Ako riešiť úchylné správanie svokra?
Potrebujem poradiť čo máme robiť.
S manželom sme už 15rokov. Bývame u svokrovcov.
Každý máme avoje poschodie . A minulý rok svokor oslávil 60r. Už na oslave sa zdal byť divný, veľmi si ma totiž k sebe tlačil pri tanci na oslave a to nikdy nezvykol robiť. So svokrou sú spolu už 36rokov. Potom po oslave nejaký čas ma čapol po zadku co bolo divnne nikdy si toto nedovolil a bol vždy konzervatívny názor mal vždy že žena keď je vypadá nemá ani hovoriť s cudzími chlapmi atď. .. až sme mu prišli na to,že mi chodí do prádla jak do čistého tak do špinaveho. A vôbec nevieme co robiť a ani ako dlho to robiť. Manžel si to začal všímať a kontrolovať a zamikat. Len ani to ho nezastavilo. Na izbových dverách sú rovnaké kľúče zmenili sme to na fab a manžel a mu to povedal ze o tom vie a nech s tým prestane lebo je to hnus a nechce aby sa rodina rozpadla. Nemáme kam ísť a už vôbec nieje za čo manžel je invalidný a hypotéka v dnešnej dobe ťažko. Najhoršie je ze ja ho nechcem ani vidieť a nechceme aby svokra niečo zistila strašne nám to ublizilo a nevieme ako z tejto situácie von .
@0kristina0 zaspali dobu a po 15 rokoch sa zobudili lebo svokor je nevyhovujúci a strašne im to ublížilo
A doteraz to bol na 100% slusny clovek? Mate istotu, ze bol a nie len predstieral? V minulosti nic podobne nikomu nespravil? Lebo taka nahla zmena spravania (uchylactvo, agresia, vulgarizmus atd. u cloveka ktory predtym taky nebol) fakt moze byt sposobena Alzheimerom a vyraznejsia zabudavost pride az neskor. Sledujte ho.
Ak takyto bol aj predtym, to je ine.
@feb13 no je po infarkte. Agresivny zvykol byt a prave vzdy kontroverzny velmi. Mali sme zopar nezhod v zivote kde ma aj obvidnil ze som neverna svojmu muzovi so susedom pretoze som sa s nim rozpravala aai 2x. Ma trosku ine nazory ze zena ma pocuvat byt doma necvicit atd. Minuly rok ma capol po zadku potom ten tanec a manzel tym ze bol doma 3mesiace kvoli platnickam pn tak si vsimol nejake zmeny ze svokor prisiel hore ci je niekto doma nikdy to nerobil . Potom som nasla pradla v pradelnom kosi ktore som voec nemala . Manzelovi to zacalo vrtat az raz na neho urobil pascu vswtko pofotil a odosiel s mamou nieco vybavovat popritom svokor vedel ze isli prec ja som bola doma na obede kedze mam salon za domom a on to nevedel a prisiel hore zlakol sa a opytal sa ci moj muz odisiel a ja ano a odisiel aj on . Vtedy moj manzel nastrazil pasce idisli sme do ke a prisli sme na to . Vsade aa hrabal spinave ciste plus pracka
@0kristina0 ano ale zijeme v dome ktory je troj generacny . A kedze manzelova sestra je prec tak zijeme s nimi s tym ze ich dochovame a pomoze s domom tp nikoho nenapadlo ??
Ako sme,mohli vediet ze sa toto stane??
@sasa1310 ja som napisala ze kazdy zijeme sami . My mame samostatne poschodie zijeme vo velkom dome v ktorom mozu zit dalsie 2 rodiny preto,zijeme tu nas spaja iba poschodie potom vchadzate do samostatnejo kvazi bytu. Ja som myslela ze tu si clovek pride prw rady nie pre zhadzovanie
@0kristina0 opytam sa vas ak by ste zili v troj generačnom dome s rodicmi sestra odide mate samostane poschodie neodisli by ste
@belle_vie nema absolutne ziaden narok boli sme v banke a dokonca uver. Ani nepoistia od kedy ho manzel konfrontoval zatial nic neurobil a ani nemoze nakolko sme doma deti manzel chory
@miskakyska manzel na to prisiel a v podstate aj ja nakolko som mu hovorila ze aha ved tu mam pradlo co som nemala a opat a opat az vsetko pofotil odisli sme a vsetko sa ukazalo ked ho manzel konfrontoval tak len povedal ze dobre ze to neurobi
@lukbe mame všetko urobene samostatne vchod zo spolocnych schodov . Na izbovych dverách su rovnaké zamky ale už je všetko vymenene len ten pocit že tu je blizko mna mi je zle
@januska12323 vieme . Ale svokru to zabije a to nechceme
@stanusa172 ja by som nikdy v ziadnom viacgeneracnom dome ani so svokrovcami ani s mojimi rodicmi nebyvala. Ani zadarmo, neexistuje.
