Ako riešiť prispievanie na partnerovu hypotéku?
Mile damy,
Opisem konkretnu situaciu a poprosim Vas velmi pekne o nazor, ako by ste to riesili.
Ide o to, ze partner si kupil byt pred 3 rokmi, ktori nedavno dostavali. Cele 3 roky sme sa o tom bavili, ze tam pojdeme byvat. Pred pol rokom, ked sme sa mali stahovat tak mi povedal, ze ked tu nie je tak mam ist na svoj byt a ked tu je tak mozem byt u neho.
Svoj byt som vtedy planovala prenajat a davat mu polku prenajmu na jeho hypoteku. Z toho prenajmu vsak z hore uvedenych dovodov a aj preto ze ma pri kazdej hadke vyhadzuje z bytu, alebo teda lepsie povedane posiela k sestre, zislo.
Po stopnuti toho prenajmu som sa rozhodla moj 3i ruzinovsky byt teraz prerobit. Prerabka s nabytkom ma vyjde vela, ale uz som rozhodnuta - nechcem zit v neistote a chcem mat aj ja vlastny domov vzhladom na to ako sa sprava.
Dnes som si musela vypocut ako ho vyuzivam. Ze mu neplatim na hypoteku, napriek tomu ze som mu navrhla, ze mu budem prispievat. Proste on ma stale vyhadzuje tak aj ja musim riesit svoj byt a je neunosne si prerobit svoj byt a este aj jemu prispievat na hypoteku. Proste som to chcela plati z prenajmu.
Zarabam asi polku jeho platu a platim skoro vsetko na polovicu - v byte kde sme predtym byvali som platila polku najmu, (moj som si nemohla prenajat, lebo som sa stale bala, ze ma vyhodi), platim polku stravy, polku restauracii (stravujeme sa v nich pomerne casto), polku wellnessov, dovoleniek, cestovania. Je toho vela, je narocny, vela cestujeme.
Ja dochadzam za pracou do Viedne a platim naklady za svoj byt, cestovne, takze aj ja mam vlastne vydavky. Plus ta prerabka…
Byt si kupil sam, nemam na nom ziadny podiel. Velmi som si priala aby sme mali spolocny byt, aby som aj ja ked na nieco prispievam vlastnila ale on ani jeho rodicia s tym nesuhlasili. Proste oni chcu aby on mal vlastny byt. Moj byt je dar od rodicov, on si na svoj vzal hypoteku. O mojom byte len skaredo rozprava, ze je to skaredy panelakovy byt pritom je to v byt v peknej casti Bratislavy a nemam ziadne stresy ohladom hypoteky.
Teraz hovori, ze ho vyuzivam.
Niekedy sa ma spyta preco ho nikam nepozvem. Ale ja fakt mam pocit ze tym ze prispievam polovicou na vsetko okrem hypoteky tak platim viac nez dost.
Na zaciatku dokonca odo mna ziadal aby som mu tento byt zariadila, ale samozrejme som sa to bala urobit, kedze nie sme manzelia a nie je to nijak osetrene. Pri rozchode by sa mi pekne zasmial do tvare…
Skutocne na nom ani nestetrim, na narodeniny dostal drona 🙁. Doma sa tiez snazim napriek dochadzaniu do Viedne (co mi vezme cesta 8 hodin tyzdenne) starat o domacnost. Periem mu, normalne sa staram, ked mam cas tak uvarim, upratujem pravidelne a stale nie je dost.
Minule prisiel s napadom ze si mam vziat hypoteku vo Viedni a budeme byvat u mna. Toto by mne samej ako zene nikdy rodicia nedovolili, vzhladom na to ze zena moze zostat raz s dietatom sama a co potom.
Strasne ma mrzi tato situacia. Vzdy som si myslela ze budem zit a niekym v nasom spolocnom byte ktory budem moct nazyvat domov 🙁.
On by tento byt nikdy nenapisal na mna ani keby som mu hned teraz dala polovicu z trhovej ceny. A ani na ziadnu inu…
Poradte ako by ste to riesili.
