icon

Ako riešiť neohlásené návštevy a ich následky?

25. nov 2025

Ahojte idem sa vás spýtať či to príde aj vám už cez alebo som ja pomätená? Ako mám toto vyriešiť aby sa nikto neurazil? Babka mužova mama k nám zvykla chodiť obdeň a hlavne neohlásene, zjavila sa v chodbe. Muž bol na poobednej zmene v práci, kúpala som deti,keď v tom počujem klopanie na dvere,mala som zamknuté. Neotvárala som, nakolko som mala deti vo vani. Znova klopanie,ja nič. Po pol hodine mi volá muž čo robíme ( nezvykne mi volavať z práce), ja že prečo? No, mama mu volala, že som zamknutá a nikto neotváral a že prečo.... Muž mi začal dávať proslov na čo som zamkla? Že určite som jej schválne neotvárala atď. Ako aj keby to bolo schválne, tak akože čo? To ho musela hneď otravovať do práce že mám zamknuté dvere? Sme sa chytli kvôli tomu ja som to už nevydržala a otvorene povedala, že som nikdy nič, ani jedného krivého slova nepovedala na to, že sem chodí neohlásene a často a občas sa to aj nehodilo,nie každý chce mať návštevu tak často...

abbey1
25. nov 2025
@anonym_713678

@abbey1 aj my, s tým rozdielom, že rodičia, súrodenci a icj deti vedia, čo je to slušnosť a ohlásia sa popredu. Pretože ja môžem mať inú návštevu, môžem byť práve na odchode, môžem byť v sprche a pod.

@anonym_713678 Veď sa nič nedeje, keď nie sme doma, či na odchode. Nechodia k nám z Košíc.

denithestrange1993
25. nov 2025

@anonym_autor nie si povinna nikomu otvarat,zvlast ked kupes deti. Mne by bolo blbe prist k niekomu neohladene a este potom sa urazat,ze ved halo prisla k vam excelencia JA 😂. Ake je toto sukromie?

anonym_c1b448
25. nov 2025

@anonym_autor Ja sa tiež všade ohlasujem a nemám rada neohlasené návštevy .Jedine mama to mi vôbec nevadí. Ale ani keď príde sestra ,brat a sesternica mi nevadí. Ale to je fakt zriedka. Svokra chodí tiež kedy chce, kedysi aj každý deň. A úplne ťa chápem..Aj keď za 25 rokov som si zvykla a už ma to netrápi. Len veľa krát keď sa niekde chystám.

anonym_c1b448
25. nov 2025
@la_dolce_vita

Za mna je to neslusne a vadilo by mi to. Ale najma starsia generacia to moze povazovat za normalne.

@la_dolce_vita Aj považuje a hlavne na dedine. Zažila som. Tam aj susedia prídu len tak na dvor aj dnu bez ohlásenia na kávu.

anonym_c1b448
25. nov 2025
@anonym_autor

@abbey1 čo tým chceš povedať?

@anonym_autor Predsa, že sú kedykoľvek vítaný.Lebo majú dobré vzťahy a nevadí im to.A na dedine staršie generácie to majú tak dodnes.Dokonca aj susedia aj cudzí sú vítaný a ešte Vás aj srdečne pohostia 😊 Ked pridem do svojej rodnej dedinky všade ma volajú. Ale ja mestský typ a zo slušnosti nejdem, lebo sa to nepatrí také prepadovky.

karolinakr
25. nov 2025
@simona1306

aj u nas to tak bolo ... a hlavne knam takto chodila muzova stara mama a kym som jej neotvorila tak zaklopala na kazde jedno okno v celom dome .... skoncilo to vtedy , ked prisla neohlasene ked sme boli doma s muzom , a poviem narovinu, rozdavali sme si to pocas dna v obyvacke na gauci :D jeho stara mama ( dost pobozna podotykam) prisla na terasu a cez terasove dvere nakukala ci sme doma ... no videla co nemala, rozniesla to po celej rodine a od vtedy knam nikto neohlasne nechodi :D :D

karolinakr
25. nov 2025

ja chapem aj vzťahy, kde su si ludia tak blizky, že pridu prehnane povedane aj o polnoci ale evidentne v tomto pribehu svokra nie je tak vitana a z toho čo tu čitam, stara generacia ešte z davna mala zvyk chodiť bez ohlásenia..ja som to mame 1000x hovorila a ona si len ide a nechape, že časy sa zmenili, možem ju usmernovať, koľko chcem...niektori starši proste maju taky zvyk..

