icon

Ako riešiť uprednostňovanie detí starými rodičmi?

15. júl 2026

Prosím Vas, ako sa zmieriť a prijať fakt (ak sa to vôbec dá) s nezaujmom starých rodičov o naše deti? Sme štyria súrodenci, odmalička sme boli my s bratom ti horší, zavaľovaní povinnosťami, zákazmi, a aj bitkou. Dve mladšie sestry to mali opačne, boli uprednostňovane, nič nemuseli, o čom som ja v ich veku len snívala, oni brali ako samozrejmosť. Je to tak doteraz. Pritom sme s bratom uplne normálni, chodíme do prace, staráme sa o rodinu, nepijeme, nefajčíme. Ked treba pomoct rodicom, pomozeme bez reptania. Co je ale je horšie, toto uprednostnovanie robia aj so svojimi vnúčatámi. Deti od sestry su u nich kazdy den, aj do skolky pre nich idu, na besiedku prídu. Nase deti chodia do rovnakej skolky, ale ich zo skolky nezoberú, ani jedno, na besiedku im neprídu, na prázdniny ich nezoberu aj ked sa pýtajú (bývame v jednom meste). Deti sa ma pýtajú preco a a ja neviem co im povedať. Dokonca sa dcérky ucitelka uz viackrát pýtala, ze prečo teba babka zo skolky nezoberie. Samozrejme aj sesternica (dcera sestry sa pred mojou dcerou pochvali ze pre nu pride starka. (Deti chodia do jednej triedy spolu).

Strana
z2
anonym_2aaf61
15. júl 2026

@anonym_autor My to máme podobne len z druhej strany, svokrovci nejavia záujem o naše deti, ale ani o manžela sa nezaujímali keď bol dieťa, už vtedy robili rozdiely medzi deťmi.
Dlho som to nevedela prijať bolo mi z toho smutno, no jedine dá sa s tým len zmieriť sa.
Tiež sme volali starých rodičov do škôlky na vystúpenia, nedošli ani raz. Za to vnúčatám z druhej strany by dali aj prvé posledné.

anonym_56d213
15. júl 2026
@anonym_2aaf61

@anonym_autor My to máme podobne len z druhej strany, svokrovci nejavia záujem o naše deti, ale ani o manžela sa nezaujímali keď bol dieťa, už vtedy robili rozdiely medzi deťmi.
Dlho som to nevedela prijať bolo mi z toho smutno, no jedine dá sa s tým len zmieriť sa.
Tiež sme volali starých rodičov do škôlky na vystúpenia, nedošli ani raz. Za to vnúčatám z druhej strany by dali aj prvé posledné.

@anonym_2aaf61 pche,o fakych starusov by som a i nezakopla..

autor
15. júl 2026
@anonym_2aaf61

@anonym_2aaf61 je to veľmi smutné. Mam 3 deti, ale ja si neviem predstaviť robiť medzi nimi rozdiely. Ľúbim ich rovnako, kazde je svojou povahou ine. Chvíľu som s touto situáciu ok, ale pridu prazdniny, ked su tam ich deti nonstop alebo besiedka kde neprídu a zasa mi je to ľúto.

anonym_2aaf61
15. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_2aaf61 je to veľmi smutné. Mam 3 deti, ale ja si neviem predstaviť robiť medzi nimi rozdiely. Ľúbim ich rovnako, kazde je svojou povahou ine. Chvíľu som s touto situáciu ok, ale pridu prazdniny, ked su tam ich deti nonstop alebo besiedka kde neprídu a zasa mi je to ľúto.

