icon

Ako riešiť svokru, ktorá chce obdarovať synovcov na oslave?

27. dec 2023

Ahojte, dopredu hovorím že mi nejde o hodnotu veci ale o princíp, dcéra má v sobotu oslavu 5 rokov, sú pozvaní starí rodičia a švagriná s rodinou. Darčeky pre dcéru som vyberala ja alebo teda ja a muž každý sa pýtal čo má kúpiť, žiadne drahé veci od mojich rodičov knihu a takú knihu omaľovánok čo chcela, od svokrovcov farbičky a stojan na farbičky a od švagriny výkresy, pečiatky je dosť kreatívna a nechcela som ju tesne po vianociach zahlcovat ďalšími darmi. Problém je že svokra chce u nás na oslave dať synovcom ich vianočné darčeky (bývajú ďaleko a prídu len na oslavu na sviatky doma neboli kvôli problémom čo mala švagriná) sú to elektricke autíčka, bojím sa aby dcéra nežiarlila, svokru sme prosili ja aj muž nech im to dá po oslave doma alebo pred nech ich pozve k nim ale nie u nás keď bude dcéra oslavovať. Jej odpoveď je len že ja mám môjmu dieťaťu vysvetliť že oni dostanú u nás darčeky od Ježiška a že ona dostala na Vianoce a aj teraz a chlapci len na Vianoce. No je mi blbé aby oni dostávali auta z ktorých sa budú tešiť a hneď skúšať keď ma dcéra oslavu a verím tomu že by bola sklamaná ak by sa celý tento pre ňu veľmi špeciálny deň točil okolo jej bratrancov. Ako reagovať na svokru? Je tvrdohlavá poznáme ju aj tak spravi po svojom. Čo urobiť ak tie autíčka donesie. Muž má v pláne nepustiť ju za bránu s nimi, rázne jej vysvetlil že u nás nech to nedáva ale ona si ide svoje že aspoň sa deti pohraju spolu na nich.

tanyag
28. dec 2023

@autor
Je to 5 ročné dieťa a ako sa vraví, každý si svoje dieťa pozná najlepšie...ale vždy nás deti vedia prekvapiť...Ja mám 5 ročnú, ktorú nezaujímajú bábiky a kočiariky a princezné a neviem čo...ju zaujímajú autíčka...tiež sme boli na oslave narodenín jej sesternice a babka kupovala bábiky 2 dievčatách (medzi nimi oslávenkyňa) a mojej dcére nekúpila, lebo ju bábiky nezaujímajú, tak jej kúpila autíčko na dialkové ovládanie...A s čím sa hrala moja dcéra? S bábikami...a oslávenkyňa s autíčkom...jej mamina (moja sestra) len s otvorenými ústami pozerala...a tiež vždy tvrdila, že autá ju nezaujímajú...Tým som chcela povedať, že nikdy nevieš ako zareaguje tvoje dieťa...ak ju nikto nútiť nebude, možno sa zahrá aj s autíčkom...čo ty vieš.. ale ak budeš takto aj pred ňou stresovať, a zdúvať sa, tak ona bude mať to isté nastavenie ako ty a zduje sa na oslave...

Nie som za takéto veľké dary na oslavách ako sú elektrické autá a už vôbec nie ak to nie je dar pre oslávenca, ale čo už...babky sú niekedy také...Dcére povedz, že babka donesie chalanom darčeky od Ježiška...že možno sa chvíľu s darčekmi zahrajú..a hlavne ju nauč, že život nie je o tom, že všetko ide podľa plánu...lebo takto život nefunguje..neskôr bude veľmi flustrovaná a sklamaná ak jej plány v živote nevýjdu...

katkami123
28. dec 2023

Dospela žena sa ide vyhovárať na dcéru, to nie je normálne.

tanyag
28. dec 2023

@katkami123 už čítam, asi zbytočne sem niečo písať...