brigelka
25. nov 2025

Aj my sa v rodine navštevujeme bez ohlásenia. Ale to by som nenazvala návštevou, kde sedíme a pijeme alebo jeme. Len pokecať, krátko, bez pohostenia. Opýtať sa ako sa máme. Aj rodičov navštevujem bez ohlásenia. Prídem a vždy mi otvoria, keď sú doma. Nikdy mi nepovedia choď preč, neohlásila si sa. Ale zase bývame od seba pár metrov. A keď nie sú doma, tak sa vratim domov. Alebo my keď nie sme doma, tak prídu inokedy. Jasne keď nechcem aby prišli hocikedy, tak sa zamkneme. My máme dobré vzťahy, nevadí mi keď svokra príde hocikedy. Aj keď raz prišla skoro ráno my sme sa chystali do práce a deti do školy, tak som ju ignorovala. Len sa niečo opýtala a šla späť, lebo som bola v časovom strese. Ja tam tiež prídem hocikedy a nikdy ma nevyhodia. Iba ak niekam idú, že mám prísť neskôr. Ja som si na to zvykla. Takt buď si zvykneš tiež alebo sa budeš zamykať a neotvarať, keď ti to vadí.

karolinakr
25. nov 2025

to hodne závisí od vzťahu aký ho majú dotyční...veľmi blizkych ľudi človek inak berie ako niekoho, koho nema v užšom okruhu a v láske..určite, ked som bola mlada mi nevadilo, ked sa kamoši zjavili a aj som par krat bola s mamou u jej surodencov bez ohlásenia

kaca222
25. nov 2025
@anonym_c1b448

@la_dolce_vita Aj považuje a hlavne na dedine. Zažila som. Tam aj susedia prídu len tak na dvor aj dnu bez ohlásenia na kávu.

@anonym_c1b448 to veru áno 🙈 naši majú záhradku na dedine a zvykne tam bez ohlásenia prísť tatov bratranec 70ročn. A niežeby len pozdravil, on sa vždy zdrží, je mu jedno, že tam zrovna oslavujeme, hráme hry, čokoľvek. Raz tam bola 19r sestra s frajerom v bazéne, sami dvaja, romantika. A prišiel ten bratranec a 20 minút sa na nich pozeral a rozprával sa sám so sebou 🙈

ki__
26. nov 2025

Neviem, či si to len ja pamätám, ale táto téma tu už bola. Presne na chlp rovnako. Pri vete "mužova mama zvykla chodiť neohlásene" som vedela, že neotváraš lebo deti sú vo vani a muž volá z práce, že prečo je zamknuté. 🤔🤔

oblecenie99
26. nov 2025

@anonym_autor Bolo by ozaj náročné, keď už, tak volať tej neveste priamo, a nie synovi, ktorý ani nie je doma, ale takéto niečo nemôžeme chcieť od osoby, ktorá chodí random a automaticky otvára dvere, bez klopania. No robí ti napriek a robí to naschvál 😉

cacianka
26. nov 2025
@64jarka64

@cacianka ty p.....keď si taká múdra nevesty mám dve

@64jarka64 tebe načisto hrabe ?! uľavilo sa ti ?!
zastala som sa ťa, napísala že ti nevesta robí problémy a tak som p... ?! tak potom ty si chudera, lebo ak sa takto správaš k neveste/nevestám, vôbec sa nečudujem že ťa majú/ má v paži a nedovolia/nedovolí ti byť s vnúčatami, nie si vítaná v ich domácnosti.

margotka17
26. nov 2025

@anonym_autor my máme doma v dome vždy zamknuté dvere, veď to by nám vošiel hoci kto, čo niečo predáva, ponúka. Môj muž ak ide na chvíľku k susedovi, tak ma zamkne a je mu jedno, či ja niekomu odomknem či nie, nechá to na mojom rozhodnutí. Nech nestresuje ani, svokra ani manžel. Mohla aspoň hodinu pred tým, než prišla zavolať, či si doma.

anonym_7bd918
26. nov 2025

Namontuj si zvonku guľu na vchodové dvere, rovnako ako ľudia majú v bytoch. Tak sa naučia návštevy zvoniť a ty budeš v bezpečí.

anonym_c1b448
26. nov 2025
@kaca222

@anonym_c1b448 to veru áno 🙈 naši majú záhradku na dedine a zvykne tam bez ohlásenia prísť tatov bratranec 70ročn. A niežeby len pozdravil, on sa vždy zdrží, je mu jedno, že tam zrovna oslavujeme, hráme hry, čokoľvek. Raz tam bola 19r sestra s frajerom v bazéne, sami dvaja, romantika. A prišiel ten bratranec a 20 minút sa na nich pozeral a rozprával sa sám so sebou 🙈

