icon

Ako riešiť problém s priateľovou babkou, ktorá nemá kde bývať?

livus5510
28. aug 2019

Ahojte baby! Napadlo mi, že vy by ste mi viacej vedeli poradiť, akože toto by som možno ani nemala riešiť ja, ale priateľ je ten typ čo sa len tak nenakopne viete...
Ide o to, že priateľova babka ostala bezdomovkyňa (v skratke najmladší syn na ňu urobil podvod a exekútori byt zabavili a predali v dražbe), má v podstate 3 deti, ale ani jedno z nich sa o ňu postarať nechce. Momentálne býva u nás, mne to zatiaľ nevadí, byt je ale môj a nevidím to ako dlhodobé riešenie. Poberá samozrejme dôchodok, ale to jej nepokryje dom dôchodcov a sú tam šialené čakačky a ona ani ísť nechce.
Peniaze čo z domu ostali dala najstaršiemu synovi na prerábku. Mne jej bolo ľúto a nevedela som ju nechať na ulici. Nie je to zlá žena, ale do všetkého mi rada frfle a ja neviem kam sa obráiť. Neexistujú nejaké organizácie? Alebo ako by ste to riešli vy? Mám sa ísť spýtať na úrady?
Som nahnevaná na to, že ju nikto nechce lebo napíšem to takto... má stareckú demenciu a vyhovárajú sa na to, že to na deti zle pôsobí. A ja som už zúfalá, do toho sa mi namiešala aj moja rodina a už fakt neviem ako ďalej. Priateľ ju má veľmi rád, lenže my sa ju aj bojíme nechať samú, nemáme žiadne súkromie, prispôsobujeme si smeny a vôbec spolu ie sme, už to nedávam... a neviem ani kam sa obrátiť o pomoc.nežije sa s e nechcú aby sa na to deti pozerali. No my deti n

dilino
29. aug 2019

@livus5510 sú tam prispevky aj dcérky je to ale vždy malo pre dvoch 400 eur jasne je to almužna ale nieste povinny sa starať nevesty vedia prečo neostanu doma nič by totiž nedostali ak existuje zariadenie aj ked daleko treba ju tam umiestniť ak by na vás niečo jej synovia vraveli nech si ju vezmu domov tu je dom pre starých napraskani majú 500 žiadosti ktore čakajú na vybavenie jasne je to maličko veľmi málo no ja sa už staram od narodenia to znamena 11 rokov len ju treba prebaľovať ,krmiť ako novorodenca a všetko okolo toho porieš to skôr než sa ti rozpadne dobrý vzťah jasne peniaze zhrabnuť a starosti na druheho.

v_alika12
29. aug 2019

@lula313 ja teda urcite nepatrim k zenam kt bazia po €. Mm je poklad hodnotami. Ale o inom... 22 r dievca nema co riesit sracky frajerovej babky. Toto nie je o jej frajerovi ale o problemoch jeho rodiny do kt bola autorka vtiahnuta lebo je az prilis dobrosrdecna. Samozrejme pomahat treba. Ale aby sebestacne dievca znasalo na svoj ukor vo svojom dome vrtochy cudzej babky... to je silna kava.

adsumus
29. aug 2019

@livus5510 na tvojom mieste sa zbalím a majte ma radi. má deti, nech ju riešia oni.

evkano1402
29. aug 2019

mne z toho vychadza, ze tie jej deti (ujkovia a ich manzelky) dobre vedia preco babku nechcu.
Ak mas pud sebazachovy, zachran sa, babka napokon vyhlasi, ze si jej hento a tamto ukradla (ved si cudzia) a ver ze sa ti ani nepodakuje.
A co myslis, komu budu verit. Uz si stratila dost, toto ti nikto nielenze nepreplati, ale nikdy neoceni.

simca06022011
29. aug 2019

No počuj, to že babka nechce niekam ísť vám môže byť fuk. Proste buď pôjde tam kam sa to podarí vybaviť, nemala sa nechať obrať o byt a peniaze, alebo si môže dohodnúť bývanie u niektorého syna. Naša babka tiez nechcela, nechcela sa ani sťahovať k synom, nechcela nič. Stari ľudia zle znášajú zmeny, meniť prostredie pre nich je veľký krok. Proste musela. Bodka. Išlo jej o život keď bola sama v byte, my sme boli najbližšie a to 120km....nedalo sa dobehnúť len tak na skok. Preskakovalo jej tak,.že súrne má niekto rýchlo prísť.. otec doletel a ona chcela nakúpiť minerálku. Druhý raz prišli po 2 týždňoch (denne volali s ňou a nič nespomenula) na návštevu a rovno ju viezli na pohotovosť... Proste už neuvažujú Triezvo, nrmozetE sa v tAkom mladom veku takto trápiť denno denne sami.

