icon

Ako riešiť uprednostňovanie detí starými rodičmi?

15. júl 2026

Prosím Vas, ako sa zmieriť a prijať fakt (ak sa to vôbec dá) s nezaujmom starých rodičov o naše deti? Sme štyria súrodenci, odmalička sme boli my s bratom ti horší, zavaľovaní povinnosťami, zákazmi, a aj bitkou. Dve mladšie sestry to mali opačne, boli uprednostňovane, nič nemuseli, o čom som ja v ich veku len snívala, oni brali ako samozrejmosť. Je to tak doteraz. Pritom sme s bratom uplne normálni, chodíme do prace, staráme sa o rodinu, nepijeme, nefajčíme. Ked treba pomoct rodicom, pomozeme bez reptania. Co je ale je horšie, toto uprednostnovanie robia aj so svojimi vnúčatámi. Deti od sestry su u nich kazdy den, aj do skolky pre nich idu, na besiedku prídu. Nase deti chodia do rovnakej skolky, ale ich zo skolky nezoberú, ani jedno, na besiedku im neprídu, na prázdniny ich nezoberu aj ked sa pýtajú (bývame v jednom meste). Deti sa ma pýtajú preco a a ja neviem co im povedať. Dokonca sa dcérky ucitelka uz viackrát pýtala, ze prečo teba babka zo skolky nezoberie. Samozrejme aj sesternica (dcera sestry sa pred mojou dcerou pochvali ze pre nu pride starka. (Deti chodia do jednej triedy spolu).

Strana
z2
anonym_577d05
15. júl 2026

@anonym_autor je to smutné, no učitelka sa taketo otázky nemá, čo vypytovať.. ale ja by som sa tak tiež správala k ním.. už len skrz toho, ako sa ku mne správali v detstve ...

huxy
15. júl 2026

Je to veľmi smutné, je mi ľúto takých detí. Prečo sú niektorí dospelí takí krutí, neviem. Žiaľ ani neporadím, zmieriť sa a tým asi nikdy nezmieriš. Mali sme to podobné s dcérou.

anonym_847072
15. júl 2026

tak to je naozaj smutné, ak su ešte aj v jednej triede a deti vidia že príde babka a ich neberie... asi by mi puklo srdce (ano som precitlivela)

anonym_ac81f0
15. júl 2026

no smutne je najma to ze ty to nechas tak a este im pomahas a snazis sa aj ked vidis ze to k nicomu nevedie
babku dedka z muzovej strany nemaju ? by som prerusila akykolvek kontakt detom povedala ze babka ma chore srdiecko a hlavicku a preto sa tak sprava a tak sa nema spravat. Ucitelke by som povedala na rovinu ze babka preferuje len tie dalsie vnucata (tie za to nemozu) ale nech usmerni to vychvalovanie sa a aj sestram by som povedala svoje alebo napisala a aj rodicom a ked vudu chciet pomoct nech si volaju ich a ziadne navstevy ani gratulacie nic

moze
15. júl 2026

Mam to iste, deti v jednej skolke, pre jedno dieta babka chodila, pre druhe nie, minimalny zaujem. Vztahy ochladli, deti uz sa nepytaju a my mame klud. Treba sa nad to povzniest (mne to trvalo 2-3 roky). Rozdiel je v tom, ze u teba su to rodicia, u mna svokrovci. Pointa je, ze by som investovala rovnako energie, ako investuju oni. Potom nebudes mat zly pocit. Neviem ale, ako by som to vysvetlila detom. Asi len tak, ze je to takto, je to fakt a treba sa s tym zmierit. A ze to rozhodne nie je ich (deti) chyba.

anonym_ca6927
15. júl 2026

@anonym_autor no a rodicia co na to povedia ked ich konfrontujete?
Asi by som vztahy osekala, hlavne co sa tyka pomoci.

tanyan
15. júl 2026

Tak vysvetliť jedine tou cestou, že Tvoje dve mladšie sestry potrebujú viac pomoci. Slabším, menej šikovným a menej skúseným treba v živote viac pomáhať. Ty a brat všetko zvládnete a stihnete, takže tú pomoc nepotrebujete tak veľmi ako mladšie sestry s rodinami.
Viem, že je to ťažké, ale si tá silnejšia, tak buď na seba hrdá a využi čas a energiu v prospech svojej domácnosti, muža a dieťaťa.

anonym_1e3b7c
15. júl 2026

Rodicov nezmenis. Ale deti vies dat do inej skolky, aby toto nevideli..

huxy
15. júl 2026
@tanyan

Tak vysvetliť jedine tou cestou, že Tvoje dve mladšie sestry potrebujú viac pomoci. Slabším, menej šikovným a menej skúseným treba v živote viac pomáhať. Ty a brat všetko zvládnete a stihnete, takže tú pomoc nepotrebujete tak veľmi ako mladšie sestry s rodinami.
Viem, že je to ťažké, ale si tá silnejšia, tak buď na seba hrdá a využi čas a energiu v prospech svojej domácnosti, muža a dieťaťa.

