Ako riešiť spor o byt s rodičmi?
Ahojte, čo by ste robili na mojom mieste? Som pár mesiacov po škole a len pár mesiacov zamestnaná na TPP, čiže nemám nejaké extra našetrené peniaze. Problémom je, že rodičia kúpili pred rokom byt na úplne okraji mesta a my reálne bývame na opačnej strane. Prácu aj koníčky kam chodím by som mala odtiaľ veľmi daleko. Do súčasnej práce by som musela cestovať hodinu a ráno aj dlhšie.. Rodičia na mňa tlačia aby som zariadila ten byt, ktorý kúpili, avšak ja na to nemám financie. Vždy keď im to poviem, oni túto tému vytiahnu o mesiac. Zariadenie takého bytu bude x tisíc, nieje tam nič. A ja tie peniaze nemám. Prenajímať ten byt nehcú, vraj je pre mňa. Čo ma štve je, že oni každému hovoria, že ten byt je môj ale nechcú ho na mňa prepísať, dôvody sú úplne absurdné, nechcem konkretizovať. Ja by som najradšej bola ešte chvílu doma a potom si vzala hypotéku a kúpila vlastný byt a na to mi celá rodina hovorí, že veď mi jeden naši kúpili, že čo vymýšlam. Lenže oni ho na mňa nechcú prepísať a ja tam nechcem bývať roky za energie a oni ho potom predajú alebo čo a nebudem mať nič. Keby idem aj teraz do podnájmu, tak by som išla do úplne inej lokality ako je ten byt, pre mňa je to neskutočne odveci..Toto keby spravím, tak vyvolám obrovskú hádku a môj otec je ješitný egoista. Mala som aj návrh, že by som ho časom odkúpila a ich odpoveď bola, že je to moje dedičstvo ale u nás v rodine sa už stali také prípady, že malo byť niečo niekoho a dotyčný nedostal nakoniec nič a toho sa bojím...
Si dospelá? Predpokladám že áno.
Tak sa sama môžeš rozhodnúť kde budeš bývať. A máš dve možnosti.
A čítať viem veľmi dobre.
@pragmaticka že ty nebudeš deťom uľahčovať lebo tebe nikto nič neuľahčoval? je to pekné ale možno by stačilo aby si im to nesťažovala - ako to robia autorkini rodičia…
Teraz rodičom na bývanie prispievaš, za energie? Či bývaš zadarmo?
Ja keď som sa sťahovala som mala jeden rozkladací gauč, 2stoličky a stôl do kuchyne darované od známych. Nová bola chladnička. Ešte aj rúra bolapovodna a som bola šťastná jak blcha, že môžem žiť samostatne.
Ty máš hobyt?
Vieš ze sú skupiny,že darujú za odvoz?
Máš brigádu, malé dieťa či prečo je problém cestovať? Vezmem knihu do ruky, alebo sadnem na bicykel Ak je rovinka...
Pripadne sa spojiť s kolegom a prispieť na benzín.
A to co ušetríš tým, že neplatis nájom, šetriť a odkladať na bývanie.
Môžeš ten byt brať ako štartovací, áno mali sa rodicia poradiť s tebou pri kúpe ak mal byť pre teba. Ale zjavne by už chceli, aby si sa osamostatnila a z ich bytu sa odsťahovala.
Zas si neviem celkom predstaviť, že egoisticky rodič kúpi dieťaťu byt. To čo sa stalo u vás v rodine sa stalo konkrétne vzťah tvoji rodicia a tvoji súrodenci? Že im nedôveruješ.
Nechcú len otestovať ako sa ti samej bude dariť?
To, že byt je v pre teba zlej lokalite. Okrem dochadzania máš aj iný dôvod?
Lebo dnes Môžeš pracovať 10min od bytu a zajtra mat inu pracu a dochádzať tú hodinu.
Pises, ze rodicia kupili byt pred rokom. To Ti vtedy nepovedali, ze je pre Teba? Ty si medzitym dostudovala, nasla si pracu...ak by si vedela, ze byt je pre Teba, tak by si si hladala pracu blizsie.
