icon

Ako riešiť nezhody so svokrovcami ohľadom chaty?

3. júl 2025

Svokrovci maju chatu na ktoru chodime aj my, ale nic tam nemozme spravit, aby to bolo modernejsie, funkcnejsie,krajsie. Vzdy su proti. Tak to manzel spravi bez ich povolenia a potom su z toho nadseni, ake je to super. Mame male deti. Oni su uz stari, o chatu sa treba starat, peniaze su, aj snaha, len oni to nevedia ocenit.manzel nema surodenca, radi by sme tam chodili ale uz nas to prestava bavit riesit stale to ze im nic netreba a nic nechcu. Co by ste robili vy?
Chodit tam a neriesit nic a byt nespokojni s tym ake to je?
Prestat tam chodit?
Alebo ich presviedcat ze treba to a to...
Kupit pre nas inu chatu a mat 2 co je uplne od veci.

maca1984
3. júl 2025

Máme svoju a nič lepšie sme urobiť nemohli. Robíme čo chceme kedy chceme, ako chceme. A keď budem chcieť na záhrade žirafu, tak na tej záhrade žirafa bude.

autor
3. júl 2025
@maca1984

Máme svoju a nič lepšie sme urobiť nemohli. Robíme čo chceme kedy chceme, ako chceme. A keď budem chcieť na záhrade žirafu, tak na tej záhrade žirafa bude.

@maca1984 🙂))

bielasovicka
3. júl 2025

No pardon, ja nemám dôvod sa ich pýtať, cítia sa tam dobre, a veľmi radi tam chodia, to je vidieť. Ved by nemuseli keby nechceli, poradím si tam sama, ešte nie som v dochodku😄. Bývajú v dome so záhradou, tam majú dosť svojej práce.Oni tam chcú chodiť sami od seba, ja ich nevolám.

katika_batika
3. júl 2025

U nás to isté 😅 Svokrovci proti všetkému, ale keď sa niečo potajomky vymení, zrazu „aké pekné a praktické“.
My tomu hovoríme tichý progres – každý rok malý upgrade bez rečí 😄
Aj tak to väčšinou ocenia, len keby to nebolo treba obísť ako partizáni…

tululu
3. júl 2025

Sranda, zijeme, akoby sme nemali vobec umriet a predat stafetu dalej....Moja babka,ked uz vedela, ze sa o chatu nedokaze postarat, prepisala ju na oca a ten ju odvtedy zveladuje. A babka tu bola vzdy ako kralovna, aj ked to uz nebol "ofiko" jej majetok, ale ona ju pomahala stavat a vsetci si to vazime.

victory7897
3. júl 2025

A to Vás niekto núti tam chodiť ? Alebo tam chodíš aby si dudrala? Kúpim vlastnú a chodím si tam ...na tamtu sa vybodnem ...nech si hovoria čo chcú

ahhola
3. júl 2025
@victory7897

A to Vás niekto núti tam chodiť ? Alebo tam chodíš aby si dudrala? Kúpim vlastnú a chodím si tam ...na tamtu sa vybodnem ...nech si hovoria čo chcú

@victory7897 boze, pise to na str. 2,moze si kupit a ci sa budu 4 ludia starat o 2 chaty, chata je, jej chlap je jedinacik a jeho rodicia tvrdohlavci... 🍄

sss777
3. júl 2025

Kúpila by som si vlastnú. Svokrovci môžu žiť ešte aj 10-15 rokov (bodaj by im zdravie vydržalo) a deti o tých 19 rokov už možno s vami nebudú chcieť tráviť čas na chate. Tak nech neprídete o spoločný čas, ktorý ste mohli stráviť tak ako si predstavujete.
Čo sa týka pomoci rodičom, myslím, že by mala byť automatická bez ohľadu na chatu, ale to už musí vedieť tvoj manžel, ako to cíti a čo preňho rodičia znamenajú.
Držím palce, nech sa vám to podarí vyriešiť čo možno najlepšie.

gelifil
3. júl 2025

fiha...zdas sa mi dost hamizna....a co ak ju niekomu daruje?akosi automaticky ratas s dedenim

autor
3. júl 2025
@gelifil

fiha...zdas sa mi dost hamizna....a co ak ju niekomu daruje?akosi automaticky ratas s dedenim

@gelifil ved nech daruje idealne hned.. a my si kupime inu o ktoru sa budeme starat ktora nam bude vyhovovat a budeme tam chodit radi.

sisska96
3. júl 2025

A teraz čo Vám bráni? Či oni zakazujú dospelým čo majú robiť? 🙄

predavamknihy
3. júl 2025

V prvom rade, ty nezdedíš absolútne nič - zdedí tvoj manžel a dedičstvo do BSM nespadá. V druhom rade, máš zaujímavý postoj k majetku, ktorý ti morálne ani právne patriť nebude. Kalkulovať mortis causa, mydliť si ruky a čakať na smrť iného, aby si s chatou mohla "konečne" slobodne nakladať... Pekné od teba.
Ak chceš vlastnú chatu, zarob si na ňu a odkúp ju od nich, alebo si kúp inú. Či tebe sa žije lepšie so statusom čakateľa a odrátavaš mesiace, kým sa niekto pominie?

