icon

Ako riešiť nezhody so svokrovcami ohľadom chaty?

3. júl 2025

Svokrovci maju chatu na ktoru chodime aj my, ale nic tam nemozme spravit, aby to bolo modernejsie, funkcnejsie,krajsie. Vzdy su proti. Tak to manzel spravi bez ich povolenia a potom su z toho nadseni, ake je to super. Mame male deti. Oni su uz stari, o chatu sa treba starat, peniaze su, aj snaha, len oni to nevedia ocenit.manzel nema surodenca, radi by sme tam chodili ale uz nas to prestava bavit riesit stale to ze im nic netreba a nic nechcu. Co by ste robili vy?
Chodit tam a neriesit nic a byt nespokojni s tym ake to je?
Prestat tam chodit?
Alebo ich presviedcat ze treba to a to...
Kupit pre nas inu chatu a mat 2 co je uplne od veci.

lucia13022023
3. júl 2025

Bud by som sa s nimi porozprávala o kúpe chaty, že s ju od nich odkupite, alebo kúpila novú. Nedávala by som peniaze do niečoho, čo možno raz bude moje. Ľuďom na starobu zvykne hocičo napadnúť, možno ju predaju..

terezia74
3. júl 2025

Ja len že písať o niekom kto ešte žije, že o pár rokov žiť nebude a bude po ňom niečo moje, je strašne divné, pre mňa
Nikdy som nepochovavala živého človeka a nečakala čo mi po ňom zostane 🤦

autor
3. júl 2025
@jesenzima

Buď rada, že máte chatu na ktorú môžete chodiť.. a nie sa zduvat, že tam nič nemôžeš robiť 🙄

@jesenzima ty mas vsetkych po kope? Kto sa zduva? Si presne typ cloveka ktory pod vsetkym vidi len nenavist. Ja si mozem kupit aj inu chatu ale je to nelogicke a neekonomicke mat v rodine kde su 4 dospely a 2 deti 2 chaty.. a o vsetko sa ma starat jeden clovek a to moj manzel.. preco by som mala byt rada za to ze mi nieco nevyhovuje? Napriklad umyvat riad v ladovej vode alebo ohrievat, lebo nechcu ani ohrievac za 100 eur namontovat. Uz davno pominuly casy kedy mlady clovek sklopi usi a robi co chcu stari lebo musi.. no nemusi moze si kupit vlastnu a robit podla seba ale potom nech necakaju pomoc.. lebo nebude mat cas riesit chaty dve. A to potom je uz teraz...

autor
3. júl 2025
@victory7897

Sú len 2 možnosti kúp vlastnú ( keď sa pominu tamtu predáte peniaze ostávajú mužovi) svokrovci môžu žiť ďalších 20rokov kľudne,70rokov nejde každý do hrobu nemyslí si.
Alebo druhá možnosť pindaj ďalej

@victory7897 zit mozu ale uz teraz nevladzu a treba sa o to starat.. a cestovat tam..

autor
3. júl 2025
@cukroska

S tebou ani z voza ani na vox..A Chata sa vždy dá predať ak máte mať len nedorozumenia.
Dávno som sa nestretla s človekom, ktorí tak kalkuluje
Za prvé to nie je stále oficiálne vaše a rodičia stále žijú .
Za druhé, treba prijať fakt, že je to ich a keď sa nedajú presvedčiť, že tie veci sú nevyhnutné, aby im to raz celé nespadlo na hlavu tak to udzisvst4aj bez ich súhlasu. Nevyhnutné opravy.

@cukroska a kto bude robit tie nevyhnutne opravy?

mandzula
3. júl 2025

Nie, netreba sa starat a cestovat, vy ste sa tak rozhodli. Nechajte to na svokrovcov. Mozno im dojde. Neinvestovala by som do cudzieho, a este aj s ofukmi.

biba_18
3. júl 2025
@cukroska

S tebou ani z voza ani na vox..A Chata sa vždy dá predať ak máte mať len nedorozumenia.
Dávno som sa nestretla s človekom, ktorí tak kalkuluje
Za prvé to nie je stále oficiálne vaše a rodičia stále žijú .
Za druhé, treba prijať fakt, že je to ich a keď sa nedajú presvedčiť, že tie veci sú nevyhnutné, aby im to raz celé nespadlo na hlavu tak to udzisvst4aj bez ich súhlasu. Nevyhnutné opravy.