Byt je v stave hned k byvaniu alebo holobyt? Ak hned k byvaniu a rodicia Ta doma nechcu, zrataj si, co Ta vyjde lacnejsie: ci energie v tom byte + cestovne alebo najom ineho bytu a podla toho sa zariad.
Ak je byt v stave holobytu, tak musi byt rodicom jasne, ze tolko penazi na dokoncenie skratka zatial nemas.
Uvazujes spravne, teraz je to tak a za par rokov moze byt vsetko inak.
Autorka a čo vlastne teda chceš? Buď pristúpiš na ich návrh, alebo si nájdeš svoj podnájom. Alebo teda využívať mamahotel?
@janage doma platím za jedlo aj bývanie, keď idem do obchodu vždy sa pýtam či niečo netreba ak áno bez slova kúpim. Ja sa sťahovat nechcem zatial, keby nieje tohto bytu nechceli by aby som šla niekam. Oni len nechcú platit prázdny byt
@janage ja som už sama bývala s priatelom v minulosti a vtedy ma volali s5😄 cize ja sa viem o seba postarat
A nedôverujem im pretože nie raz sa stalo, že niečo hovorili a nakoniec to bolo inak. A nemyslím v banalitách ale zásadnejsich veciach
@pragmaticka ty chod prosim ta k psychologovi riešiť si svoje traumy lebo nie si v poriadku. A skus ešte viac výkričníkov podľa mňa 🤦♀️
Na jednej strane “kto by chcel sťažovať život vlastným deťom” a na druhej píšeš ze akonáhle budú mať tvoje deti 18 vykopnes ich z domu lebo “ani s tebou sa život nemaznal”.
Keď už máš zažité, ako rodičia menili názory, sľuby a to dosť pofiderne sa viac x zachovali, tak naozaj nemáš dôvod im dôverovať. Keď ten byt chceli pre teba, keď už tvojim súrodencom tiež dopomohli k bývaniu, tak ho mali vyberať podľa tvojich potrieb , či už lokalita, dispozícia, prípadne sa s tebou dohodnút, že čo a koľko investujú oni a koľko ty. Napríklad..
Teraz ťa manipulujú aby si ho zariadila, a potom hrozí že ho predaju, samozrejme so ziskom, alebo sa niečo stane a byt pôjde do dedičstva a ty utries hubu. Myslím že rodičom neveríš, tak naozaj sa nedaj manipulovať a nútiť do niečoho.
Mmch.typicky koník. Dva metre.
Keď žena spomína že má investovať do bytu/ domu vo vlastníctve muža či svokrovcov, tak jej všetci nakladajú aby nebola sprostá. Keď máš ty investovať do bytu ktorý takisto nie je tvoj, máš nedôveru k rodičom, tak ti tu vyčítajú aká si nevďačná sviňa...
Typiše koník 🤦
Ked nechcu prazdny byt, tak nech ho daju do najmu.
@cacianka tak si myslís že to aj dopadne, že ho aj predajú. Síce neviem čo spravia s peniazmi ale budis
Urcite by som tam nesla. Aby som hodinu cestovala do prace alebo za kamosmi. Vobec….Autorka povedz rodicom, ze tam proste nechces byvat a ak ti chceli nejako pomoct, mali sa s tebou poradit o lokalite. A vobec nejde o nevdacnost rodicom. Za mna je to padnuté na hlavu a este aby ma nútili aby som to zariadila. Ale samozrejme, ze by som im to vyvetlila slusne. Ze nech byt daju do prenajmu.
@janage ide o holobyt
Ale to mi nehovor, že časom by ten byt nenapísali na teba, keby si tam už bývalá. Tomu zas neverím. Ty tam nebyvas, a ani nechceš, tak prečo by ho mali na teba napísať. Ved to nemá logiku. Iní by boli radi, že prišli zadarmo k bývaniu, a ty vymýšľas. A áno, si nevdacna.
