icon

Ako riešiť spoluvlastníctvo a starostlivosť o mamu?

8. jan 2026

Možno napíšete že nič ma do toho, ale predsa.
Po smrti otca sme traja súrodenci zdedili rodičovský dom s tým že mama bude mať doživotné právo bývania.
V tej dobe žiaden s nás súrodencov ten veľký dvojgeneračny dom na dedine nechcel, veď sme mali byty.
Čo čert nechcel, najmladšia z nás sa rozviedla a nasťahovala sa s detmi k mame, bola akurát na md. Ona sa dva krát aj odsťahovala k známosti a vrátila späť.Keď sa rozvádzala nahuckala celú našu rodinu proti jej ex ale väčšina to bolo klamstvo. Hovorila že keď sa po rozvode.majetkovo vyrovnajú ex ju vyplatí zaobstara si byť a odsťahuje sa. (Aj ja aj brat sme rozvedení ale máme vlastné bývanie aj po rozvode)
Od vtedy.prešlo desať rokov mama má 78, už potrebuje pomoc, ale sestra nepomáha. Viac krát sa sa stalo že mamu vymkla z domu bolo jej jedno či bolo vonku +40 či -10. S bratom sme sa rozprávali o možnostiach, napr predať dom a zaplatiť máme zariadenie ale sestra je proti.
Snažila som sa jej dohovoriť ale, šokovala ma ked povedala, že ona nebude o 7 nej vstavať a cestovať za prácou do mesta. Dnes ma zasa šokovala, akurát som patrala na profesii po posile k nám do práce, natrafila.som na jej inzerát, ona si tam s určuje podmienky za akých je ochotná pracovať ako keby bola ani neviem čo vedela ponúknuť zamestnávateľovi.

Strana
z2
autor
8. jan 2026

Sama neviem čo mám robiť? Čo robiť keď mame zdravotný stav zhorší?

pribinak
8. jan 2026

Poradiť sa s právnikom ako sestru vyhodiť a maminu dať do zariadenia aj bez sestry

anonym_14cb6f
8. jan 2026

Popoviczu domu nema mama? V kazdom pripade sa obratte na sud o vysporiadanie podieloveho spoluvlastnictva. Sud rozhodne a dom sa preda a u zoho sa uspokoja naroky podielnikov,

janinah
8. jan 2026

Poradila by som sa s pravnikom ohladom predaja. Druha moznost ak ty a brat nebyvate daleko,tak bybsom si zabrala svoju adekvatnu cast domu,nasťahovala tam zopar veci a chodila k mame ako casto by som mohla,kedmto leniva hnida nezvlada. Svoju cast si zamykat a mat tam sukromie.Mamu mas len jednu a ked tunraz nebude ty budes mat dobry pocit,ze si urobila co sa dalo.

autor
8. jan 2026
@janinah

Poradila by som sa s pravnikom ohladom predaja. Druha moznost ak ty a brat nebyvate daleko,tak bybsom si zabrala svoju adekvatnu cast domu,nasťahovala tam zopar veci a chodila k mame ako casto by som mohla,kedmto leniva hnida nezvlada. Svoju cast si zamykat a mat tam sukromie.Mamu mas len jednu a ked tunraz nebude ty budes mat dobry pocit,ze si urobila co sa dalo.

@janinah bývam v okresnom meste ale nemám auto ani vodicák nikdy som k tomu nemala vzťah. Brat pracuje v čr. Chodím k nej cez víkend.
Nemyslím si že ja si zmyslím že tá ktorá izba je moja a zamknem ju, že s tým niečo dosiahnem.

autor
8. jan 2026
@anonym_14cb6f

Popoviczu domu nema mama? V kazdom pripade sa obratte na sud o vysporiadanie podieloveho spoluvlastnictva. Sud rozhodne a dom sa preda a u zoho sa uspokoja naroky podielnikov,

@anonym_14cb6f nie,
Ako sa stav mamy zhoršil za posledných pár mesiacov a ako rýchlo konajú naše súdy a kým by sa dom predal v hornej dolnej možno by bolo aj neskoro

anonym_69343a
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_14cb6f nie,
Ako sa stav mamy zhoršil za posledných pár mesiacov a ako rýchlo konajú naše súdy a kým by sa dom predal v hornej dolnej možno by bolo aj neskoro

