icon

Ako riešiť rozdielny pohľad na financie v manželstve?

maruska278
11. dec 2024

Dobrý deň, môj muž ma stále obviňuje a hnevá sa, že si kupujem pre seba oblečenie a kozmetiku.

Objasním. Zarábame skoro rovnako a nie málo. Ja som sa roky drela, aby som mala prácu akú mám, prekonala som ťažkú chorobu a napriek tomu pracujem aj keď sa stále musím preventívne rehabilitovať a brať lieky.

Ide o to, že sa stratám o syna väčšinou sama, manžel chodí často preč na služobky a rodinu nemáme, ktorá by pomohla. Dnes fungujem tak, že mám dve práce a v čistom cez 2000 eur. Zaplatím celú našu hypotéku, jedlo do domácnosti, šetrím aj na synovu budúcnosť.

Milujem však oblečenie, rada sa o seba starám, zvlášť po dlhej chorobe. Až po nej som si uvedomila, že život si treba užívať a nie len sa trápiť. Každý mesiac sa teším že si niečo pekne na seba kúpim. Cca 300 eur mesacne, ak rátam aj kaderníka, kozmetiku. Niekedy ani to nie. Môžem si to dovoliť, sama si zarobím a od manžela peniaze nepýtam.

On mi však vždy dáva najavo, že som strašná osoba, keď si dovolím na seba kúpiť každý mesiac niečo a že neviem nakladať s peniazmi. Chcel by, aby som aj to čo dávam na seba dávala na sporenie a z toho nech sa sporí na dôchodok. Mám 36 rokov…. A on 40 …

Som často sama, robiť si takto radosť každý mesiac ma baví a hlavne keď si na to zarobím tak v tom problem nevidím. Manžel zarába a platí nejaké účty, ale to čo máme spoločné platím aj tak väčšinou ja. On zo svojho sporí, ale stále sa mu zdá málo, nikam nechce chodiť, aby sme nemíňali. Ani na večeru ani na obed, stále musím len variť, aj keď už niekedy nevladzem, lebo mám aj 2 práce a syna.

Povedzte mi, či som fakt taká strašná žena??? Neviem si predstaviť žiť len pre prácu a sporenie na manželov účet, nikam nechodiť, obliekat staré tepláky a kysnúť doma, aby sme nič neminuli.

Od manžela som si nikdy peniaze nepýtala, ale on berie moje peniaze ako “naše” a jeho ako jeho… čo mám robiť ?

gondyo
12. dec 2024

Keď ti to robí radosť, tak si dopraj..možno časom zistíš, že peniaze sa dajú aj inak minúť...skôr by som si odložila na cestovanie, zážitky a podobne..

mamutka
12. dec 2024

@maruska278 vymeňte si to načas. Nech on platí všetko čo ty doteraz. Ty odlož bokom na šetrenie a skús si dopriať to čo teraz, uvidíš ako ti to pôjde so šetrením. A on uvidí, koľko jemu ostane, keď všetko poplatí, či vôbec tých 300€.
Potom sa o tom porozpravajte.
Mne sa zdá veľa 300 na handry a také veci, ale pre mňa to nie je záľuba a nie som po ťažkej liečbe. Úplne chápem, že chceš žiť tu a teraz. Do zvierat a môjho hoby by som si vedela predstaviť dať 300€ mesačne, keď si na to zarobím. Lenže my mesačne aj šetríme bokom, takže si doprajeme ale aj sa šetrí.

lenkakravcova
12. dec 2024

@maruska278 tým, že nemáte spoločne financie, alebo aspoň neplatíte spoločne výdavky presne pol na pol (z rodinného účtu, kde by ste každý mesiac každý z vás poslali úplne rovnakí čiastku), si si na seba vlastne sama uplietla bič.
A ešte sa aj staráš o dieťa.
Nepríde ti kus, že ťa chlap zneužíva? Postarať sa o dieťa, zaplatíš čo treba a čo on?