Dakujem Vam
@enmery Absolutne sa stotoznujem s tym co pises. Jasne, ze jej nepomoze chlachopenie ale rovnako ani narazky na lobotomiu a "vydieranie", ze ak nespravi to co jej piseme, tak je to zbytocne. Taky clovek potrebuje v prvom rade empatiu. Ja by som @autorke urcite poradila psychoterapiu, to je jedine co jej moze v jej situacii pomoct. Neporadi si s tym sama a to ani ked jej tu vsetky hromadne napiseme aby odisla. Ja nechapem, ze si tu niekto fakt mysli, ze tym pomaha 🤦♀️ Ta zena vie, ze ma odist ale nedokaze to, pretoze spoluzavislost je patologicky stav. Keby to bolo take jednoduche, tak taketo vztahy ani neexistuju.
@moncicka02 chápem že máš svoj vek a chceš deti ale prosím ťa nie s ním. Budeš trpieť podľa toho čo o ňom píšeš.
@moncicka02 prečítaj si ešte raz,čo si sem napísala a poloz si otázku,prečo so s ním?🙂niekedy sa Vám ženy čudujem...
@bludna Vydieranie určite nie. Ale vieš, takí ľudia sa často tvária ako po lobotómii pre iných, ktorí majú záujem pomôcť. Nadávky nič nevyriešia. Ale je zaujímavé, že sa autorka voči tvrdším vyjadreniam tu ohradila, voči partnerovi a jeho zraňujúcim slovám nie. Možno potrebuje také "tvrdšie" zatrasenie, že jej vážne ide "o život". Dnes sa dá nájsť už milión podcastov, kníh, youtube videí o podobných vzťahoch. Len keď to niekto nechce vidieť, jasné, že to frustruje aj osobu, ktorá sa snaží pomôcť.
@moncicka02 Neurob tú chybu, že kvôli veku alebo peniazom budeš mat dieťa s takýmto človekom. Budeš potom trpieť ty, bude aj dieťa. Keď už nemyslíš na seba, mysli aspoň na svoje dieťa ako mu zničíš plnohodnotný a šťastný život. Takýto chlap akého máš pri sebe si nezaslúži mať potomka.
Urobil som podobnú chybu ako ty, myslel som si v 33jke, že už som vo veku kedy by som mal mať dieťa, byť ženatý a aj keď som bol s ex 5 rokov, nemal som pocit, že je to pre mňa partnerka na celý život, okrem toho, že bola brutálna psychická manipulátorka ako ten tvoj. A tak som nedal na pocit, ale na rozum.... tak to aj dopadlo, že po dvoch rokoch od svadby sme sa rozviedli a časť svojich najlepších rokov som prežil s niekým, kto bol môj opak.
Je jedno, ako vysoko je postavený, nebuď zlatokopka, to ti šťastie do života neprinesie. Aj v tom to máme spoločné, moja ex je zubárka, ktorá zarába 5x viac ako ja, ale ako človek je to osoba neempatická, zakomplexovaná manipulátorka s mnoho ďalšími toxickými vlastnosťami.
Ty s ním ešte dieťa nemáš, ani nie ste zobratí a keď už teraz riešiš takéto komplikácie, po svadbe a narodení dieťaťa sa to ešte viac prejaví. Toto sú jasné signály pre teba, aby si sa takýmto človekom rozišla aj na úkor toho, že ti tikajú bilogické hodiny. A možno máš ešte kopu času. Či radšej obetuješ svoj pokoj iba pre to, že zarába viac ako ty a že chceš mať dieťa?
@moncicka02 Ahoj. Mala by si si prečítať po sebe tvoj príspevok a predstaviť si, že ti to hovorí tvoja najlepšia kamarátka. Čo by si jej poradila? Ja by som sa jej spýtala, že či si myslí, že tento vzťah je ten pravý, či si vie predstaviť s tým chlapom byť po zvyšok života a že či si vie predstaviť ako by to bolo keby zostala na materskej. Podľa mňa s nim nestrácaj čas. A mimochodom.... Keby som si mala vybrať, že či chcem novostavbu a hypotéku alebo starý byt bez hypotéky, tak jednoznačne volím tvoju situáciu 😉 Si na tom oveľa, oveľa lepšie ako on..... A on to pochopí keď zrazu zostane na všetko sám.
Autorka nereaguje.
Prečítala som si aj jej článok, na ktorý tu bol odkaz.
Očividne nehľadá riešenie, len poľutovanie.
