Ako riešiť nočný hluk od suseda?
Moj sused ma nejaku spankovu poruchu a zo sna krici krici takto uz pol roka, je to par minut ale vzdy ma to zobudi a dlho nemozem zaspat a mam az uzkostne stavy lebo sa zlaknem.
Mame odhlucnenu miestnost z nasej strany
Spalnu nemozme prestahovat do inej miestnosti
Postel nemam pri stene
So stuplami do usi nedokazem spavat, prosim neriesme dovod, akceptujme to v diskusii
Desiatku krat som ho bola prosit ze sa nemozme vyspat, ze nas to vylaka, nech s tym nieco robi.
Boli sme dohodnuti, ze si odhlucni byt, nakoniec padlo lebo drahe...
Slubil mi, ze si prehodi postel na opacnu stranu, nespravi to...
Slubil mi, ze posunie spalnu do inej miestnosti, nespravi to...
Vela krat slubil, ze sa to nebude opakovat az som sa dostala do stavu ze mam fialove kruhy pod ocami, zacala som jest sladke aby som zajedla nervy, vecer sa bojim ist spat ci ma v noci zas zobudi, uz sa neviem v klude vyspat....Ocakavam prebudenie sokom a to je vreskot strasny
Odbornikovi nepojde, lebo ved to prejde
Majitel bytu bol nahno nahnevany, slubil pomoc, potom sa mi zacal zatajovat v telefone, ze nech si to vyriesim sama.
Nejaku inteligentnu radu? Budem za nu vdacna!!!!
Nie, nemôžeš s tým nič robiť. Nerobí to vedome, naschvál. A nemôžeš ho ani prinútiť aby to riešil, len ho o to poprosiť a vysvetliť mu svoju zúfalú situáciu. Ak to nepomôže, ďalšie kroky sú na tebe hoci ti nemusia vyhovovať. Napr. tie štuple. Buď sa s nimi naučíš spávať alebo skončíš na praskoch. A ešte čo na to iní susedia? Im to nevadí?
dievča zlaté, ak máš také vysoké právne povedomie ako si myslíš, tak si to rieš právnou cestou a nezdržuj sa s nami, neempatickými hlupaňami
Tu sa nedočkáš rady, pokiaľ ti nenapíše niekto kto ťa chápe. Také príspevky aká si zlá susedka a podobne bude od ľudí , ktorí bud maju úžasných susedov, ktorých nepočujú alebo počuju len pri bežných činnostiach alebo od ľudí ktorí bývajú v dome. Ja som toto riešila s dieťaťom nadomnou , tiež som vytvorila diskusie a v podstate som vyšla ako taká " koza" lebo čo čakám že si dieťa uviaže alebo čo . pritom to pre mna bolo neúnosné , a obťažovalo to celý kompletne môj deň aj noc . Žial , ja som to riešila tiež s majiteľom s tým že som nepochodila, pretože s dieťaťom nič neurobí aby bolo ticho . Musela som sa sťahovať preč, lebo som to nemohla vydržať doslova som sa psychicky zrútila v tom byte pretože som bola nevyspatá , stále v hluku , ani chvílu kľud. Viem ťa pochopiť, lebo ja som taká istá , veľmi citlivá na hluky - dokonca sa neskutočne zlaknem len ked zašteká pes alebo napr. buchne petarda a mam z toho uplne stres ked idem okolo psa že bože zašteká a uplne mam v sebe strach a uplny nepokoj . viem si predstaviť čo prežívaš a taktiež by som sa bála spať... žial ozaj asi nič iné neexistuje len toto vyriešiš sťahovaním aj ked to nechceš a je to pre teba nepredstavitelne ( tak isto som to mala ja )
Fuuu, ale dobre kecy tu hadzes s tvojim právnym povedomím. 🤦🤦Prečo si sa už dávno s právnikom neporadila? Mohla si to mať už dávno vyriešené.