mandzula
3. júl 2025
@predavamknihy

V prvom rade, ty nezdedíš absolútne nič - zdedí tvoj manžel a dedičstvo do BSM nespadá. V druhom rade, máš zaujímavý postoj k majetku, ktorý ti morálne ani právne patriť nebude. Kalkulovať mortis causa, mydliť si ruky a čakať na smrť iného, aby si s chatou mohla "konečne" slobodne nakladať... Pekné od teba.
Ak chceš vlastnú chatu, zarob si na ňu a odkúp ju od nich, alebo si kúp inú. Či tebe sa žije lepšie so statusom čakateľa a odrátavaš mesiace, kým sa niekto pominie?

@predavamknihy vkladas autorke do ust slova, ktore nepovedala. Dokonca sa vyjadrila, ze by bola rada, keby svokrovci chatu predali, darovali, tak z nej nerob mrchu cakajucu na nieciu smrt s vidinou nakladania s jeho majetkom.

jesenzima
3. júl 2025

Autorka, môžeš mi odpísať aj na 10 strán, nie je to tvoja chata, tak sa nepaprč, že tam nemôžeš robiť zásahy 😉

autor
3. júl 2025
@gelifil

@gelifil a mimochodom ano dedenie je automaticke. Moj manzel ako syn v 1. Skupine deti ako prvy. Dokonca aj to darovanie vie napadnut a aj keby ho vydedili musia byt na to splnene podmienky ktore moj manzel urcite nesplna. Nerozumiem co sa mame tvarit ze ta chata nebude raz jeho.. aj keby o 20 rokov. Je to fakt oni ju nepredaju lebo ju maju 40 rokov a raz ju zdedi manzel. Proste tak to v zivote chodi.

autor
3. júl 2025
@sisska96

A teraz čo Vám bráni? Či oni zakazujú dospelým čo majú robiť? 🙄

@sisska96 no to nam brani ze manzel sa nechve starat o 2 chaty..

autor
3. júl 2025
@predavamknihy

@predavamknihy ja nepotrebujem dedit po nich nic. Mam dost svoje a v prave sa vyznam velmi dobre. Prave preto viem ze to treba riesit a nie len cakat co bude. Lebo ved budeme len tak chodit starat sa o domcek 300 km lebo ved nemame co robit v dnesnej dobe.

aurinia
3. júl 2025

Kupila by som si svoju chatu. A na tu chodila. Ked raz bude manžel dedit a budete mat dve, lahko jednu predate...alebo nechate svojim detom, prenajmete..... Ak maju oni svoje predstavy a vy svoje....riešte si to po svojom. Najhoršie je investovat do cudzieho. Poznam mnoho rodin so svojho okolia kde to akurat pokazilo vztahy.

autor
3. júl 2025
@mandzula

@predavamknihy vkladas autorke do ust slova, ktore nepovedala. Dokonca sa vyjadrila, ze by bola rada, keby svokrovci chatu predali, darovali, tak z nej nerob mrchu cakajucu na nieciu smrt s vidinou nakladania s jeho majetkom.

@mandzula dakujem za podporu skutocne necakam kedy svokrovci umru ako si tu niektore myslia. Len chceme tam par veci zmenit aby sa vsetkym zilo lepsie .. a aby sme si to mohli komfortnejsie uzivat. Oni by sa dokonca o nic nemuseli starat platit.. atd..

mandzula
3. júl 2025

Autorka, stari ludia vedia byt niekedy velmi tvrdohlavi a sebecki, tazko sa s tym nieco robi. Nechcu sa nicoho vzdat a cakaju, ze sa im budu vsetci prisposobovat len preto, ze su rodicia. Dcere hovorim, ze ak raz taka zacnem byt, nech ma niecim ovali, lebo viem, ake je to otravne.

ivik4
3. júl 2025

Autorka ale Vy tam naozaj nemusite chodit a ani sa o to statat. To je len Vase rozhodnutie ze vyuzivate ICH chatu. Mate ,,bezplatenu" dovolenku na chate co mozete byt radi, nie ze este podla seba si ju chciet na drzovku zmenit.Musite respektovat ze zmeny nechcu. Som tiez jedinacik ako tvoj muz a neviem si predstavit starat sa do ich bytu hoci su uz starsi. A uz voooobec a co mi pride vrchol si neviem predstavit zeby to riesil moj muz kt. Je vlastne pre nich kvazi cudzi clovek. Ale on by to ani len nerobil

kubizde
3. júl 2025

To nie je vaša chata..rob si čo chcete na svojom majetku

carolynka
3. júl 2025

Nechapem preco tam nechcu mat teplu tecucu vodu ved to je zaklad hygieny a pohodlneho zivota. preco im vadi, ze to tam chcete zaviezt? Ja osobne by som na takomto mieste nechcela stravit ani len vikend. Vy mate so svokrovcami aj nejake ine problemy nez tu chatu? Lebo ja si fakt neviem predstavit preco nechcu v chate takuto zakladnu vec. Ano, je to ich chata, ale teda ja keby mam dospele deti a vnukov, a chcem s nimi travit cas na chate, tak toto je uplne minimum co by som mojim hostom/rodine dopriala. Mozno tajne nechcu aby ste tam chodili? Prepac, necitala som vsetky prispevky, ak si sa k tomuto uz vyjadrila.

