Ako riešiť toxické správanie starých rodičov?
Ahoj potrebujem sa vyrozpravat a mozno poradit co mam robit.
Uz asi 6 rokov zijem mimo SK. Zila som dlhe roky v Prahe a chodila som aj inde si privyrobit a hodne cestujem po svete kadetade. No stala sa mi taka situacia ze som teraz prisla na navstevu za rodinou po 2 rokoch. ale vzdy som sa pravidelne ozyvala. S mamou kazdy den na telefone a s otcom tak 3 krat do tyzdna. s bratom sa sledujeme na instagrame takze mame o sebe prehlad. So starkymi to uz bolo horsie ale vedela som ze oni sa sami od seba neozvu tak aspon 3 krat do mesiaca som sa vzdy pravidelne ozyvala. Podotykam nie vzdy hned odpovedali niekedy to trvalo aj dni ale vzdy som sa pravidelne hlasila. Ze zijem a ze som zdrava, mam alebo nemam pracu, som na cestach, tam alebo tam, vzdy som poslala fotky a videa nech o mne vedia a nech ja viem i nich.
Dva roky sme sa nevideli nazivo lebo mi to situacia nedovolila mala som toho vela, proste osobne veci, to tu nebudem rozmazavat. No ale skoncil mi OP tak potrebovala som prist a aj to aby som si vytriedila stare veci a kufre co mam u rodiny. a trosku s nimi stravila cas. mama zije tiez v zahranici a otec na SK aj s brachou a aj s dedkovcami. Vcera som prisla prve ku dedkovcom lebo nemam kluce od otcovho bytu so sebou a otec bol na nocnej. Pridem tam, zaklopem. otvori baba s kyslou tvarou “co ty nemas svoj domov? preco nemas kluce od otcovho bytu? a ja ze “nemam lebo som mala od svojho bytu a naco by som si ich nosila aby som ich stratila? vedela som ze o takomto case budete doma, dedo je o barlach” Ziadne privitanie. Ja som necakala ceremoniu ani nic take ale mozno len mile slova utechy? nieco take ako “vnucka nasa, sme radi ze si ziva a zdrava, dlho sme sa nevideli”
miesto toho som dostala “mam pocit ze si jak na drogach ze sa stale tak smejes, s tymi tetovaniami vyzeras ako basistka, raz to budes lutovat, vyzeras hrozne” “vrat nam 600€ co sme ti este pred covidom DALI, chceme si kupit novu chladnicku, ta stara uz vydava zvuky” “urcite si si v Norsku dobre zarobila, kolko si si zarobila?” a otazky smerovane na peniaze a stale len peniaze. pritom oni maju dochodky dobre, obaja boli komunisti a prace mali velmi dobre lebo porobili skoly. takze si ako dochodcovia neziju zle, maju co len chcu….
Takze som dostala len “hubovej polievky” na moj vyzor, chovanie a aby som zacvakala nejaku vymyslenu sumu. raz mi poslali peniaze pred covidom lebo som v Prahe stratila pracu a nemala som na najom tak mi DALI 400€ a zrazu je z toho 600€?
rano ma poslali prec zo slovami “si prilis hlucna a namyslena, chod u otcovi”
Co mam robit? ja im tie peniaze nedam za taketo spravanie. priniesla som im suveniry z ciest, babe som doniesla kvety a tie mi vratila vo dverach so slovami, daj to na hroby teraz.
Co to ma znamenat?? cim som si to zasluzila po 2 rokoch? neviem…
@drago12587 a co ta stve? Ze uz do tej vily nechodis? Riesis len majetky
@ina2405 Moja krasna slovenska. Pozdravujem ta z Luxemburska a pred par mesiacmi som pracovala skoro rok v Norsku. Ty sa hras na co za klavesnicou chytraňa???
Wow🙄 úžasné niečo. A vieš že aj ja som pracovala v Nórsku a po nórsky?
@ina2405 tlieskaj si, premudrala
Na MK týmto neohúriš. Správaš sa ako nevychovaná sedlaňa, aj keby si prišla z Las Vegas, tak ti to nepomôže.
