Ako riešiť problém s nepracujúcim manželom?
Ahojte.
Chcem pocut nazory nezavislych ludi na spravanie manzela.
Velmi ma trapi, ze uz roky nepracuje. Stale rozbieha podnikanie ale jeho rozbeh je uz cca 5 rokov. Vstava o 10-11 doobeda a “pracuje” par hodin z domu. Vecer po mne krici, ze sa mu nedari lebo ho otravujeme a tvrdi ze doraba veci.
Pravidelne nenosi ziaden prijem, stale je to o tom, ze donesie vacsiu tranzu penazi od investora, rodicov, nieco preda a podobne. Niektory mesiac nedonesie aj nic.
Mesacne naklady mame vysoke lebo mame ZTP dieta - o to viac by mal mat motivaciu realne pracovat.
Pravidelne sa mu snazim avizovat, ze sa takto neda zit, ale strasne zuri a hulaka ked to co i len nacrtnem, takze to casto nevytahujem.
Krici na mna, ze potrebuje podporu a namiesto toho mu davam polena pod nohy.
Ked som nevedela ako dalej uz som sa prihlasila do prace ja, napriek odporucaniam psychiatra, ze mam s malou byt doma, no predlzeny rodicak nepokryje rodinu. Teraz mi hovori o tom, ako si nepraje, aby som v ramci prace cestovala kade tade a podobne. Ja do prace ist nechcem ale musim kvoli financiam. Dieta ostane na jeho starost kedze nechldi do prace 2 dni v tyzdni ked nema skolku. Bojim sa onho, ale navarit a postarat sa o deti muz vie. Skor je to o tom, ze mi bude este plieskat o hlavu, ze mu pridavam starosti.
Cokolvek ho poziadam v domacnosti nikdy nie je urobene. Hra sa radsej na pocitaci a nema na nic cas.
Ked som mu povedala, ze do prace so stabilnym prijmom by mal ist v prvom rade on, pretoze je muz v rodine, povedal mi, ze sa spravam ako sexisticke prasa.
Ma niekto prosim podobnu skusenost? Ako komunikovat s clovekom, ktory si nedokaze pripustit roky problem a hlada ho v inych? V komunikacii uraza a prekrikuje?
@ambamamba "Ako komunikovat s clovekom, ktory si nedokaze pripustit roky problem a hlada ho v inych? V komunikacii uraza a prekrikuje?" Popravde netusim. Hladala by som odbornika, len ci bude ochotny k nemu ist. Alebo ak ma v okoli osobu, na ktoru Tvoj manzel da, tak to riesit cez neho. Nech mu on/ona dohovori. Ale tak, aby nebolo hned jasne, ze iniciativa ide od Teba.
Co sa tyka jeho podnikania, na Tvojom mieste by ma zaujimal stav v uctovnictve. Aby tam nebolo "neprijemne" prekvapenie.
@anonym_af709c uprimne, toto bol pokus uz, vie navarit, realitvne ok sa postara o deti, neuprace sice nic ale problem je ze neustale protestuje a nic sa mu nechce. Urobi to ale buri sa, zuri, stazuje sa ze mu davam instrukcie. Dam mu smeti do ruky a polozi ich za dvere ked smetiak ma 20 metrov vonku a ked ich roznesu macky bude na to cumiet ani to nepozbiera napriklad. Flase na vyhodenie do automatu najdem poskryvane kade tade ked ich ma vyviezt a podobne veci. A na vsetko ma milion vyhovoriek a vsetci ho len zatazuju.
@ambamamba to ako fakt? Co je v puberte?
@rozculena teba sa ro riadne dotklo že mi nadavas :D tvoje meno hovorí za všetko, asi si tiež lenivá pracovať a živí ťa len muž:D netreba sa za to hanbiť
@anonym_7c31c1 a ešte k tomu menu,ja tu nie som ako anonym,nemusím sa skrývať za anonyma ako ty.MMch,mám odrobených 40rokov
@ambamamba Nuž nemáš to ľahké. V prvom rade komunikuj jasne a nekonfliktne základné potreby. V druhom rade by si si mala udržať prácu, prípadne pohľadať nejakú s možnosťou home office. V treťom rade si rob fiannčú rezervu oddelenú od spoločného imania. V treťom rade oslov poradne. v štvrtom popros niekoho, kto by ti pomohol utriediť čo môžeš žiadať od manžela, čo počká a aké kroky poskytnúť, ak by nenastala náprava. V dlhodobom horizonte sa nedá znášať tento stav. Totižto to čo ty zažívaš je parazitický život na tebe.