@cukroska nemyslím že je to iba to kalkulovanie o peniazoch - aj svokra sa vyjadrila, že načo druhú chatu? veď môžu chodiť tam. ale myslím že na to aby človek niekde trávil čas sa musí cítiť príjemne, prípadne aby nemal starosti o bezpečnosť detí… ide o to, že starým rodičom ako keby nedochádzalo - a tebe vlastne s nimi tiež - mladí si kúpia svoju chatu kde ten pocit mať budú - a budú chodiť tam. už nie na starorodičovskú - ale na svoju… a starí rodičia až potom zistia, že im to nevyhovuje a radšej by mladých mali tam…

mamina7070
3. júl 2025

spytala by som sa ci vam ju nepredaju, opakovane na chatu by som chodila len sporadicky a radsej cestujte inam novu by som nekupovala, ked ju zdedite potom ju prerobis

sima234
3. júl 2025
@biba_18

@cukroska nemyslím že je to iba to kalkulovanie o peniazoch - aj svokra sa vyjadrila, že načo druhú chatu? veď môžu chodiť tam. ale myslím že na to aby človek niekde trávil čas sa musí cítiť príjemne, prípadne aby nemal starosti o bezpečnosť detí… ide o to, že starým rodičom ako keby nedochádzalo - a tebe vlastne s nimi tiež - mladí si kúpia svoju chatu kde ten pocit mať budú - a budú chodiť tam. už nie na starorodičovskú - ale na svoju… a starí rodičia až potom zistia, že im to nevyhovuje a radšej by mladých mali tam…

@biba_18 tak svoju starú predajú a budú chodiť k synovi, kde budú musieť byť ticho a do ničoho sa nestarať, tak ako teraz oni na ich chate.

cukroska
3. júl 2025

Tak vy s nimi. A keď nechcú nechať tak.

autor
3. júl 2025
@terezia74

Ja len že písať o niekom kto ešte žije, že o pár rokov žiť nebude a bude po ňom niečo moje, je strašne divné, pre mňa
Nikdy som nepochovavala živého človeka a nečakala čo mi po ňom zostane 🤦

@terezia74 a kde to je napisane ze niekoho pochovavam. Inak vies o tom ze ludia zomieraju je to prirodzene. Aj ja raz zomriem a uz teraz mam 2 byty lebo mam 2 synov a kazdemu chcem nechat jeden. A dufam ze sa mi to podari. Ako co sa mam teraz tvarit ze svokrovci maju 30 rokov a budu tu este 100 a preto si ideme kupit vlastnu chatu? Nech ma kazdy svoju. Ked realita a fakt je taky ze maju 70, chata daleko, nevladzu. Vlastne kiez by ju predali hned zajtra aspon by sme si my mohli kupit vlastnu chatu a spravit si ju podla seba.

klementinka58
3. júl 2025

ved kup namontuj ohrievac a mas, ak chces aby na neho prispeli majitelia tak potom jasne ze im to netreba a treba ratat ozaj s rizikom ze to mozu predat inym ako nas svokor

sisska96
3. júl 2025

NIKDY spoločné není dobré. Buď mať vlastnú chatu, alebo kašlať na to z vysoka

cukroska
3. júl 2025
@biba_18

@biba_18 Však nech si kúpia..a svokra môže povedať čo len chce..

autor
3. júl 2025
@biba_18

@biba_18 asi tak ked niekam chodim a minam tam cennu dovolenku tak sa tam chcem citit dobre. A ked im to raz dojde a my uz budeme mat inu chatu uz bude neskoro.

biba_18
3. júl 2025
@sima234

@biba_18 tak svoju starú predajú a budú chodiť k synovi, kde budú musieť byť ticho a do ničoho sa nestarať, tak ako teraz oni na ich chate.

@sima234 takže si to rozoberme - o čo ide od začiatku autorke - nebolo by pre starých rodičov lepšie dovoliť starať sa o chatu mladým? asi bolo. preto sa pýta ako ich presvedčiť - lebo ostať tam by bolo NAJLEPŠIE riešenie pre obe strany…

hopatko
3. júl 2025

Takze preto, ze ty si mozes dovolit kupit taku istu babiku ako maju svokrovci, tak uz nebudete pomahat svokrovcom, ale jesitne sa budes presviedcat, ze ak nemozes svokrovu babiku obliekat a cesat ako ty chces, lebo sa s nou chces hrat, ale nie je tvoja, tak im manzel nebude pomahat....pomoc.
Ide zrejme o lyziarske stredisko, ved chodte inde, lyzujte a ubytujte sa s plotom, lyziarnou a teplou vodou, ale to nezamena, ze manzel ako jediny syn nebude pomahat vlastnym rodicom s cimkolvek. Ci, ak z toho nemas osoh, tak naco?

mandzula
3. júl 2025

Mili svokrovci, vidim, ze nevladzete, my chceme chatu podla svojich predstav, tak vy svoju predajte, my si kupime vlastnu, kam mozete chodit oddychovat, nemusite pohnut ani prstom.

