icon

Ako riešiť manželstvo s ignoráciou a alkoholom?

4. apr 2024

Potrebujem radu, ako a či je vôbec riešiteľna moja situácia.Som, v manželstve dvadsať rokov. Máme osemročného syna. Celý život, od ukončenia strednej školy som pracovala, až do materskej. Po skončení RD, som nastúpila na opatrovateľský, kvôli zlému zdravotnému stavu môjho otca. V manželstve, to ide dole vodou kvôli manželovej ignoracii mojej osoby a pozitívnemu vzťahu k alkoholu. Dieťa a ja ho vôbec nezaujimame len svoje koníčky a alkohol. Som však v takej situácii, že rozvod neprichádza do úvahy, keďže bývame v RD, ktorý je v mojom osobnom vlastníctve a sama neutiahnem jeho réžiu a financovanie. Podnájom takisto nemám z čoho platiť, keďže dostávam len opatrovateľský príspevok. Môj muž si je tohoto všetkého vedomí a preto ťahám, za kratší koniec.V manželstve žijeme, ako dvaja spolubývajúci, ktorý majú dieťa o ktoré sa výlučne starám len ja. Počas manželstva došlo k veľkým podrazom zo strany manžela voči mne a dôvera sa natoľko naštrbila, že je z mojej strany nemožné ju obnoviť a on o to ani nemá záujem. Z domu odísť odmieta a takýto život je už pre mňa neúnosný. Ako, by ste to riešili na mojom mieste!?

nevenka
4. apr 2024

@autorka ja Ti poviem tak, moja mamka to mala s ocinom tazke. Tiez bol vodic z povolania, a robil aj ine veci. On ale raz do mesiaca vypustal paru, cca...Ked zacal pit, nebolo mu konca. Ale inak bez alkoholu dobrak od kosti. Akonahle si vypil, tak jak posadnuty diablom. Zili sme u mamkinych rodicov. Spamatal sa, ked sme davno boli dospele (ja a sestra), ked mu zomrel brat na alkoholizmus. Odisla mu pecen a pankreas. A otcovi zacalo haprovat zdravie. Prestal fajcit a aj pit. Teraz si obcas da jedno pivo a nedoziera sa. Je po operacii srdca, ma upchate cievy, cukrovku. Moj muz povedal, ze moja mama pojde do neba, uz len preto, ze ho zachranila a o vsetkych sa stara a obetovala sa pre rodinu. Vytrpela si vela. Kym bol mladsi, chodieval do krcmy, stvaral chobotiny. Ale NIKDY ziadne dlhy, dokonca nam z biedneho platu nasetrili a prispeli nam obom, mne aj sestre, na byvanie. A nie malo. Odtrhali si od ust. Toto vidim ako velky problem u Vas. A dalsi problem je psychika dietata. Malo a ma to na nas stale vplyv.
Takisto, moj otec sa staral o traktory, stroje, oral, chodili na drevo so svagrom sami chystat. Teraz uz dovezie sused horar s chlapmi metrovicu. Pili stale, uklada. Manzel a svagor chodia pomahat, uz ma otec 70 rokov. Mamin brat vedla uz taha na 80, este aj on pili drevo. Vsetky chlapske roboty obstaral. A ked sa opil, vykrikoval, ze sa obesi alebo dom podpali. Sialene. A ked bol triezvy, na chleba natriet. Zena, toto je tazko, ale ja Ti rozumiem. Moja mama ho zachranila pred uplnym dnom. Krstna mama zacala pri muzovi pit tiez...nastastie sa po jeho smrti spamatala a nasla si normalneho muza a prestala. Ona to zo zufalstva sa spustila. Toto su ludske tragedie.
Radu nemam, len tomu rozumiem. Ja otca mam rada, ale bolo treba vela odpustat. A hlavne, neboli tam tie dlhy. Zuzte si BSM aspon, ak to ide, aby si neprisla o dom.