rorino
12. dec 2024

@maruska278 podľa mňa je 300€ mesačne celá len na kozmetiku a oblečenie,ale na druhej strane ak by si mala žiť podľa svojho manžela,tak chodíš asi ako bezďak.Takze si to radšej uži k svojej spokojnosti Je pekne myslieť na budúcnosť,ktorú ti ale nik nezaručí Žit sa má v prítomnosti

michaela329
12. dec 2024

Keďže viem, koľko stojí kaderník, kozmetika a nechty, pričom aj za sveter z mohita už teraz človek dá 40€, do toho fitko...tak rozumiem, že tých 300€ minies, máš na to, takže tam problém ja nevidím. Problém je, že ťaháš všetko doma zo svojho. Od manžela by som naopak žiadala polovicu - alebo nech každý druhý mesiac zatiahne byt, stravu, synove potreby komplet on.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
vikusjk
12. dec 2024

A kam ide cela jeho vyplata?

miroslava21
12. dec 2024

Preco plati len nejake ucty? Ved si rozdelte vsetko na polovicu a potom panko pochopi ci sa mu da tolko sporit. A preco by si mala sporit na manzelov ucet? Ked tak sporenie na ucet ktorym viete obidvaja disponovat.
Na jednej strane ok, minas na seba, ale dost materialne si myslim. Dopriat sa da aj do spolocnych zazitkov, vzdelania a atd. Nielen oblecenie, to je konzum. Treba najst spravny balans aj na sporenie aj na uzivanie si zarobenych penazi.

lujza123
12. dec 2024

Myslím si ze naozaj mas veľmi divný prístup k svojim financiám.
A to nieje len o tých 300€, co je podľa mňa dosť veľká suma mesačne, ak to ide všetko len na handry, pozor aj nakupovanie moze byt závislosť. Možno si hovoríš ze si chceš spraviť radosť, ale skús si to ustrážiť aby to euro po eure nerástlo každý mesiac …

No ovela horsie je to “ja platím všetko, on si sporí” pri oddelených účtoch. V poriadku by to bolo keby k tomu jeho sporeniu mas prístup a prehľad o výške sumy aj ty. Viem si celkom dobre predstaviť jeho argumenty “ved to sporím pre nás” , ale koľko toho je ti nikdy nepovie, o tom co s peniazmi nikdy rozhodovať nebudeš a v prípade nejakého hroziaceho rozvodu niekam zázračne zmiznú ……Ono to už môže byt celkom slušná čiastka ak takto žijete dlhšie

Ale toto zas a zas vychádza z tvojho prístupu k vlastným peniazom, nemalo by ti to byt jedno. Niekedy si treba len vedieť nastavit hranice a nebáť sa mať nejaké férové a spravodlivé požiadavky. A v momente ked budeš požadovať trochu transparentnejšie spravovanie vašich spoločných peňazí ukáže svoju pravú tvar aj tvoj muž. Lebo on môže byt budto iba sporivý typ ale dobrák, no tak isto aj vyžierka ktorá žije na tvoj účet

danica2711
12. dec 2024

je to tvoj spôsob psychohygieny, zarobíš si naň, tak sa potešíš. Pri takom nudnom škrtovi by som to robila aj ja, pretože on ti asi veľa radosti do života neprináša. A nebola by som taká veľkorysá, neplatila by som väčšinu réžie domácnosti ja. Okrem toho, keď on má taký presný prehľad o tom, koľko ty míňaš, máš aj ty prehľad o tom, kam idú jeho príjmy? Že šetrí, znie síce pekne, ale vieš, koľko ušetril a čo robí so zyvškom?
A inak - sedieť doma v teplákoch je stratený čas. Ak sa s ním nedá pohnúť, rob aktivity s dieťaťom - bolo by síce lepšie, kedy boli kompletne rodinné, ale aj aktívna matka je pre dieťa podstatne lepšia než trávenie času v teplákoch doma

ahhola
12. dec 2024

Tvojmu chlapovi hovori nieco Inflacia?
V Tatrach sa s nami dak do reci starsi Cech a....
Mnel sem nasetrseno 600 000 a diky nasi vlade mam v realu 400sta...30% inflace u nas byla... T j tvoj skrblik ma na papieri nech 20 000 na cele auto, ale o rok mu vyjde na 3/4 auta... Takze dovolenku si urcite doprajte, tych 300 co minies na seba, musel sa to dozvediet? Ty vies o jeho prachoch len to, ze ich niekde ma, mozno...sumu vies? ty tahas domacnost viac ako on...? No zle zariadene. 🍄