@moncicka02 prišla som v tvojom príspevku do polovice a komentáre som nečítala vôbec, ale tento chlap by už dávno nebol mojím priateľom. Pri každej hádke ťa vyhadzuje 😱, myslí si že ho využívaš, no celé zle. Kopni ho do zadnej časti tela a nájdi si niekoho iného, pokiaľ s ním nemáš deti. určite si nájdeš niekoho lepšieho.
@moncicka02 joooooooooooj tak choď preč od nehooooo, celé zlé, strata času, Ešte aj jeho rodina do toho kecajú, aby ste nemali spoločné bývaniee..... Jeho family je na hlavu padnutá
Ty nemáš ani kúsok sebaúcty? Na čo si s takýmto debilom ? Čo od toho čakáš ? Máš 38 rokov , túžiš po dieťati a máš partnera , ktorý ani omylom s tebou neplánuje budúcnosť ! Buď si tak naivná , alebo hlúpa ! No v kazdom prípade , život máš len jeden a je na tebe ako ho prežiješ
@moncicka02 jediná rada - radikálne riešenie - pusti ho k vode. Nemá k Tebe žiadnu úctu, rešpekt a ani sa to v dohľadnej dobe nezmení. Zariaď si svoj vlastný domov a keď si nájdeš partnera na rovnakej emocionálnej úrovni, kúpite si spoločne byt a vybudujete domácnosť s vlastnými pravidlami, ktoré budete obaja rešpektovať a na ktorých sa zhodnete
@moncicka02 žena, ozaj toto potrebujes? Je inak taky úžasný alebo máš stále ružové okuliare? Chceš žiť s takýmto človekom, porodiť mu deti a zostať od neho na niekoľko rokov závislá? Veď ten ti bude vyhadzovať na oči aj to, že nerobíš lebo si bola v pôrodnici a vydelovat teba aj dieťa. Spamätaj sa a vráť sa z kratšej cesty, kým ešte nemáte spoločné záväzky.
@moncicka02 otazocka, cim je ten tvoj partner taky vynimocny? im ta obohacuje? co si na nom vazis?
Preboha ziveho autorka precitaj si to posebe!! A kopni ho do riti.
Preco by si s niekym ako on chcela mat spolocny byt? Preco s nim si? Ak si s nim urobis dieta na 100% tu budes potom vypisovat ze si na materskej a muz ta ekonomicky tyra. Vobec nechapem ako mozes mat vztah s niekym, pri kom sa bojis ze ta vyhodi z bytu.
Inak ale redflags idu aj z teba, ze rodicia by ti nedovolili byvat vo Viedni - dospelej osobe rodicia zivot neriadia (tym nechcem povedat ze ten jjeho navrh je ok ale to tvoje zmyslanie ze by ti to nedovolili rodicia je tiez mimo misu).
Hlavne ho pošli do prdele a to bude riešenie všetkých tvojich problémov. Ozaj, ozaj chceš toto tým potencionálnym deťom urobiť, že by mali za otca takého kretena? Zamyslí sa nad tým. A nie že tá napadne mu platiť hypotéku. Veď on tá len bohapuste využíva.
@moncicka02 nebola by som s nim, kratke a vystizne.
@moncicka02
Milá moncicka02 ako muž ti hovorím ukonči tento vzťah-nevzťah OKAMŽITE!!!
Tvoj partner ťa iba využíva a nemá ťa rád. Si pre neho iba otvorená peňaženka, ktorú vyciciava. Snažíš sa byť zodpovedná a energia, ktorú dávaš do vzťahu sa ti nevracia.
Zavri si oči a spomeň si, kedy si z partnerom zažila pekné chvíle.
Kedy ti s ním bolo dobre a bola si štastná. Kedy pre teba niečo urobil, kedy ťa niečím pekným prekvapil???
Tento človek si ťa NEZASLÚŽI.
Maj svoju hodnotu a maj sa rada❤️
Niekde je muž, ktorý Ťa bude z láskou čakať a tešiť tvoj návrat z Viedne❤️🥰
PS: Normálne som sa rozčúlil na toho blbého chlapa🥵👎🏼
(Je úplný nezmyslel platiť mu polovicu hypotéky, pokiaľ nie si spoluvlastníčka)
@moncicka02 ešte dnes si zbal kufre a odid. Stracas s nim zbytočné cas, tam vonku čaká na teba niekto lepší. Keby si s ním mala deti, bolo by to ešte horšie, lebo by vedel, že už ťa má úplne v hrsti. Ak tak strašne túžiš po dieťati, radšej by som bola slobodná mamička s niekym neznámym ako s týmto nacistickým manipulatorom...