autor
4. apr 2024

@nevenka Veď, práve že aj mne je to ľúto, Lebo nič by nám nechýbalo. Vie si zastať každú robotu, ale, nemôžem mu dôverovať, nie je pre mňa oporou. Sľúbi nedodrží slovo, klame má do očí, že on si dal len dve pivá a nevládze artikulovať, ale zo mňa robí debila, že on nemá žiadny problém že to len ja vymýšľam. No uznaj, čo z takého chlapa. Buď je v robote, robí aj osemnacky aj víkend, alebo sa venuje svojim koníčkom, každý mesiac chodí na predĺžený víkend ku máme, čo je na opačnéj strane republiky Keď je doma, tak sa hocikde zasiva a slope o štvrtej je ožratý na mol, že ľahne na gauč taký, aký je a chrape do rána. Strašne mi to prekáža vadia mi tie alkoholické výpary. Ale oficiálne tvrdí, že vypil len tri pivá ktoré má oficiálne kúpené, ale všade zakopavam o fľaše, vína, alebo tvrdého, ktoré má poschovavane na takých miestach, že by si neverila.

janage
4. apr 2024

@modrykolibrik presne na to som chcela poukázať, že ak teraz 400e minú na lieky a pomôcky, autorka si súkromné zariadenie nebude môcť dovoliť. Ten 200e príplatok čo niekto spomínal by zďaleka nebolo všetko.
A to, že sa plienkami v zariadeniach šetrí mi je úplne jasné, že v dôsledku financií.
Preto si myslím, že jej otec ak by ho dala do DSS za 600e, kde by 200 za pobyt doplácala by sa mal čo sa starostlivosti týka horšie. A ju by to stalo viac ako teraz.

betulinka1
4. apr 2024

Tak super. Z tych príspevkov som mala pocit, ze dedo potrebuje 24/7 a nemozes nikam ist. Ale je fajn, ze mas cas aj na syna.

alexnina777
4. apr 2024

Neviem či dobre poradím, ale ja by som urobila tak, že treba si určiť priority a krátkodobé a dlhodobé ciele..
otca by som doopatrovala určite doma, a popritom by som si dala za ciel vybaviť rozvod.. kvoli tym exekúciám a dlhom v prvom rade.. pekne v klude milo a jasne to mužovi oznám že ďalej takto žiť nechceš.. rozvod može prebehnut zatial si plánuj čo ďalej..keď sa rozvediete, može ti prispevat na domácnost kým ho v nej necháš bývat a bude plati na syna..
A ked doopatruješ otca, tak už budeš rozvedená a pojdeš pracovať, vtedy by som riešila plán B, predaj domu a kúpu bytu len v Tvojom vlastníctve..

janage
4. apr 2024

Neskúšala si mu dat fúkať? Upne seriózne. Véd po 2 pivach by bola iná hodnota ako po 10. Bez scén. Normálne nech fúkne a ak nenafuka ospravedlnis sa. Ak áno máš vecny dôkaz a žiadne, že si niečo namyslas.
Ak sa bude vyhovárať tiež je všetko jasné
Inak ak pije casto a vo veľkom zrejme je otázka času kedy to nezvládne, neodhadne a sadne za volant.
Ja by som sa osobne bála aj kombinácie opilec a strelné zbrane.
Tiež ak ho takto vidí syn poznačí ho to. Preto by bolo dobre sa dohodnúť,že domov len triezvy. Nech prespi u tých čo s nimi pije, v garazi, aute....
Ako často teda pije a vída ho takto vtedy aj syn?

autor
4. apr 2024

@janage Ale, veď on to dobre vie, že mňa neoklame, nemám desať rokov, aby som nevedela rozoznať čo sú dve pivá. To, on by sa neponizil v živote aby musel priznať že mám pravdu. To som, vtedy p..a je....á, ktorá ho len provokuje a nemôže si pri mne dať ani pivko. Vodičák už mal zobraty, vtedy našťastie nerobil šoféra. Išiel nad ránom z nočnej a nafúkal, takže chltal v robote. Raz, mi do konca išiel ožratý na aute pre malého do škôlky a nevedel nájsť auto, kde zaparkoval. Malý prišiel celý vyklepany domov pešo a sám, že tatino je nejaký čudný a sa ho bojí. Ženy, ja by som mohla napísať scenár na telenovelu, čo som s ním zažila.