@anonym_autor Rozumiem ti no nič s tým nespravis, keď nemajú záujem. U nás to už je také zlé že moje deti odmietajú ísť k telefónu keď babka volá nechcú s ňou hovoriť ani chodiť k nej. Cez prázdniny aj mne je to ľúto keď vidím kamošky ako im babky pomáhajú s vnúčatami bravaju ich na výlety na zmrzlinu a naša babka nič.

anonym_3b1e22
15. júl 2026

Zbytocne platit psychologa ,ked si si z jeho rad nic nezobrala , ani z tychto si nic nevezmes , ty si taka vecna obet , kym sa nepostavis za seba a nenajdes svoju hodnotu ,ktoru ti rodicia nedali , budes nestastna.

gaja78
16. júl 2026

@anonym_autor Píšeš, že s bratom si rozumieš, tak sa sústreď len na neho a jeho rodinu, buďte si oporou. Rodičom by som už nechodila, ani na tie povinné oslavy a pomáhať už vôbec nie. Odkázala by som im že nemám čas, alebo nebudem doma - presne také isté odpovede ako oni dávajú tvojim deťom. Skús to spraviť raz a potom to už pôjde, uľaví sa ti. Takto sa len ty snažíš, na korektné vzťahy to nestačí, musia sa rovnako snažiť obidve strany. Chápem že to bolí ale je na čase prijať fakt, že oni už iní nebudú.

anonym_11c7dc
16. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor píšeme tu dokola to isté a aj ty dokola píšeš to isté, ako to nechápeš, ako by si to nikdy neurobila a ako ti to je ľúto atď.
Autorka, aj nám je to ľúto za teba a všetci vieme, že takto sa normálni starí rodičia nesprávajú. Tak si uvedom, že nemáš normálnych rodičov, sú toxickí, patologickí, neempatickí. NIČ s tým ty neurobíš, ty ich nezmeníš, oni sa nezmenia. Ty MUSÍŠ zobrať túto situáciu ako fakt a pohni sa ďalej bez nich. Nie sú to starí rodičia pre tvoje a bratove deti, zariaďťe sa inak, nemáte inú možnosť. A hlavne už sa im toľko nezavďačuj skákaním okolo ich rití aby ťa zobrali konečne na milosť. Presťan s tým!

anonym_aac97d
16. júl 2026

Nechcem ťa urážať, ale si riadne sprostá, prepáč. Tak rodičia vás majú na háku a ty im skáčeš okolo zadku a dúfaš v nemožné. Už len z lásky k vlastným deťom by som to nerobila. To im aký chorý príklad dávaš? Pomáhaš tým, ktorí vami opovrhujú? Daj sa liečiť s takým nastavením a zober si niečo z toho. Oni nepoznajú svoje vnúčatá a ty ich obsakuješ, asi nemáš všetkých päť pokope. Som trochu tvrdá, ale možno sa preberieš z tvojho chorého nastavenia.

anonym_a12fe2
16. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_a12fe2 ano, povedali sme im my, aj deti ich boli pozvať a neprišli. Do poslednej chvíle som čakala ze prídu. Nechodia uz do prace, skolku maju 10 minut peši

@anonym_autor Bože..tak mi je ľúto tých detí.Nasi mali tiež besiedku, pozvánku sme dostali poštou, deti vyrobili. Ja som tam sedela celý čas so zaťatými zubami, aby som sa nerozrevala, taká som bola dojatá. Keď sa nakoniec za nami rozbehli s darčekmi pre nas, videla som, že aj mužovi sa oči lesknu. Ja viem, že toto ti nepomoze, len nechápem...Takže, žiadne pomáhanie, navštevovanie. Rodičia sa rozhodli, ty respektuj a zariaďte si s bratom život bez nich. Smutné, ale stáva sa. Aspoň vieš, že toto svojim deťom neurobíš. A napadlo mi..jedna naša vnučka ja sama, nemá súrodenca.Ma veľmi dobrú kamaratku, ktorá je často aj u nás a vníma nas ako takých ďalších starých rodičov. Niekedy môžu byť cudzí bližší, ako rodina. Možno aj to by bola cesta, dedkovci ich kamarátov..Prajem najmä tvojim deťom, aby takých našli.

Strana
z2