Ako riešiť rozdielne priezviská u detí?
Ahojte, chcela by som sa poradiť alebo skôr iba možno dostať iný pohľad na situáciu niekoho, kto prežil niečo podobné. Nie je to žiadna tragédia, ale vec, ktorá ma z času na čas trápi a neviem ako ju vyriešiť. Mám dve deti, z toho jedno je z prvého vzťahu, ktorý sme sa po rokoch nezhôd a skúšania rozhodli uzavrieť. Dieťa má priezvisko po otcovi, ale neboli sme zobratí, takže ja mám stále svoje priezvisko za slobodna. Druhé dieťa má priezvisko po súčasnom partnerovi, s ktorým nás čoskoro čaká svadba, takže sa budeme všetci volať rovnako. Staršie dieťa berie sucasneho partnera ako svojho otca a aj on to tak vníma - bolo ešte malé, keď sa spoznali. V ničom nerobíme rozdiely, ani celá rodina, aj partnerova ho berie akoby bolo ich. Biologicky otec je od nás tisíce kilometrov vzdialený, navštevuje nás v rámci možnosti a všetci dobre vychádzame, avšak už nie je vnímaný ako otec číslo jeden. Staršie dieťa sa mi často s výčitkou sťažuje, že po svadbe sa budeme všetci volať rovnako, len ono nie a má otázky prečo nemoze mať tiež priezvisko nového partnera. Veľakrát sme si vysvetľovali, že aj keď už spolu nie sme, stále je to otec. Odhliadnuc od toho, že by som potrebovala jeho súhlas, nechcem meniť priezvisko, aby nemal pocit, že sme ho už úplne vyškrtli, aj keď vzhľadom na jeho sporadické návštevy už aj tak vyzeráme ako šťastná rodinka, ktorá jeho prítomnosť nepotrebuje. Čo by ste robili vy? Ako zabezpečiť, aby sa dieťa necítilo, že vytŕča?
A aby som rozlúskla vašu záhadu ohľadom priezvisk, lebo vidím, že vám to niektorým nedá pokoj. Viete, že v niektorých krajinách dostáva dieťa automaticky priezvisko po otcovi? Tak už viete 😊
To je idealna predstava. V nasom.pripade si dotycny nasiel o 20e mladsiu, mame robil zle a ta dcera,co ho mala rada, ho nemoze ani citit, a konecne za dospela vidi, kto naozaj je...ziadne stretavanie...takze..
@simca06022011 ohladom toho dvojpriezviska. U nas je to mozne iba u matky. U deti to zakon nepovoluje
Pytam sa nerypem ,mňa takéto veci veľmi zaujímajú ,v ktorých krajinách sa dáva priezvisko automaticky po otcovi,našla som na internete len Taliansko a tam to už zrušili .Fakt sa len pýtam .Tam si dokonca čo som čítala nechávajú zeny svoje priezvisko ,ako je to v iných krajinách
Z pohladu otca asi by sa mi nepacilo,keby moj syn mal nosit priezvisko po nevlastnom otcovi. Ked maju dobry vztah so synom,neda sa synovi vysvetlit,ze sa vola ako oco a to ich spaja? Ja by som mu priezvisko asi nemenila. Skor by som sa snazila vysvetlit,ze ste rodina a nezalezi,ci mate spolocne priezvisko,dolezite je,ze ste spolu,mate sa radi. Ale ak ti na tom zalezi,aby ste mali rovnake priezvisko,musis sa na to opytat jeho otca. On musi dat suhlas.
Keby bolo keby...
Keby si dala obom deťom meno po sebe, mohol by si tvoj terajší partner zobrať po svadbe tvoje priezvisko a mali by ste všetci rovnaké - a teda v prípade rozpadu manželstva by mali deti stále tvoje priezvisko a v tom čase už ex by sa mohol vrátiť k svojmu (ak by chcel)
Aleže je ale...
Toto je trošku zapeklitá situácia. Ja by som sa na tvojom mieste spýtala ex. Netlačila by som, len by som sa informatívne spýtala. Možno ťa prekvapí a bude s tým súhlasiť. A možno nie. Možno spolu prídete na to, ako to synovi vysvetliť... Neskúsiš, nevieš.