@ambamamba "Ako komunikovat s clovekom, ktory si nedokaze pripustit roky problem a hlada ho v inych? V komunikacii uraza a prekrikuje?" Popravde netusim. Hladala by som odbornika, len ci bude ochotny k nemu ist. Alebo ak ma v okoli osobu, na ktoru Tvoj manzel da, tak to riesit cez neho. Nech mu on/ona dohovori. Ale tak, aby nebolo hned jasne, ze iniciativa ide od Teba.
Co sa tyka jeho podnikania, na Tvojom mieste by ma zaujimal stav v uctovnictve. Aby tam nebolo "neprijemne" prekvapenie.
@ambamamba Toto mi robil môj teenager. V 12 rozbil sušiak, lebo som mu kázala vybrať práčku a vyvesiť. Smetie som našla v krabici , pri letákoch. Nádoby neumyté cez prázdniny. Posteľ neustlaná. No ale cepujem ho. Vie uvariť, chodí na brigádu, práčku už bez prostestov vyberie, občas aj ustelie... Dospelý by teda mohol byť dospelý.
@zltalienka Dobrá pripomienka. Mala by zájsť k právnikovi, oddeliť majetok. Aby ešte neplatila dlhy.
Este aby som ozrejmila lepsie situaciu, zijeme z nasetreneho, zdedeneho a nehnutelnosti. Nemame majland ale vieme prezit, problem je, ze vsetko miname a cashflow ziaden nepribuda odkedy nepracujem.
Nemyslim si, ze nejaky otec rodiny ma sediet na zadku a minat nasetrene, ked ma zdrave ruky a hlavu a moze ist do prace. Peniaze sa v podstate uz minu do mesiaca dvoch. On je v pohode, povie, ze nejak bude a este otvorene zapoti, ze on na TPP v zivote nepracoval a ani nebude. 5 rokov slubuje ze sa mu firma rozbehne len stale do toho vstupi nejaky externy problem, za ktory on udajne nemoze, ale tentokrat to bude ine a blablabla. Stale povie ze to zavrie a zamestna sa, ked tlacim, ale len posuva deadline. Uz mal aj ultimatum, ale zasa do toho vstupila jeho mama a podporila ho, s tym, ze sa to zlaticku tentokrat urcite podari rozbehnut.
Ja vidim, ze to co robi perspektivu nema, lebo som mu s tym pomahala a viem aky tam je bordel. Ja som mala vybornu pracu, ale ked sa tam upustalo od home office a mala som byt s dietatom, musela som to nechat ist. Slubil, ze sa o nas postara, ze pojde aj na TPP ak bude musiet, samozrejme casom zmenil postoj.
Pracu s home office su uz najst neviem, vzhladom na charakter toho co robim, to uz nie je takmer nikde. Ked som hladala nieco ine, vsade ma odpinkli s malymi detmi a skusenostami v inom obore.
Nastupujem, ale bez home office. Za dobre podmienky, za dobry plat… ale strasne mi vadi, ze mam nechat doma dieta, ktore urcite viac potrebuje matku, iba za to ten druhy je lenivy, lahostajny, a zahladeny len do seba.
Akokolvek racionalne, bez emocii som sa s nim snazila komunikovat stale len protest, krik, ublizenecky vyraz. Najnovsie tvrdi ze ultimatum je 3 mesiace, no pochybujem, ze nieco nastane, este bude odomna pytat peniaze na vyplaty pre brigadnikov ako kedysi.
@ambamamba Toto mi robil môj teenager. V 12 rozbil sušiak, lebo som mu kázala vybrať práčku a vyvesiť. Smetie som našla v krabici , pri letákoch. Nádoby neumyté cez prázdniny. Posteľ neustlaná. No ale cepujem ho. Vie uvariť, chodí na brigádu, práčku už bez prostestov vyberie, občas aj ustelie... Dospelý by teda mohol byť dospelý.