@tanyan z vlastnej skúsenosti, nie je to vôbec tak. Svokrovci vždy viac pomáhali mladšiemu synovi so všetkým, a nie, neboli ani slabší či menej šikovní. Boli len skratka obľúbenejší. Je to len o tom, o ničom inom.

anonym_e9ba73
15. júl 2026

@anonym_autor Trochu si protirečíš, ak majú besiedku, tak hádam babka na nej vidí obe deti, nie? Inak, možno máš živšie deti a rodičuapotrebujú väčší kľud. Neviem, nevidím vám do vzťahov.

tanyan
15. júl 2026
@huxy

@tanyan z vlastnej skúsenosti, nie je to vôbec tak. Svokrovci vždy viac pomáhali mladšiemu synovi so všetkým, a nie, neboli ani slabší či menej šikovní. Boli len skratka obľúbenejší. Je to len o tom, o ničom inom.

@huxy Myslela som, že sa to dá takto vysvetliť dieťaťu...
A pravdepodobne v očiach (a srdciach) rodičov naozaj tí "obľúbenejší" potrebujú viac pomoci a podpory.

huxy
15. júl 2026
@tanyan

@huxy Myslela som, že sa to dá takto vysvetliť dieťaťu...
A pravdepodobne v očiach (a srdciach) rodičov naozaj tí "obľúbenejší" potrebujú viac pomoci a podpory.

@tanyan ja by som neklamala vlastnému dieťaťu v takejto veci.
A nie neaúhlasím, že ten obľúbenejáí potrebuje viac pomoci a podpory.

mauduska
15. júl 2026

Och, toto poznám, ale u nás sa to deje v rámci súrodencov. Moji starí rodičia uprednostňujú chlapcov, takže my dievčatá sme na druhek koľaji, vždy to tak bolo. Môj brat má všetku pozornosť, dostáva drahé dary, peniaze hocikedy len tak. Keď som bola malá, bývali sme od nich 3 minúty pešo, neprišli nás pozrieť ani raz, nezaujímali sme ich (boli sme len dievčatá vtedy, bez brata). Každopádne teraz som ja pre nich veľmi zaujímavá, lebo mám syna 🙄🙄 oni ma ale nezaujímajú vôbec, nemám k nim vzťah a ani záujem sa s nimi stretávať. Mamina na nich nikdy nehovorila nič zlé, až keď my ako staršie sme začali samé od seba..

anonym_d41bcc
15. júl 2026

Preco sa niektori rodicia takto spravaju, neviem.. ale je mi to luto. Na tvojom mieste necakam, ze ked sa k vam nespravali dobre, ze sa budu spravat dobre k vasim detom.. a podla toho sa zariad. Aj keby si sa teraz roztrhala a pomahala im a skocila k nim hned ked chcu, aj tak sa im nezavdacis.. takze hod spiatocku a venuj sa hlavne svojej rodine a na starych rodicov sa vykasli

anonym_11c7dc
15. júl 2026
@anonym_d41bcc

Preco sa niektori rodicia takto spravaju, neviem.. ale je mi to luto. Na tvojom mieste necakam, ze ked sa k vam nespravali dobre, ze sa budu spravat dobre k vasim detom.. a podla toho sa zariad. Aj keby si sa teraz roztrhala a pomahala im a skocila k nim hned ked chcu, aj tak sa im nezavdacis.. takze hod spiatocku a venuj sa hlavne svojej rodine a na starych rodicov sa vykasli

@anonym_d41bcc presne tak, treba rodičom povedať, sú prázdniny, musíme sa venovať deťom, nemá nám ich kto postrážiť, tak žiaľ, nemáme priestor na pomoc pre vás, skúste osloviť Zuzku (sestru, ktorej pomáhajú)

autor
15. júl 2026
@anonym_e9ba73

@anonym_autor Trochu si protirečíš, ak majú besiedku, tak hádam babka na nej vidí obe deti, nie? Inak, možno máš živšie deti a rodičuapotrebujú väčší kľud. Neviem, nevidím vám do vzťahov.