kitycat
4. apr 2024

No s tymto pristupom toho este zazijes

alexnina777
4. apr 2024

och🙏 verím že na syna už dávaš pozor a nenechávaš ho s týmto ožralom samého nikdy..

janage
4. apr 2024

Tu nejde o teba ide u neho. Aby videl názorne vecne, bez scén.
A stále nemám odpoveď ako často je opitý a ako často ho takto vidí syn.

janage
4. apr 2024

Však keď pije v kuse 1.ligu ako môže preboha šoférovať, však ten zostatkový alkohol po takom zásahu tam musí byť. On nepracuje 5 dní v týždni?

patka24
4. apr 2024

Ako pardon, čítala som prvé dve strany a poslednú... ty mas na teba, syna a zdravotne tazko postihnuteho otca momentálne cca 1000}, ak ku tomu priratame vyzivne, tak si tam, kde aj teraz, s chlapom co slope... ver mi, ze mas teraz pocit, ze bez neho to nedas, ale ak by si ho poslala do preč, tak zrazu zistis, ze si na tom lepsie ako s nim. Na dedine sa zvycajne vzdy najde niekto, kto s drevom pomoze za par drobnych, alebo za palenô. V tvojom prípade je najdolezitejsia otazka, ci s nim chces alebo nechces byt , respektive lubis ho, alebo si s nim len zo zvyku? Ak ho lubis a chces ho zmenit, tak je tato debata zbytocna a este nie si pripravena na nevyhnutne, ak vies, ze to uz dobre nebude, tak proste naber odvahu, rozved sa, poziadaj o slusne vyzivne, nie s ohladom na mladeho pana, ale poriadne a proste sa nauc fungovať sama. Ja som s ex ani nesoferovala, byvaly mi zrazil sebavedomie na minimum, teraz absolutne nechapem, preco som to s nim tahala tak dlho, dva roky po zisteni nevery a 4 roky po zisteni dlhov, lebo som si myslela, ze neviem co... "kvoli dietatu" 😀 nie! Stratene roky, Treba to utat cim skor a naucit sa s tym zit

milka1988
4. apr 2024

Ak sa susedom nedari predat dom 10 rokov bude tam nejaký veľký háčik. Poznam realitaka ktory predava nehnuteľností ako na bežiacom páse ;) z Košíc. Ak sa rozhodnes pre predaj daj vedieť

milka1988
4. apr 2024

Mimochodom teraz sme kupovali ďalší byt ako investičný, kde bolo vecne bremeno otca a aj taka nehnuteľnost sa da predať ;)

autor
4. apr 2024

@janage Nie, keď robí tak nepije to si nemôže dovoliť, lebo hocikedy namatkovo fúkaju.Takto nasáva keď má voľný víkend, alebo má dovolenku. Pred dvoma týždňami mall narodeniny, boli sme ráno voliť, prišli sme domov, zagratulovali sme mu s malým , vo dverách povedal ďakujem a odišiel niekde na chatu oslavovať s kolegami.Doviezli ho v nedeľu ráno na handry celú nedeľu prechrapal a pekný víkend za nami. Z rodinou nemá potrebu oslavovať, so mnou si nepripije ani na nový rok.

patka24
4. apr 2024

Vlastne tyzden jazdí a vikend prepije? Takych pozna asi 5. Doma pomoze raz za 3 mesiace

milka1988
4. apr 2024

Čiže ak píšeš že ten dom je ako guľa na nohe a na príťaž, a viem to dať kontakt na môjho realitaka, vecne bremeno tiež nie je problem vyriešiť, tak tvoj problém by sa značne týmto vyriešil. V akom meste bývaš?
Podas žiadosť o rozvod, teraz už sa rozvody neťahaju 2 roky ako kedysi, za pár mesiacov ste rozvedený, dom to predá realitka, kúpiš 3 izbový byt, kde budeš bývať so synom a otcom. Tvoja situácia je ľahko riešiteľna so šťastným koncom pre všetkých ( okrem muža)

