Ako riešiť nedôveru vo vzťahu s manželom?
Ahojte,
píšem tu nie preto, že by som čakala radu do života alebo vyriešenie mojich problémov, ale preto, že ma zaujíma názor celkom cudzích ľudí. Ako môj muž občas vraví - keď sa spýtaš svojich kamarátok, určite ti dajú za pravdu (ja si to nemyslím, ale skúsim toto ako neutrálnejšie prostredie).
Skúsim príbeh zhrnúť krátko - odkedy ma môj druhý partner v mladom veku podviedol, začali sa moje trust issues (dovtedy som žiarlila na 0%) a pokračovali aj vo vzťahoch po ňom.
No a keď som sa dala dokopy s mojím mužom, úplne prvé týždne chodil na tinder. možno sa ot aj dá chápať, boli sme vzťah v začiatku a ja som sa netvárila moc tak, že hľadám záväzky. Len vždy, keď som sa na to neskôr opýtala, povedal mi, že tam nikdy odkedy sme mali prvé rande nebol. no len čas plynul, on tam nechodil, len tri mesiace pred svadbou som sa spýtala, že snáď tam ten účet nemá, preboha. Mal, dal mi k nemu prístup, takže som videla že skutočne po pár mesiacoch už tam nebol a s nikým si nepísal a ani vtedy sa s nikým nestretol, len ako on hovorí, účet nemazal, lebo si hneď odinštaloval appku a nenapadlo mu to, že tam účet zostane/že je to dôležité. ale viete, uvedomenie si, že klamal ako to bolo, zostalo.
A tak sme tu, pár rokov po a môj muž je skvelý, máme pekný vzťah plný citov, spoločného času, záľub, plánujeme bábätko. moje trust issues ale zostali a on hovorí, že je z toho už úplne zúfalý. občas ma uistí, vysvetlí, povzbudí, občas sa totálne naserie. samozrejme, občas prejde dlhý čas, kedy to ani nie je téma. poviete si, že musím byť hrozná. no veď to práve, že možno som, ale uvediem vám pár príkladov - tmavé vlasy v našom byte, raz na jeho kabáte, asi trikrát hoci v inom čase a nie tie isté (nie som bruneta, on hovorí, že vlas občas donesie zvonku ktokoľvek z nás, môžem aj ja), 10 000 krokov na hodinkách mu píplo po celodennom home office (hovorí, že niektoré dni veľa chodí po byte, keď uvažuje, plus hodinky sú nepresné), dnes mal na chrbte škrabance na viacerých miestach. to ma úplne rozrušilo. pár dní som jeho chrbát nevidela, neviem odkedy tam sú. A je pravda že on keď sa občas sám poškriabe keď ho svrbí chrbát, zvykne mu to tam ostať dlho, tak sa mi marí. čo je zvláštne, mne to zmizne hneď. Ale viete, škrabance na chrbte sú úplné klišé o nevere :( hovorí mi, že mi nikdy nebol neverný, že mi hocikedy ukáže telefón (nehrabem sa v ňom a ani to po ňom nechcem, ak by niečo skrýval, mal by toľko rozumu to zakryť). A áno, som si vedomá toho, že ak nič z toho nerobí, raz mi to spraví alebo sa na mňa vykašle, hoci ma ľúbi. áno, chodím k psychologičke, ale tej to celé príde OK (už druhej) - hovorí, že všetky také podnety musím s mužom komunikovať a riešiť a mal by mi pomáhať. no takto to donekonečna nejde. už máme z toho (občas) nervy v kýbli buď ja, manžel alebo obaja... ani ja to nechcem neustále riešiť, chcem vššetko hodiť za hlavu. na druhú stranu, čo ak niečo z toho skutočne je nepriamy dôkaz? čo by ste, prosím, robili na mojom mieste?
veľmi, veľmi ďakujem
@lakebabe @pralinka25 ale môj manžel nehovoril primárne to, že nič nerobil a nameralo mu to kopu krokov, ale že veľa chodil po byte, podľa neho rozhodne nie hodinu, ale dlhšie. faktor nepresného merania tam je, ale to až tak veľmi neriešil.