@anonym_autor no pockaj pockaj, ak dom vlastnili obaja rodicia, ako ste ho mohli zdedit traja surodenci? Polovica domu by mala byt mamina a polovica otcovho domu pripadla do dedicstva, cize vlastnite kazdy stvrtinu otcovho podielu.

autor
8. jan 2026
@anonym_69343a

@anonym_autor no pockaj pockaj, ak dom vlastnili obaja rodicia, ako ste ho mohli zdedit traja surodenci? Polovica domu by mala byt mamina a polovica otcovho domu pripadla do dedicstva, cize vlastnite kazdy stvrtinu otcovho podielu.

@anonym_69343a veď píšem že nie. Máme má iba doživotné právo bývania.Moja je 1/3 bratovi 1/3 sestryna 1/3

baluinka
8. jan 2026

Skúste sa poradiť vo fb skupine "opýtaj sa právnika".
Každopádne mamu do zariadenia môžete umiestniť aj bez sestrinho súhlasu a ak jej to nebude z dôchodku vychádzať, s bratom doplatíte zvyšok a vy zatiaľ budete riešiť vysporiadanie podielového spoluvlastníctva so sestrou. Možno ak sa jej pošle nejaká predžalobná výzva, zľakne sa a spamätá..

autor
8. jan 2026
@baluinka

Skúste sa poradiť vo fb skupine "opýtaj sa právnika".
Každopádne mamu do zariadenia môžete umiestniť aj bez sestrinho súhlasu a ak jej to nebude z dôchodku vychádzať, s bratom doplatíte zvyšok a vy zatiaľ budete riešiť vysporiadanie podielového spoluvlastníctva so sestrou. Možno ak sa jej pošle nejaká predžalobná výzva, zľakne sa a spamätá..

@baluinka aj v zariadenia je poradovník, zisťovsla som jej dôchodku má nič nestačí, v tých lepších DSS sa dosť platí. Momentálne nemám.vela možnosti čo sa týka financií. Sestra je na úrade práce poberá iba hmotnú núdzu. Dve staršie deti sa jej od odsťahovali k exmanželovi. U seba má iba najmladšieho syna.

anonym_a23817
8. jan 2026
@pribinak

Poradiť sa s právnikom ako sestru vyhodiť a maminu dať do zariadenia aj bez sestry

@pribinak ako môžeš niekoho vyhodiť z domu v ktorom má svoj podiel . Ani náhodou. Jedine ak súdnou cestou, ale to je tiež na dlhé lakte a ešte ak prirátame rýchlosť súdu tak to je na roky.

pribinak
8. jan 2026
@anonym_a23817

@pribinak ako môžeš niekoho vyhodiť z domu v ktorom má svoj podiel . Ani náhodou. Jedine ak súdnou cestou, ale to je tiež na dlhé lakte a ešte ak prirátame rýchlosť súdu tak to je na roky.

@anonym_a23817 áno presne to znamená poradiť sa s právnikom

Áno je to na dlhé lakte….mas lepši nápad ? Sem s ním

anonym_b6b9c0
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_69343a veď píšem že nie. Máme má iba doživotné právo bývania.Moja je 1/3 bratovi 1/3 sestryna 1/3

@anonym_autor matka nikdy nebola spoluvlastníčka?😨

autor
9. jan 2026
@anonym_b6b9c0

@anonym_autor matka nikdy nebola spoluvlastníčka?😨

@anonym_b6b9c0 nie, nie a ešte raz nie.
Koľko krát to mám ešte napísať.
Dom postavili ešte moji starí rodičia, následne ho zdedil otec. Otec bol alkoholik, boli rozvedený..

anna777115
9. jan 2026

Vybaviť si opátrovatelske a maminku pek e doopatrovať. Po novelizacii socialneho zakana sa pri opatrovani mozu striedať vuacerí opatrovatelia.Alebo vybavit stupen odkazanosti a dať si ziadosť na opatrovanie na obec, alebo mesto.

minenkaa
9. jan 2026

Od sestru okamžite pýtať najom ,dá sa myslím až tri roky dozadu alebo okamžite odsťahovať ,riešila by som ju neskutočne tvrdo

autor
9. jan 2026
@anna777115

Vybaviť si opátrovatelske a maminku pek e doopatrovať. Po novelizacii socialneho zakana sa pri opatrovani mozu striedať vuacerí opatrovatelia.Alebo vybavit stupen odkazanosti a dať si ziadosť na opatrovanie na obec, alebo mesto.

