icon

Ako riešiť rodinné napätie so sesternicou?

15. jún 2025

Sesternica sa nechce stretavat s rodinou, obcas pride zo zahranicia na par dni, cas travi s rodicmi. Ale ani s nimi moc nechce byt. Neviem akou krivdou trpi, podla jej mamy je divna. Na nasu babku a dedka sa hneva, ze vraj mali radsej mna a mojho brata ako ju. Zije tym dodnes. Mam jej nejak dohovorit, snazit sa zblizit? Ked je na Slovensku, tak starkych ani nenavstivi. Teda uz len starku, dedko zomrel pred rokom, nebola mu ani na pohrebe.

som_realistka
15. jún 2025

Vieš, keď ju zavoláš k babke keď ste tam všetci, to ako keby ste sa chystali ju zlyncovat. Bola by sprostá keby tam išla. A čo ty vieš, možno ju skutočne babka odstrkovalaa vy ste boli obľúbení, to si väčšinou deti nevšimnú, hlavne tie obľúbené. Viem to, my sme bývali od mojej babky kúsok, chodili sme tam pomáhať, do záhrady, upratovať nákupy nosiť, babka nam nič nedávala, ved preto sme to nerobili. Ale došli sesternice bratanci co bývali 20 50 km ďaleko a každý z nich vyfasoval peniaze a bonbonieru. Cez prázdniny sme boli doma a k babke sme chodili len cez deň, áno bolo to logické ale pre detskú dušu nespravodlivé.

minenkaa
15. jún 2025

Ešte si mi nenapisala prečo by sa tým mala zožierať
Alebo teda prečo si to myslis

autor
15. jún 2025
@som_realistka

Vieš, keď ju zavoláš k babke keď ste tam všetci, to ako keby ste sa chystali ju zlyncovat. Bola by sprostá keby tam išla. A čo ty vieš, možno ju skutočne babka odstrkovalaa vy ste boli obľúbení, to si väčšinou deti nevšimnú, hlavne tie obľúbené. Viem to, my sme bývali od mojej babky kúsok, chodili sme tam pomáhať, do záhrady, upratovať nákupy nosiť, babka nam nič nedávala, ved preto sme to nerobili. Ale došli sesternice bratanci co bývali 20 50 km ďaleko a každý z nich vyfasoval peniaze a bonbonieru. Cez prázdniny sme boli doma a k babke sme chodili len cez deň, áno bolo to logické ale pre detskú dušu nespravodlivé.

@som_realistka Pripomenula si mi, ze aj toto berie ako krivdu, ze ona umyvala okna, umyvala pohare a dalsie taketo veci ako napriklad tie saty co som spominala. Na MIkulasa a na Vianoce sme dostavali darceky rovnako. Mne to pride absurdne toto v dospelosti riesit a odstrkovat kvoli tomu starku a starkemu neprist na pohreb.

minenkaa
15. jún 2025

Uvedomuješ si ty po týcho odpovediach tu ,že robis chybu alebo podľa teba si ty ta čo sa snaží

minenkaa
15. jún 2025

Po tvojej poslednej odpovedali som sa normálne prestala baviť,ty stále veríš ,že vy ste ti dobrí a ona ta nespravodlivá

1sally12
15. jún 2025

Autorka🙏 pýtam sa znova - žila si s nimi v jednom dome? Tak ako vieš že jej rodičia dali všetko čo mohli🙄 ? inak toto aj naši dosť často argumentujú že "veď si mala všetko" áno kopec hračiek až po najnovšiu elektroniku, ale radsej by som to vymenila za dôverné rozhovory a trochu pochopenia. A uvedom si že decko vníma inak ako dospelí - to myslím tie šaty a jahody, samozrejme že dnes kebyže nedostané najkrajšie šaty ako dospelá by nad tým mávla rukou ale ako dieťa to vnímala inak, (teda to bol len príklad ktovie čo tam bolo za iné veci aj) a preto si to nesie v sebe už od detstva. Pre teba sú to možno blbosti, pre ňu nie. Ty akcpetuješ len bitku a týranie ako vyššie spomínaš. Ale to ľudia ako ty nepochopia. Ako ak väčšina ľudí "akceptuje" len to fyzické týranie, nie nejaké traumy a rany na duši.

aurora33
15. jún 2025

Ale vsak to riešiš iba ty. Sesternica na vás kašle. Ona to neriesi.