@cacianka prave preto by som si asi premiestnila spalnu pripadne si dala nieco na ukludnenie
Ak je sused iba v podnájme, oslov majiteľa bytu. Skus sa obrátiť aj na správcu. Ak sa ti dá, nahraj si to, aj keď asi to bude ťažké. Zavolaj na hygienu a povedz aký je problém, čo poradia. Možno by som ešte poradila obrátiť sa na okresný úrad, priestupkov. Lebo ruší nočný kľud.
@cacianka ano, sused by mal riesit. Ale ked neriesi, tak co? Cakat, rozculovat sa, volat policajtov, sudit sa? A medzitym nespat? Keby bol svet ruzovy a fungoval, bolo by to idealne. Ale my jej radime, ze najlepsie bude, ak skusi hladat riesenie u seba, kedze rozhovor a poziadavky nepomohli. A dufat, ze sused dostane vypoved z najmu a odstahuje sa.
ach, moja, tu sa rady nedočkáš. On ti ruší nočný kľud, ale nie úmyslene. Takéto veci sa nedajú ošetriť právom, ale stačila by proste len obyčajná ľudskosť. Nerobí to naschvál, ale keď už sa to deje, mal by mať minimálne toľko ohľaduplnosti, aby aspoň niečo odhlučnil. A keď to už aj sľúbil, mal by svoje slovo dodržať... no ale takí sú ľudia. Viem sa vcítiť do tvojej reakcie, pretože našim susedom neskutočne vŕzgala dlážka, roky vstávali omnoho skôr ako my a tiež ma vždy vystrelilo z postele. Tiež sľubovali, že si to dajú do poriadku, až nakoniec ma poslali kade ľahšie, že kvôli mne nič meniť nebudú, im to totiž nevadí. Podľa mňa aj ten príklad s bábätkom je o tom istom. Bábätká plačú, v paneláku je to počuť, no ale niekto to bábätko vezme do inej izby a niekto nemá problém odsávať sople vysávačom v spálni o 3 ráno desať krát za noc. Tak asi jedine sa modliť, že sa skoro odsťahuje. Hlavne sa tu nedaj presvedčiť, že si ty tá zlá a nerešpektujúca. Máš právo sa vyspať a sused má minimálne morálnu povinnosť aspoň sa pokúsiť svoj hluk minimalizovať.
no nic .... damy mate srdiecka 🙂
@prasiatko30 áno ja to chápem , tiež mam suseda na domnou ktorý každé ráno o 5:00 odchádza a počujem roldor vždy ked ho otvorí a zatvorí a nejdem mu klopať nech je ticho , sú to bežné veci , pretože som v paneláku . Ale aby niekto nechal behať dieťa od rána do večera , a vrieska a podobne , neviem . prečo človek, ktorý nemá momentálne dieťa ma rešpektovať niekoho kto dieťa má , ale naopak to nefunguje ? ved predsa ja ich tiež hlukom neobťažujem a žiadno im nespríjemnujem život
@ivaa_ hej ale ten sused ma asinejake problemy tak asi nocne mory si nikto nevymysli len preto aby robil napriek susedom
Paragraf na to existuje ale nie je to na to, ze by ho niekto zbavil vlastníckych prav. Mas moznost ist za susedom, vzdy ked ta ta zobudí, zazvoniť mu, cim ho zobudíš a takto to opakovat, kym to nevzdá a nepresťahuje si spálňu. Ved si uz hore, das zupan a zvonis a zvonis.
Sused má problémy za ktoré,ako uvádzaš nemôže. Možno tiež trpí. Skús sa s ním ešte porozprávať,niekedy láskavé slová urobia zázrak. Proste je to panelák,bytovka,nikoho nenaprogramuješ podľa svojho. Alebo ,,štopliky" do uší,netreba ani tabletky.
Som skor odoslala ako som dopisala. Potom ako otvori, by som mu pekne povedala, ze sused, zasa ste kričali a zobudili ma. Sľúbili ste, ze date spálňu do inej izby, prideme vam pomoct s nabytkom a tak. Podla mna ho to casom prestane bavit, ked zacnes aj ty jeho budiť. Druha vec je zlepšiť svoj spanok. Napriklad ja spim tak, ze ma nezobudí a ani placiace dieta, tu vedla robili strechu a buchotali a pekne som sa vyspinkala. Cely dom hore o siedmej ako zacali robosi a ja 10:30.