autor
28. dec 2023

@katkami123 ja sa na nikoho nevyhovaram prepáč ale keď nevieš ako takéto veci fungujú tak sa do toho nepleť... dieťa si samé vysnívalo oslavu a je len chcem aby bola spokojná. Po 100 krát ja som žiadny program nevymýšľala ale dcéra
@tanyag jasne sto krát do roka vidí kamarátov na tých autách a zrazu teraz ju začnú zaujímať
Škoda niečo hovorím ale skúste myslieť rozumom 5 ročného dievčaťa

livuska124
28. dec 2023

@katkami123 predstav si, že ty prídeš niekam na oslavu a po gratuláciách odídeš s trištvrťkou rodiny von, lebo tvoje dieťa na cudzej oslave dostane dar, ktorý však oslávenca nebaví.... Už len z úcty k oslávencovi a úcty k domácim, ktorí majú s prípravou oslavy starosti (torta, pohostenie, atď) sa snáď prispôsobíš "programu" oslavy, či nie? To znamená, venovať sa najmä oslávencovi, zahrať a porozprávať sa najmä s oslávencom (keďže ide o 5 ročné dieťa)... či nie?
Možno má autorka katastrofické scenáre v hlave, lebo svoju rodinu snáď pozná a predpokladá, ako to dopadne a je jej to proste ľúto. Možno to nakoniec bude úplne ináč a stresuje zbytočne.... ale stále je to len o tom, že pani svokra mohla s odovzdaním áut, na ktoré sa bratranci veľmi tešia, kľudne počkať pár dní, keďže majú ku nej ísť na návštevu a tam sa mohli voziť do aleluja, ale ona silou mocou chce byť za superbabku pred rodinou a odovzdať autá na vnučkinej oslave, lebo vraj nech sa chlapci zahrajú, že sa už na autá tešia,pričom vie, že vnučka tie autá rada nemá a voziť sa na nich nebude. Takže vlastne svokra chce chlapcom zorganizovať zábavu a na pocity oslávenkyne zvysoka.....

autor
28. dec 2023

@livuska124 už som písala že sama švagriná povedala že vie že ak chlapci dostanú auta tak ich z nich nedostane a ak im to zákaze budú urazene sedieť

livuska124
28. dec 2023

autorka - čiže buď budú urazení chlapci, alebo bude sklamaná tvoja dcéra, lebo sa nebude mať s kým hrať.... ani z voza, ani na voz....

autor
28. dec 2023

@livuska124 áno jedina možnosť je odovzdať autíčka po alebo neskôr čo odmieta

luccija
28. dec 2023

Nečítam všetko...najprv majte oslavu nech sa deti zabavia a potom nech im dá autíčka.Podla mňa to prežívas viac ako dcéra a ako je nutné.

livuska124
28. dec 2023

@luccija svokra chce silou mocou odovzdať autá hneď a nedá si vysvetliť (ani od nevesty, ani od syna, dokonca ani od švagrinej)... nechce ich odovzdať po oslave, ale pred, alebo v jej priebehu, aby sa vraj mali chlapci s čim hrať, pritom vie, že vnučka tie autá rada nemá a voziť sa na nich nechce

liv1
28. dec 2023

@katkami123 pocuj teba to bavi? 😁 na x stranach provokujes autorku, furt do nej rypes. Ty sa musis strasne nudit

Autorka ved uz nereaguj, kasli na to, furt sa tu najdu matky co ta tu zvozia, a vymyslia scenar a presne vedia ako to u vas chodi 😂. na co mas potrebu sa stale obhajovat. Nechaj to uz tak nedomrv si vztahy, nabuduce sa zariadis.

juliacenc
28. dec 2023

Problem je, ze nikto nedokaze reapektovat pocity a priania druhych ludi a musi si stoj co stoj ist svoje a robit po avohom a znevazovat pocity a priania druhych ludi, dokonca sa aj vysmievat, bagatelizovat… to je problem vo vztahoch a presne sa to tu na MK krasne ukazuje ako zeny jedna druhu stoj co stoj zhadzuju, tvaria sa ako su oni nad vecou a samozrejme ta druha je ta zla a ja som lepsia… len by som chcela vidiet realitu a tie ich dokonale rodinne vztahy, dokonale spravanie, dokonale vsetko

tanyag
28. dec 2023

@autor
Ja mám tiež 5 ročné dieťa, ale dieťa, ktoré je skromné a ja ako rodič jej viem vysvetliť, ako to v živote chodí. Tiež si vysnívala oslavu, ktorá nás o týždeň čaká...a predstav si, že jej nespravím jej vysnívanú oslavu 🤣 pretože nie všetko je tak, ako si to človek vysníva. Sľubovať niečo dieťaťu, čo je ťažko dodržať je o držku a nech si deti od malička zvykajú, že nebude všetko podľa nich, že nebudú stredobodom pozornosti, že možno niekto tú oslavu pokazí, že možno tetu bude bolieť hlava a nakoniec ani nepríde...atď.atď.atď. Ty tu na 13tich stranách omieľaš stále to isté dookola, tak keď si tak veľmi stojíš za svojím, tak nech tvoj muž stojí za bránou a nepustí vlastnú matku do domu, nech urobí cirkus, nech ju otočí, a nech sa na to vaša 5 ročná díva s úsmevom na tvári, pretože otecko a mamička urobili presne tak, ako chcela ona 😉 Veľa šťastia a peknú oslavu prajem.