cukroska
3. júl 2025
@victory7897

@victory7897 No jasné to by urobil každý. Ak rak veomi sníva o záhrade, nech si kúpi. Alebo ideálne radšej dum a má pokoj, lebo evidentne je činžiakový typ, ktorí vidí príležitosť..

autor
3. júl 2025
@ivik4

Autorka ale Vy tam naozaj nemusite chodit a ani sa o to statat. To je len Vase rozhodnutie ze vyuzivate ICH chatu. Mate ,,bezplatenu" dovolenku na chate co mozete byt radi, nie ze este podla seba si ju chciet na drzovku zmenit.Musite respektovat ze zmeny nechcu. Som tiez jedinacik ako tvoj muz a neviem si predstavit starat sa do ich bytu hoci su uz starsi. A uz voooobec a co mi pride vrchol si neviem predstavit zeby to riesil moj muz kt. Je vlastne pre nich kvazi cudzi clovek. Ale on by to ani len nerobil

@ivik4 no musime nemusime je diskutabilne. Lebo nas aj volaju respekti. Manzela ked treba nieco porobit..a co im ma povedat? Ale tu ide o princip. Ist tam nie je na otocku ale ak tam chce clovek aj nieco robit ci uz len pokosit tak musi aspon s prespatim..

marsmykkok
3. júl 2025

Chápeš že je to ICH chata, to je rovnaké ako keby žiješ v byte a na víkendy chodíš k rodičom/svokrovcom do ich domu a chceš tam meniť veci, nemáš na to právo ani ty ani muž. A proste je normálne, že starým ľudom sa nepáči moderný štýl, ale také všetko okázalé, kde sa zase ty možno s mužom necítiš dobre. Raz muž zdedí a potom nech si to urobí podľa Vašich predstáv. A dovtedy by som si napríklad cez leto alebo na Silvestra nejakú modernú chatu prenajala, máš to bez roboty, bez prerábky a pohodlnejšie a možno aj lacnejšie (ako keby vrážaš do prerábky tej chaty) a hlavne v kľude.

autor
3. júl 2025
@ivik4

@ivik4 tej dovolenky mame tak malo ze radsej si ju zaplatim a pojdem tam kde si oddychneme a uzijeme aj my aj deti a nie sa rozculovat nad roznymi malickostami.

autor
3. júl 2025
@carolynka

Nechapem preco tam nechcu mat teplu tecucu vodu ved to je zaklad hygieny a pohodlneho zivota. preco im vadi, ze to tam chcete zaviezt? Ja osobne by som na takomto mieste nechcela stravit ani len vikend. Vy mate so svokrovcami aj nejake ine problemy nez tu chatu? Lebo ja si fakt neviem predstavit preco nechcu v chate takuto zakladnu vec. Ano, je to ich chata, ale teda ja keby mam dospele deti a vnukov, a chcem s nimi travit cas na chate, tak toto je uplne minimum co by som mojim hostom/rodine dopriala. Mozno tajne nechcu aby ste tam chodili? Prepac, necitala som vsetky prispevky, ak si sa k tomuto uz vyjadrila.

@carolynka no to nechapem ani ja.. chcu aby sme tam chodili aj s detmi atd.. lenze taketo detaily neriesia..

autor
3. júl 2025
@marsmykkok

Chápeš že je to ICH chata, to je rovnaké ako keby žiješ v byte a na víkendy chodíš k rodičom/svokrovcom do ich domu a chceš tam meniť veci, nemáš na to právo ani ty ani muž. A proste je normálne, že starým ľudom sa nepáči moderný štýl, ale také všetko okázalé, kde sa zase ty možno s mužom necítiš dobre. Raz muž zdedí a potom nech si to urobí podľa Vašich predstáv. A dovtedy by som si napríklad cez leto alebo na Silvestra nejakú modernú chatu prenajala, máš to bez roboty, bez prerábky a pohodlnejšie a možno aj lacnejšie (ako keby vrážaš do prerábky tej chaty) a hlavne v kľude.

@marsmykkok ale je ine byvat niekde, nikto im domacnost nechce menit toto je chata. Oni sami tam za posledny rok boli 4 x lebo je to daleko, my tam vlastne chodime castejsie..

marsmykkok
3. júl 2025

Ale chápeš že to oni kúpili, urobili si ako chcú a majú k tomu citový vzťah a hoci tam idú len 4 krát ročne, proste to chcú mať podľa seba.