Tak potom ak aj chodil to je možné
ja neviem my mame fakt velky dom prejdem ho za den milion krat, a aj s deckami po zahrade a nie som schopna za den nabehat tolko a to si cely den takmer nesadnem. dokonca ked cvicim hodinu mi to kroky nerata.
ale tot bude pravdeodobne zalezat aj na konkretnych hodinach takze tazko sudit. to by si si ich musela vyskusat a mat ich cely den na ruke ako meraju.
pravdu tu nenájdeme. ani ja ju nenájdem. ale pokiaľ sa len domnievam, že je to neprimerane veľa krokov na HO, to asi samo o sebe nie je dôkaz ničoho. a vidieť môjho muža, aký je smutný, občas nahnevaný, ale neraz smutný, keď mi hovorí, že nikdy by mi nič také neurobil a trápi ho, ako si to stále myslím - ja neviem ako vyzerajú a čo hovoria neverníci, ale asi tu musíme pracovať aj s faktorom toho, ako s tým človekom interagujem, ako sa správa. a tam dávam za pravdu každému, kto tu píše, že ťažké to má on. s postupom času tu ale už možno aj prevažujú reakcie že som len blbá, že verím výhovorkám a že toto kľudne môže byť nevera. zase sme pri tom, že toto nie je dôkaz a ani ho nemám, je preto len na mne, ako sa k tomu postavím. vysvetlenie 10k krokov sme mali na programe dňa niekoľkokrát, môj muž urobil asi maximum čo vedel, nemá zmysel to riešiť donekonečna, či už to pravda je, alebo nie.
Ešte ma napadla jedna zaručená vec ktorá ho môže odhaliť. Ak si chráni telefón ako oko v hlave a všade s ním chodí, tak nieje čistý...
@svokrinjazykmonika to sa nedeje, často je telefon položený v obývačke x hodín, aj keď tu nie je, je v inej miestnosti, alebo ide behať a pod. keď šoféruje a je treba, diktuje mi heslo naň pre odblokovanie. nepamätám si ho, nechodím mu do tel, ale mohla by som ho teda kľudne poznať. ako som písala vyššie, viackrát mi manžel povedal, že tam nemá nič tajné, že mi ho kedykoľvek môže ukázať (nevyžadujem to). samozrejme, sú asi aj sofistikované metódy, ako správy mazať, skrývať, blokovať, ale to sme zas pri najtemnejšej verzii, ktorá vôbec nemusí platiť.
@autorka mas to veľmi ťažké.
Ale ako ti tu už napisali, a ja s tým súhlasím, treba veriť svojmu 6.zmyslu.
Co by som urobila ja je, že teraz by som už zbytocme do ničoho nerýpala (pravdu sa aj tak nedozvies, lebo ak aj niečo bolo, bude teraz opatrny).
Bud vsak opatrná, ostrazita... vsimaj si detaily, maličkosti. Mne keď tak, sa vždy nejaké veci až po čase rozlezali v hlave, spomenula som si, že vtedy predsa vravel/robil niečo iné.
A uprimne, neviem, či nejaká zmena psychológa ti pomôže. Je to človek, ktorému to v podstate môže byť šum a fuk, co ty, on/ona si ide to svoje.
A k tomu mobilu,teraz sú tajné appky a pod. Pokojne ti aj ja dám môj mobil, a nič v ňom nenájdeš. Mimo to, bolo by som dobra hlupáka, aby som si v mobile nechýbala fotky ci smsly od milenca. To robia len dieťati.
to je fakt takto tazko kedze nepozname jeho. vsetko moze byt dokaz a aj nemusi. tazke to mate obaja. aj on ak naozaj nic nerobi aj ty lebo mas nespracovanu traumu.
mas zlu psychologicku...nechapem ako ti toto moze povedat,ako moze ta uz podvadzat,ta moznost je tam vzdy,ty si to ale nahovoris pri vsetkom...aj mna byvaly exmanzel podvadzal a mam tiez strach,ze sa to stane aj teraz a tiez vidim niekedy v totalnej hovadine,ze urcite nejaku ma,ale mam ratio a pouzivam ho...
sem tam mu obavu vyslovim,ale nie s vycitkou a pod.
10 000 krokov nespravim ani ked idem s dcerou do skoly, odtial do prace a poobede zase naspat, ledva 6000 vtedy urobim. Ked som na HO neni sanca, vtedy mam horko tazko 1500 krokov takze tie co pisete, ze to date lavou zadnou riadne odrbavate.