cukroska
3. júl 2025
@biba_18

@biba_18 Však lebo starý ľudia sú väčšinou taký (nor všetci) ale je ich dosť. A preto je riešenie kúpiť si vlastné a rodičom chodiť pomáhať. Urobilo to XY ľudí v mojom okolí ,ktorí riesili presne to isté.

autor
3. júl 2025
@klementinka58

ved kup namontuj ohrievac a mas, ak chces aby na neho prispeli majitelia tak potom jasne ze im to netreba a treba ratat ozaj s rizikom ze to mozu predat inym ako nas svokor

@klementinka58 no lenze to uz robis nieco bez ich vedomia.. a im sa to nepaci.

klementinka58
3. júl 2025

ved ak nie su penize problem kup si vlastnu chatu a casom ak zdedite a dozijete mozeje jednu predat.

lucky_k
3. júl 2025

Prestat tam chodit a ked si to vsimnu, vysvetlit, ze vam proste nevyhovuje ...

cukroska
3. júl 2025
@klementinka58

ved ak nie su penize problem kup si vlastnu chatu a casom ak zdedite a dozijete mozeje jednu predat.

@klementinka58 No presne. Keď už chcú tak veľmi chatu a nevedia sa dohodnúť.

bielasovicka
3. júl 2025

Ja ich chápem. Sú už starí, nechcú už investovať lebo v tom nevidia zmysel, im stačí to, co tam majú, takto sú zvyknutí už celé roky, tak načo. Keď sa pominú bude to vaše, a môžte si to vypiplat ako len chcete.

autor
3. júl 2025
@hopatko

Takze preto, ze ty si mozes dovolit kupit taku istu babiku ako maju svokrovci, tak uz nebudete pomahat svokrovcom, ale jesitne sa budes presviedcat, ze ak nemozes svokrovu babiku obliekat a cesat ako ty chces, lebo sa s nou chces hrat, ale nie je tvoja, tak im manzel nebude pomahat....pomoc.
Ide zrejme o lyziarske stredisko, ved chodte inde, lyzujte a ubytujte sa s plotom, lyziarnou a teplou vodou, ale to nezamena, ze manzel ako jediny syn nebude pomahat vlastnym rodicom s cimkolvek. Ci, ak z toho nemas osoh, tak naco?

@hopatko ano moze im pomahat ved aj to robi lenze maju este dom .. a on nema tolko casu starat sa o 2 domy 2 chaty a este chodit na vilety a venovat sa rodine detom.. co je otrok? Ved tiez chce oddych.

biba_18
3. júl 2025

autorka, ja ťa úplne chápem - preto odporúčam to ako už bolo spomínané - navrhnite že chatu kúpite, alebo aspoň podiel na chate - a že ju postupne opravíte… úplne v kľude si oboch posadiť za stôl a dajte tomu oficiálny rámec. ako keď sa bavíš o niečom vážnom s mužom - alebo s deťmi - tak aj túto tému by som prevzala úple vážne - musíme s vami prebrať jednu tému, prosím sadnite si obaja… a tam im predostrieť ako to môže dopadnúť, lebo mám pocit že im to nedochádza. aj s termínmi. že vám dajú vedieť dovtedy a dovtedy…

sima234
3. júl 2025
@biba_18

@sima234 takže si to rozoberme - o čo ide od začiatku autorke - nebolo by pre starých rodičov lepšie dovoliť starať sa o chatu mladým? asi bolo. preto sa pýta ako ich presvedčiť - lebo ostať tam by bolo NAJLEPŠIE riešenie pre obe strany…

@biba_18 áno, ale starý človek si proste nerád zvyká na nové veci. Oni majú ako majú, im to vyhovuje a to, že to nevyhovuje mladým, je ich problém. Tak buď ešte vydržia, alebo si kúpia niečo vlastné. Stále sa točíme okolo toho, že aj keď oni už vidia ako je tá chata ich, tak bohužiaľ nie je. Takže si musia počkať na to, kým tam budú môcť robiť, ako oni chcú.

autor
3. júl 2025
@klementinka58

@klementinka58 kupit nie je problem problem je starat sa o 2.. hlavne ked uz teraz je jedna 300 km od byvania

biba_18
3. júl 2025
@hopatko

@hopatko ty sa už starala o nejakú chatu? ten príspevok o 8:20 je ako hlúpy vtip…

mandzula
3. júl 2025

Autorka, rodicia si z tvojho muza robia nemeho otroka. Na chatu, na ktoru by som musela cestovat 300 km a este ju nemala podla seba, by som sa vybodla.