@zltalienka Dobrá pripomienka. Mala by zájsť k právnikovi, oddeliť majetok. Aby ešte neplatila dlhy.
@zazka666 on je zvyknuty na servis. Vyjednava, presuva termin, protestuje. Viem ako nahucat na teenagera, ale ako to vysvetlit staremu chrenovi, ked on otvorene povie, ze jeho to netrapi a cielene to ignoruje? Ze ked to trapi mna je to moj problem?
@ambamamba dobre robíš, že ideš do práce. Aj keď ti to srdce trhá. Musíš sa osamostatniť. Možno mu to dojde. Ak nie tak budeš schopná sa postarať o svoje deti finančne. A on môže žiť sám bez vás, lebo ty to zvládneš sama.
Ak bude pindať tak úplne s vážnou tvárou mu povedať, že ty si sa postarať nechcel tak musím ja byť chlapom v našej rodine. A viac už netreba hovoriť nič.
@zazka666 on je zvyknuty na servis. Vyjednava, presuva termin, protestuje. Viem ako nahucat na teenagera, ale ako to vysvetlit staremu chrenovi, ked on otvorene povie, ze jeho to netrapi a cielene to ignoruje? Ze ked to trapi mna je to moj problem?
@ambamamba Od takého čo bol zvyknutý na servis som sa odsťahovala, nech sa postaví na nohy. On síce chodí do roboty ,ale s ničím mi nepomohol ,a keď som od neho niečo chcela ,tak to bolo rečí okolo toho. . No a hold musí okolo domácnosti teraz on. 😁, keď nechce bývať ako prasiatko. A dnes mi doniesol lokše ochutnať ktoré robil . Vydarili 🤣👍. A hádam príde na to že žena nie je pre chlapa slúžka, ale partnerka. Len potrebujú ten správny impulz. Držím ti palce nech tiež nájdeš niečo čo mu otvorí oči, a tebe bude ľahšie.
@ambamamba a pracoval niekedy?
Este aby som ozrejmila lepsie situaciu, zijeme z nasetreneho, zdedeneho a nehnutelnosti. Nemame majland ale vieme prezit, problem je, ze vsetko miname a cashflow ziaden nepribuda odkedy nepracujem.
Nemyslim si, ze nejaky otec rodiny ma sediet na zadku a minat nasetrene, ked ma zdrave ruky a hlavu a moze ist do prace. Peniaze sa v podstate uz minu do mesiaca dvoch. On je v pohode, povie, ze nejak bude a este otvorene zapoti, ze on na TPP v zivote nepracoval a ani nebude. 5 rokov slubuje ze sa mu firma rozbehne len stale do toho vstupi nejaky externy problem, za ktory on udajne nemoze, ale tentokrat to bude ine a blablabla. Stale povie ze to zavrie a zamestna sa, ked tlacim, ale len posuva deadline. Uz mal aj ultimatum, ale zasa do toho vstupila jeho mama a podporila ho, s tym, ze sa to zlaticku tentokrat urcite podari rozbehnut.
Ja vidim, ze to co robi perspektivu nema, lebo som mu s tym pomahala a viem aky tam je bordel. Ja som mala vybornu pracu, ale ked sa tam upustalo od home office a mala som byt s dietatom, musela som to nechat ist. Slubil, ze sa o nas postara, ze pojde aj na TPP ak bude musiet, samozrejme casom zmenil postoj.
Pracu s home office su uz najst neviem, vzhladom na charakter toho co robim, to uz nie je takmer nikde. Ked som hladala nieco ine, vsade ma odpinkli s malymi detmi a skusenostami v inom obore.
Nastupujem, ale bez home office. Za dobre podmienky, za dobry plat… ale strasne mi vadi, ze mam nechat doma dieta, ktore urcite viac potrebuje matku, iba za to ten druhy je lenivy, lahostajny, a zahladeny len do seba.
Akokolvek racionalne, bez emocii som sa s nim snazila komunikovat stale len protest, krik, ublizenecky vyraz. Najnovsie tvrdi ze ultimatum je 3 mesiace, no pochybujem, ze nieco nastane, este bude odomna pytat peniaze na vyplaty pre brigadnikov ako kedysi.
