icon

Ako riešiť rodinné napätie so sesternicou?

15. jún 2025

Sesternica sa nechce stretavat s rodinou, obcas pride zo zahranicia na par dni, cas travi s rodicmi. Ale ani s nimi moc nechce byt. Neviem akou krivdou trpi, podla jej mamy je divna. Na nasu babku a dedka sa hneva, ze vraj mali radsej mna a mojho brata ako ju. Zije tym dodnes. Mam jej nejak dohovorit, snazit sa zblizit? Ked je na Slovensku, tak starkych ani nenavstivi. Teda uz len starku, dedko zomrel pred rokom, nebola mu ani na pohrebe.

autor
19. jún 2025
@deedol

@karolinakr podla mna ju idu ukamenovat nie kvoli tomu, ale kvoli tomu, ako opisala sesternicu. musis uznat, ze nie velmi pekne. neviem ako ty, ja sa o druhych ludoch takto nevyjadrujem ani osobne, ani na internete.

@deedol Ako som ju opisala? To mam klamat alebo co mam napisat? Ved ked chcem radu tak musim napisat pravdu. A predstavte si, ze som si zas spomenula ze sme raz u starkej nasli knizky encyklopedie, to tam moja mama schovala na Vianoce. A ona zas záviděla lebo si myslela ze to dostanem od starkej ja.

minenkaa
19. jún 2025

Presne toto či píšeš,len negatíva ,boli ste spolu čele dectvo a ani raz si nenapisala,že ste sa naháňali spolu ,kúpali v potoku,na zmrzlinu chodili ako ti urobila vencek z púpava ,len 💩

unicornlady
19. jún 2025

Závisť je normálna, najmä u detí.
Videla, že sa máte lepšie, tak jej smutno z toho bolo. Najmä, ak sa cítila ukrivdená ešte aj u starkej.

minenkaa
19. jún 2025

Teda ja sim tak zabedneneho človeka už dávno nevidela lebo po toľkých príspevkoch ,aby sa jeden normálny človek nezamyslel a skúsil sa otočiť a pozriet na druhu stranu,to nebude niečo v poriadku,ale s tebou

minenkaa
19. jún 2025

Inak ty si mysli,že kto by sa chcel stretávať s ludmi ,pri ktorých ma nepríjemne pocity

autor
19. jún 2025
@unicornlady

Závisť je normálna, najmä u detí.
Videla, že sa máte lepšie, tak jej smutno z toho bolo. Najmä, ak sa cítila ukrivdená ešte aj u starkej.

@unicornlady Ale ako za to ja mozem ze nemali peniaze? Alebo starka?

autor
19. jún 2025
@minenkaa

Presne toto či píšeš,len negatíva ,boli ste spolu čele dectvo a ani raz si nenapisala,že ste sa naháňali spolu ,kúpali v potoku,na zmrzlinu chodili ako ti urobila vencek z púpava ,len 💩

@minenkaa To som pisala, ze sme chodili ku starkej na prazdniny. Opalovali sme sa na zahrade, hrali vonku. To je jasne, ved sme boli spolu casto.

autor
19. jún 2025

Chapem, ze jej mohlo byt neprijemne, ze po mne dedila oblecenie. Chodili sme totiz do rovnakej skoly, ja som o rok starsia, ale v skole vedeli, ze oblecenie ma po mne. Tomu rozumiem, ze jej asi nebolo prijemne.

minenkaa
19. jún 2025

Ja nemôžem z teba ,ty si melies stále svoje ,ona sa necíti pri vás dobre,koli pocitom z detstva ,to proste ťažko prekonáva ,nerobí vám nič zle ,len chce mať kľud a pokoj ,čo je ťažké pochopiť

autor
19. jún 2025
@minenkaa

Ja nemôžem z teba ,ty si melies stále svoje ,ona sa necíti pri vás dobre,koli pocitom z detstva ,to proste ťažko prekonáva ,nerobí vám nič zle ,len chce mať kľud a pokoj ,čo je ťažké pochopiť

@minenkaa Mna to ale mrzi, vies.

unicornlady
19. jún 2025

Ty za to nemôžeš. Ja ťa predsa nijak neobviňujem.
Mali ste sa lepšie. Starká vás asi v niečom uprednostňovala (keďže jej automaticky napadlo, že tá kniha je od nej). Ty to nevnímaš, lebo si bola tá, čo sa mala lepšie.