No tak keď nič nechcete a nič nemožete tak nič nerobte.
@stanusa172 No tak potom sa nestazuj. Kvôli peniazom sú ľudia schopní trpieť neuveriteľné veci. Už len kvôli deťom by som sa odsťahovala. Nikdy nebudeš s nimi non-stop doma a také riziko by som si nezobrala na seba, aby som trpla, či náhodou sa niečo nestane. Ešte ak máte dievča, tak tým duplom.
@janickacrazy ja niesom ochotna trpiet nic a prave aj o dceru sa bojim. Len ja aom aj vyssie pisala ze moj manzel je ztp a nedaju nam uver mozno tak na 1 izbovy byt bez poistenia . Mame aj nasetrene len povodne bol plan taky ze mi tu ostaneme postarame sa a vyplatime švagrinu. Dalsia vec je podnajom neskutocne drahe a svokra ktora ak sa to dozvie urcite si nieco urobi takze tiez myslime aj na dalsie zivoty . Mna peniaze nezmenia a niesom pre ne ochotna trpiet len si treba uvedomit aj situaciu ktora nastane okolo vsetky opatrenia aa urobili a s mojou dcerou nikdy nebol a ani nikdy nebude . Moja najblizsie rodina zije mimo sk velmi daleko cize ani tam nemame pomoc
@0kristina0 momentalne suhlasim . Niekedy mi to problem nerobilo nevidela som v tom nic zle .
@stanusa172 a ako vieš, že svokra o tom nevie???
Závažné problémy mávajú taký blbý zvyk že na ne neexistuje riešenie typu úplná výhra, ale človek musí voliť iba menšie zlo. Čo je pre vás menšie zlo si musíte rozhodnúť vy.
Ale prosím ťa, prečo by si niečo urobila. Nemusíš povedať doslovne čo robí, iba ze k vám chodí keď nie ste doma a vám sa to nepáči aby o tom vedela.
@stanusa172 vidíš švagrinej je fajn. Má niečo vlastné, nemusí bývať s "úchylným" otcom a ešte dostane peniaze. A presne o tomto to je. Každý sa snaží budovať niečo vlastné. A nie čakať, že vám budú všetci pomáhať ako v poslednej tvojej vete, že tvoja rodina žije ďaleko mimo Sk a že nemáš pomoc ani u nich. Akú pomoc čakáš? Si 15 rokov vydatá to znamená, že nemáš 20 rokov ani 30, už ty by si mala pomáhať svojim rodičom a nie oni tebe.
@stanusa172 autorka, mňa by absolútne nezaujímalo, ako s danou informáciou naloží svokra. Ja som matka svojich a detí a tie si bránim. Si zbabelá, že neriešite veci priamo pred svokrou a svokrom. Ja by som ani do práce nevedela ísť, keby viem, aká je doma situácia …
@stanusa172 a čo sa týka dedka, no jednoducho sa zamykať, keď už iná možnosť neexistuje. Svokre stačí povedať len, nech nechodí ku vám bez vášho vedomia, či by to boli ochotní rešpektovať.
@stanusa172 Ako vies, ze si svokra nieco urobi? Ako vies, ze svokor necha na pokoji tvoju dceru?
Ze s nou nikdy Este nebol sam.. no, doteraz sa ti Ani nikdy nehrabal v pradle...
Konfrontoval ho muz vobec, ze vie, co on stvara?
Tak ci onak, mat deti v dome, kde byva niekto, co robi taketo veci a komu neverim, nebrala by som ohlad na nic a na nikoho. Deti maju prioritu, ich by som chranila v takejto situacii za kazdu cenu.
Cize za mna - povedat opatrne svokre. Nezachadzat do detailov, ale jasne zaujat stanovisko, ze nesmie prist do kontaktu s detmi.
Plus to vysvetlit detom, ze nesmu byt nikdy s dedom same...
Kolko vlastne maju rokov?