@ambamamba Toto ze on “nikdy na TPP nepracoval a nebude” je mi dake povedome, nepisala si sem uz davnejsie?
nejde len „nefunkčné správanie manžela“...funguje tu dlhodobá dynamika, v ktorej ste vy prebrali zodpovednosť za realitu a on si ju systematicky odsúva...on žije v režime sľubov, budúcich možností a obrany ega...vy žijete v režime prežitia, istoty a niesenia dôsledkov....keď sa dotknete reality (peniaze, práca, hranice), on reaguje hnevom, krikom a obvinením...nie preto, že by ste mu ubližovali ale preto, že realita ohrozuje jeho obraz o sebe a krik je spôsob, ako túto konfrontáciu umlčať....zároveň je dôležité pomenovať aj druhú časť vzorca a to, že vy ste sa naučili ustupovať, mlčať a zachraňovať systém, aby rodina fungovala...to je adaptácia a tá vás pomaly ničí....toto nie je primárne problém komunikácie...kým budete hovoriť „aby pochopil“ zostanete v kruhu...on nemusí nechápať...on odmieta niesť dôsledky...nemôžete ho prinútiť prevziať zodpovednosť, ale môžete však prestať niesť jeho časť zodpovednosti..to znamená menej vysvetľovania, menej obhajovania sa, menej dokazovania, že máte právo cítiť sa preťažená...tiež si všimnite jednu dôležitú vec a to, že on má veľa slov o podpore, ale vy nesiete prácu, dieťa, napätie aj strach sama...to nie je partnerstvo...to je nerovnováha...ak by ste na chvíľu prestali dúfať, že sa on zmení, aké rozhodnutie by ste urobili vy, aby ste ochránili seba a svoje deti už teraz? nie je to otázka rozchodu, ale otázka zodpovednosti za vlastný život...
@ambamamba nevie si vobec zorganizovat cas, ked chce klud, nech vstane rano a robi, kym su deti prec. On svoju neschopnost prenasa na vas, preto je nervozny a agresivny. Myslim si tiez, ze do prace by mal ist on, ale aspon ty vypadnes a donutis ho okrem toho nicnerobenia robit aspon nieco. Ale obavam sa, ze to dusno u vas bude len narastat. Neviem, ako inak fungujete, ja by som v takom vztahu nebola.
@ambamamba Toto ze on “nikdy na TPP nepracoval a nebude” je mi dake povedome, nepisala si sem uz davnejsie?
@zorienka28 nie
nejde len „nefunkčné správanie manžela“...funguje tu dlhodobá dynamika, v ktorej ste vy prebrali zodpovednosť za realitu a on si ju systematicky odsúva...on žije v režime sľubov, budúcich možností a obrany ega...vy žijete v režime prežitia, istoty a niesenia dôsledkov....keď sa dotknete reality (peniaze, práca, hranice), on reaguje hnevom, krikom a obvinením...nie preto, že by ste mu ubližovali ale preto, že realita ohrozuje jeho obraz o sebe a krik je spôsob, ako túto konfrontáciu umlčať....zároveň je dôležité pomenovať aj druhú časť vzorca a to, že vy ste sa naučili ustupovať, mlčať a zachraňovať systém, aby rodina fungovala...to je adaptácia a tá vás pomaly ničí....toto nie je primárne problém komunikácie...kým budete hovoriť „aby pochopil“ zostanete v kruhu...on nemusí nechápať...on odmieta niesť dôsledky...nemôžete ho prinútiť prevziať zodpovednosť, ale môžete však prestať niesť jeho časť zodpovednosti..to znamená menej vysvetľovania, menej obhajovania sa, menej dokazovania, že máte právo cítiť sa preťažená...tiež si všimnite jednu dôležitú vec a to, že on má veľa slov o podpore, ale vy nesiete prácu, dieťa, napätie aj strach sama...to nie je partnerstvo...to je nerovnováha...ak by ste na chvíľu prestali dúfať, že sa on zmení, aké rozhodnutie by ste urobili vy, aby ste ochránili seba a svoje deti už teraz? nie je to otázka rozchodu, ale otázka zodpovednosti za vlastný život...
@bjnr dakujem, je pravda ze ma nejaky imaginarny obraz o sebe podla mna.