Tú nevraživosť možno preniesla aj na teba. A možno si jej naozaj nič zlé neurobila.
Ale pre ňu bolo ľahšie uzatvoriť sa a chrániť samu seba. Nech znova netrpí.
Mohli sa jej stať v živote aj iné veci, keď bola staršia.
Len o tom nevieš. Len o tom nechce hovoriť. Je to pre ňu proste ťažké. Možno sa hanbí za niektoré veci a nechce, aby jej to rodina ešte pripomínala. To nemusí byť slovne. Stačí pohľad (nadraďovanie sa nad ňu, pohŕdanie...)

minenkaa
19. jún 2025

Takže ty vnímaš svoje pocity,mrzí ta to a chces to riesit,ina minima svoje pocity a vyriešila to ,že sa nechce stretávať,čo ti aj oznámila keď si ju kontaktovala,tým to konci

karolinakr
19. jún 2025

ja si myslim, že teda ked ju sesternica odstrihla i babku, aspoň teda by bolo fer povedať prečo, napisat krasny list, kde si povie, čo jej vadí a tým by to bolo uzatvorené
ako vidno; sesternica nema zaujem ani o nadávky, ani o kontakt žiadny
ak je to zo závisti, lebo jej rodina nemala peniaze, tak s tym sa musi vysporiadať sama

na tvojom mieste by som autorka asi už ju nekontaktovala vôbec
to sa stáva v živote, cesty sa rozídu, ked nešla ani na pohreb, asi už s vami fakt nechce mat nič spoločnè..
na tvojom mieste to vezmem ako fakt

karolinakr
19. jún 2025
@minenkaa

Takže ty vnímaš svoje pocity,mrzí ta to a chces to riesit,ina minima svoje pocity a vyriešila to ,že sa nechce stretávať,čo ti aj oznámila keď si ju kontaktovala,tým to konci

@minenkaa sviňa svojská? to je pekný názov

sticker
autor
19. jún 2025
@unicornlady

Ty za to nemôžeš. Ja ťa predsa nijak neobviňujem.
Mali ste sa lepšie. Starká vás asi v niečom uprednostňovala (keďže jej automaticky napadlo, že tá kniha je od nej). Ty to nevnímaš, lebo si bola tá, čo sa mala lepšie.

Tú nevraživosť možno preniesla aj na teba. A možno si jej naozaj nič zlé neurobila.
Ale pre ňu bolo ľahšie uzatvoriť sa a chrániť samu seba. Nech znova netrpí.
Mohli sa jej stať v živote aj iné veci, keď bola staršia.
Len o tom nevieš. Len o tom nechce hovoriť. Je to pre ňu proste ťažké. Možno sa hanbí za niektoré veci a nechce, aby jej to rodina ešte pripomínala. To nemusí byť slovne. Stačí pohľad (nadraďovanie sa nad ňu, pohŕdanie...)

@unicornlady Ved aj urobila teatralnu scenu, ked ju starka poprosila aby odniesla taniere. Uplne sa ofucala a odisla.
Ja si len fakt nepamatam, ze by mna starka nejak uprednostnovala, myslim nejak konkretne. Darceky sme mali rovnake kazde Vianoce, spolu sme ku starkej na prazdniny chodili, ja neviem. Starka nas vzala na zmrzlinu spolocne.

autor
19. jún 2025
@karolinakr

ja si myslim, že teda ked ju sesternica odstrihla i babku, aspoň teda by bolo fer povedať prečo, napisat krasny list, kde si povie, čo jej vadí a tým by to bolo uzatvorené
ako vidno; sesternica nema zaujem ani o nadávky, ani o kontakt žiadny
ak je to zo závisti, lebo jej rodina nemala peniaze, tak s tym sa musi vysporiadať sama

na tvojom mieste by som autorka asi už ju nekontaktovala vôbec
to sa stáva v živote, cesty sa rozídu, ked nešla ani na pohreb, asi už s vami fakt nechce mat nič spoločnè..
na tvojom mieste to vezmem ako fakt