@mamutka no nechcem rýpať, ale to myslíš vážne? Po tom co sa podvihali úrokové sadzby (je neviem akú majú hypo, akú splátku....) ale píše ze manžel je ID, teda nepracuje, a poberá dôchodok, ktorý asi nebude žiadna výhra. Do toho majú hypo (kde asi nerátali keď ju brali že manžel skončí na invalidnom a ani s tým ze úrokové sadzby vystrelila tak ako za posledné dva roky, mam tiež hypo, a splátka mi išla tento rok veľmi ale ze veľmi hore, a tiež keď som tu hypo brala, som s tým neratala), a majú ísť do nájmu (neviem ci aj nejake deti)? Nájom 1 izbového bytu v okresnom meste kde žijem 450+, hypo bohvie koľko platia (možno 200 eur, možno 500). Takže pokiaľ ona sama nemá aspoň 1500+ čistého, aby mali z čoho poplatit povinné platby, plus žiť ako ľudia a nejesť posledný akciový hnoj z hypermarketov, tak sa nedivím, že musia ostať tam kde sú.
@sigma510 ja som jej napr odporucala ist cez fond rozvoja byvania, ako ZTP by mal 1% urok, nemusel mat nasetrenych 20% hodnoty nehnutelnosti.
Kedze byvaju u rodicov, urcite nemaju uver 150 tisic, aby platili 500 eur. Rozhliadanie po novom byvani- ja byvam v meste, kde 3 izbak stoji 160 tis. V meste o 20 km dalej 110 tis. V nejakej mensej dedine este menej.
Tazko sa hodnoti stav manzela, kedze o nom nic nevieme, ale vela ZTP pracuje minimalne na skrateny uvazok. Su vhodne prace, ako informator, SBS. Pripadne maju specialne podpory na kurzy cez urad prace ( napr. taky IT tester zarobi slusne).
Sanci ako sa zmobilizovat je viac. Ale ano, nebude to hned a nebude to pohodlne. No dedo uz mudrejsi nebude, ma svoj vek. A cim mu bude ubudat rozum, tym sa bude stupnovat chovanie. Ja by som nedokazala v takom prostredi mat deti. Cakat
@sigma510 ved nepíše, že majú hypo, aké úrokové sadzby? Či to doplnila neskôr? Píše, že majú bývanie v trojgeneracnom dome, dokonca majú našetrené, nepíše že majú hypo a neviem čo. Osobne si myslím, že taky obrovský barák je len záťaž. To by si mali uvedomiť, či to chcú celý život financovať… ano, starým vyhovuje, že tam ostali mladi, lebo kto by to hebedo udržiaval, vykuroval a pod. A teraz mladý chlap invalid a žena môže celý život drieť okolo domu, to je vyhra… ešte úchylák na krku. A ma len 60, bude tam strašiť ešte veľmi dlho. A autorka bude nakoniec uchylaka ešte aj opatrovať, lebo ved kto iný…. Jej muž povie, že nevládze na chrbát, ona bude do roboty chodiť, svokrovcov opatrovať a veľký dom upratovať. Švagriná vedela prečo zdrhla. No neviem, pri tejto vízii by som urobila všetko preto, aby som sa od toho baraku odpútala
@belle_vie písala tuším ze je s platničkami, tam moc vody nenamúti, neviem aký je stav, či je po operácii, alebo ako na tom je. S tou hypo som ju zle pochopila, nemá ju, ale nemôže ju zobrať. V tomto smere neviem kde pracuje, aký má príjem, manžel zťp, či nemajú nejaký úver alebo dačo, nemusis vôbec zobrať 150 tis na to, aby si mala 500 eurovu splátku (mam hypo, zďaleka nie 150 tis, skončil mi fix, zdvihli úrokovú sadzbu a bum, splátka ako krava) s hypo je to o držku, nedajbože že by sa v takejto situácii stalo ešte niečo aj jej, dlhodobá PN, príde o prácu... Čiže to je dosť veľké riziko si myslím.
@sigma510 este raz sfrb by im dal 1 % urok, ak je ztp. Prave pri chrbtici sa da aj pracovat ( samozrejme nie manualne), aj moja svokra tak robila. Praveze som mala na mysli horsie choroby ( slepota, terminalne stadium rakoviny atd).
Ano, situaciu jednoduchu nemaju, pojdu do rizika. Ale pre mna je nemyslitelne riziko bezpecia deti, radsej by som zniesla financne riziko.
Ma manzela, su dvaja. Kolke matky samozivitelky musia zabezpecit byvanie, na vychovu i ucenie su same.
@stanusa172 Žijete samostatně a to až tak, že se dostane do Tvýho spodního prádla?? V životě bych nechtěla bydlet s příbuznýma. Snad ani ve stejné ulici, natož baráku. Pěkně jste si zkazili život. Tohle by pro většinu lidí byla noční můra.

@sasa1310 tiez som toho nazoru, uz davno mohli nieco mat a mozno uz aj splatene