icon

Ako riešiť rozdielne priezviská u detí?

4. apr 2025

Ahojte, chcela by som sa poradiť alebo skôr iba možno dostať iný pohľad na situáciu niekoho, kto prežil niečo podobné. Nie je to žiadna tragédia, ale vec, ktorá ma z času na čas trápi a neviem ako ju vyriešiť. Mám dve deti, z toho jedno je z prvého vzťahu, ktorý sme sa po rokoch nezhôd a skúšania rozhodli uzavrieť. Dieťa má priezvisko po otcovi, ale neboli sme zobratí, takže ja mám stále svoje priezvisko za slobodna. Druhé dieťa má priezvisko po súčasnom partnerovi, s ktorým nás čoskoro čaká svadba, takže sa budeme všetci volať rovnako. Staršie dieťa berie sucasneho partnera ako svojho otca a aj on to tak vníma - bolo ešte malé, keď sa spoznali. V ničom nerobíme rozdiely, ani celá rodina, aj partnerova ho berie akoby bolo ich. Biologicky otec je od nás tisíce kilometrov vzdialený, navštevuje nás v rámci možnosti a všetci dobre vychádzame, avšak už nie je vnímaný ako otec číslo jeden. Staršie dieťa sa mi často s výčitkou sťažuje, že po svadbe sa budeme všetci volať rovnako, len ono nie a má otázky prečo nemoze mať tiež priezvisko nového partnera. Veľakrát sme si vysvetľovali, že aj keď už spolu nie sme, stále je to otec. Odhliadnuc od toho, že by som potrebovala jeho súhlas, nechcem meniť priezvisko, aby nemal pocit, že sme ho už úplne vyškrtli, aj keď vzhľadom na jeho sporadické návštevy už aj tak vyzeráme ako šťastná rodinka, ktorá jeho prítomnosť nepotrebuje. Čo by ste robili vy? Ako zabezpečiť, aby sa dieťa necítilo, že vytŕča?

nin12345
4. apr 2025

Mas len dve moznosti bud sa na to ex opytas alebo neopytas😄

autor
4. apr 2025

@beata_k nerozprávali sme sa o tom, že chceme zmeniť priezvisko a či s tým súhlasí. Rozprávali sme sa o tom, že môjho partnera berie viac ako svojho otca a že ma otázky prečo po svadbe nemôže mať rovnaké priezvisko ako on.

beata_k
4. apr 2025

Ja som pochopila, ze ex si sa ani nepytala. Tak len uz to nejak vyries k spokojnosti dietata.

januska12323
4. apr 2025

Vysvetli ex a opýtaj sa ho. Ak je normálny bude s tým súhlasiť.

lucibka
4. apr 2025

Ak ma dieta menej ako 10 rokov, tak to asi nevie uplne zhodnotit, ale je normalne, ze o tom rozmysla, moze mu to prist zvlastne teraz, mozno ti o 5 rokov povie, ze chce naspat otcovo meno...nikdy nevies, co-ako bude. Jeho otec je ale jeho otec, jeho krv, geny, identita a ma s nim navzdy vztah, nech je akykolvek a ktory sa prirodzene moze menit.

monikazs
4. apr 2025

Ja by som starsiemu opakovane vysvetlila, ze ma stastie v tom, ze sa o neho zaujima aj biologicky otec a aj nevlastny otec ho ma velmi rad. Ze jednoducho on ma priezvisko po bio otcovi, lebo pri jeho narodeni ste sa s nevlastnym otcom nepoznali. Mate to dobre nastavene, ze v podstate vsetci dobre vychadzate. Nekazte si to tym, ze toto vytiahnete na bio otca. Myslim, ze syn to casom pochopi. A ked vyrasta vo fungujucej rodine, nemyslim si, ze toto mu sposobi nejaku traumu. A velmi ani nerieste doma tie priezviska.

katrin21
4. apr 2025

Mam 2 deti z 2 manzelstiev a nemenila by som mena.... dieta z toho vyrastie..
Muzova ex chcela furt zmenit priezvisko jeho dcere, muz nedovolil, ved je jeho a nie jej noveho muza . A dobre urobil. Po cca. 14r vztahu sa rozisli a ona by zila s tym priezviskom? Takze sa mna nie.
Vysvetlit,ze priezvisko nie je dolezite,aby ste mali rovnake

andreakotesova
4. apr 2025

A keby si po sobáši mala 2 priezviska ty? Po ex a po manželovi...?

maranco
4. apr 2025

Keď príde bio otec na návštevu a ty už budeš mať manželove priezvisko môžete vyplniť a podpísať žiadosť na zmenu priezviska

https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

mogaa
4. apr 2025

Na zmenu priezviska musia byť vážne dôvody....ani súdnou cestou ti to súd nemusí odobriť, hlavne ak otec nebude súhlasiť, s dieťaťom sa stretáva a platí výživné....