livus5510
autor
29. aug 2019

Mne nekde o vďačnosť ani o peniaze, keby som ju nechala tak nevedrla by som spokojne ani spávať. Ak ma obviní, že som niečo ukradla tak neviem, to sa snáď nestane... ja viem, že jej preskakuje a ona za to možno ani nemôže, ale tak to nie je dôvod nechať ju na ulici.
No vybavila som si cez bývalého spolužiaka právnika jeho ocina, takže v utorok sa máme stretnúť a on mi vraj pomôže podať žalobu a ak dám to neodkladné tak to bude do 30 dní, mesiac už znesieme, už sme vydržali tak dlho, tak to doťukneme. A potom sa vrátime do starých koľají.
A s rodičmi môjho priateľa som nikdy nemala dobrý vzťah, lebo jeho mamina si myslí, že jej ho chcem ukradnúť a nevirm čo všetko. Je to zvláštna rodina, všetci sú si veĺmi cudzí a to vravím ja, čo som bola vychovávaná v nábožneskom kulte dobreže nie...

simca06022011
29. aug 2019

@livus5510 toto nie je o state, ale o zdravom rozume... Treba sa jednak vedieť zabezpečiť, nedať sa okradnúť. A keby mala normálnu rodinu, ako napr ja, synovia sa postarajú a ani si to pri rozdelení povinnosti nevšimnú. Mama sa o nich starala celý život, nech je akákoľvek a oni sa môžu hanbiť. A inak teraz som citala že ti vykrikujú že si cudzia... Vies čo? Poslala by som im účet za bývanie, alebo dala.priatelovi ultimaTum reálne, ze do konca roka babku umiestni niekde, alebo budú mať 1.1. obaja veci pred dverami. Láska nelaska...

livus5510
autor
29. aug 2019

No ten jej syn čo ju okradol jej prachy čo z exekúcie bytu ostali akože veľkodušne dal, že nech má na dožitie a ona ako ich dostala aj ich poslala ďalej, podľa mňa si isto nechal niečo pre seba ale no. Najprv mi to nevadilo, ale potom sa tu začali stávať nehody akože sa pokúsila otráviť moje dve mačky, jednu pustila na balkón aby akpže vyskočila, vďakabohom nevyskočila. Niekam mi stratila kľúče od auta, zničila mi dokumenty, porozbíjala mi taniere lebo sa jej vyšmykli...

xxxkatka
29. aug 2019

@livus5510 ale bacha, neodkladko musi podat babka, nie vy! A ak sa babka sukne a nepodpise?

livus5510
autor
29. aug 2019

No ak nepodpíše tak ju asi naložím do auta a vyšikujem ju k jednému z jej synov, lrbo ja som už na pokraji síl...
Minulý týždeň rozbila moje okno na aute lebo priateľ šiel tankovať, nechcela ísť s ním zaplatiť a zĺakla sa a kým došiel okno bolo rozbité, ona dorezaná, stačilp 10 minút, proste našla v taške niečo ostré a už to bolo... mohli letieť na pohotovosť a ja som dve hpdiny cestovala busom a vlakom domov, lebo priame spoje nemáme čiže krása. Nehovoriac o tej škode čo vznikla hejže.
Akože toto priateľ zaplatil, ale ja som už mimo a on tiež..

adsumus
29. aug 2019

@livus5510 aku žalobu chceš podať?

xxxkatka
29. aug 2019

@adsumus to by aj mna zaujimalo aku zalobu chce davat 😀

janette321
29. aug 2019

Babka ma starecku demenciu pisete . Nedalo by sa to vratit spat ? To co dala tym synom ? Nieco ako ze synovia ju zneuzili ( cez jej diagnozu ) ... ?

adsumus
29. aug 2019

@xxxkatka no ja sa divím dosť tomuto.

xxxkatka
29. aug 2019

@livus5510 ty nie si dobra, ty si sprosta.

livus5510
autor
29. aug 2019

Asi som sa zle vyjadrila, pomôže nám spísať, teda priateľovi a babke sa to dá podpísať, aby jej priklepli to prispievanie od synov. Moja chyba, neviem v tých názvoch chodiť, veď som ani nevedela, že nejaká takáto vyživovacia povinnosť je, v živote som to neriešila.
V živote by mi nenapadlo, že niečo takéto budem riešiť a no keď to podáme aj s tým predbežným tak snáď sa to celé sfúkne rýchlo, ani nechvem uvažovať nad možnosťou, že babka odmietne

livus5510
autor
29. aug 2019

Tak som sprostá, naivná, blbá lebo mi trhalo srdce nechať 75 ročnú tetu na ulici spávať no...