@anna777115 a čo do vtedy kým nejaké úrady rozhodnú ak vôbec rozhodnú v prospech nás? Ešte by som doplnila že neverím že maličké dediny takéto vymoženosti že majú peniaze kapacitu ....
Alebo by som mala nechať prácu, bývať tam či cestovať denne 50 km. Z čoho budem platíť hypo? podporovať študujúce deti? Alebo brat by mal nechať prácu? Či s kým sa to mám striedať?

sara07
9. jan 2026
@anonym_autor

@anna777115 a čo do vtedy kým nejaké úrady rozhodnú ak vôbec rozhodnú v prospech nás? Ešte by som doplnila že neverím že maličké dediny takéto vymoženosti že majú peniaze kapacitu ....
Alebo by som mala nechať prácu, bývať tam či cestovať denne 50 km. Z čoho budem platíť hypo? podporovať študujúce deti? Alebo brat by mal nechať prácu? Či s kým sa to mám striedať?

@anonym_autor ten dom čo s ním ? a ako odstahovat sestru , budete tak či tak riešit raz určite, lebo ona vas asi nebude chciet vyplatit ako jej daju na dom hypoteku nezamestnanej
do poradovnika sa zapište už teraz

anna777115
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Autorka, tebe je tažko radiť, lebo žiadna hore spomenutá alternatíva a rada, ti nie je dobrá a ku všetkemu más vyhrady. Opatrovatelsky sa doplaca aj spatne. Na vsetko treba čas a mentalnu kapacitu a chuť, to vybavovať. Jedna sa predsa o vašu maminu, tak sa mate vsetci traja súrodenci spojiť a riešiť to. Alebo, ako si to predstavuješ, že lusknutim prsta sa to celé samo vyrieši?

anonym_b58fe7
9. jan 2026

Veď si mamu zober k sebe alebo sa tam nasťahuj

alenka58
9. jan 2026

všetko je o dohode vás troch a vašej mamy nakoľko je vecné bremeno, ináč sa nepohnete, zabezpečiť opatrovateľku tak ako tu už píšu na doplatkoch sa dohodnúť všetci traja, najlepšie by bolo keby to platila sestra ktorá tam býva, len s tou bude zrejme problém, najrýchlejšie ako sa postarať o mamu je opatrovateľka, lebo aj predať dom bude problém, mamina by musela súhlasiť s odstránením vecného bremena, nakoľko dom s vecným bremenom sa predáva ťažko aj keď to nie je nemožné, sestra musí súhlasiť s odchodom z domu, prípadne to riešiť právne ale to je všetko nadlho, alebo ak ti na mame záleži zobrať si ju k sebe ak je to možné, vyriešiť opatrovateľku a riešiť sestru a predaj