Nechcem sa vsak rozist, ja si myslim, ze veci a ludia sa musia vediet fixnut. Sme spolu od 15tich rokov. Deti ho maju radi, lebo ich zabava. Sprava sa proste ako teenager. Velakrat mu daju aj za pravdu, a ja som ta nudna a negativna co stale len vari a upratuje.
Mala som nieco podobne, po porode nepracoval rok, nic sa mu nepacilo a vsetko bolo pod jeho uroven, potom kym som bola na RD este dvakrat, vypoved dal zo dna na den, ani sa so mnou o tom neporadil. Ja som este pred ukoncenim RD nastupila do prace. Bol to strasny stres, nevedela som co bude, cela moja rodicovska a spomienky na toto obdobie je poznacene tym stresom. A ked som nastupila do prace a syn do skolky pre mna sa nic nezmenilo, v noci som stavala k dietatu a rano do prace, vychystala som ho, zaviezla do skolky, vyzdvihla, na kruzok, na nakup, zahrala, okupala, uspavala, a on si nezamestnany cez den pospal, nic neupratal, nenavaril, vecer do noci pozeral televizor a spal sam vo svojej izbe aby mal klud lebo ja chrapem. Ked som chcela riesit, rozpravat sa, bol len krik. Za vsetko som mohla ja a ze vobec mu nie som oporou a ake to ma on tazke. prestala som riesit a rozviedla som sa. Kazdy moze mat zle obdobie ale ked uz to trva velmi dlho a ta osoba cielene robi tak hrozne zle rozhodnutia co ovplyvnuju celu rodinu tak to sa neda dlhodobo podporovat.
Nechcem sa vsak rozist, ja si myslim, ze veci a ludia sa musia vediet fixnut. Sme spolu od 15tich rokov. Deti ho maju radi, lebo ich zabava. Sprava sa proste ako teenager. Velakrat mu daju aj za pravdu, a ja som ta nudna a negativna co stale len vari a upratuje.
@bjnr krásne zhrnuté si psychologicka?
@ambamamba keď niekto nevie rozbehnúť podnikanie 5 r nič z toho nebude.To je nejaký rozprávkar ktorý si myslí, že si môže dovoliť taký životný štýl aký má.Zsujimalo by ma, ak by si si nenašla prácu z čoho by ste žili o tie 2m?To je len jeho ego, ktoré mu bráni ísť pracovať.Ale s takým chlapom asi nepohnes a tiež si myslím, že sa bude len lutovat ako nemôže robiť a venovať sa firme, lebo si išla do práce a on sa stará a nemá čas.
Koho je bývanie kde ste?Nastúpila by som do práce a uvidíš čo bude dalej
@bjnr krásne zhrnuté si psychologicka?
@ambamamba keď niekto nevie rozbehnúť podnikanie 5 r nič z toho nebude.To je nejaký rozprávkar ktorý si myslí, že si môže dovoliť taký životný štýl aký má.Zsujimalo by ma, ak by si si nenašla prácu z čoho by ste žili o tie 2m?To je len jeho ego, ktoré mu bráni ísť pracovať.Ale s takým chlapom asi nepohnes a tiež si myslím, že sa bude len lutovat ako nemôže robiť a venovať sa firme, lebo si išla do práce a on sa stará a nemá čas.
Koho je bývanie kde ste?Nastúpila by som do práce a uvidíš čo bude dalej
@luccija on vie, ze ja si najdem pracu. A ked nie je podpori ho mama. Stale sa ma o koho opriet. Ked som sa bavil s jeho mamou o tom, tak ma stopla, ze ona ho podpori vzdy vo vsetkom, aj ked si mysli, ze racionalne ja mam pravdu, nepojde proti jeho rozhodnutiam. Je to take princiatko. Byvanie mame pol na pol ale mam kam ist, moja mama tiez nie je na mizine.
Podstata je ale, ze chcem princiatko prebudit a nie sa rozist.
@luccija on vie, ze ja si najdem pracu. A ked nie je podpori ho mama. Stale sa ma o koho opriet. Ked som sa bavil s jeho mamou o tom, tak ma stopla, ze ona ho podpori vzdy vo vsetkom, aj ked si mysli, ze racionalne ja mam pravdu, nepojde proti jeho rozhodnutiam. Je to take princiatko. Byvanie mame pol na pol ale mam kam ist, moja mama tiez nie je na mizine.