@kaca222 Ha ha pobavilo, ale takto to je 😅Ja som sa raz v záhrade opaľovala a starý sused prišiel, akože dačo chce, skoro som sa tam prepadla od hanby 🤣🤣🤣 A aby mu nebolo málo tak sa celý čas tváril ,že dačo robí a zízal kým ho žena neodhalila a ja sa rýchlo doopaľovala 🤣🤣

anonym_698769
26. nov 2025

Ja som svokre po prvej neohlásene návšteve taktne povedala, že to bolo poslednýkrát a do budúcna sa na každej návšteve dohodneme. Odvtedy spolu síce nevychadzame, ale nečakane prepadovky nemavam…

evansova
27. nov 2025

@anonym_autor Manželovi treba vysvetlit, že rodina je rodina, aké slušnosť je slušnosť.

autor
27. nov 2025
@anonym_698769

Ja som svokre po prvej neohlásene návšteve taktne povedala, že to bolo poslednýkrát a do budúcna sa na každej návšteve dohodneme. Odvtedy spolu síce nevychadzame, ale nečakane prepadovky nemavam…

@anonym_698769 odvtedy spolu nevychádzate ?

anonym_ab2af6
27. nov 2025
@osky

V dnesnej dobe ,kedy po svete beha kadekto, je velmi riskantne nechavat odomknute.
Mne sa raz stalo ,ze na stedry den mi do domu vosli kolednici.
Ja v spodnom pradle,smazila kapra,upachtena,strapata...nacgystana do sprchy
A zrazu pocujem:
Stile Nacht./ticha noc../..a fukaciu harmoniku....
Hodila som na seba zupan a utekala ku vchodu pozret.

2 dospeli chlapi ,Madari...prisli koledovat a jasne ze chceli peniaze.
Boli slusni a neboli dotieravi,peniaze som dala aj podakovala...ale aj tak.
2 cudzi chlapi na Vianoce v nasej chodbe.
Hrozne!
.
Odvtedy je zamknuta brana!
Mame zvoncek, kto chce vojst zazvoni.
Ziadne take,ze hocikedy si hocikto vojde dnu...
A neohlasene navstevy doslova neznasam.
Ved kazdy ma mobil.
Moze zavolat..
aj ja mam predsa svoj zivot...

Svokre vysvetli,ze je normalne zamykat.a je viac nez potrebne,aby sa ohlasila.
Pretoze aj vy mate svoje plany...

Stile nacht je po nemecky, nie po maďarsky
@osky
@osky

osky
27. nov 2025
@anonym_ab2af6

Stile nacht je po nemecky, nie po maďarsky
@osky
@osky

@anonym_ab2af6
no....a co to s tym ma spolocne?
Zijem v Rakusku.cize samozrejme,ze spievali po nemecky....
Ale boli to madari...

Ja viem,co pisem....

sticker
osky
27. nov 2025
@abbey1

Rodicia, súrodenci a ich deti u nás nie sú považované za návštevu. Sme rodina a aj keď prídu neohlásene, potešíme sa.

@abbey1 cize ked mate prave sex a niekto pride neohlasene,potesite sa.

Ked prave stojis pod sprchou,ked napr umyvas okna,ked ti nieco hori na spiraku,ked sa nieksm chystas,ked si si prave chora s horuckou lahla do postele.....neohlasena rodinna navsteva ta potesi.
Jasne....
Schvalne idem do extremu.
Lebo presne o to ide.
Ze su situacie,kedy proste cöovek chce pokij.
A nie celodenne byt nastaveny,ze niekto moze prist.
Ved to je cisty stres...

Aj nas potesi rodina.
Ale neohlasena urcite nie...
A je to navsteva.
Keby nebola,das im do ruky metlu,handru,kybel,vysavac....das im napr.nieco robit...
Ale to asi nedas.
Uctis si ich,date caj,kavu,kolacik...nieco mozno navarite...
Je to navsteva 🙂

osky
27. nov 2025
@simona1306

aj u nas to tak bolo ... a hlavne knam takto chodila muzova stara mama a kym som jej neotvorila tak zaklopala na kazde jedno okno v celom dome .... skoncilo to vtedy , ked prisla neohlasene ked sme boli doma s muzom , a poviem narovinu, rozdavali sme si to pocas dna v obyvacke na gauci :D jeho stara mama ( dost pobozna podotykam) prisla na terasu a cez terasove dvere nakukala ci sme doma ... no videla co nemala, rozniesla to po celej rodine a od vtedy knam nikto neohlasne nechodi :D :D