majka36912
4. apr 2024

Dopriala som si cas precitat celu diskusiu. Si velmi silna, rozumna a samostatna zena. Na tvojom mieste a ak mas v sebe toto upratane, ze s tym muzom uz nechces byt, by som sa obratila na centrum pravnej pomoci. Zistila by som si, co by znamenal rozvod, kolko by som mohla dostavat vyzivne, ako by to bolo s majetkom...Centrum pravnej pomoci by malo fungovat bezplatne. Ak by bola moznost a po dohode s otcom by predala by som dom, ak ti s domom a pozemkom nema kto pomahat, bude to narocne na opravy, udrzbu. Ak moznost nebude, narubat a pokosit si snad zvladnes. To ako nemyslim v zlom, ale my zeny sme nesmierne silne a syn ti predsa pomoze. My sme 3 sestry, v 11tich sme uz bezne kosili pozemok a ked som mala 13, uz som robila nas plot s bruskou a natierala ho. Cim bude syn starsi, tym vacsou oporou ti bude aj v chlapskych domacich pracach. A pripadne by som asi skusila opatrovat nejakeho dalsieho seniora/davat doucovanie/opatrovat deti u vas doma ako privyrobenie. Ak by si si nasla pracu, prides o prispevok, co sa podla mna neoplati, ak by si nemala vysoky prijem, ale nacierno sa da privyrobit si.
My sme ako decka praveze mamu podporovali, aby sa rozviedla a nasla si niekoho, s kym by bola stastna. Rodicia maju velmi toxicky vztah, nie su spolu stastny uz asi 20 rokov, ale mama nechcela prijst o otcov prijem a zazemie. Takze chapem, ze pre zenu su taketo rozhodnutia narocne. Ale z mojho pohladu... Su spolu dodnes, otec uz ma tak prepitu hlavu, ze nezvlada okolo seba porobit ani zakladne veci a ona je velmi nestastna. Vela za nou chodime, pomahame jej a ostalo vela traum na dusi aj u nas ako deti, ale ak by sli vtedy od seba, nemuselo to zajst az sem. Mysli na seba a synceka. Si silnejsia, nez si myslis a prajem ti, aby si sa rozviedla a nasla si takeho chlapa, ze si tu tento tvoj bude este trieskat hlavu o stenu, ze bol taky chmulo.

lujza123
5. apr 2024

@matkahelka neviem u nás metrovica 45 €, sypane 55 € , mne to pri 10 kubikoch vychádza rozdiel 350 €. Čiže v množstve ake potrebuje autorka je to 1000 € rozdiel.
Chystanie dreva nieje zdarma. Človek si musi kúpiť cirkulár, pílu, zožerie to elektriku, benzín a čas !!! Priemerná mzda makača je 10 € za hodinu, pokiaľ to ma sam štiepať a píliť tak nakoniec až tak mega veľa neušetrí …

Akoze ked to niekoho bavi v pohode, ale držať sa ožrana koli nejakému drevu 🤷🏼‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

kp7333
5. apr 2024

@tenerifka za 600 eur ziadnu opatrovatelku nenajde. a na vychode ani nezarobi tolko, aby z platu zaplatila opatrovatelku a zostalo jej aspon tych 600 eur, co ma teraz. zial, na slovensku je to tak.

lujza123
5. apr 2024

Autorka, si uväznená svojim vlastným strachom. Zbytočne si sa upla na ten barák a chlapa ktorý ti je nanič len ti berie energiu. To ti on nakecal ako bez neho neprežijes, to je taká blbost ze až. Vieš koľko žien ostalo vo veľkých domoch samé? Dôchodkyne, vdovy, rozvedené. Bože pred troma rokmi takto nariekala kamoska co si ona počne s drevom bez chlapa a prezradím ti jedno normálne ma doma aj teplo, aj auto si vie do servisu odviesť a ďalších milión veci ktoré si myslela ze nevie
Snáď ti tato diskusia niečo dá a otvorí ti oči. Sú možnosti len ich nechceš vidieť.