olga_hurajova
9. jan 2026

Tu sú len “škaredé riešenia”
Prešli sme si niečim podobným až rovnakým.
Manžel má 3 súrodencov.
Dom pri krajskom meste zdedili po smeti otca každý po 1/4.
Jeden jeho brat tam býval a nikdy sa z rodičovského domu neodstahoval. Svokra začala byť na tom zdravotne zle a synáčik ktorý s nou býval nepreukazoval známky že sa o ňu stará hoci poberal opatrovnícky príspevok. Darmo sme mu rok dohovárali, sľubovali, vyhrážali sa. Alkohol a drogy mu boli prednejšie…
Predať dom nechcel - lebo by nemal kam ísť (aby sme svokre vedeli platiť dss - ona tam veľmi chcela ísť za kamoskou avšak doplatok bol 650€/mesiac - a to by jej nezostal žiadny dôchodok takze cca 850€/mesiac).
Dom bol znalcom ohodnotený na cca 280 000€. Dali sme na súd nejaké opatrenie o vysporiadaní toho spoluvlastníctva ale za 16 mesiacov nás to stalo len kopec prachov a babička bola stále viac a viac nešťastná a v depresii.
Povedali sme že kašleme nato, našli sme si firmu ktorá vykupuje aj podiely. Firma bola ochotná kúpiť 3/4 podielu ale suma bola len 90000€ za tie 3/4. Nám to bolo jedno, uvedomovali sme si že aj po smrti babičky sa nič nezmení a nikto nikdy ho odtiaľ nedostane… peniaze sme dostali, babku odsťahovali a čuduj sa svete z “umierajúcej” babky je dnes (už je to 5 rokov) stále viac a viac “čiperná” babička. Žiadne depresie, závrate, odpadnutia. Ale babka ktorá chodí s tou kamoskou po všetkých možných výletoch, kúpeľoch a kávičkách. Začala sa o seba opäť starať (kaderníčka, pedikérka atď.) - vyzerá naozaj o 10 rokov mladšia. Stále ma u nás dosť peňazí aby žila dlhý a pekný život.
Možno prídeš o sestru (lebo my sme tak “prišli” o švagra ktorý odvtedy odmieta s nami komunikovať) ale o tvoju maminu bude postarané a bude opäť šťastná.
Firma ktorá odkúpila podiel sa už 5. rok ťahá na súde so švagrom a vôbec neviem v akom je to štádiu. Keď si predstavím, že by sme mali toto my riešiť a financovať to tak som šťastná, že sme predali hoc pod cenu

autor
9. jan 2026
@olga_hurajova

Manžel má 3 súrodencov.
Jeden jeho brat tam býval a nikdy sa z rodičovského domu neodstahoval. Svokra začala byť na tom zdravotne zle a synáčik ktorý s nou býval nepreukazoval známky že sa o ňu stará hoci poberal opatrovnícky príspevok. Darmo sme mu rok dohovárali, sľubovali, vyhrážali sa. Alkohol a drogy mu boli prednejšie…
Predať dom nechcel - lebo by nemal kam ísť (aby sme svokre vedeli platiť dss - ona tam veľmi chcela ísť za kamoskou avšak doplatok bol 650€/mesiac - a to by jej nezostal žiadny dôchodok takze cca 850€/mesiac).
Dom bol znalcom ohodnotený na cca 280 000€. Dali sme na súd nejaké opatrenie o vysporiadaní toho spoluvlastníctva ale za 16 mesiacov nás to stalo len kopec prachov a babička bola stále viac a viac nešťastná a v depresii.
Povedali sme že kašleme nato, našli sme si firmu ktorá vykupuje aj podiely. Firma bola ochotná kúpiť 3/4 podielu ale suma bola len 90000€ za tie 3/4. Nám to bolo jedno, uvedomovali sme si že aj po smrti babičky sa nič nezmení a nikto nikdy ho odtiaľ nedostane… peniaze sme dostali, babku odsťahovali a čuduj sa svete z “umierajúcej” babky je dnes (už je to 5 rokov) stále viac a viac “čiperná” babička. Žiadne depresie, závrate, odpadnutia. Ale babka ktorá chodí s tou kamoskou po všetkých možných výletoch, kúpeľoch a kávičkách. Začala sa o seba opäť starať (kaderníčka, pedikérka atď.) - vyzerá naozaj o 10 rokov mladšia. Stále ma u nás dosť peňazí aby žila dlhý a pekný život.
Možno prídeš o sestru (lebo my sme tak “prišli” o švagra ktorý odvtedy odmieta s nami komunikovať) ale o tvoju maminu bude postarané a bude opäť šťastná.
Firma ktorá odkúpila podiel sa už 5. rok ťahá na súde so švagrom a vôbec neviem v akom je to štádiu. Keď si predstavím, že by sme mali toto my riešiť a financovať to tak som šťastná, že sme predali hoc pod cenu

@olga_hurajova ďakujem za prvú rozmnú odpoveď. O takejto možnosti som nevedela. Nevies názov tej firmy?
Neviem či by mali záujem o starých dom pánu Bohu za chrbtom. Ale nás problém by sa aspoň s časti vyriešil. U nás idú rodinné domy podstatne lacnejšie, menší rd zo r1975 s 1500m2 pozemkom rodina predala za 33k.