@ambamamba princiatko si neprebudila 5 rokov, kolko dalsich to chces skusat?!
@ambamamba Ty si z neho dobre zblbnuta. Podla mna je to len zvyk. Kedze ste spolu od 15tich, nevies si nic ine predstavit. Je mi jasne, ze kazdy ma blbe fazy, ale 5(!) rokov?!? A este ma blbe reci, a doma sa tiez nepretrhne? Nechcem ti brat iluzie, ale si si ista, ze toto nemehlo este "fixnes"? Podla mna nemozne.
@ambamamba prepáč, ale sama si za to môžeš, každá rozumná žena by bola už dávno preč. Tu nič iné ako rozchod/rozvod nepomôže. On sa správa ako malé decko a nikdy ti nebude oporou. NIKDY! Chápeš to?
@anonym_07f934 V tomto "zlatý socializmus" kde všetci museli robiť... Dnes veľa žien a aj mužov špekuluje a nechajú sa živiť druhými. Mala som to podobne s otcom, podnik kde robil skončil, chvíľku robil u súkromníka a potom len špekuloval a robil sezonne 5 mesiacov za minimálku a 7 bol doma. Raz sa sťažoval a bola mu ponúknutá práca na celý rok od suseda, že mu to vybaví, ale odmietol. Ale ked od nás odišiel a našiel si milenku zrazu išiel do riadnej práce a pracoval normálne...
@anonym_4468fb zlatý socializmus? To vážne? Pani chová doma darebáka, lebo si ho sama nasla a vybrala a my tu ideme chváliť socializmus.ludska hlúposť nemá hraníc
Šípková Ruženka spala 100 rokov, tvoj spí 5, koľko tomu dávaš ešte čas, aby sa princiatko prebudilo?
Podľa toho, čo píšeš, si myslím, že ste spolu skor zo zvyku a zotrvačnosti. A z tvojich odpovedí sa mi javis ako šikovná, rozumná, inteligentná žena, ktorá vie zarobiť pekne peniaze. Už sa musím spýtať takto sprosto: nebudes sa cítiť za neho trápne aj v spoločnosti? Hanbiť sa? Detská láska je jedna vec, ale podľa mňa nie ste rovnaká liga, rovnaká úroveň .. ešte počkaj, keď nastúpis do práce a začne sa ti dariť, a u neho prebudíš ješitnosť a komplexy. Ťahá ťa dole. Váš vzťah je taký Titanic,.ktorý má na boku jednu veľkú dieru v tvare tvojho muža..
@ambamamba a kolko ma on rokov? Predpokladam, ze minimalne okolo 30-tky. Nikdy nepracoval na TPP. Obavam sa, ze nikdy nepracoval seriozne, ked ho sama nazyvas "princiatkom". Kym mu mama bude drzat stranu, tak sa nic nezmeni. On nema dovod nieco menit. Bud sa postaras Ty, alebo jeho mama. A on moze byt stale ako pubertiak. Nepotrebuje prevziat zodpovednost za svoj zivot.
To, ze zabava deti s tym nic nema. Aj moj muz rad zabava deti, ale inak sa nesprava ako pubertiak ale ako dospely muz a otec rodiny.

Z jalovej kravy tela nebude a z tvojho chlapa prachy tiez nie. Ked ich vies zarobit ty, z neho sprav putku domacu. Budes sa starat a hotovo, alebo pojdeme pi zobrani. Odchovaj s nim deti a rozmyslaj, co zo zivotom. Hento nema tah na branku a len sa vlecie 10m za loptou. Ty vyzeras schopnejsia, pri takom neschopakovi. 🎊
@anonym_af709c uprimne, toto bol pokus uz, vie navarit, realitvne ok sa postara o deti, neuprace sice nic ale problem je ze neustale protestuje a nic sa mu nechce. Urobi to ale buri sa, zuri, stazuje sa ze mu davam instrukcie. Dam mu smeti do ruky a polozi ich za dvere ked smetiak ma 20 metrov vonku a ked ich roznesu macky bude na to cumiet ani to nepozbiera napriklad. Flase na vyhodenie do automatu najdem poskryvane kade tade ked ich ma vyviezt a podobne veci. A na vsetko ma milion vyhovoriek a vsetci ho len zatazuju.