Daj teraz emócie bokom a rozmýšľaj, zrataj si to všetko. Tym ze by ubudol jeden stravník doma mali by ste nižšie energie, menej jedla, pribudlo by výživné. Ver tomu ze by si aj na to štiepané drevo mala.
Ten dom tak isto, chapem ze mas k nemu citové puto, ale rozmýšľaj reálne, dokedy je to udržateľne bývanie ? Staré, veľké, neefektívne, raz budeš aj ty na dôchodku .

lujza123
5. apr 2024

Byt tebou skúsim dať aspoň žiadosť o rozvod, uviesť ako dôvod manželov alkoholizmus. Možno sa spamätá ked zistí ze to myslíš vážne

janage
5. apr 2024

A ako často ma voľný víkend? Každý víkend? Vidí toto syn?

autor
5. apr 2024

Žienky, ďakujem krásne za rady, povzbudenia a reakcie. Priznávam, že kus chyby je aj vo mne lebo som citovo naviazaná na človeka, ktorý si je toho až veľmi vedomí a zneužíva to vo svoj prospech. Pozná moje strachy, neistoty a zranenia a presne na tie miesta útočí. Snaží so mnou manipulovať a dostať má tam kde má potrebuje mať.

milka1988
5. apr 2024

Ak si si toho vedomá čo ďalej? Chces to riešiť alebo to celý ten tvoj problém uzavries týmto a nič sa u teba k lepšiemu nezmení? V tom prípade mi je ľúto toho dieťaťa :( taký život si nezaslúži a to ti hovorím ako dieťa z rodiny alkoholika ktorý nás aj mlatil

janage
5. apr 2024

Vieš na druhu stranu, on od začiatku nechcel ísť za tebou. Presadila si si svoje. On ma na druhej strane slovenská zrejme opustenu matku, ktorej treba pomôcť a ak som správne postrehla chodí tam každý druhý víkend.
On je nestastny, ty si nešťastná. Donútila si ho do niečoho nasilu a toto je len výsledok

autor
5. apr 2024

@milka1988 Ja, sa to snažím riešiť roky, ale stále len v hypotetickej úrovni. Neviem, či fyzicky sa niekedy k tomu odvážim. Už, som rozmýšľala aj nad nejakým psychológom, či by nedokázal poriešiť so mnou tie bloky, ale veľmi tomu neverím.

autor
5. apr 2024

@janage Nie, nedonutila som nikoho do ničoho. Dobrovoľné sme sa rozhodli, že sa zoberieme, a budeme žiť ako dvaja dospelí ľudia. Nedalo sa predsa fungovať a budovať vzťah z jednej strany republiky na druhú. Svokra je veľký manipulátor a narcis presne, ako môj muž. Ona má päť detí a z toho dve žijúce v rovnakej dedine. Ale, to by bolo na strašne dlho. Vieš môj muž mal zrejme takú predstavu o manželstve, že jemu sa v živote nebude nič meniť, len stav v občianskom, zo slobodného, na ženatého.

majka36912
5. apr 2024

Ak mas moznost, kludne skus aj psychologa. Ak uz nic ine, minimalne sa z toho vyrozpravas a dostanes to cele von, co tiez pomaha a ulavi sa ti trochu. Ono ja mam taky pocit z teba, ze on ti rokmi takeho spravania, co ma voci tebe, riadne zrazil sebavedomie, vsugeroval ti do hlavy hluposti, ktore vobec niesu pravda. Manipulator presne vie, na co utocit, aby cloveka zrazil na kolena. Myslim, ze nie si v situacii, ze zo dna na den sa to da vyriesit a bude ti lepsie, ze to bude este dlhy proces. Si viac, nez len opatrovatelka. Opatrovatelka syna, opatrovatelka otca, opatrovatelka alkoholika. Aj ty si zasluzis byt stastna. Skus mozno najprv take tie drobne krocky...viac chodit von medzi ludi, prijst na ine myslienky, kludne aj toho psychologa, skus sa aspon trochu vymotat z toho cyklu, ze sa stale len o vsetkych staras a najst si aspon hodinku denne pre seba a svoje potreby. Velke zmeny niekedy zacinaju prave malymi krokmi, napriklad tym, ze teraz o tej situacii rozmyslas a rozpravas sa o tom s niekym.

autor
5. apr 2024

@majka36912 Ďakujem ti krásne za povzbudivé slová, veľmi si to vážim a máš veľkú pravdu.