Ako riešiť padajúce lístie zo susedného stromu?
Ahojte, chcem sa opytat ci sa niekomu podarilo vyriesit situaciu a ako: susedovci maju pri plote s nasim pozemkom orech, obrovsky. Uz bol aj problem ked bola vichrica, ze nam padla velka vetva na pozemok, strhla vedenie, nastastie dom nam neposkodila. Kazdorocne vsak riesime xy krat do tyzdna niekolko mesiacov listie - mame pozemok na miernon kopceku a betonovy chodnik, ked tam listie napada a zaprsi je to neskutocne smyklave. Byvame aj s rodicmi a o nich sa bojim najviac, aby si nezlomili nohu alebo neutrpeli horsi uraz. Listie sme dlhe roky zametali a davali do nasej nadoby na takyto odpad, ale po chvili bola plna a museli sme to odnasat do stojiska. Uz nam pretiekli nervy, susedov sme najprv slusne vyzvali, nech s tym daco robia a odmietli. Tak isla papierova vyzva, rovnako odpisali, ze strom neodstrania, ale ze orezu na jesen (takto nam to uz slubovali aj v minulosti a nic). Chapem, ze stromy su dolezite, z predaja orechov maju peniaze do vrecka, ale nepaci sa mi, aby sme my boli obmedzovani a mali povinnosti dennodenne nieco odpratavat a navyse dufali, ze ak sa vichrica zopakuje tak to schyta nas dom. Tiez nie sme najmladsi. Dakujem za rady
@eeffka akože neviem o ako druhú orezu hovoríš, ale orech sa nemá orezavat, takým tým spôsobom, ako ľudia ľúbia robit- že príde mi hustý, tak ho trochu presvetlim, vysoký, tak mu zrežem konáre na rovnakú výšku... Odstraňujú sa suché konáre, aby niekomu nepadli na hlavu. To je všetko. To len ak náhodou sa chystáte na nieco podobné. Lebo ja keď vidím, ako ľudia na jar robía z orechov, ale aj ovocných stromov pomaly bonsaje...
My máme orech, obrovský, krásny. Nikdy by som ho kvôli blbemu listiu u susedov nedala zrezať. Však to je otázka naozaj jedného mesiaca. Je to v lete požehnanie taký strom mať na dvore. Visia na ňom hojdačky, len vďaka nemu vieme vonku v teplách existovať celý deň. Našim susedom padá trochu lístia, ale zas majú aj orechy. Jeden čas som im ho hrabala aj ja. Aj orechy im dávame. Už sú starší, ale vyzerá, že sú radi, že si to môžu pohrabkat samy a pohýbať sa pri tom. Ale pôjdem sa ich pre istotu až to bude aktuálne zas spýtať. Ak hovoríš, že sú tam starkí, ktorí ho nedovolia zrezať, tak ich úplne chápem. A ich deti, ak sú k čomu, by to mali rešpektovať tiež a proste vám chodiť to lístie hrabať. A naozaj to nie je žiadna robota. Pár minút každý deň.
Skús im hádzať ich lístie cez plot späť. Možno potom pochopia keď uvidia aká je toho kopa.
A inak, neviem, či to niekomu pomôže,ale veľa ľudí tu píše, že má kopec lístia z orecha a nemá ho kam dávať... My máme naozaj obrovský orech a s týmto vôbec nebojujeme, nikam listie neodnášame, na jeseň urobím jednu kopu veľkú, zaberie na zemi max 2m² na plochu, na výšku tak meter, v skutočnosti je to viac vzduchu ako materiálu. Keď zaprší, zľahne to aj na polovicu. A potom to lístie asi trikrat rozhodim na cestičku, ktorá ide od domu popod orech (cca 15m), premrzne to, pošlapeme po tom a do jari je po lístii...je to prirodzený mulč, zároveň tam nie je blato na jeseň a všetky živiny ostávajú v pôde. Jedine kostrnky občas ostávajú, tak tie pohrabem a dám ku kričkom ako mulč. Určite menej roboty ako to dávať do vriec a niekam voziť.
@jania023 ano, listie a orechy padaju na jesen.. trva to niekolko tyzdnov.. a nie niekolko mesiacov, ako pise tuna autorka a niektore zeny, ze z orecha pada listie cely rok.. za mna totalna blbost.. na jar ani v lete z orecha nic nepada, aspon nie v takom mnozstve, aby to bolo treba niekolko krat do tyzdna hrabat a ani to uz nie je kam davat 🙄 .. no a co sa tyka presahujucich konarov, tak som pisala hned na zaciatku, ze co presahuje na tvoj pozemok, mozes orezat, pokial to nie je v takom rozsahu, ze by strom vykapal..
Nechápem, čo vôbec riešiš....Čo presahuje na tvoj pozemok, tak orež. Suseda si požiadala, ale on má v riti, tak budeš mať v riti aj ty.
Citaj poriadne. Mozno znamena mozni, vari, azda, asi. Ak takto komunikujes aj so susedmi, ani sa im necudujem. Riesis to niekolko rokov, takze to nebude jedna staznost...
Pre toto radsej ostavam v panelaku, kde to uz poznan, lebo ak mam platit neskutocnu hypo za rodinny dom s takymito susedmi ako ty, tak ozeliem svoj sen.
Ludia dakujem za rady k veci, doma sa dohodneme co dalej a poriesime ☺️☺️
Oni strom na svojom pozemku môžu mať.Rovnako Ty môžeš orezat konáre prebiehajúce na Vas pozemok a rovnako môžeš z tých precnievajucich konárov oberat orechy.
