icon

Ako riešiť spor o byt s rodičmi?

23. mar 2025

Ahojte, čo by ste robili na mojom mieste? Som pár mesiacov po škole a len pár mesiacov zamestnaná na TPP, čiže nemám nejaké extra našetrené peniaze. Problémom je, že rodičia kúpili pred rokom byt na úplne okraji mesta a my reálne bývame na opačnej strane. Prácu aj koníčky kam chodím by som mala odtiaľ veľmi daleko. Do súčasnej práce by som musela cestovať hodinu a ráno aj dlhšie.. Rodičia na mňa tlačia aby som zariadila ten byt, ktorý kúpili, avšak ja na to nemám financie. Vždy keď im to poviem, oni túto tému vytiahnu o mesiac. Zariadenie takého bytu bude x tisíc, nieje tam nič. A ja tie peniaze nemám. Prenajímať ten byt nehcú, vraj je pre mňa. Čo ma štve je, že oni každému hovoria, že ten byt je môj ale nechcú ho na mňa prepísať, dôvody sú úplne absurdné, nechcem konkretizovať. Ja by som najradšej bola ešte chvílu doma a potom si vzala hypotéku a kúpila vlastný byt a na to mi celá rodina hovorí, že veď mi jeden naši kúpili, že čo vymýšlam. Lenže oni ho na mňa nechcú prepísať a ja tam nechcem bývať roky za energie a oni ho potom predajú alebo čo a nebudem mať nič. Keby idem aj teraz do podnájmu, tak by som išla do úplne inej lokality ako je ten byt, pre mňa je to neskutočne odveci..Toto keby spravím, tak vyvolám obrovskú hádku a môj otec je ješitný egoista. Mala som aj návrh, že by som ho časom odkúpila a ich odpoveď bola, že je to moje dedičstvo ale u nás v rodine sa už stali také prípady, že malo byť niečo niekoho a dotyčný nedostal nakoniec nič a toho sa bojím...

Strana
z4
wilkova
23. mar 2025

Uvažuješ správne. Trvaj na svojom názore. Držím palce.

mandzula
23. mar 2025

Urcite by som od tohto typu rodicov nechcela nic, zariadila by som si uplne samostatnu existenciu.

januska12323
23. mar 2025

Spravila by som ako ty. Ak to mal byť tvoj byt mala si sa podieľať na jeho výbere.

biba_18
23. mar 2025

ak by ten byt prenajali, mala by si peniaze na svoj podnájom - skús sa s nimi dohodnúť tak, že ísť tam bývať naozaj nie je pre teba to najlepšie…

ivangeline
23. mar 2025

Čím skôr chod preč a nešetri nejak dlho…

kajakamura26
23. mar 2025

..a nedá sa tam ísť bývať kým si niečo našetris? Kúpiť iba nevyhnutny nábytok z Bazošu a podobne, aby si mala kľud, kým našetris a odstahujes sa od nich do svojho? Inak myslím, že uvazujes správne..len neviem ako dlho ešte vydržíte bývať spolu za takýchto okolností..

gab1sol
23. mar 2025

Ja to zasa až tak tragicky nevidím… Ak sa otec správa ako egoista, mysli teraz aj na seba a využi toto: “ja tam nechcem bývať roky za energie a oni ho potom predajú alebo čo a nebudem mať nič.”, bývajú tam dva-tri roky za energie a šetri si na svoje. Zariadiť ho môžeš aj low cost, úplne jednoducho. A šetri, aby si čím skôr mohla riešiť svoje vlastné.

xxxdddsssxxx
23. mar 2025

Ak už máš platiť za niečo peniaze tak za byt ktorý ti bude vyhovovať. Či už je to stavom, rozlohou prípadne aj vzdialenosťou od práce. Ak nemáš na seba prepísaný byt určite ho nezariadzuj môže sa stať že nebude tvoj a zbytočne vložíš do niečoho peniaze. Určte si vyber niečo čo máš bližšie do práce.

pragmaticka
23. mar 2025

A pre mňa si jedno nevďačné decko…čo by za toto ini dali!! A tie tvoje úvahy žeby by ho predali?!naco by to robili..????Ak chápem správne, si ich jedine dieťa,jediný dedič.Kupovali ho so zámerom, že raz ho budeš užívať ty.a ta lokalita?no prosím ta!!! Ak nebývaš priamo v ba, tak ta presun autom môže stať maximálne 10-15min. Na ich strane by som ti dala ultimátum..alebo ten byt alebo odchod z rodičovského…a ver že po predraženom podajme sa s plačom vrátiš k ich dobre mienenému a veľmi štedrěmu úmyslu! Zariadenie je to najmenej!!

biba_18
23. mar 2025

@pragmaticka ty si s z tých rodičov čo im dieťa MUSÍ byť vďačné?

pribinak
23. mar 2025

@pragmaticka žiadne nevďačné decko ….kočka dobre rozmysla
Keď jej chceli kúpiť byt, mali by ho na ňu prepísať. Takto kúpili byt sebe a chcú od nej aby ho zariadila

To je take vydieranie a manipulácia

mandzula
23. mar 2025

@pribinak a este aj na mieste, ktore vyhovuje im, dcere nie. My sme tu fakt vychovavani tak, ze rodicovi mas byt vdacny, aj ked ti ruku dolame.

adri266
23. mar 2025

@pragmaticka Byvala si v inych mestach ako je BA? Nie? Tak si prid vyskusat cestovat v PO z jedneho konca na druhy v case spicky 😈
Neznasam take zovseobecnovanie.