@ina2405 Moja vec a tvoja zbytocna starost. daj si odstup a nekomentuj mi prispevok
Tak už vieš v čom je problém, je to tvoje správanie.
@ina2405 No psychologicka sa ozvala. Co si v Norsku psychologicku robila po norsky? uz to vidim.
Nepoviem, ale zarobila som dosť, aby som nedlhovala nič starým rodičom.
Si arogantná a povysenecka. Raz ta tvoj prístup dobehne a pasnes na hubu. Hanba by ma fackovala, keby sa tak vychvaľujem zahraničím a dôchodcom nevrátim 400€ čo mi dali keď som bola v tiesni.
No teda...najskôr som autorku ľutovala, že čo má za bezcitnych starých rodičov..ale ona sama je tak arogantná a namyslená až hrôza. Z nej to úplne srší a možno preto sa babka tak správala. Citila, že je pre "kozmopolitnú" vnučku druhotriedny občan. A nečudujem sa, že chce späť peniaze, ked sa arogantná vnučka chváli ako úžasne zarába 🤷🏼♀️ autorka, myslíš si, že si niečo viac, pritom naozaj väčšina z MK cestuje po svete, takže tá nadradenosť nie je na mieste
Niekedy sa v diskusii pekne ukáže podstata problému následnými príspevkami autora 🙂
Vráť im sumu, ktorú Ti dali či požičali. Inak Ti to budú stále "oplieskavať o hlavu". Oni si myslia, že keď si bola v zahraničí, napadali Ti tam "pečené holuby do huby". Asi nikdy neboli reálne v zahraničí. Nemyslím dovolenku. Mne to z ich strany príde ako vypočítavosť a závisť, ale možno sa mýlim. Vyplať im reálnu "dlžobu" a budeš mať pokoj.
si si vzala peniaze od starych rodicoch v hodnote niekolko stoviek eur a cudujes sa? vsetko ostatne su vyhovorky - tvoje. Peniaze mas vratit a hotovo, uz davno. Mne to pride akoby si si zdovodnovala, ze peniaze vratis nemusis, lebo sa k tebe spravaju inak ako sa ti paci...no masaker. Ja by som ti mozno ani dvere neotvorila. Este si spat u nich ostala? Fakt divne praktiky mas...
@ruzovakrava skoda, ze som diskusiu necitala skor, ako som stratila cas s komentarom...toxicka je autorka sama. Inak toto je zaujimave, ako sa prave toxicki ludia ohanaju tymito pojmami na druhych...
Autorka - príšerne povýšenecky a útočne reagujes.
Čítam, akí sú tvoji starí rodičia.. nuž, evidentne jablko nepadlo ďaleko od stromu.
Sa mi paci, fuj fuj zaostale Slovensko, fuj, zaprdena zaostala Slovac, ale sranda, ze ist modrykonik.SK pytat sa na nazor ci o radu od SLOVENSKYCH zien je uz v uplnom poriadku 🤣🤣🤣 vsak sa spytaj Luxemburskych zien na ich forach, oni ti mozno daju ine odpovede 🤣🤣🤣🤣🍾 a nemusis byt samoiritovana do nepricetnosti z podradneho narodu SK.
Si zabila fakt
@kittykat22... Preco je blba? Lebo sa snazi nepretrhnut puto medzi babkou, dedkom, pisu si cez pol sveta, posiela im fotky na ktore asi nejak reaguju, ked posiela dalsie a potom dostane bombu do ksichtu ked u nich zaklope? Za to je blba a este horsie privlastky ste jej tu adresovali, tu sa ozaj vyplati vyliat 💔... Ako ma niekto boxovaci mech, tak maju konicki MK.