autor
4. apr 2025

@katrin21 presne toto ma zaujímalo. Či to dieťa v budúcnosti nebude ľutovať a aký vplyv to bude mať na jeho identitu. Verím však tomu, že aj keby sme sa so súčasným rozišli, stále sa budú stretávať

laila22
4. apr 2025

Nikdy by som nedopustila, aby sa moje dieťa malo iné priezvisko ako ja.

autor
4. apr 2025

@laila22 vďaka za názor. Stroj času zatiaľ nevlastním 🙂

pribinak
4. apr 2025

@belllinka vieme vieme ….ked sa nedohodnú tak sa pôjde na Súd

Keďže biológ. otec je v minimálnom kontakte s dieťaťom, je vysoká pravdepodobnost že v prípade ak matka dá návrh, súd jej vyhovie

autor
4. apr 2025

@andreakotesova neviem či je toto možné. My sme neboli zosobaseni a ja nemám jeho priezvisko

dididudu
4. apr 2025

Ja toto riešim tiež akurát teraz..Syn mal meno po ex, potom mi dal súhlas na moje priezvisko a teraz sa idem vydávať a bude sa mu meniť ďalší krát priezvisko, aby sme mali všetci rovnaké.. Svojho bio otca nepozná

nikelca
4. apr 2025

@beata_k Ak chce mať rovnaké prizvisko a nemeniť synove tak áno, inak mi to nevychádza 😅 ak sa ex cez to nevie/nechce preniesť možno mu bude imponovať že je po ňom pomenovaná celá šťastná rodina…

laila22
4. apr 2025

Stroj času nie je potrebné vlastniť...

autor
4. apr 2025

@laila22 máš aj niečo k súčasnej situácii alebo si si prišla iba kopnúť? Myslím, že takúto situáciu rieši viac žien a zaujíma ich, čo je pre ich dieťa najvhodnejšie

laila22
4. apr 2025

Najvhodnejšie je ,aby sa dieťa volalo ako jeho mama, prípadne, aby malo priezvisko ako celá rodina.. Neprišla som si kopnúť.. Iba som to skonštatovala..

autor
4. apr 2025

@dididudu ale moje dieťa svojho otca pozná a stretáva sa s ním. Ak by ho nepoznalo, tak je to jednoduchšie

kavasmliekom
4. apr 2025

Ak biologicky otec súhlasí so zmenou, tak zmeň. Otcom zostane, práva mu tým nezaniknú.

zalka
4. apr 2025

Autorka vôbec nemusíš ty zmeniť svoje priezvisko po svadbe... Môžes sa volať tak ako sa voláš teraz... Ved ste rodina aj tak a syn nebude mať pocit ze sa niečo mení.

rebeka25
4. apr 2025

Odpadla som ako jej radite bezdebaty zmeniť priezvisko a podobne. Autorka píše ze aj keď syn neinklinuje k bio otcovi tak ako k druhému, stále je to jeho otec a majú tie vzťahy v rámci možností dobré. @autorka koľko má syn rokov? Skôr vy som išla cestou vysvetľovania že na priezvisku vôbec nezáleží a ze rovnako patrí u Vam, a ze je veľmi veľa takýchto rodín, dokonca aj takých kde je každý súrodenec na priezvisko inak, a maminka inak. Osobne si myslím ze narušenie vzťahu s bio otcom by bolo na väčšiu škodu aj keď ako si písala viete fungovať aj bez neho a mladý si to v hlave uprace a bude dobre. Nemenila by som mu priezvisko určite

ahhola
4. apr 2025

Nie je potrebne "zjednocovat" priezviska v rodine, dnes je to pre starsie dieta tema, o rok nebude. Ak je to dievca, an tam ju mozno caka prizvisko po jej vyvolenom. A pre chalana je smiesne nosit meno cudzieho chlapa, aj ked to vyzera, ze ho bude vychovavat este roky. 🌸

sendy1977
4. apr 2025

@nin12345 no nemuselo by jej to prejesť ani sudom. Kamarátkin brat ma nemanželské dieťa. Jeho ex partnerka žiadala sudom zmenu priezviska. Uviedla že otec dieťa nenavštevuje, platí iba výživne, Dieťa sa už na otca ani nepamätá malo 3 roky keď sa rozišli a za otca berie jej súčasného manžela. Súd aj tak zmenu mena nepovolil

dididudu
4. apr 2025

No a čo?? Ale žije s tebou tak nech ma tvoje priezvisko

butterfly333
Autor odpoveď zmazal
tiezjedna
4. apr 2025

@dididudu ak má tvoje dieťa v RL napísaného otca, tak na všetko potrebuješ jeho súhlas. Bez ohľadu na to, kde a s kým žije. Vy si to, dievčatá, predstavujete ako Hurvínek válku.

tiezjedna
4. apr 2025

@butterfly333 mýliš sa. Zmenou priezviska (aj keby bio súhlasil) nezaniká otcovstvo a povinnosti s tým súvisiace.