@anonym_e9ba73 mame tam viac deti aj my aj sestra. Každý rok su deti pomiešane, ked maju besiedku len naše deti, tak neprídu. Mne išlo srdce puknut ked mali besiedku z ucty k starším a nemali komu dat ani srdiečko ktoré vyrobili. Muž uz rodicov nema

anonym_847072
15. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_e9ba73 mame tam viac deti aj my aj sestra. Každý rok su deti pomiešane, ked maju besiedku len naše deti, tak neprídu. Mne išlo srdce puknut ked mali besiedku z ucty k starším a nemali komu dat ani srdiečko ktoré vyrobili. Muž uz rodicov nema

@anonym_autor a sestry vidia tieto rozdiely? či sa robia že nevidia ?

autor
15. júl 2026

Ja som určitý čas chodila aj k psychológovi, este pred manželstvom, lebo ma tie rodinné vzťahy velmi poznačili. On mi uz vtedy povedal, že takyto ľudia, ktorí nemajú pozornost od rodicov, robia všetko pre to aby sa im zavdacili, zapáčili, že možno zmenia názor a nakoniec aj tie menej obľúbené deti dostanú uznanie. Ale ze tak to nefunguje. Mozno este stale čakám, že sa to zmení a preto robím pre rodičov prve posledne. Ale nechápem čím som sa previnila. Sestry nie su ničím výnimočné, slabšie ako píšete. A ani deti nemám nevychovane.

autor
15. júl 2026
@anonym_847072

@anonym_autor a sestry vidia tieto rozdiely? či sa robia že nevidia ?

@anonym_847072 myslím ze vidia. Ved to vidia aj tie male deti.

anonym_11c7dc
15. júl 2026
@anonym_autor

Ja som určitý čas chodila aj k psychológovi, este pred manželstvom, lebo ma tie rodinné vzťahy velmi poznačili. On mi uz vtedy povedal, že takyto ľudia, ktorí nemajú pozornost od rodicov, robia všetko pre to aby sa im zavdacili, zapáčili, že možno zmenia názor a nakoniec aj tie menej obľúbené deti dostanú uznanie. Ale ze tak to nefunguje. Mozno este stale čakám, že sa to zmení a preto robím pre rodičov prve posledne. Ale nechápem čím som sa previnila. Sestry nie su ničím výnimočné, slabšie ako píšete. A ani deti nemám nevychovane.

@anonym_autor a prečo ti psychológ neotvoril oči? Prestaň robiť prvé posledné pre rodičov, takto to bude u vás stále, tak sa s tým zmier. Hádam toto nechceš riešiť do svojho dôchodku. Deťom vysvetli tak ako to je, že aj teba si v detstve nevšímali a že niektorí ľudia to proste takto majú a nejde to zmeniť. Deťom povedz, že ich miluješ najviac na svete a že ti to je tiež ľúto, ale nevieš to sama zmeniť.
Len si tým ubližuješ, vám by pomohlo sa aj s bratom odsťahovať, aby sa vaše deti na to nemuseli pozerať.

farebnypapagaj
15. júl 2026

@anonym_autor ja by som im nechodila vobec pomahat,ako nechapem jedno ako niekto moze uprednostnit jedno dieta pred druhym,to bude nevyrovnana osoba.

anonym_a12fe2
15. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor preboha..oni vedeli, že je besiedka? Pozvali ste ich a neprišli?
.

autor
15. júl 2026
@anonym_a12fe2

@anonym_autor preboha..oni vedeli, že je besiedka? Pozvali ste ich a neprišli?
.

@anonym_a12fe2 ano, povedali sme im my, aj deti ich boli pozvať a neprišli. Do poslednej chvíle som čakala ze prídu. Nechodia uz do prace, skolku maju 10 minut peši

janinah
15. júl 2026

Ved nech sa ich deti opytaju priamo...babka,prides pre mna do skolky?nie?a prečo?...ale zas nerob z toho dramu,niektore veci su ako sú a ak to nejde,tak to nejde...Kym nejde o život,ide o....

anonym_b69a60
15. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_847072 myslím ze vidia. Ved to vidia aj tie male deti.

@anonym_autor vy ale asi nemate celkovo dobre vztahy ani so surodencami (kedze si sa nikdy s vlastnymi sestrami za tie roky o tomto nepobavila - sa bavite len o pocasi?) a evidentne teda ani s rodicmi.

Je mi to luto, ale podla mna to ze sa cim viac snazim zapacit zavdacit a pomahat rodicom, robi presny opak. Mozno naozaj vasej rodine ako takej (Ty, muz, deti) pomoze, ked sa odstrihnete a prestanete sa snazit hladat cestu k niekomu, kto nema zaujem. Aspon kym sa to nezmeni. Ak vobec niekedy.

autor
15. júl 2026
@janinah

Ved nech sa ich deti opytaju priamo...babka,prides pre mna do skolky?nie?a prečo?...ale zas nerob z toho dramu,niektore veci su ako sú a ak to nejde,tak to nejde...Kym nejde o život,ide o....