@0kristina0 pri všetkej úcte, ja nechápem toto porovnanie - keby si počítala moja mamina kroky, tak do školy to so mnou mala cez cestu, do 500 krokov. Keby som si počítala kroky ja pri mojich deťoch, tak len cestou do školy/škôlky mám cca 5k krokov. A prácu mám cca ďalších 5k krokov, ale opačným smerom, tak len tam by som nazbierala nejakých 15k krokov. A absolvovať to poobede, tak to mám denne aj 30k krokov. 🤷♀️
@lienka.7 napríklad ja dnes - mám upchaté dutiny, bolí ma celý deň hlava, už do zubov mi to ide. Dnes som bola len doma a zvládla som urobiť obed, dala si sprchu, umyla vlasy a len tak sa občas prešla po byte (zo spálne do obývačky, niečo za dievčatami do izieb, na wc a pod.). Väčšinu dňa som len ležala, lebo sa fakt necítim dobre. A mám cez 2600 krokov. Keď som to pozrela, samu ma to prekvapilo, lebo som počítala tak s max. 500 krokmi.
Ako som už aj písala, môj muž sa počas telefonovania prechádza po celom byte a teda vie telefonovať aj hodinu v kuse… Ale netvrdím, že to je aj prípad manžela autorky. Neviem to zhodnotiť, či klame alebo nie, len tvrdím, že aj doma je možné nachodiť veľa krokov. Tiež je dôležité, či hodinky počítajú kroky na základe GPS, teda reálne sa musí človek presúvať, ale na základe pohybu, kedy stačí aj pohyb rukami.
@gab1sol a vám to počíta s GPS či bez?
Ved si tie hodinky na jeden den pozicaj a sama uvidis ci je realne spravit 10 000 krokov zavreta v byte
nie je zle mat oci otvorene, eventualne pravda vyde najavo a byt slepy a naivny taktiez nie je cesta ale bud stale opatrna v tom ako velmi tlacis na muza lebo sa mozes vo svojom podozreni mylit a mohla by si onho prist...daj si cas, maj oci otvorene a uvidis. S tymi krokmi, bola som zapijena do mesacnej vyzvy na prejdenie 10000 krokov za den a kedze soferujem a mam pracu v kancelarii niekedy to bol problem ale tazko povedat...
Necitala som celu konverzaciu, tak sa mozno budem opakovat. Rozhodne vymen psychologa. Povyhladavaj si ake vselijake terapie existuju a vyber si, co by ti vyhovovalo. Ruš metoda, PEAT metoda, BARS metoda, rodinne konstelacie, regresna hypnoterapia, atd. V prvom rade zapracuj na svojom sebavedomi a neistotach. Z mojej skusenosti si clovek, ktory nie je sebavedomy, hlada uplne iny (toxicky) typ za partnera, nez ked je sam so sebou v pohode. Kludne si si mohla najst manipulatora, ktory z teba robi idiota. Vas vztah urcite nie je v tomto momente ok, ci uz je chyba unho alebo u teba, a v tomto stave nemajte deti, lebo to bude mizeria. Ja som mala pred mojim manzelom 2 vztahy. Prvy bol narcisticky suknickar. Moje sebavedomie v tom case bolo uplne v kybli a zdal sa mi uzasny. Druhy bol zas nesebavedomy dilino, ktory si pri mne zacal dokazovat. Bolo to v case, ked sme mali dieta a bola som zranitelna. Napriek tomu nemam problem s doverou tak ako ty. Pozviechala som sa a uvedomila si svoju hodnotu. Potom som stretla mojho muza, pri ktorom absolutne neziarlim a plne mu doverujem.
@lakebabe Ja mám napríklad Apple watch a vnímam, že je rozdiel, ak mám hodinky na ruke len tak a ak si zapnem tréning, kedy mi sníma aj trasu, ktorou idem (cez GPS). Alebo napríklad, ak som kočíkovala a kočík som držala rukou, kde som mala hodinky, tak mi napočítalo menej krokov, nezaznamenalo mi ani tréning. Ak som však kočík tlačila druhou rukou a tou s hodinkami som hýbala ako pri chôdzi, tak sa mi spustil tréning. Tiež viem potvrdiť, že napríklad tá gestukulácia s rukou tiež pripočítava kroky, ak aj človek sedí za stolom.