deniseee
28. dec 2023

Velmi sa mi paci ta naivna predstava toho, ze ked chlapci nedostanu auta, tak budu robit to, co si tvoja dcera navymyslala a vtedy, ked to ona povie, lebo je to jej den a oni toasi maju akceptovat. Cize oni pochopit maju, tvoja dcera pochopit nemusi nic, lebo je to jej den. Mam pre teba prekvapenie. Deti su deti. Pokojne sa ti dvaja mozu pred tym, ako pridu k vam povadit medzi sebou a nebudu sa chciet hrat ani spolu, ani s tvojou dcerou a kazdy moze sediet urazene sam. Ano, aj to sa stava. Veci nevychadzaju tak, ako si ich niekto naplanuje a ludia nemusia mat vobec chut robit veci, ktore pre nich niekto naplanuje a vtedy, ked si to povie. A potom urobis co?

autor
28. dec 2023

@deniseee tie deti sa spolu bežné hrajú a nemajú problém ku komu sa ide ten vymyslí program keď ideme ku švagrine dcéra sa hrá tak ako chlapci vymysleli keď oni ku nám hrajú sa zas tak ako ona nikdy nebol problém vymýšľajú si hry aby ich to bavilo takže to nieje naivna predstava nebude to prvá oslava ani návšteva

@tanyag to že ty nerobíš dcére oslavu aku chce je tvoja vec prepáč ale u nás to tak funguje a kým je dieťa aj bude.

akje
28. dec 2023

@autorka
Ahoj. Takze takto. Tvoja dcera ma narodeniny medzi sviatkami. To, co riesis teraz, budes riesit kazdy rok.. bud to dcere vysvetli, alebo robievaj oslavy az ked bude po sviatkoch a jeziskovi. Dcerka sa s tym bude stretavat stale, takze je fajn ju na to postupne pripravovat od mala. Idealne jej povedat, ze budu aj auticka a ze sa moze ist vozit tiez. Popriprade jej kupte psa na voditko na baterky a nech zatial vyvenci plysaka s babkou, kym sa chlapci vozia po vonku.. a mas to VYRIESENE.

Po druhe. Uvedomujes si, co ziadas od svokry a od synovcov, ano?
Ty chces, aby deti nedostali darceky, ked sa na ne tesia? Ty sama nevies dcere vysvetlit, preco by mali dostat chlapci darcek od jeziska, ktory ona uz dostala ale vyzadujes od inych deti, aby nepytali vianocne darceky 🙈 mne sa snad sniva.

autor
28. dec 2023

@akje nebudem to riešiť každý rok ku svokre sa chodí vždy 26.12 tento rok švagriná nemohla
Nejde o to že dostanú darček ide o to že keď ho dostanú nebudú na oslave a budú sa venovať len autám a svokra len im a autám
O pár dní idú ku svokre na návštevu môže im to dať tam alebo po oslave ona chce silou mocou hneď na začiatku to je taký problem

koniarova
28. dec 2023

A keď jej zavoláš a povieš,že v takomto prípade nie je vítaná. Čo urobí?

katkami123
28. dec 2023

@liv1
Ak si všimneš, neprispievam tu od začiatku, ani pravidelne a skôr ma udivuje koľko má tato diskusia už strán a ako to autorku stále baví o tom istom na 13 stranách. Žiaden posun. Navyše tie iste myšlienky sa tu zobrazujú na 13 stranách, len to už mnohé nicky vzdali. A ja to vzdávam tiež. Tak nech svokru nepustia do domu, bude aspoň podívaná pre susedov.

luccija
28. dec 2023

@livuska124 tak to bojujú obidve🙂každá chce byť stredobod a ma to premyslené podľa seba.

livuska124
28. dec 2023

@juliacenc presne.... už vidím všetky tie ženy, aké by boli nadšené a spokojné, keby pre svoje dieťa nachystali oslavu (rozumej upečú tortu, navaria obed, pripravia chlebíčky), na oslavu príde 6 hostí (+3 domáci) a po gratuláciách dostanú deti hostí dary, s ktorými sa ide väčšina rodiny hrať vonku a ich dieťa buď sedí v izbe a pečiatkuje si na výkres so svojimi darčekmi, čo dostalo, alebo stojí na ulici a pozerá na nadšených bratrancov a ich nové dary, ktoré ju absolútne nebavia.... čiže sa jej bude venovať iba otec a mama (+ autorkini rodičia) .... tým pádom ostatní ani nemuseli chodiť.... už to vidím, ako by všetky len mávli rukou....