Presne tak,nepochopia a plus zjavne nevedia,aka je prax,ak ti este drzo napisu,ze kde si do teraz,mas to zmenit atd. Ak s tym ex bude suhlasit,dieta si to zela,urobte tak. Nikdy nevies,ako sa nazor dietata zmeni,treba preto citlivo vysvetlit,ze minimalne do dospelosti je toto rozhodnutie nezvratne…drzim palce
@dididudu prepáč, omylom som označila teba namiesto @butterfly333
@terina25 dobre rano prajem aj tebe ,tak zle som napisala aby si pochipila,cely zivot zijemnv tom ,ze dieta ma rovnakebpriezvisko ako matka,poznam len jednu zenu co jej dve deti maju ine priezvisko ako ona a zijes Tom ,ze preco by malo mat dieta ine meno ako matka,koli comu
A este si mi neodpovedala, co ti mam zavidiet
no nechat priezvisko po bio otcovi, plus nove priezvisko, bude mat dve priezviska
"Navštevuje dieťa sporadicky" a "je to stále jeho otec" nejde logicky dokopy. Je to len biologický materiál, nie otec. Normálne mu predlož požiadavku, že chceš dietaťu zmeniť meno.
@ali12377 náš zákon to deťom nedovoľuje. Jediná možnosť by bola ísť, zmeniť meno v krajine, kde sa dieťa narodilo a postaviť slovenské úrady pred hotovú vec.
@autorka precitala som len niektore tvoje obavy - o identite dietata, o tom aby neskor nelutovalo. Dieta ma na Slovensku tiez svoje prava - jedno z nich je aj rovnocennost a sloboda prejavu. Dieta ti jasne pomenuvava, ze jedine bude ine - bude mat priezvisko inak + sama hovoris, ze otec nie je pravidelne sa stretávajúci, aktivny rodic a ak pozries tu - https://www.pravnenoviny.sk/dovody-postup-a-suh... tak zistis, ze na to, co chce dieta sud prihliada. Ty ak to chces zobrat zodpovedne, tak sa porad, aj psycholog vam vie pomoct zistit, ci je za tym len to, ze dietatu je luto, ze to ma inak, ci mu staci len viac prejavov lasky a vase uistenie, ze je rovnako vase a lubene. Alebo ci je skutocne fajn premyslat nad zmenou, pretoze posobi na vztahy v rodine, pretoze to vyrazne ovplyvnuje prezivanie dietata.
@simcas75 ja skôr žasnem, aké protivné a odsudzujúce teľatá sú niektoré. Namiesto toho, aby riešili moju otázku, ako najlepšie zvládnuť túto situáciu, podporiť dieťa a či je vhodne priezvisko zmeniť alebo dieťa môže v budúcnosti tento akt ľutovať, tu riešia prečo som dala tie priezviska a prečo si ma otcovia nezobrali. Akoby to teraz pomohlo v tejto veci a vyriešilo situáciu. Riešim prítomnosť a nie minulosť. Ženy by sa mali podporovať, rešpektovať aj keď nesúhlasia a nie odsudzovať, vysmievať sa. Otvoris profil, tam u mnohých kresťanské citáty a obrázky a vylezú z nich takéto 💩
@atinkaa ďakujem. S otcom má vzťah, chodia spolu na dovolenky, výlety a robia spolu aktivity v tom čase, keď je tu alebo ich robíme aj všetci spolu. Dieťa ho má rado, pýta sa na neho, telefonuje s ním, berie ho ako súčasť rodiny vďaka tomu, že aj my ho tak berieme. Bohužiaľ, nie je to často vzhľadom na extrémnu vzdialenosť medzi nami. Myslím, že psychológ je dobrý nápad a pri ňom by asi dieťa bolo úprimne a necítilo tlak, ak by sa ho bio otec opýtal, či to priezvisko chce naozaj zmeniť
V každom prípade je rozumnejšie ak má dieťa meno po biologickom otcovi alebo matke. A nie po cudzom ujovi (aj keď je aktuálnym partnerom danej ženy). 🫡
Autorka odvolavas sa tu na pritomnost, ale sama sa motas v buducnosti co by, ak by. Tato situacia co by, ak by mozno vobec nenastane. Zrejme budete jedna velka stastna rodinka, az na tvoje starsie dieta, ktore bude ciernou ovcou. Ty si myslis, ze ako to bude vnimat tvoje mladsie dieta, ze jeho surodenec sa vola inak ako ono? Myslis, ze tym budujes medzi nimi dobry vztah? Ja si myslim, ze nie. Raz aby ( mozno len v hneve) nechrstlo do tvare starsiemu, ze nepatri do rodiny.
@zoja1234 😂 zas dalsia hrdinka, čo ma rad prázdne vrece, ale iba potrebu urážať… nie lenže ani nevieš alebo nevidíš prečo majú deti iné mena ako ja, ale ani logicky nevieš rozmýšľať.. či keby som dieťaťu dala vtedy svoje meno, tak keď sa teraz vydám, tak nebude jedine s iným priezviskom či ako si to predstavuješ?

@autorka to som pochopila a príde mi to padnuté na hlavu, to by som nikdy neurobila a pochybujem, že by na to pristúpil ktorýkoľvek príčetný chlap.