@gab1sol Teraz som to skúsila, a fakt, tie hnusoby iwatch počítajú aj mávanie rukou.
nuž takto, nie sme momentálne s manželom vo fáze "aha, požičaj mi teda svoje hodinky a ja idem overovať ako to bolo s tými 10 000 krokmi pred x mesiacmi". jednak preto, že jemu už rupli z toho nervy a asi pomerne pochopiteľne hovorí, že on takto naozaj už nevládze žiť, nakoľko sa nemá k čomu priznať, nič neurobil a trpí tým, že to všade hľadám. došlo tam k tomu efektu, že mi veľakrát povedal, že ak mám pochybnosť a strach, môžem sa mu zdôveriť a on mi pomôže. len to potom človek spraví a jasné, že tam nie je jasná hranica, čo je už too much, príliš často, príliš podozrievavé, nie iba nevinná otázka. takto sme sa dohodli pred časom a evidentne to nefunguje a naopak sa musí urobiť čiara a neriešiť, minimálne dlhú dobu, vôbec nič z toho súdka. myslím si, že v opačnom prípade prídem o manželstvo. a na ňom mi záleží viac ako na mojich nepotvrdených domnienkach. pretože je pravda to, čo sa aj tu u niektorých píše - je to zrejme vec sebavedomia, zraniteľnosti vo vzťahu, krívd z minulosti, strachu o bezpečie a pod. a aj keby neboli na chrbte škrabance a 10 k krokov, človek to uvidí aj inde.
áno, môžem sa mýliť, ale môj muž neustále hovorí, že nič také nikdy neurobil a ani nechcel a už nevládze, lebo je z toho ubolený, naštvaný, smutný a psychicky v p... na miske váh je toto celé dosť významné oproti mojim domnienkam. ak sú pravdivé, naďalej nemám žiaden dôkaz ani priznanie a to za rozvod nestojí. stojí to za to len skúsiť.
- ku krokom. on netvrdí, že ich mal z ničnerobenia, ale že chodil po byte a hoci to môže znieť divne, prečo mu to za žiadnu cenu nedokážem veriť. nepotrebujem testovať jeho hodinky. ako som tu už písala, aj ja som zažila, že sme boli spolu na dovolenke od rána a 10k mu píplo o kus rýchlejšie, než kedy ich podľa mňa spravil, takže tá šanca tu je.
- k psychológom: vyskúšala som viacerých. žiaľ, som z menšieho mesta, možno v BA to je jednoduché, ale nie všade je. a áno, sú aj online, ale to testovanie, skúšanie, hľadanie stojí čas, ale najmä peniaze. mne vyletelo kopu prachov hore komínom a pritom, človeku aj trocha chýbali...
ďakujem všetkým za reakcie a názory. cením si ich 🙂
je mi luto tvojho manzela a aj teba. mas zlu psychologicku, riesis mesiace/roky stare prihody- sama pises, ze vlasy davno a aj to nie rovnake (skor hra pre nahodne donesene - alebo ma kazdeho pol roka inu milenku a donesie vzdy len 1 vlas?), kroky tiez davno, skrabance - ktore su nakoniec len otrlacence po suchani ... cele zle, fakt zle. najma pre teba, lebo ozaj nemas pracovanu traumu z minulosti. tvoj manzel to nezvladne. nemyslim si, ze by chcel zit v takom tlaku, ja som to nedala a od histerickeho podozrievaveho ziarlivca odisla.
a uz len dodam, vies, ja si myslim, ze aj keby si si k tym 10k krokov v tom momente vypytala - co ja viem - trasu - a ukazalo by ti to v appke, ze to nabehal ozaj po byte, uz by si mala v hlave scenar, ze sa tam po byte nahanal s nejakou majitelkou niektreho z vlasov pred pol rokom na kabate. ty svojmu muzovi neveris. a nie, ty nedavas na intuiciu, ani nemas realne dovody na podozrenia, ty si HLADAS a fabulujes dokazy jeho nevery. to je scenar, ktory ocakavas a pises si ho, zial, sama.