@moncicka02 este raz si prosim precitaj tvoj prispevok a odpoved ti bude jasna. To nie je perspektivny vztah, zial.
@moncicka02 a ty mas kolko rokov ,ked nevies ako sa maju ku sebe ľudia chovať? Keby ma raz frajer vyhodil už by ma v živote nevidel.Ked ta vyhodi s deťmi na ulicu potom pochopíš?
Každý deň ma udivuje aké naivné dokážu byť ženy.
@moncicka02 Máš tu tisíc príbehov ako ten tvoj a tisíc rovnakých názorov a aj tak si z toho nič nevezmeš. Ten tvoj úžasný gentleman ťa má na dve veci, keď ťa presvedčí aby si mu prispievala na jeho hypotéku - to bude tretia. Potom ťa odkpne a spraví si dieťa s inou. Tebe ostanú len oči pre plač, premárnené roky a prázdny bankový účet. Ja neverím že to sama nevidíš…
Prepáč reagujem iba na to čo píšeš teda predpokladám že to je pravda.
Iba po prečítaní prvých riadkov otázka.
Prečo ešte s ním si? Prečo chces byť s človekom ktorý nemá jasno sám so sebou a javí sa ako úplne že nevie čo chce? Ty si pekne ži a toto ani omylom.
Vy ste príkladom toho že keď sú od seba dvaja a je pekne tak fajn. Ale keď si dala do prenájmu a prispievala a žila pod jednou strechou tak sa to zmenilo. To chápem prepáč že až ťa vyslovene nechce niekedy a buď ťa chce a budete riešiť alebo nie. Veď tu nejde o to že si kúpi auto a keď sa mu nepáči tak ho vymení. Nech je pekne sám.
@moncicka02 sama si si už v jednom príspevku odpovedala a to, že on si myslí že má na lepšiu a to si on naozaj aj myslí, preto mu musíš platiť keď je s tebou ale na to aký je on super platíš málo keďže on sa unúval s tebou. Mala by si ho nechať nech hľadá tu lepšiu. Podľa mňa ho držia pri tebe len tie peniaze aj keď teda mohla by si pustiť viac. Ale neviem ci sa riadi heslom keď neprší aspoň kvapka alebo lepší vrabec v hrsti ako holub na streche, alebo si len dostatočne nedôveruje ze nájde tu lepšiu. Pre teba je jediná možnosť a to ísť od neho preč. Držím palce.
zbytočné sem písať,autorka tu bola včera na obed a odvtedy nereaguje
@culienka mozno je to skutocne o peniazoch. Vidim po akych sa pozera, vzdy su to zeny z dobrych rodin, co maju vlastne byty. Je vypocitavy. A je to smutne.
Pamatam si, ked prvykrat povedal o mne rodicom. Potom som sa ho pytala, co take sa pytali a tak a on ze: pytali sa ci mas vlastny byt. Cele zle. Mala som to uz vtedy ukoncit, ked este aj jeho rodicov takato informacia hned zaujima.
@vikiki29 ja na MK nechodim pravidelne. Bola som tu parkrat. Mozno by som sa poucila z chyb inych zien keby som to citala, mas pravdu.
@mnamko mas pravdu. Ja som mala predtym tak uzasneho chlapa, uplne anjela, ktory ma lubil a sa o mna fakt staral a bolo pre neho dolezite, nech som stastna. Neviem ako som mohla dopustit, ze tento opakovane zachadza za cervenu ciaru a ja mu to tolerujem. Dakujem Ti za tvoj prispevok

@pieksamaki je úplne jedno,či to je blog alebo diskusia,už tam jej písali to isté čo aj tu.Jej to nedochádza a pochybujem,že jej to niekedy dôjde.Rovnaký prípad ako tá,čo mala doma psychopata a ona namiesto toho,aby utekala od neho,tak hľadala psychológa on line,lebo chcela "pochopiť" prečo je ten debil debilom a chcela mu "pomáhať"