autor
9. jan 2026
@alenka58

všetko je o dohode vás troch a vašej mamy nakoľko je vecné bremeno, ináč sa nepohnete, zabezpečiť opatrovateľku tak ako tu už píšu na doplatkoch sa dohodnúť všetci traja, najlepšie by bolo keby to platila sestra ktorá tam býva, len s tou bude zrejme problém, najrýchlejšie ako sa postarať o mamu je opatrovateľka, lebo aj predať dom bude problém, mamina by musela súhlasiť s odstránením vecného bremena, nakoľko dom s vecným bremenom sa predáva ťažko aj keď to nie je nemožné, sestra musí súhlasiť s odchodom z domu, prípadne to riešiť právne ale to je všetko nadlho, alebo ak ti na mame záleži zobrať si ju k sebe ak je to možné, vyriešiť opatrovateľku a riešiť sestru a predaj

@alenka58 keby sa so sestrou dalo dohodnúť tak sem ani nepíšem.

autor
9. jan 2026
@olga_hurajova

Manžel má 3 súrodencov.

@anna777115 lebo poznám miestne pomery. .keby sa so sestrou vieme dohodnúť tak sem nepíšem.
Jedna pani staršia ako mama,.na jedno oko slepá,.na druhé vidí rozmazané a nepriznali opatrovanie. Ona si ani navariť nevie, Mama navarí,umyje, netreba ju plienkovať. Proste neverím že by mala nárok. Skôr si myslím že trpí kvôli sestre ako píše @olga_hurajova . Keby ju dostaneme od sestry či sestru od nej problém by sa vyriešil. Ja mám malý byt deti, kam ju dám. Starý ľudia už potrebujú svoj kľud, čo by u nás nemala.

alenka58
9. jan 2026

@anonym_autor https://www.diamondreality.sk/odkupenie-podielu...
napr. táto firma je ich dosť na nete, len ty máš aj vecné bremeno/mamu aj to treba vyriešiť, mama musí súhlasiť s odstránením vecného bremena, treba ju niekde umiestniť, lebo predávať podiel na nehnuteľnosti s vecným bremenom no neviem, skús sa spýtať

anonym_2eae28
9. jan 2026

@anonym_autor práveže koho iného" do toho je " ako vlastnú dcéru?Mali sme to v rodine podobne najmladšia zostala pri mame rozvedená, vláčila tam každých 5 r frajera a babke nikto nepomáhal.Nakoniec tam zostala bývať babka zomrela odpredala časť pozemku a z toho vyplatila ostatnych.tvoja sestra potrebuje akurát mamin dôchodok.Mama by išla do zariadenia dosť podstatná otázka?
Ak babka pôjde do zariadenia, vy podáte na súd o vysporiadanie a sestra buď vyplatí, alebo pôjde po svojom.Babke budete doplácať DSS to je zo zákona fyzicky sa starať nemusíte, ale platiť starostlivosť.Tak to je v zákone.Ak neviete kam s ňou a na súkromný dáš nemáte kontaktuj sociálneho pracovnika

olga_hurajova
9. jan 2026
@anonym_autor

@olga_hurajova ďakujem za prvú rozmnú odpoveď. O takejto možnosti som nevedela. Nevies názov tej firmy?
Neviem či by mali záujem o starých dom pánu Bohu za chrbtom. Ale nás problém by sa aspoň s časti vyriešil. U nás idú rodinné domy podstatne lacnejšie, menší rd zo r1975 s 1500m2 pozemkom rodina predala za 33k.

@anonym_autor pošlem ti kontakt do správy, aby som nerobila verejnú reklamu. My sme napísali asi 50tim takýmto firmám a asi len pre 10 z nich to bolo zaujímavé a tú, ktorú sme vybrali nám dala najlepšiu ponuku. V akom meste sle pri akom meste SŠ nehnuteľnosť nachádza?

olga_hurajova
9. jan 2026

Ešte dodám, že právo dožitia tam mala aj naša babička, pri predaji bolo špecifikované že sa toto právo ruší. Všetky zmluvy vypracovala firma na svoje náklady

olga_hurajova
9. jan 2026

Aha tak pozerám, že si anonym tak napíš ty mne a ja ti pošlem kontakt na majiteľa aj s emailom

Strana
z2