icon

Ako riešiť situáciu po rozchode?

cecil36
24. aug 2014

Baby zaujima ma vas nazor, ako by ste riesili situaciu. Manzelia sa rozisli, je navrh na rozvod a zverenie dietata. Dieta nema este tri roky. Mama musela do prace, vzala hypo....Otec zostal vo svojom byte. Prispieva 200 Eur. Dieta nezobrali do skolky a tak je striedavo u otca (otec robi na zmeny) aj u mamy. Mama chce, aby dieta islo do skolky, ale na skurmonu nema peniaze. Otec na sukromu nechce prispiet (ani cast), vraj plati nadstandartne vyzivne. Samozrejme, otec s nim takto vzhladom na iny druh prace travi ovela viac casu (s cim mama nesuhlasi) a mame "prischne" cas ked otec musi do prace. A ona si to ma zariadit. podla jeho sluzieb.....Tento stav nevplyva dobre ani na dieta, ktore je z toho zmätene.... Ako by ste riesili tuto situaciu?

janickacrazy
25. aug 2014

@cecil36 Inak tú predlženú RD si vybav, to ti určite odklepnú a popri tom možeš aj pracovat a budeš dostávat rodičák plus výplatu plus to výživné na dieta od manžela, takže to by ti mohlo stačit. Tiež si vybav pre malého ZTP preukaz, sú tam potom nejaké zlavy, napr. neplatíš koncesionárske poplatky. Tiež by si mohla napísat do Dobrého anjela, je to organizácia, ktorá pomáha rodičom s chorými detmi, posielajú mesačne okolo 100eur, pošlú ti papiere, vyplníš, dáš potvrdit od lekára pošleš im to naspat a máš 100éčiek k dobru každý mesiac. Vybavovala som to kamoške tak viem, ako to funguje.

lillika
25. aug 2014

@maznacik007
@lalinko2010 Dakujem 🙂

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
sisaha
25. aug 2014

@cecil36 mozno by sa ti podarilo vybavit aj prispevok na auto. vsetko zalezi od lekarskej spravy aku predlozis. Ak ma otec vyssi prijem, poziadaj o zvysenie vyzivneho.. Nerozumiem zenam, ktore pisu, ze 200 eur je pri diagnoze dietata nadstandardom. Urob si excelovsku tabulku s rozpisom nakladov na dieta, vratane pomocok, liekov, rehabilitacii atd.. Ak to jeho prijem dovoluje, ziadaj ovela viac.

guinevre
25. aug 2014

@maznacik007 U nas vo firme mame niekolko rozvedenych kolegov, zarabaju vsetco okolo 2000e, a ziaden nema urcene vyzivne viac ako 200eur/dieta. Mama svagrinej je sudca, a povedala, ze v podstate viac ako 300eur na 2000eur plat neodklepnu, to mozno ked otec vlastni naozaj dost majetku. To si kazda moze zariadit tak, ze si bude pytat vyzivne skoro vo vyske jej platu, a nemusi uz ani pracovat. 500eir od otca + cca. 100eur od matky, co to dieta zere, modre homare?? Ide o ferovy podiel na vyzivu dietata, keby dostala aj 300 eur, je to uz dost nadstandardne.

tykat
25. aug 2014

@guinevre.... aaaale odklepnu, nezalezi totiz len na prijme ale aj na potrebách dietata (to nie je len to aby malo co jest, nebehalo hole a bolo mu teplo) to su aj zaujmy, vzdelanie a tiez potreby podla zdravotneho stavu (okuliare, rovnatka, ortopedicke topánky).. A vzhladom na svoju dg. ma toto dieta ine potreby ako dieta zdrave , len sa netreba bat, treba vediet vestko zdokladovat a dat na sud, ak ma otec slusny prijem a matka ktora sa o dieta stara minimalny tak je velka sanca ze chlap bude cvakat a ak by kvôli dg dietata nepracovala tak bude cvakat vyzivne aj na nu. Len sa do toho treba obut. 😉

mirica
25. aug 2014

jediný problém je, že to všetko záleží od sudcu.....môže sa totiž stať presný opak toho, čo sa požaduje. Ak sa zoberú fakty ako také, tak on sa stará o dieťa , ak som dobre postrehla väčšiu časť mesiaca....a + ešte prispieva 200 E mesačne. Sama zakladateľka témy to priznáva. a aj myslím priznala, že nezarába nejak extra nadštandardne. Sudcovia sa na súdoch stretávajú s mnohými prípadmi, ked otec neplatí, robí problémy, nechce sa starať o dieťa, kašle na neho, príjem má na čierno a podobne. Z tohto pohľadu sa on vlasne stará nadštandardne...tak aby požiadavky nepodráždili sudcu, ktorý bude potom držať stranu otcovi.....