@simona1306 no...
A to je len jedna z x moznych situacii,kedy sa proste neohlasene navstevy nehodia.
Aby som si ani doma v klude neprdla...

osky
27. nov 2025
@hopsas

@anonym_autor v mojej rodine chodíme k sebe neohlásene kedykoľvek nám napadne ..moji bratia hocikedy aj v noci dôjdu prespať. A keď nie je miesto tak sú aj na podlahe. My to neriesime. Sme tak zvyknutí a môj muž to nevie pochopiť. Ja zas neviem pochopiť jeho časť rodiny, ktorá ti vopred zavolá, pošle pripomienku do Google kalendára aj sms. A zaklopu na dvere presne na sekundu v ohlásenom čase. Za mňa toto je fakt divné 😃

@hopsas tebe nevadi,ze doma nemate absolutne ziadne sukromie?
Ze zijete "nadivoko".alebo ako by som to nazvala..
Vidis,ani tvoj muz to nechape....prv to tak byvalo,ja viem.ale bola uplne ina doba ,nie tak uponahlana a proste,ani nebola nejak moznost sa ohlasit,kedze pevnu linku tiez nemal kazdy.

Dnes,ked ludia cumia do mobilov...je problem najst si 2 sekundy na to,aby som sa ohlasil...
Mne toto pride divne,az hlupe

bonboniera
27. nov 2025
@cacianka

@64jarka64 tebe načisto hrabe ?! uľavilo sa ti ?!
zastala som sa ťa, napísala že ti nevesta robí problémy a tak som p... ?! tak potom ty si chudera, lebo ak sa takto správaš k neveste/nevestám, vôbec sa nečudujem že ťa majú/ má v paži a nedovolia/nedovolí ti byť s vnúčatami, nie si vítaná v ich domácnosti.

@cacianka a to sa divím ze či sa jej vôbec zastala, veď je totálne vidno ze pani Jarka je pacient, pardon, klasická obľúbená svokra … vo všetkých jej vyplakavacskych a ohovaracskych príspevkoch v každej téme svokra/nevesta

bonboniera
27. nov 2025

Mam rada tieto témy 🙂 spoločný konsenzus je ze neohlásene návštevy nie sú normalne, treba si nastaviť hranice ktoré ak nie sú rešpektované, treba “návštevu” otočiť. A potom pride tema “otočila som svokru” a prečítaš si o sebe všetky možné nadávky a urážky, aká si otrasná nevesta co nevie co je rodina lebo v horných lefantovciach je normalne zjaviť sa niekomu v strede obývačky bez ohlásenia, pohostiť ho a stráviť s nim celý deň bezohladu na tvoje plány 🙂

Autorka, povedz svokricke nech robí synčekovi do práce takéto prepadovky, uvidíš ako rychlo by ju upratal 🙂

hopsas
27. nov 2025
@osky

@hopsas tebe nevadi,ze doma nemate absolutne ziadne sukromie?
Ze zijete "nadivoko".alebo ako by som to nazvala..
Vidis,ani tvoj muz to nechape....prv to tak byvalo,ja viem.ale bola uplne ina doba ,nie tak uponahlana a proste,ani nebola nejak moznost sa ohlasit,kedze pevnu linku tiez nemal kazdy.

Dnes,ked ludia cumia do mobilov...je problem najst si 2 sekundy na to,aby som sa ohlasil...
Mne toto pride divne,az hlupe

@osky nie nevadí my sa máme radi s rodinou a ja tiež hocikedy dôjdem k nejakému bratovi len tak keď ho chcem vidiet

osky
27. nov 2025
@hopsas

@osky nie nevadí my sa máme radi s rodinou a ja tiež hocikedy dôjdem k nejakému bratovi len tak keď ho chcem vidiet

@hopsas aj my sa mame radi.
To ss predsa nevylucuje 🙂

hopsas
27. nov 2025
@osky

@hopsas aj my sa mame radi.
To ss predsa nevylucuje 🙂

@osky nechápeš. Keď ku mne príde neohlásene brat lebo ide okolo a chce ma len tak vidieť tak rozhodne nebudem robiť scény že sa má ohlásiť. Keď neohlásene pricestuje otec lebo mu volal lekár že má prísť na kontrolu a lekára má vedľa nášho domu, neriešim. Teším sa že otca vidím. Nechápem skôr čo sa tu rieši u vás. Ale ako hovorím my sme takí a sme s tým v pohode.

lenjaja84
27. nov 2025

@anonym_autor dobre si urobila a zamkni dvere aj nabuduce,nech sa hneva