalujes 3x vides ako tak. Samozrejme ked je stolica prebali sa znova. Ale normalne ti tie 2 balenia nevydrzia a na priamu platbu sa bavime o cca 100 eurach len za plienky. Nehovorim este o liekoch.
V zariadeni mas 45 klientov z toho je trebars 20 plienkovanych. Narok maju len napr.leziaci co je dokopy napriklad 10 ludi. A tych zvysnych co? Tych zvysnych 10 ti proste chyba. Niekto predpis nema musi si kupovat, iny nema preto lebo nema inkontinenciu stacia mu nohavicky.
Naco komentujes ked ani nevies ako toto funguje. V zariadeni proste tie plienky ti musia vydrzat na cely mesiac. Preto sa prebaluje iba 3x. Ale samozrejme aj p.p my prebalujeme aj 6,7 x lenze tie plienky si musia dokupit a realne
Pobyt ta stoji 950+ strava ( priplatok za spec.stravu)+ pranie+upratovanie+lieky a realne sa to vysplha aj na 1300 euro.
@ahhola Ja neviem co sa tak cudujete. Bezne maju dochodcovia starobny dochodok cca 400e. Moja mama (78r.), cely zivot ucila ZS, MS a ma dochodok 420e, otec (79r.) cely zivot stavbar, zeriavnik, v kuse robil a dochodok 410e. Paraaada, u nas sa fakt oplati cely zivot dret, to fakt 🙄
Dievčatá, každá máte kúsok pravdy. Ja, by som na zariadenie nemala finančné prostriedky, viem v realite na aké doplatky sa to môže vyšplhať, pohybujem sa v tomto prostredí. Otec nie je problém to mám doriešené, pokiaľ to budem schopná dať v domácom prostredí, tak DSS určite nebudem riešiť. Čo je pre mňa dobrá informácia, je tá starostlivosť na ktorú má nárok v rámci čerpania mojej neprítomnosti alebo dovolenky, na ktorú síce mám nárok ale vybaviť zariadenie aby bolo voľné lôžka, keď to akurát potrebujem, je takmer nemožné.
@betulinka1 Ja, si to uvedomujem a v rámci možností riešime aj výlety aj keď len na otočku ale predsa. Dieťaťu sa venujem, nad rámec, keďže sme skoro nonstop spolu a myslím, že máme super vzťah.

@modrykolibrik predpísané má molicare modré, ale ja dokupujem fialové, tie majú vyššiu absorbcnost. Inzulín mu picham len ráno Xultophy.