@janinah a ty myslíš ze sa to deti nikdy nespýtali? Mnohokrát, vždy to zahrali do stratena, maju robotu., idu prec a pod. Staršia dcérka, ktorá je uz v skole, to nerieši, nechodí tam, len keď majú sviatok a celkovo sa od noch citovo odpútala. Nic som pred nou nespomínala, neocierňovala ich, len je to pravdepodobne dôsledok ich nezáujmu k nej. Neviem ci by to teba netrápilo, keby sa to dialo tvojim detom a detskou úprimnosťou by sa zaujímali preco je to tak. Máš pravdu, nejde o život, ale boli to.

autor
15. júl 2026
@anonym_b69a60

@anonym_autor vy ale asi nemate celkovo dobre vztahy ani so surodencami (kedze si sa nikdy s vlastnymi sestrami za tie roky o tomto nepobavila - sa bavite len o pocasi?) a evidentne teda ani s rodicmi.

Je mi to luto, ale podla mna to ze sa cim viac snazim zapacit zavdacit a pomahat rodicom, robi presny opak. Mozno naozaj vasej rodine ako takej (Ty, muz, deti) pomoze, ked sa odstrihnete a prestanete sa snazit hladat cestu k niekomu, kto nema zaujem. Aspon kym sa to nezmeni. Ak vobec niekedy.

@anonym_b69a60 s bratom mam vynikajúci vzťah pomáhame si. Sme skoro v dennodenne kontakte. So sestrou odmalička skoro nulový. Aj ked som sa snažila s nou vychádzať, navštevovať ju, volať, písať, záujem nemá. Tak sa uz nenatiskam a vidíme sa len na povinných oslavach

anonym_11c7dc
15. júl 2026
@anonym_autor

@janinah a ty myslíš ze sa to deti nikdy nespýtali? Mnohokrát, vždy to zahrali do stratena, maju robotu., idu prec a pod. Staršia dcérka, ktorá je uz v skole, to nerieši, nechodí tam, len keď majú sviatok a celkovo sa od noch citovo odpútala. Nic som pred nou nespomínala, neocierňovala ich, len je to pravdepodobne dôsledok ich nezáujmu k nej. Neviem ci by to teba netrápilo, keby sa to dialo tvojim detom a detskou úprimnosťou by sa zaujímali preco je to tak. Máš pravdu, nejde o život, ale boli to.

@anonym_autor jasné, že to bolí, ale ty s tým nič nevieš urobiť. Ber si príklad zo syna, ten si vedel poradiť, hoci je to dieťa. Ty si dospelá žena, matka, tak sa zbytočne netýraj a pomôžte si s bratom navzájom s deťmi, urobte si svoju vlastnú komunitu a navštevujte sa s deťmi. Ešte raz, nič s tým neurobíš, len sa tým zbytočne týraš.

anonym_d69d96
15. júl 2026

nachapem, preco sa takto ludia spravaju k vlastnym detom, robia rozdiely, a tym aj poskodia vztah medzi detmi, tiez sme toto mali v sirsej rodine, ze matka zboznovala len dceru, syna okato nemala rada, a aj ta dcera to zbadala, tiez sa k bratovi zle spravala, hadzala na neho vinu a pod., ich vztahy sa preniesli aj na vnucata, pre synovu dceru nemala pekneho slova, pritom dcera deti mat nemohla, niet divu, ze vztahy sa uplne prerusili, syn zrejme aj v dosledku takehoto nestastneho detstva dopadol zle, a nakoniec aj ta matka nedopadla dobre, jej zboznovana dcera ju aj so zatom pripravili o byvanie

anonym_b80ef7
15. júl 2026

Neurobis s tym nic… a cim skor to povies na rovinu detom tym lepsie. Nema zmysel sa pretvarovat a rozpravat … babka nema cas a ona zo tak nemysli. Proste na rovinu … babka ako mama nemala rada mna a nema ani vas - preco no lebo ma nejaky problem v hlave. Je to strata casu a snahy. Energiu, ktoru vynalozis na rozmyslanie nad tym, preco ich uprednostnovali … mozes venovat höadaniu vyletov atd. Ziadna oslava nie je povinna 5x nepojdes a ulavi sa aj tebe. Ucitelke nemusis nic vysvetlovat… ona sa nema, co pytat. Vela deti vyrastlo bez babky a dedka … a nemaju nijaku traumu. Je lepsie nemat ziadnu ako v style tvojej mamy.

Strana
z2