Ahoj. Pokiaľ viem hodinky rátajú kroky dvojnásobne akokeby krok 2x. Po druhé, buď ostražitá, no neviem či je dobré byť neustále v týchto energiách. Chápem Ťa ako človeka, no neseká to dobrotu. Po tretie čo sa má stať, stane sa. Čo je tvoje, to Ťa neminie. Čo má byť tvoje, tvoje bude. Nie je dobré byť stíhačkou. Čo je to potom za život? A akou milenkou mu budeš? Už som dosť stará, takže viem, že toto ho raz prestane baviť. Komunikácia je úplne najzákladnejšia. A ak to časom nepôjde, tak niekde bude chyba. Hlavne žiadne emocionálne výbuchy, to už vôbec nebude dobrá cesta. Tak nech sa to dá do poriadku. Ináč, nikto nám nepatrí, vždy to tvrdím. Všetko je darom. Ak s tým nesúhlasíš, tak si vyber pre seba to podstatné.
Aby sa tato situacia vyriesila raz a navzdy a ty si si manzelstvo nerozbila stihanim svojho muza, spravila by som nejaky test. Rafinovanu skúšku vernosti ktorej vysledku bude potrebne verit a prestat konspirovat a kontrolovat vsetky ,podozrive, veci a siruacie. Neznici to len manželstvo ale aj teba. Viem co je to za uzkost, velakrat som ju prezivala.
Takze navrhujem spraviť nieco premyslene(priklad odist na 3 dni akoze niekam a vratit sa skor-toto je tiez klise, uvadzam len priklad) , aby si si overila ci tvoj muz nezneuzije situaciu, alebo najst peknu zenu a vyslat ju zvadzat ho😀 blbe napady ale vies co myslim, skratka overiť jeho lojalitu raz a navzdy....
Drzim palce , ze ak nieco take spravis, nech nesklame🤞🏽
Ahoj, 1x reagujem na MK, síce ma už viacero tém "dvíhalo" zo stoličky, ale vždy som to nejako ustála...ale k veci..okrem týchto "trust issues" pôsobíš inteligentne a ako celkom v pohode baba (aj keď ti tu niektoré napísali celkom drsne, reagovala si bez nejakého urážania sa a pod.). Chápem, že chceš poznať stanoviská cudzích, "neutrálnych" ľudí, ale nemôžeš očakávať, že sa práve pri takejto téme všetci zhodnú,takže reálne tu toho veľa neporiešiš. Z toho, čo som preletela, väčšina sa zhoduje a absolútne s tým súhlasím aj ja, je, že za súčasného stavu s dieťaťom určite počkajte- buď ťa podvádza alebo ak aj nie, mala by si sa dať dokopy, lebo v oboch prípadoch toto speje k zániku vzťahu. Je super,že si svoje ťažkosti uvedomuješ a či už s mužom zostaneš alebo nie, ak chceš mať do budúcna normálny, zdravý vzťah, tak jednoducho musíš na týchto "trust issues" popracovať s odborníkom (tie panie doteraz očividne nepomohli). Sama si písala, že aj v minulosti si s tým mala problém, máš ho doteraz a očividne vám to významne naštrbuje vzťah. To, či ťa tvoj muž podvádza, ti tu s určitosťou nikto nepovie. To, čo si uviedla ako potenciálne dôkazy nevery, sú určite red flagy, ale zároveň pomerne ľahko vysvetliteľné. Ja osobne nemám žiadne počítanie krokov, ale verím tomu, že ich dám aj v deň, keď som len doma, holt,každý to máme inak. Niekto sa čuduje, ako ich niekto môže dať doma, ja sa čudujem, ako ich niekto nemôže dať. Manžel má krokomer len na telefóne,ale bežne ich máva už v poobedňajších hodinách, hoci je len doma, dokonca sa často hýbe tak,že telefón má položený na stole a nie nonstop pri sebe. Kamoška mi raz hrdo písala, že dala konečne 10 000krokov za deň, prišlo mi to až smiešne, lebo toto môj muž (píšem o ňom, lebo ja teda krokomer nemám) máva úplne bežne a to je pomerne lenivý typ (rozumej gaučový), akonáhle bol niekde vonku (napr.kočíkovať), hoci bol len chvíľu a žiadne extra okruhy nerobil, túto métu dosiahol už na obed. Chápem,že niekto nechápe, ale každý to má očividne inak. Ku škrabancom na chrbáte ti musím napísať, že si ich videla ty, nie