Tiež si myslím,že to vsak až také dramatické nie je.
chapem ta. nasa znama mala podobny problem - najprv niekolkokrat slusne upozornila, nepomohlo. nasledne pisomne oznamila, ze bud to do XY urobia alebo objednava plosinu na orezanie a fakturu im necha preplatit. Ked islo o peniaze, veci sa pohli a susedia ostrihali.
Naozaj to chceš riešiť "násilne" cez žaloby, platiť súdne trovy alebo čo ? To je problém si jednorazovo zaplatiť tú plošinu a odrezať to?
Čo čakáš od žaloby, že dostanú povinnosť ho rezať? No nedostanú, majú na svoj strom na svojom pozemku právo. Povedia vám to isté čo my, že si na svojej strane máte právo vy odrezať 🤷♀️ Čakáš, že ten dedo vylezie na plošinu a oreže vám to? Či jeho deti to majú riešiť, veď tie majú svoje rodiny a domov...
Vraj to roky riešite a nič. Pre vezmi zodpovednosť, zaplať si plošinu a orežte to.
Neprispôsobuj ostatných, seba prispôsob situácii.
@mishelin713 ved nechceme to riesit zalobou. Strom je kusok od plotu, velka jeho cast je nad nami. Ak jej to dame aj orezat len nad nami, tak strom to jednak nemusi prezit, a tiez pri silnom vetre sa jej moze zvalit na pozemok - aspon takto nam to bolo vysvetlene par rokov dozadu, aj pre toto sme orez nerobili. Je potrebny orez aj u nich a tym padom by sme u nas nemuseli odrezat tolko. A nie o orechy nam nejde, su cierne, nakazene vrtivkou, ja sa aj cudujem, komu to predava, ale budis.
@vlada41 ano, toto mame v plane, len pochybujem, ze by nam vobec nieco preplatili aj keby sme hned orez urobili na nase naklady 😀
@bubuzu len u nas az taky velky pozemok nie je a vystacime si s tym zelenym odpadom, co mame. Ale napad je to super
@syslik81 blbost tu radis.
@30katrusa40 a mozno ta nahlasia na obecnom urade, ze susedovi sypes odpad na pozemok, a este obecny urad velmi rad pride to poupratat a vyfakturuju to tebe.
Nechapem naco ludia idu byvat na dedinu, ked vlastne nic nechcu riesit okolo domu, nech ostanu v panelaku.
tu mate priklad, ze nic nevyriesite ak obec povie, ze strom je na sukromnom pozemku.
https://spravy.rtvs.sk/2024/03/susedov-smrek-im...
7 rokov a nic nevyriesene.
@topgabo dakujem za link na clanok, skoda, ze neuviedli ti advokati paragrafy, na ktore sa odvolavaju. U nas to az taketo hrozne nie je, to je pravda.
tiež by som to riešila orezavanim zo svojej strany, no a čo, že sa im strom k nim prevalí, veď mohli ho dať orezať, aby bol nižší a mal inú stabilitu. nemôžeš im vždy ustupovať. poradila by som ich deťom, že nech ho len skrátia, rodičov trošku prehovoriť, nemusia zrezať celý strom, iba obnoviť. u nás suseda si zaplatila skrátenie orecha, prišiel chlapík, vyšplhal na lane či ako, a s pílou zrezal na polovicu výšky. a orech funguje ďalej a nemá aspoň suché konáre a je nižší. nech si ho len skrátia. strom to nepoškodí, keď vedia kedy je najvhodnejší čas.
hlavne by som argumentovala, že to robíš, aby si tam vaši rodičia nezlomili nohu, pre ich bezpečie, ak je to niekde v kopečku. neverím, že ich deti, keby na nich zatlačili, tak ich neprehovoria
@reanda mozem orezat to ano len ako to orezat ked to ma hadam aj 20 metrov
Cize sused ma strom a ja mam platit plosinu a ludi aby mi orezali strom ktory v podstate ani nieje moj
Co sa listia tyka tak ano nepada cele mesiace ale ked to spocitam ze najprv padaju orechy a supky a potom listie tak sa mozno vysplham aj na 3 mesiace bordelu.
Plus listy ktore ku mna padnu niesu z 2-3 konarov ktore ku mne smeruju ale teda 50% listia kedze fuka vietor od stromu ku nam
Aby som mala ako taky pokoj tak si idem zastresit auta aby som nemusela kazdy vecer odpratavat lustie aj s pod stieraca na aute
Plus tie listy mam aj na streche domu a dostat ich s tamad je fuska
Nám od susedov prerastá naozaj vysoká a košatá jablonka na jeseň mnoho lístia popadá aj jabĺčka ale z takej výšky sa dotlčú - ale tých vtáčikov čo tam spievajú a aj krásny tieň v tých horúčavách to je super
@anouschka5 skvele, ze vam to takto vyhovuje, kiez by kazdemu
Ja by som sa porozprávala s deťmi. Píšeš, že sú to starší ľudia možno zabudli,že ho sľúbili dať zrezať.

@animus za orech aj do kolena vrtat ci? Orechy im davame naspat alebo darujeme o dom dalej, mame vlastne od rodiny s tenkou skrupinou, ktore mam raz dva vylupane. Na hentie nemam nervy. Tiez mame s dalsim susedom dohodu, ze co je u neho ostrihame alebo nechame a si oberie ak chce.