zuzubb007
12. dec 2024

Nie ty si skvelá žena, čo chce aj žiť a nie len pchať do pančuchy peniaze načo, naco? Tvoj muž je obyčajný sebecký zgrlos, ešte aj ty platis viacej tak nech drží hubu a krok, ja by som takého chlapa nezniesla, život treba riadne žiť a nie byť otrok len pri hrncoch stat, ja bez výletov by som neprežila a som ochotná radšej minút posledné peniaze na zážitok ako mám sedieť doma a ušetriť , tak isto varím väčšinou len cez víkendy, som v práci idem sa najesť ozaj má tých 8 euro za obed nezabije a mám kľud žiadny stres, že nestíham, povedz mu svoje sú to tvoje peniaze môžeš minut na seba aj 700 eur mesačne, keď ti vyjde, nedaj sa hlavne terorizovať aj to dieťa žije zo zážitkov nie z plnej ponožky peňazí

ahhola
12. dec 2024

Kedy ti pride zo sluzobky (od frajerky?) nove pravidla nastav. Ty ides od januara setrit, vratane premrhanych 300€ a on ide platit hypo a naklady na byt. Postav to pred neho, ako vianocny darcek... Milacik ideme do banky prehodit trvale prikazy, z tvojho uctu pojde hypo. 😂 Potom sem napis reakciu, parazit jeden,dalsi vychcan.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
bg92
12. dec 2024

pri tvojom plate minut na seba 300euro je zamna OK. chapem to tak, ze to nie je tak ze ti nic neostane nakonci mesiaca ale este aj usetris tak zamna super.
ono treba aj setrit ale aj peniaze minat a mat sa dobre - predsa nebude mat clovek dve roboty len preto aby mal naskreckarene a odkladal detom, treba aj zit, ist na vylet, mat zazitky a aj si nieco kupit.
pozor nehovorim o tom, ze treba minat ked nato nemas.
tvoj manzel je zamna zgrlos a ma uplne ine vnimanie sveta a minania penazi/travenia casu. je na tebe ako s tym nalozis.
k rozdeleniam financii kto co plati sa nevyjadrujem, to si sa nepytala (aj ked je to na zmysleniem ty platis ucty a on si spori - uz len to delenie na tvoje a jeho...).

karolinakr
12. dec 2024

čo znamena, že tvoje peniaze berie ako spoločne a jeho len jeho? z akeho dôvodus tym suhlasiš? prečo maš sporit najeho učet a nie svoj? zmeni tam pin a vsetko minie sám a na čo si drela 30 rokov, si on užije na dôchodku alebo s inou?
nijake varovne signaly nevidiš; ked mate takto rozdelene peniaze? po 2 pracach a starostlivosti o syna maš ešte varit? a on robi čo? sedi so založenymi rukami a čaka, kedy mu z prace prinesieš peniaze na jeho sporenie? prečo s tym suhlasiš, ked jeho peniaze su len jeho? akym pravom hovori do tvojich penazi? nechapem, z akeho dôvodu si ty na to pristala
ešte napiš, že hypoteka je na jeho byt a je vymalovano

karolinakr
12. dec 2024

komu patri byt, na ktory platiš hypo? kolko presne on dava na šeky, stravu - muzi zjedia viac, na syna, a akym spôsobom ty disponuješ učtom, kde on " sporí" ? ale asi len pre seba, vyzera to tak..že po 2 pracach a starani sa o syna a domacnost ti nedovoli pizzu objednať - svinskym krokom by som ho hnala

karolinakr
12. dec 2024

pokial k tomu učtu nemaš pristup, tak ťa obabre jedna radosť

lujza123
12. dec 2024

@ahhola tak držať taku sumu na účte je hrozná hlúposť a vzdy aj bola, v hociktorej dobe
V tomto to tých skrblíkov vzdy doženie, niesu schopný tie peniaze investovať. Keby si pan čech kúpi za 600 000 nehnuteľnosť bol by vysmiaty … Aj keby to vrazí postaru do zlatých tehál tak by bol na tom lepšie …