@karolinakr O toto sa snazim a som tu prepierana ako hnusna a sebecka osoba uz takmer od prvej strany.

viestta
19. jún 2025

Autorka, myslim si, ze ja najvyssi cas aby si si dala skontrolovat hlavu. Ze ci ti tam uz nerasi svatoziara aby si si ju pri cesani neposkodila.

autor
19. jún 2025
@minenkaa

@minenkaa No ano, ale aj ked starka robila mozno rozdiely, nezasluzi si teraz ked uz je stara odpustenie? Ako tu uz niekto napisal, starka je stara skola, ona sa sama neozve, ona zije v tom, ze to druhi sa maju ozvat, hlavne deti a vnucata.

autor
19. jún 2025
@viestta

Autorka, myslim si, ze ja najvyssi cas aby si si dala skontrolovat hlavu. Ze ci ti tam uz nerasi svatoziara aby si si ju pri cesani neposkodila.

@viestta Hlavu mam v poriadku, o to sa ty neboj.

viestta
19. jún 2025

Ta svatoziara este nerasi?

minenkaa
19. jún 2025

No tak starká ostane bez kontaktu s vnučkou ,buď správy krik alebo nie

minenkaa
19. jún 2025
@minenkaa

@minenkaa spraví

minenkaa
19. jún 2025
@minenkaa

@minenkaa krok

lukbe
19. jún 2025

Tu vôbec nemusí ísť o odpustenie. Odpustené možno je, ale kontaktovať s istými ľuďmi sa nemusí. Je to jej vec, možno problém, možno nie, ty to máš nechať tak. A to je to, čo ty @autorka nedokážeš alebo nechceš pochopiť. Toľko zbytočných rečí a strán som už dávno nevidela.

belbel
19. jún 2025

tak sa za starkú ozývaš - samozrejme len v dobrom a vo všetkej počestnosti - TY
Inak, všetko čo píšeš znie tak posmešne, ako napríklad s tým oblečením teraz zasa naposledy, úzkostlivo opisuješ svoje prežívanie, veľmi si snaživá, taká správna, však? 😉

autor
19. jún 2025
@belbel

Inak, všetko čo píšeš znie tak posmešne, ako napríklad s tým oblečením teraz zasa naposledy, úzkostlivo opisuješ svoje prežívanie, veľmi si snaživá, taká správna, však? 😉

@belbel Pisala som, ze to s tym oblecenim chapem. Ze by mi tiez bolo neprijemne, keby cela skola vedela, ze nosim oblecenie po starsej sesternici. Tak najprv som sebecka a zla a teraz ked prejavim pochopenie, tak som uzkostliva a prezivam to. S vami ani tak ani tak. Najdete si akukolvek zamienku ma zhodit.

belbel
19. jún 2025
@lukbe

Tu vôbec nemusí ísť o odpustenie. Odpustené možno je, ale kontaktovať s istými ľuďmi sa nemusí. Je to jej vec, možno problém, možno nie, ty to máš nechať tak. A to je to, čo ty @autorka nedokážeš alebo nechceš pochopiť. Toľko zbytočných rečí a strán som už dávno nevidela.

@lukbe áno, toľko zbytočných strán, rozmazávania. Tak asi aj opustím túto tému, nikdy som toľko nereagovala, už mi to až nerobí dobre, autorka je pasívne agresívna

viestta
19. jún 2025
@belbel

@belbel mna by zaujimalo keby dostala slohovu ulohu Napis 5 peknych viet o svojej sesternici ako by to zvladla... Lebo tych skaredych ma este vela v talone

belbel
19. jún 2025

@autorka Bola to irónia, vrátane žmurkajúceho smajlika na konci. Maj sa, PORIEŠ SI hlavne a v prvom rade SEBA, v tomto "konflikte" so sesternicou

minenkaa
19. jún 2025
@viestta

@belbel mna by zaujimalo keby dostala slohovu ulohu Napis 5 peknych viet o svojej sesternici ako by to zvladla... Lebo tych skaredych ma este vela v talone

@viestta opísala by svoje pocity a nie sesternicu