cecil36
autor
25. aug 2014

@mirica a tiez som pisala, ze platim vsetko z tych 200 eur aj stravu dietata....Neviem co je nadstandard, ale otec zarobi cca 1600 netto. Stara sa preto, ze nechce prispiet na skolku, ja som za aby maly chodil kvoli zdr. stavu do skolky....Lenze on prispiet nechce, tak voli tuto alternativu.

cecil36
autor
25. aug 2014

@tanapeta presne toto si myslim aj ja, pre neho je skolka viac ako pre zdrave deti...vidim to na terapiach ako mu pomahaju....
@sisaha dakujem, vyskusam 😉
@janickacrazy snad sa predlzena podari....

mirica
25. aug 2014

ešte jedna vec...zakladateľka témy nemá vyriešenú škôlku, ani to výživné nie je stanovené súdom...takže sa môže stať aj to , že otec prestane prispieevať úplne a prestane aj pomáhať....čo potom ?.......lebo všetkým , ktoré napíšu, že treba požiadať o predbežné opatrenie môžem napísať , že mne takto dali na 3 deti...35,35,30 EUR...lebo vraj predbežné opatrenie rieši len nevyhnutné výživné....a nikoho nezaujímalo, že platím hypo, deti museli byť v súkromnej školke lebo to bolo v apríly...a podla prvého rozhodnutia deti do štátnej nezobrali....a ja som musela pracovať , matka ani súrodenci neprichádzali do úvahy, aby pomohli...proste nič z toho.......a navyše doteraz nie je ešte o výživnom rozhodnuté a to je už rok a štyri mesiace od podania.........čo urobí potom?.......

guinevre
25. aug 2014

@tykat No, tak, ked dieta ma diagnozu, a naklady su vacsie, tak mozno hej, ale v beznom pripade velmi tazko, este ked mu pribudne dalsia vyzivovacia povinnost, tak slusne alimenty dostane, ale k tomu aj uspory len tazko.

mirica
25. aug 2014

@cecil36 ,...ja netvrdím , že nie, to by som si nikdy nedovolila.......len on môže na súde tvrdiť niečo iné, v tom je ten problém...môže tvrdiť , že ho v čase ked je s ním živí on .....a podobné veci.....a bude to tvrdenie proti tvrdeniu.....ja neútočím, len som si tým prešla....a bohužiaľ nie sú dané nijaké tabulky na výpočet výživného, je to na výlučnom posúdení sudcu....

maria117
25. aug 2014

@cecil36 ano,citala som. Tak to poviem inak, ak by ste sa nerozvadzali, trvala by si aj tak na skolke??? Netvrdim,ze skolka by nemala pozitivny vlpyv a vzhladom k dalsim tvojim vyjadreniam,kde si nacrtla otcovu diagnozu , tak asi ani toto nie je to idealne pre neho, ale snazila som sa dat pohlad zvonka - ze mi to najskor vyznelo ako ziarlivost na to, ze otec si ukradol viac a kvalitnejsieho casu. A takto by to mohol vidiet i pripadny sudca ☹ neviem aky mas ty navrh/predstavu, ako by to malo fungovat, idealne by bolo,ak by ste sa vedeli s manzelom dohodnut a najst spolocnu rec.

maminuska
25. aug 2014

@guinevre 300 EUR dosť naštandartné ... som sa len pousmiala, na postihnuté dieťa ? Máš ho ? Ja ano , len lieky mesačne 50 EUR, cesta do školy 45 EUR ... jaj keby som to mala rozpísať.

@mirica čo je to starať sa o vlastné dieťa nadštandartne ak sa jedná o otca ?Lebo jasom myslela že rodič sa o dieťa stará a je to vždy štandartné.

mirica
25. aug 2014

@maminuska ...myslené to bolo tak, že je skor štandard že po rozchode je starostlivosť skor na matke, menej často sa stretneš s tým, že sa väčšinu mesiaca stará otec......ja vo svojom okolí mám majoritu takýchto prípadov....dokonca aj vo fungujúcich vzťahoch je to tak, že väčší diel starostlivosti o deti a domácnosť je na matke

aj ked nemám problém priznať , že konkrétne v mojom prípade bol na materskej dovolenke s našimi 3 deťmi ich otec. a to sám už mesiac po ich narodení.....po rozchode striedavku odmietol s vyjadrením, že sa nemôže starať, lebo sa stará o deti jeho terajšej partnerky....

mirica
25. aug 2014

a ešte som zabudla ...výživné chcel platiť vo výške 100 EUR na všetkých troch dokopy.....

maznacik007
25. aug 2014

@guinevre aka dalsia vyzivovacia povinnost to ze sa otcovi narodi dalsie dieta nie je dovodom na znizenie vyzivneho na to prve dieta...