janickacrazy
12. dec 2024

@maruska278 ako načo to je taký chlap? Keby si sa rozviedla, tak si kúpiš menší byt, zaplatíš ho v pohode a nebudeš musieť prať a variť mužovi, ktorý nič nerobí ani peniaze ti nedáva. Ešte sa budeš mať lepšie, lebo ti bude musieť platiť výživné na dieťa a to bude dosť, keď dobre zarába.

ahhola
12. dec 2024

@lujza123 tak to je velka otazka, co z peniazmi "navyse". Panko cesky mal mozno este v 90.rokoch penizky na vkladnej knizke, ako vsetci do 89.,urok bol nevelky, ale bol a kto mal velku sumu, chodil za uroky do kupelov... mali sme v rodine. 😅 Tie hry na "investovanie" su zase pre mna na urovni bankovania zo smejdami. A to sme mali rozne sporenia, v TB aj NN a dakujem, neprosim.

mmooly
12. dec 2024

musíš si robiť radosť...nedaj sa ovplyvniť manželom.. podľa mňa to nepreháňaš. To on je strašný chlap, lakomec ... keď chce šetriť, nech šetrí, asi mu to robí dobre..

timing
12. dec 2024

Za mna kazdy mesiac minut 300€ na handry, to Ti skrine potom praskaju šatstvom,ze az.
Takze ja by som si dopriala mozno kazdy 3ti mesiac inak by som sporila sebe,ci detom na horsie casy

pieksamaki
12. dec 2024

@maruska278 keď to máš kde dávať....prečo nie...každého osobná vec kde a ako spotrebuje peniaze

janickacrazy
12. dec 2024

@timing písala, že tam ráta aj kaderníka a kozmetiku, tak až také zlé to nebude

karolinakr
12. dec 2024

toto by ma nekašlalo, že minie 300eur na krásu - výsledok asi bude aj vidieť, ale že ma sporiť do jeho účtu, ku ktorému nemá prístup...fakt nechapem, jak ťa tak oblbol..už to s tou emancipáciou preháňate, ale je pravda, že ked si pekna, nejaky typ pestovanej ženy, a pri peniazoch, alebo že biedu netrpíš, máš vlastný byt a auto, budu sa hromadne vyžírky okolo teba točiť a krúžiť..ja ked som si čitala životopis Bridget Bardote, tak som si myslela, nejaka sexbomba, topi sa peniazoch, mohla mat mužov na každy prst 18 a presne taketo typy si zavesila na krk, čo financovala..potom na čo jej je krasa a slava, ked nemá rozum

alantroj
12. dec 2024

Ja minam tiez vela aj ked na ine pozitky. Cestovanie, jedlo a pitie v restauraciach. Ale ja by som netahala dve prace kedze mas aj zdravotne problemy kvoli tomu aby som mala na handry. Znicis si zdravie, mas malo casu na seba. Co sa tyka manzela, mali by ste si upratat co je koho, resp vysvetlit za v manzelstve je vsetko spolocne.

krisbar
12. dec 2024

Nie je zgrlos a ty rozhadzovacna. Len mate úplne iný pohľad na míňanie peňazí a iné hodnoty co.sa financií týka. Tieto rozdiely časom začnú jednému z vás (zdá sa ze tebe skor) vadiť a budú jedným z dôvodov pre rozchod.

sidicek
13. dec 2024

Ja akosi neverím, že je nejaká žena taka "hlúpa "ze platí všetko a ešte sa aj komplet stara o dieťa a domácnosť a chlap si odklada a je vkuse prec.

misslilac13
13. dec 2024

@maruska278 nie si strašná žena, ale keby som ja stretla svoje mladšie ja, tak sa donutim viac šetriť a neminat na blbosti. Teraz už asi ušetrím veľké hovno, podlomene zdravie a už tie peniaze ani tak ľahko nezarobim