iv007
29. aug 2019

Skusit poziadat o nejaky sociálny byt alebo ubytovňu na mestskom/obecnom úrade.Prenajat garsónku a doplatit babke, vsak 3 deti sa lahko zlozia.Nebuď Matka Tereza, aj tak sa všetko obrati proti tebe.a priateľova rodina sa moze hanbiť..

simca06022011
29. aug 2019

@iv007 babka v takomto stave určite nemôže bývať sama

simca06022011
29. aug 2019

@livus5510 a akú žalobu??

janette321
29. aug 2019

Ja by som obehala lekarov . Vsetko by som im popisala . Babkin stav . Aj co sa stalo . A aj ze sa hlada nejake riesenie . Cez lekarske spravy by sa urcite lahsie vybavovalo si myslim ( aj na sude ) ...

adsumus
29. aug 2019

@simca06022011 ona chce aby všetci synovia prispievali na babku.

livus5510
autor
29. aug 2019

Právnika bude riešiť priateľ sám, ale tu som sa spýtala lebo sme ano jeden nevedeli ako ďalej no a vedela som, že tu majú ženy viacej skúseností. Ale tak skúšali sme to po dobrom cez rodinu a zjavne to tak nejde, nechceli sme ju tu mať navždy. Samozrejme dali sme im čas, lebo inak by ho strávila na ulici, proste bu im to bolo jedno.
Babka sama samozrejme bývať nemôže, jej stav sa bude časom zhoršivať a aj teraz je dosť zlý aby si nebodaj sama neublížila.
Lekár priateľovi odmietol vydať papier o jej zdravotnom stave, lebo že nie je najbližsia rodina, k tomu sa nedoataneme.
A ešte raz, použila som zlé slovíčko, namiesto žaloba som mala napísať neviem asi žiadosť?

adsumus
29. aug 2019

@livus5510 ale on je jej vnuk, on nemá sa čo starať o babku.

xxxkatka
29. aug 2019

@livus5510 si velmi mladucka a mozno toto je pre teba lekcia naucit sa rozlisovat medzi pomahanim a vyuzivanim.

livus5510
autor
29. aug 2019

Jasné, že je vnuk a kto sa o ňu mal postarať iný keď ju nikto nechcel? Ani jeden z rodiny, bratia ju nechali v ten deň ako sa byt predal čakať 4h na autobusovej zastávke až do polnoci, nikto po ňu neprišiel, hoci prosila všetkých.
Som mala ísť v ten deň pokojne hajať nie? Alebo priateľovi povedať nech sa neopováži po ňu ísť.
Proste sme ju vzali, ani nad tým neuvažovali a dúfaki sme, že zlomíme rodinu aby ju keď nie vzali tak aby jej prispievali, nepodarilo sa ani jedno, takže buď sa to porieši súdnou cestou alebo už neviem.

janette321
29. aug 2019

Babka nieje nesvojpravna . Nech ju priatel vezme k psychologovi a k psychiatrovi . Ti musia dat z vysetrenia babke lekarsky zaznam - spravu . Nove vysetrenia by mali byt . Aj urady beru na posudzovanie max 6 mesiacov stare spravy . On nech to nepyta - ani tie starsie . Vsak nech ide s babkou a jej musia dat ...

adsumus
29. aug 2019

@livus5510 tak sa nesťažuj, babku si si vzala, tak sa o ňu staraj.

livus5510
autor
29. aug 2019

Prebohov veď ja som tu od nikoho peniaze nepýtala, pýtala som sa akoby sa dala táto situácia riešiť a vy mi radíte aby sme ju poslali na ulicu a navážate sa do mňa aká som sprostá a neviem čo ešte všetko. Jasné, pošlem ju na ulicu len nech si spokojne pohodlne žijem s vedomím, že niekde trpí, pekne takto pred zimou, aby si do decembra ešte pohodlný most našla nie?
Za rady čo mi niečo dali ďakujem, za ostatné podrypovačné až tak nie. Prepáčte za cynizmus, ale z niektorých mi hlava stojí, proti potratom tu protestujete, ale toto vám príde okey.

livus5510
autor
29. aug 2019

A ak sa vám nepáči tak nečítajte a čítajte výlevy niekoho iného, ešte toľko