sense
15. jún 2025

Načo potrebuješ riešiť čo bolo. Ja by som sa s tebou tiež nestretla keby viem že sa chcela vŕtať v niečom o čom nechcem hovoriť.
A či tam boli krivdy a aké to nemôžeš vedieť.
Až na niektoré detaily by som si myslela že si moja sesternica

malaopicka
15. jún 2025

Pre teba je to absurdné, ona to vidí inak. Ty sa nevieš a ani nechceš vžiť do jej kože, takze je absolútne zbytočné to dookola vysvetľovať. A čo že sa starká trápi? Ona a jej trápenie je viac ako trápenie tvojej sesternice? Z akého titulu? Je to život tvojej sesternice, nie tvoj. Rešpektuj to a nevnucuj ľuďom svoje postoje a názory. Ja sa tiež nebaví so sesternicou, lebo mala za potreby riešiť malichernosti spred 15 rokov, ktoré ja som nepovažovala za dôležité. Ona to videla inak, ja inak, nezhodli sme sa, každá žijeme svoje. Trápi ma to alebo niekoho z rodiny? Nie. Sme dospelé, takto sme sa rozhodli a sme tak spokojné, každá osve. To, že je niekto rodina neznamená, že musia ti ľudia spolu vychádzať a už vôbec nie, že sa musia snažiť niekomu zavďačiť.

viestta
15. jún 2025

Na zblizenie a napravu vztahu treba dvoch. Jeden sa moze aj pokrajat a nestaci to ak ten druhy nechce. Je zlozite pochopit, ze ta tvoja sesternica sa s vami zblizovat nechce, ze si pre nu otravna a tlacis ju tam kde ona nechce byt? Ona sa rozhodla, ma ta na plne pravo a ty si o tom mizes mysliet co lan chces. To je jedine co mozes. Konecne pochop, ze o vas nestoji, tak sa jej nevncuj a uz vobec jej nevnucut to co si ty maslis, pretoze to je sice spravne, ale spravne iba a len pre teba. Konecne sa zmier s tym, ze sestrenica vas vygumovala zo svojho zivote. Lebo to tak na chce. Lebo ma na to pravo. Ked s noch cchce babka byt v kontakte, tak nech sa jej ozve sama. Ma telefon, moze je zavolat. Ty nemusis robit mediatora, obzvlast ak tvoje mediacne sluzby su tomu druhemu na obtiaz.

viestta
15. jún 2025

Myslim si, ze admin upravou nazvu zmenil podstatu problemu. Autorka chce sesternici dohovarat ako skolkarovi, ktory sa nesprava podla predstav, to je ten pruser

autor
15. jún 2025
@no1990

@no1990 To je pekna hlupost, nehnevaj sa. Nespochybnujem, ze sa take veci deju, ale toto je naozaj mimo.

autor
15. jún 2025
@viestta

Na zblizenie a napravu vztahu treba dvoch. Jeden sa moze aj pokrajat a nestaci to ak ten druhy nechce. Je zlozite pochopit, ze ta tvoja sesternica sa s vami zblizovat nechce, ze si pre nu otravna a tlacis ju tam kde ona nechce byt? Ona sa rozhodla, ma ta na plne pravo a ty si o tom mizes mysliet co lan chces. To je jedine co mozes. Konecne pochop, ze o vas nestoji, tak sa jej nevncuj a uz vobec jej nevnucut to co si ty maslis, pretoze to je sice spravne, ale spravne iba a len pre teba. Konecne sa zmier s tym, ze sestrenica vas vygumovala zo svojho zivote. Lebo to tak na chce. Lebo ma na to pravo. Ked s noch cchce babka byt v kontakte, tak nech sa jej ozve sama. Ma telefon, moze je zavolat. Ty nemusis robit mediatora, obzvlast ak tvoje mediacne sluzby su tomu druhemu na obtiaz.

@viestta Nezasluzi si starka uctu? Mala by sa jej ozvat sesternica, ibaze ona trpi akousi krivdou, o ktorej nikto nic nevie. Starkemu nesla ani na pohreb, tolko k nej. Obrazok nech si urobi kazdy sam.

minenkaa
15. jún 2025

A tvoja sesternica si nezaslúži úctu prečo iba starká

domka222
15. jún 2025

Ja toto nechápem. Ani my sa všetci nestretávame a nikoho sa nepýtam, že prečo nie a kto má čo proti niekomu. Je to každého osobná vec, s kým chce tráviť čas. Z duše neznášam takých ľudí, čo za každú cenu musia riešiť všetky kraviny.

sense
15. jún 2025

A ešte jedna vec ak ti ide o ňu prečo ju nepozves na neutrálne miesto ale voláš ju niekde,kde sa necíti dobre?

autor
15. jún 2025
@sense

A ešte jedna vec ak ti ide o ňu prečo ju nepozves na neutrálne miesto ale voláš ju niekde,kde sa necíti dobre?