Jedna vec je že robí niečo čo nevie ovplyvniť, voči tomu sa dá mať pochopenie (aj ja by som mala). Druhá že nemá záujem túto situáciu riešiť, aj keď možností ako ju vyriešiť je mnoho.
Najprv by som to samozrejme riešila normálne a snažila sa nájsť spoločné riešenie. Ak by mal ale takýto prístup tak by som začala byť aj ja rovnako nepríjemná. Napríklad by som mu vždy šla zazvoniť že kričí zo sna a že nás to ruší (ani on nebude nadšený keď mu v noci budete chodiť zvoniť). Myslím že veľmi rýchlo začne hľadať ako to vyriešiť.
Presunúť si posteľ a nalepiť akustickú penu je to najmenej čo môže spraviť.
Ja nechápem načo si pýtaš rady keď ty proste vieš všetko
Vďakabohu za dom😃
Mozno biely sum si pustaj
my sme mali obdobnu situáciu u nas. Kupili sme byt a nad nami stará pani v noci okolo 02-03 hodiny skuvíňala (vyslovene zavýjala). bolo to velmi zlé, vzdy som sa zobudila a nemohla zaspat. a nedalo sa to riesit - este horsie bolo, ze jej dcera (pani mala okolo 80 rokov, jej dcéra okolo 60 rokov) zacala po nej este kričat, takže kravál neskutočný. susedia to brali tak, ze este donedávna to bola velmi milá, inteligentná pani (poznali ju cca 30 rokov) a bohuzial starobou, chorobou sa takto stalo... takze nikto nevolal policiu, neriesilo sa to - ved starú pani nedaju do ustavu kvoli tomu. takze to takto bolo, kym nezomrela....
Ako ja nechapem, preco si tu pytas radu, ked Ty mas pravne povedomie a my nie...tak ho vyuzi a urob si poriadok so susedom ako si si nastudovala, ked sa Ti nepacia odpovede zien...zavolaj policajtov, zozen si advokata...
Skúsila by som podať podnet na príslušnú obec/mesto podľa paragrafu 5 Občianskeho zákonníka z dôvodu zrejmeho zásahu do pokojného stavu, ktorá by mala v danej veci konať.
a keby ste mu s tym prestahovanim spalne pomohli?
@betulinka1 Ako sa da zlepsit spanok tak, aby som prespala placuce dieta a robotnikov? Ja sa uz roky snazim robit vsetko mozne, vsetky rady o spanku mam nastudovane a proste spim zle, zobudi ma vsetko a niekedy znova zaspim az o niekolko hodin, pripadne vobec. Na mieste autorky by ma asi porazilo.
A my s tym tvojim.problemom mame co???😀😀nejaky divotvor si ty ako aj tak citam tvoje reakcie😀😀. Nevymyslas si ty nahodou a nie si ty ta co vresti po nociach??😃😃😃
Na spánok paragraf nie je, ani na to, aby si on presťahoval spálňu.
My sme mali podobný problém, tak sme.si presťahovali my spálňu, máme ju menšiu teraz, ale ticho, už len pes breše z tejto strany 😀
Nechapem, on si prehodit izbu moze ale ty nie?

Ženy vy ste fakt také chápavé, ústretové, ....🤦
Sused ruší - sused by ma riešiť. Bodka.
Autorka urobila vo svojom byte čo mohla.
Sused :
a) je podnájomnik, stále iba sľubuje
b) nemá najmenšiu snahu riešiť svoj problém
( psychológ, psychiater, spánkové laboratórium )
( preloženie postele)
c) majitel nerieši podnajomnika, odhlučnenie steny, zmenu v usporiadaní izby/ izieb
Už vidím, ako by ste boli nadšené a suseda by ste pozvali na kávu a koláč, keby vás permanentne budil šokovou terapiou a ani sa nesnažil vám a teda hlavne sebe pomôcť. Veď aj on má narušený spánok a keď má v takom nevyspatom stave cez deň fungovať , no neviem...