Nepises, kolko vnukov maju ti stari komanci. Ked si ich nejake sikovnejsie opantalo a teba pottebovali z kola von. To sa v tejto dobe vie... dnes milovana sestranica, zajtra jedina obdarovana, pozajtra 🗽 Spomienky na rodinu... Ja by som dala osobny rozhovor, pozvanie do restiky, love bombing, len tak. Mozno sa nieco dozvies, mozno sa len zabavis, mozno zistis, ze alzhaimer je svina... Aj ked im to "secita vyborne" 400 + urok, inflacia, 2 roky =600€🤣ale skor si dali od niekoho poradit. Pokus sa dozvediet, co za tym je. Smrdi to lotrovinou. 🍄
@ahhola ja tiez zijem v zahranici, uz po x-te, ale vzdy, ked sa vraciam na navstevu domov, tak idem s pokorou, aj voci mojim babkam, aj voci Slovensku... A ostatnym obyvatelom (v obchode, na poste, atd.), nehonim si ego, ze som nieco viac, lebo nie som.
Ta povyseneckost a arogancia autorky je velmi citelna, bez ohladu na to, aki su jej stari rodicia.
Je mozne, ze oni tie jej vibracie (ze sa povazuje za nadcloveka) citia a preto tak reaguju, ako reaguju, lebo inak to nevedia zvladat ci spracovat.
@lindahhh
Netrap sa... je to smutne, ale to je povaha,d ruha vec, nevies co sa riesi a robi za tvojim chrbtom. Na toto treba byt v rodine sem tam aj papulnaty... ja by som si hned ustocka otvirla, ake krasne privitanie mi prichytali a sama by som sa tahala prec... ja som babku nevidala ani tolko, ze raz za dva roky, o tom jej voalt kazdy mesiac = no tiez velmi nie.. ale ked sme prisli, vzdy nas vitala ako sa patri...
Nevrazivost, zavist.. to je teraz proste uplne in. Kazdy chce mat klud a pokoj a vymysla si.. nepamata si.. nevidi rozdiel medzi darom /pozickou.. ja osobne by som im 400eur hodila nech a zadrhnu, reps s tymto poslala asi po otcovi :D ak je na neho spolah. A veru si spavila soj domov mimo nich. A ktomu posudzovanie.. to je vzdy take.. nezijes ako mi, nefnukas ako mi, nie si utiahnuta tutka ako my = si proti nam. Tiez som mala takuto tendenciu sudit, napr. sestru, ale po pocestovani cohosi, postretavani kopy ludi, som prisla na to, ze to co mi prislo pri nej ako teatralne, ked sa zrazu objavila po dlhom case medzi dverami, bolo vlastne normalne :D len my nie sme zvyknuti... netreba hned kazdeho kritizovat a riesit...
Podľa mňa ta v rodine niekto pred nimi ohovára.
Peniaze určite vráť, ale viac tam nechoď.
@bzusines tiez mam pocit, ze proste za chrbtom o nej idu reci, lebo nie je na ociach.. a zbytocne drzi kontakt, ono vymysly idu svoje.. lebo ma doma za sporakom sediet v zastere a deti vychovavat a tak (napriklad)...
A to som bola na jej strane fakt dlho, lebo tiez mam trapenie s babkami, kym som prec, ale teda ineho charakteru. Vedela som ju pochopit a vzit sa do jej situacie mozno viac, nez bolo potrebne, lebo sa nase pribehy sa na zaciatku jemne podobali. No ale tam ta podoba aj skoncila :D pokora, ucta, slusnost, vdacnost tu absentuju, zial, bez nich sa clovek daleko nepohne. Alebo pohne, ale potom skor ci neskor padne na hubu.
@lindahhh

Peniaze babke vráť, aj keď sa ti zdajú uhundraní a toxickí, pomohli ti v najhoršom.
A nesúď, starkí sú podľa teba komunisti a neviem čo. A o sebe si myslíš, že si lepšia ako niekto, kto nežije AŽ v Prahe? Polovica MK pracovala v zahraničí a nie v Čechách, tak neviem na čo sa tu hráš. Asi si len narazila kvôli svojej povahe, vieš ľudia v rodine mávajú často podobné charakterové vady, to aby sa jeden na druhom učili.