Ty ich poznáš, ty vieš. Držím ti palce, nech sa rozhodneš správne.
@bielasovicka takže ty poznáš autorkinu rodinu lepšie ako ona, áno?
Rodicia investovali do bytu. Surodenci su osamostatneni, tak ho ponukanu tebe. Nemozu ho na teba prepisat, kedze maju aj ine deti. Prenajat ho nechcu, platit prazdny byt tiez nechcu. Holobyt, to znamena, ze je bez kuchyne, toalety, kupelne? Pises, ze by si platila len za energie. Za ake? Elektrinu z dvojplatnicky, pripadne odpad? Tak to by vela rodicia neusetrii, keby nadalej platili najom. Ten zahrna stocne, kurenie a podobne. To nema logiku.
Mas upnu pravdu, ze ak niekde byvat, tak podla tvojich predstav. Ale ak ma ten byt kuchynu a kupelnu, co tak pomoct im, aj sebe. Mozes poprosit rodicov o dotaciu na nejake ojazdene auto a je po probleme. Zvysia sa ti mesacne vydavky na benzin, nielen na samostatne byvanie, cas sa skrati aj o varenie, upratovanie, pranie, ked si sama, vsetko robis sama.
Nuz, nie je to jednoducha situacia. Bud pomozes teraz rodicom pre zmenu ty, alebo to moze dopadnut tak, ze si budes musiet platit drahy podnajom.
Cestovat hodinu, este k tomu z miesta, ktore nemas rada, je neprijemne. Ale brala by som to ako novu prilezitost, spoznat novych ludi, okolie. Mozno by sa ti to zapacilo. Da sa s rodicmi dohodnut, ze by si tam skusila na ten mesiac byvat?
@bonboniera nie, nepoznám. Ale podľa mňa autorka tu nepovedala celú pravdu. Len to, co jej vyhovuje, a ostatné zamlčala. Lebo ja tomu neverím ze je to takto ako ona hovorí.Tu ešte niečo musí byť.
Ako by sa rodičia tvárili, keby že im oznámiš, že sa ideš vydávať a spoločne s manželom si kúpite vlastný byt? 😀 Možno by ti dali už pokoj. Snáď..
@eva8 ako toto myslis? Ked pises, ze:
Nemozu ho na teba prepisat, kedze maju aj ine deti.
Ved oni su dospeli, svojpravni, mozu byt prepisat na dceru. Alebo aj na suseda. Alebo aj na charitu. Co s tym ma fakt, ze maju aj ine deti?
@bielasovicka ja jej aj verim,z okolia poznam dvoch ludi,ktorych rodicia takto oblbli
Takze holobyt...si mohla napisat hned v uvodnom prispevku....ze tam treba komplet kupelnu kachlicky, sanitu, kuchynu komplet, dalej dvere podlahy a vypinace, zasuvky, svietidla.
Asi ten byt bude este dlho prazdny, kym na toto nasetris....ale to musi byt rodicom uplne jasne, ci nie?
@janage keby potrebovala odísť, kam ten nábytok šupne ?
autorka: ja si myslím ? alebo Ty ? ty si rodičov poznáš, či držia slovo, alebo ješitný otec ti predá byt pod zadkom, lebo neurobíš niečo čo bude on chcieť, v niečom sa vzoprieš, urobíš po svojom (práca, dovolenka, frajer nie podľa ich gusta, svadba)...
@bielasovicka keď neveríš, načo píšeš a fabuluješ. nemusíš tu strácať čas. všetci odpovedáme na podané fakty, ked nejaké zamlčala, jej problém, nedostane dobré rady. a ako ich použije, je jej vec. akoby sme nepoznali manipulatívnych rodičov...
@zltalienka ved to pise v uvode,ze zariadenie bude stat niekolko tisic,kedze tam nic nie je a ze ona tie peniaze nema

Odpovedaj pravdivo ako doteraz, že nemáš na to financie.
A investovať do toho, čo ani nieje tvoje, je neisté.