@sense Pozvala som ju k sebe.

sense
15. jún 2025

Písala si že si ju volala k babke na kávu. Bývaš s babkou?
Ak si ju vpozyvala na neutrálne miesto a odmietla tak to respektuj

autor
15. jún 2025
@sense

Písala si že si ju volala k babke na kávu. Bývaš s babkou?
Ak si ju vpozyvala na neutrálne miesto a odmietla tak to respektuj

@sense Volala som ju aj k sebe domov, taktiez k babke. Neutralne miesto je moj domov, byvam s partnerom. Ale aj to odmietla.

tim23
15. jún 2025

Normálne ma vytáčaš. Predstav si, mám bratranca, starká mu dala v detstve všetko, vždy sa všetko točilo okolo neho. V puberte prerušil všetky kontakty s našou rodinou, nikto nevie prečo, prerušil kontakt aj s vlastným otcom nakoľko boli rozvedení a tá starká, úžasná starká, ktorá mu dala všetko preňho prestala existovať. Starká zomrela a neprišiel jej ani na pohreb, nezavolal ani otcovi vyjadriť sústrasť. A čo teraz? Ideme mu dohovárať? Nie nejdeme. Prestal sa nám zdravit na ulici a dodnes nevieme prečo. Je nám to jedno, nechce tak nechce. Ty sa tiež už trošku spamätaj a nerieš,, traumy " svojej sesternice lebo toto čo ty tu vypisuješ už hraničí s nejakou psychickou diagnózou alebo neviem. Chceš spasiť svet?

no1990
15. jún 2025

Ako môže byt tvoj domov neutrálne miesto?

jaskolka
15. jún 2025

Dobre,čiže ona umývala okná a poháre...tebe sa to zdá ako hlupost a teraz je otázka,aj ty si umývala tie okná a poháre? Umývali ste ich spolu? Alebo nie?

autor
15. jún 2025

Ok, asi to uz nema dalej vyznam. Poslem jej pozvanku a ci pride, to uz necham na nej.

viestta
15. jún 2025

Autorka, predpokladam, ze sesternica Ta velmi dobre pozna. Pri predsatve, ze jej budes drzat kazen o tom co a ako ma robit, tak jej naskakuje husia koza. Pri predstave, ze u babicky sedite cela rodina a cakate len na to aby ste jej vycitali, tak sa jej ani necudujem, ze sa vam vyhyba. Ja teba mat za pribuznu, tak sa ti tiez budem vyhybat dalekym oblukom. Ja sa vo vseobecnosti ludom ako ty vyhybam, lebo ste ako osina v zadku. Otravni a neprijemni. Doslova toxicki.

minenkaa
15. jún 2025

Konecne a hlavne ty sa spamataj aký si človek
Dufam,že ti táto diskusia aspoň trochu pomôže otvoriť tvoju hlavu

1ryba
Odpoveď bola odstránená
domka222
15. jún 2025

Podľa tvojho opisu situácie, kde sa stále do niečoho staráš a otravuješ, byť tvojou sestrenicou, tak by som si nedala ani tú námahu ti odpísať.

heidi4
15. jún 2025

Nestaraj sa. Strasne si nevhodne spravajuca, ona nie je povinna nic ti vysvetlovat ani skakat podla tvojho zelania! Rozhodla sa, je dospela, nechaj ju kur.a zit! Dvihla si mi riadne tlak a to je uz co povedat. Ja byt nou uz vas/ta do smrti nechcem vidiet, tymto rypanim sa v cudzich veciach. Si jak stara Kelisova, neznasam do spiku kosti taketo osoby. Staraj sa o seba a zi si svoj zivot. Ona nie je povinna zit podla tvojich tuzob a predstav, lebo "rodina". 😂 Preboha, neohanaj sa tym slovom. Rozumies, ze nema voci tebe ziadne povinnosti, podlznosti vysvetlovat, obhajovat sa??? Je dospela, nie je tvoj majetok. Ale aj keby som ti to nakreslila, asi nepochopis.
Si naozaj otrasna. Tiez by som nic s tebou nechcela mat.
Strasne strasne si mi zdvihla tlak, totalne stojim na jej strane, lebo ju uplne chapem a dobre robi. Dufam, ze jej to aj vydrzi.

deedol
15. jún 2025

Z toho, co pises, vyplyva, ze si o nej myslis same nepekne veci. Je vztahovacna, bola problemova, je nevdacna. Tak naco s nou chces byt v kontakte??