Plus, ja sama mam skusenost, ze to, co sa ustne vravi o dedicstve, nemusi byt tak v realite /zo strany nebohych svokrovcov/.

pribinak
23. mar 2025

@mandzula veď to. Krátky dvor, dlhy bič. Kúpili sme ti byt, budeš sekať latinu. A nezabudli sme sa pochváliť celému svetu

To je za mna čistá manipulácia

sense
23. mar 2025

Dobre uvažujes. A nemyslím že si nevďačná. A napr mne sa vôbec nepáči keď niekto sa vystavuje ako inému niečo kúpil a pritom to tak nie je. Môj starý otec bol takýto ako tvoj otec a ešte aj zmýšľanie mal také. Paradoxne po smrti sa viacerým otvorili oči ,že komu akože najviac mal, mmal v skutočnosti de facto najmenej

pragmaticka
23. mar 2025

@adri266 žijem, žila som a bývam pracovne (autom) v iných európskych metropolách…takze sťažovať sa na nejake slovenske mestečko je fakt smiešne 🙈ale toto pochopia len ľudia, čo chodia pravidelne autom mimo SVK. A áno bývam často po celom Slovensku, takze mám to priame porovnanie !!

@pribinak a zato tam bude bývať za energie!!! hmmm mas pravdu!vyhodnejsie by bolo zariaďovať cudzí byt v podnájme!! 🤣🙈Okrem toho taketo myšlienky, žeby chceli po vlastnom decku zariadiť byt a potom ho následne predať, môžu fakt napadnúť ľudí, co majú podobne zmýšľanie!!!mne by sa o tom ani neprisnilo…kto by chcel úmyselne ubližovať a sťažovať život vlastným deťom?????!!!!!!

@biba_18 nie!ja som z tých rodičov ktoré deckám ich cestu uľahčovať nebudú a dufam že keď dovŕšia 18,tak odídu z domu. Ak pôjdu na VS,brigada,práca , študentský byt či intrak..so mnou sa život tiež nemaznal.A také decka čo im holuby padajú do huby a sedia doma na zadku, mám v okoli dost!

autor
23. mar 2025

@pragmaticka niesom jediny dedic je nás viac ale súrodenci sú starsí a uz bývanie majú. A rodicia im dopomohli ale nezaplatili celé.

pribinak
23. mar 2025

@pragmaticka nechápem prečo by mala zariaďovať cudzí podnájom
Môže si nájsť zariadený

mandzula
23. mar 2025

@pragmaticka "mne by sa o tom ani neprisnilo…kto by chcel úmyselne ubližovať a sťažovať život vlastným deťom?????!!!!!!" Necitas noviny, internety, nepozeras telku, ked sa toto pytas?

olimuc
23. mar 2025

Byvala by som iba za energie a vsetko zabzpecila z druhej ruky. Popri tom setrila … nebudes byvat doma a mas svoj pokoj a nebyvas v podnajme, ktory stoji 2 nasobok. Chnapla by som po ponuke a ak by to rozmery dovolili mozno este studentke a pod prenajala izbu. A byvala zadarmo a setrila na svoju vysnivanu nehnutelnost 🤷🏻‍♀️ treba vyuzit, co sa ponuka.

danielahamar
23. mar 2025

@pragmaticka "kto by chcel úmyselne ubližovať a sťažovať život vlastným deťom?????!!!!!!" By si sa čudovala 🥴 ja neviem čo je to za generáciu rodičov, ale je ich v poslednom čase dosť.

gov
Odpoveď bola odstránená
bosorkabb
23. mar 2025

Veď nemusíš tam bývať. Nájdi si podnájom a plať si ho. A môžeš odkladať peniaze na vlastný byt.
Evidentne tvoji rodičia chcú aby si odišla z rodičovského bytu /domu.
Takže máš len dve možnosti. Ísť a zariadiť byt ktorý kúpili tvoji rodičia alebo ísť do podnájmu.
Čo si vyberieš je už na tebe.

martinka13
23. mar 2025

Keď je to byť pre Teba, ako tvrdia, nech ho vymenia za taký, ktorý Ti vyhovuje. Je však absurdné, že ho nechcú na Teba prepísať, keď ma byť Tvoj. Určite by som tam nič neinvestovala. Stoj si za svojim. Uvidíš, ako sa to vyvŕbi

autor
23. mar 2025

@bosorkabb skús si prečítať čo som napísala ešte raz. 🙂 oni nechcú aby som šla inam ako do toho bytu lebo teraz platia prázdny byt

autor
23. mar 2025

@pragmaticka ja nemám auto😄

autor
23. mar 2025

@pragmaticka jooooj😂😂😂 moja ty toho o živote asi teda nevieš😂 u nás v rodine sa stalo že rodič dal jednému, ktorý to nepotreboval 5x tolko ako tomu čo to potrebuje a ešte sa oňho staral 🙂) a ten, ktorý sa staral o svoju mamu žije v garzónke a je rád že je a tí druhí majú vilu😂

autor
23. mar 2025

Ešte dodám, že keďže poznám môjho otca a jeho občasné nelogické rozhodnutia, by ma neprekvapilo, keby po tom ako ho ja zariadim ho bude chciet predat😂

zltalienka
23. mar 2025

@pragmaticka ked chceli kupit byt pre dceru, tak ju mali do vyberu bytu zaangazovat. Aby to nedopadlo presne takto ako to dopadlo.
Autorka: ak rodicia vzali na ten byt hypoteku, tak ho na Teba neprepisu.

autor
23. mar 2025

@zltalienka nie platili v hotovosti

Strana
z4