my, nevieme, či ich mal na takom mieste,že si ich mohol spôsobiť sám alebo nie. V každom prípade, sama mám v tomto veľmi extrémnu pokožku- normálne sa ráno poškrábem a niekedy ešte večer tam mám červený fľak, niekedy to zmizne skôr, niekedy neskôr, bežne až po niekoľkých hodinách. To,či má aj tvoj manžel takúto pokožku, si si už mohla všimnúť, keď si všímaš toľko iných vecí. Bežne mám fľak na krku či dekolte,lebo som sa tam pár hodín dozadu poškrábala- neviem si predstaviť, že by mi muž robil scény, že je to cucflek. Keď mi ide po sprche natrieť chrbát, niekedy len zalomí rukami,že zase mám celý chrbát doškriabaný a keď sa pozriem do zrkadla, možno to vyzerá drsne,ale fakt som sa len normálne poškrábala, to nemám ani dlhé nechty a napriek tomu mi tam vidno jednotlivé pásiky. To, čo ty popisuješ ako jeho podozrivé správanie, mi podozrivé neprišlo. Jediné zaváhanie som mala pri tom lubrikačnom géle- ale vysvetlil to, sama tiež musíš vedieť lepšie ako niektorá z nás, či to reálne potrebuje aj sám pre seba, my také ani doma nemáme a keby aj muž niečo riešil sám, tak ho, ako tu už niekto písal, nepotrebuje. Mne osobne by bolo hlúpe ho ohľadom tohto vyšetrovať, keby som vedela, že ho používa, hoci je pravdou, že by som možno spozornela, viď kauza Shakira a džem. Pre mňa máš ale aj ty veľa red flagov- sama si priznávaš " trust issues ", nielen teraz, ale aj v minulosti, chodíš k psychologičke,takže očividne sú u teba nejaké takéto problémy, neustále riešiš a skúmaš, či ťa muž nepochádza, všímaš si totálne drobnosti (viď množstvo toho lubrikačného gélu). Čo mne osobne však najviac priťažilo v tvoj "neprospech " je to,že sama priznávaš, že všetky tieto "indície" , napr.vlasy, boli za dlhé časové obdobie, tak jasné, že keď to "zhrniem na kopu", pôsobí to podozrivo, ale aj keby to bolo naozaj v krátkom časovom období,stále to nič neznamená. Všetko sa dá vysvetliť ktorýmkoľvek spôsobom a v kombinácii s tebou je to fakt extrémne zlá kombinácia. Osobne vidím skôr problém v tebe, lebo tam sú tie "dôkazy hmatateľné", ale ak chceš mať úplnú istotu, ja by som osobne v tejto situácii nemala problém s nejakou tajnou kamerou, pokojne ma tu zlynčujte, ale ak ti to má zachrániť inak bezproblémový vzťah a manželstvo tým, že sa ukáže, že jediný problém je tvoje neustále podozrievanie, tak za to by mi to stálo...Ľudia majú oveľa horšie tajomstvá ako to,že do vlastného bytu dám tajnú kameru a manžel o tom nevie. Samozrejme rátaj s možnosťou, že ak sa o tom dozvie, bude takmer na stopercentne koniec vášho vzťahu, lenže ten sa obávam, že prichádza tak či tak. V každom prípade rieš primárne seba, nemyslím, že veľa ľudí by ti toto tolerovalo a aj u tých najtrpezlivejších by časom prišla posledná kvapka. Takže za tejto situácie by som dôverovala, ale preverovala (nemala klapky na očiach) a vyriešila to (seba a aj to, či ťa podvádza) skôr ako príde dieťa...
Ja som už našla na kabate vlas, ale preboha však bezne je v obraciam s kolegyňami tak je to normálne. Ďalej škrabance? Priateľovi ostávajú škrabance aj z omrviniek a všade na chrbte na rukách dokonca aj na nohách. Večer keď ide spať ich nemá a ráno sa zobudí so skrabancom. A kroky ja spravím denne bezne toľko a nemusím mať neviem aký pohyb. Naozaj nemeraju presne. Ale keď mu nechceš veriť tak never, ale bud k nemu úprimná. Ja osobne by som so stihackou ako ty nemohla existovať byť ním

@pralinka25 tiež mi to je divne ani moje sa nepohnu aj keby som rukami neviem ako rozhadzovala sú presne nastaviteľné na všetky športy asi to je od značky