@luccija a kto iný by mal byť stredobod na oslave, ak nie oslávenec? Snáď nie svokra, ktorá chce organizovať zábavu druhým deťom, aj keď vie, že oslávenkyňa sa s tými darmi, čo dostanú druhé deti, hrať nechce a nebude.

akje
28. dec 2023

@autorka ked myslis, tak svokrovcov teda nepustite cez branu. To bude mat dcerka mega krasnu oslavu vdaka svojim rodicom.
Mozne riesenie som ti dala, uz je to len na tebe...
Cau

luccija
28. dec 2023

@livuska124 možno sa z tých autíčok bude tešiť viac ako chalani🙂ale chápem ..no tak mali robiť oslavu bez svokry s kamarátmi a užiť si svoj deň.Na to sa dá pozrieť z viacerých strán v každom prípade ešte oslava nebola a už su všetci nasrati;))a ešte len budú.

mircalla
28. dec 2023

Myslim, ze nech oslava dopadne akokolvek, uplne zbytocne si si pokazila radost analyzami na 13 stran

livuska124
28. dec 2023

@luccija áno, je to jedna z možností, ako píšem, možno autorka len dopredu stresuje a dopadne to úplne inak (aj keď píše, že dcére to auto chcela kúpiť už svokra a proste ju to nebaví, skúšala to už).... ktovie....

culienka
28. dec 2023

@liv1 tiež si myslím, že autorka stále vysvetľuje dokola to isté, pritom to tie čo nechcú pochopiť tak nikdy nepochopia. Keď si raz myslia, že je správne, aby svokra nosila darčeky pod stromček na narodeninovú oslavu a ešte je to aj dosť nevhodný druh darčekov s čím súhlasí celá rodina samozrejme okrem svokry, tak si stále myslia, že to tak má byť na čo samozrejme majú právo. Ale nemajú kúska empatie, že by sa vžili do situácie autorky. Podľa nich je to tak, že keď to nevadí im tak ani autorke to nemá vadiť. A autorka stále vysvetľuje dokola čo jej vadí a oni ju stále dokola presviedčajú, že jej to vadiť nemá lebo im BY to nevadilo ( čo keby boli v jej situácii nie je isté 🙂). A je možné, že svokra takto oberie bratrancov o oslavu, pretože sa pravdepodobne budú hrať s autíčkami a oslava im utečie. Pochybujem že by dokázali počkať.

mircalla
28. dec 2023

@culienka Nie je to spravne. Nie je to hodne ani tejto dramy. Otazka je, ci je spravne vyeskalovat situaciu do moznych bitiek pred branickou....

adkoalauri
28. dec 2023

@livuska124 čiže sa musíte všetci prispôsobiť a budete pečiatkovať, či sa vám to páči a či nie ..no moje deti by si možno posadila na 3 minúty a potom by sme sa všetci postavili a išli domov, lebo by sa nudili a pílili nám uši. Ak sú u nás oslavy, všetci behajú, hrajú sa, a hlavne sa snažím, aby sa cítili dobre. Jedine tak dosiahneš že budú chcieť prísť aj nabudúce. Vidno, že pre autorku je jej dieťa stredobodom vesmíru.. Mala s ňou oslavovať sama

autor
28. dec 2023

@adkoalauri deti sa spolu hrajú bežné a baví ich to preboha...nebudú pečiatkovat dcéra si vymyslela hry ktoré bežne spolu hrajú a bavia všetkých

livuska124
28. dec 2023

@culienka mne je len čudné, že za vyeskalovanú situáciu sa navážajú práve do autorky, pričom ten, kto ju hrotí, je svokra, ktorá silou mocou chce byť stredobodom pozornosti s jej darmi pre bratrancov a nerešpektuje prianie nevesty, syna a švagrinej, že autá má odovzdať inokedy....

@adkoalauri prečo by si mali iba pečiatkovať? Veď majú hádam rôzne hry a hračky, zahrajú sa chvíľu tak, potom inak....ale zahrajú sa SPOLU. Či vy keď idete niekam na oslavu, tvoje deti sa hrajú pred domom oslávenca s dvomi hračkami čo práve dostali, s ktorými sa oslávenec hrať nechce, lebo ho to nebaví, a jeho majú v paži?