baby 300 eur vobec nie je nadstandartne to je primerane vyzivne na zdrave dieta ... ved medzi naklady dietata treba ratat aj platby za byt energie a pod samozrejme v podieli vzhladom na pocet osob ..

mam dieta, len 100 eur platim za to ze mi ho pani vyzdvihne zo skolky a cakaju kym prideme z prace ... ked zratam skolku, naklady na lieky, oblecenie, obuv, platenie lekarov lebo nemozem si dovolit s nim cakat pol dna v cakarni ... kde su kruzky atd, strava, podiel na byvani ....
ja toto teda neriesim lebo zijeme spolu s manzelom a vsetko spolu platime ... ale teda ked si uz niekto urobi dieta nech sa stara ... a otec ziadne ze len vtedy kedy on chce ma dieta ... nech sa on prisposobi matke a jej praci .. alebo nech jej uhradza aj za to ze ona je znevyhodnena pri praci .. (OCR a pod)

guinevre
25. aug 2014

@maminuska Nie, kes si opatrne precitas co som napisala, tak uvidis, ze som napisala "v beznom pripade"

guinevre
25. aug 2014

@maznacik007 Ano, ked sa mu narodi dalsie dieta alebo deti, berie sa to do uvahy, tiez aj v pripade matky, ked sa jej narodi dalsie dieta.

maznacik007
25. aug 2014

@guinevre ty si pravnicka.. je x pripadov kedy rodic neuspel so snahou znizenie vyzivneho len z dovodu ze ma dalsiu vyzivovaciu povinnost

anatalia77
25. aug 2014

@maznacik007 a je dalsich y pripadov,ked uspel.

guinevre
25. aug 2014

@maznacik007 Mozno, ale su aj kde uspeli. Hlavne ked chlap ma prijem 2000eur, 500eur alimenty, a pribudnu dalsie dve vyzivovacie povinnosti, tak nemusis byt pravnik aby si vedel posudit co je fer.

bajana
25. aug 2014

sorry za off topic, ale
@maznacik007 samozrejme, ze je dovod znizit vyzivne na prve dieta, ked sa otcovi narodi druhe...znizi sa mu zivotny standard (=zvysia vydavky) a dieta sa ma predsa podielat na zivotnom standarde rodica, nie? a 300 EUR na dieta je sakra dost, ked si vezmes, ze ak otec prispieva 300, tak matka by mala logicky tiez, tak z toho vyjde 600 EUR na dieta...a to je teda sakra vela penazi...tam sa ti mesacne musi vojst strava, lieky, kruzky, oblecenie aj prispevok na byvanie vratane splatky na hypo...
my sme teraz v situacii, kedy mm plati na syna viac, ako ma dane sudom...jeho ex ma hypoteku na byt a tiez sa s novym partnerom snazia o dieta...je mozne, ze bude musiet byt cele tehotenstvo PN, ale bohuzial vyzivne na syna nebudeme moct zvysit, dokonca mozno ho budeme musiet dat na povodnu uroven urcenu sudom...

sissmiss
25. aug 2014

@cecil36 v andrease su teraz terapky pre blavakov gratis pokial viem, hmmm?

cecil36
autor
26. aug 2014

@bajana len pre zaujmavost ci je 300 eur na dieta vela. Je to rozratane na syna a nie su v tom zaratane hracky, terapeuticke pomocky ani ziadne ine aktivity s dietatom...Leasing a benzin som zaratala preto, ze nie je mozne s nim chodit busom, je to katastrofa, hypo preto, ze niekde byvat musime.
hypo: 123
najomne: 55
elektrina: 10
terapie: 136
rastlinne mlieko: 27
strava a drogeria celkom: 70
auto leasing: 50
benzin: 20
oblecenie: 40
opatrovatelka ked je otec aj mama v praci: 100
spolu: 631

cecil36
autor
26. aug 2014

@sissmiss vazne? neviem o tom, my chodime k dr. Sedibovej....

bajana
26. aug 2014

@cecil36 ja som reagovala na zdrave dieta, ktore spominala vo svojom prispevku maznacik, nie na tvoju situaciu...

sissmiss
26. aug 2014

@cecil36 skus si zistit, mne to povedala jedna psych.odtial pred asi mesiacom, dvomi, ze je to novinka.

sissmiss
26. aug 2014

@bajana aj moje viacmenej zdrave dieta potrebuje mesacne cca 600e. Ano, su v tom aj speci pomocky a lieky, mesacne 50e, ale nie je v tom dovolenka, zoo, kino, vikend niekde...Proste niekde je to naozaj kus drahsie

cecil36
autor
26. aug 2014

@sissmiss skusim tam zavolat, lebo na stranke nemaju nic pisane. Ale dik za info 😉