icon

Ako riešiť urazenú rodinu pri malej svadbe?

jdkkskskks
Dnes o 05:06

Ahojte, potrebovala by som nestranný názor na celú situáciu pretože už neviem či je problém v nás alebo v tom že niekto nevie rešpektovať naše rozhodnutia.
O chvíľku sa ideme brať. Máme len posedenie(obed, torta, koláče) po obrade pre najbližšiu rodinu - rodičia, krstný rodičia a súrodenci. Ideme sa brať na úrade takže žiadne orácie okolo. A prichádza problém že z jeden strany sa “urazili” pretože nebude klasická svadba ale len pohostenie po obrade a vraj chceme šetriť - pričom už takto nás to pre pár ľudí vychádza okolo 2000€ a z druhej strany sa urazili že prečo ten/ta idu a oni nie. Máme z obidvoch strán presne tak isto dané kto ide a naozaj nejaku tetu z hornej dolnej s ktorou sa nikto nestretáva mi pride pri posedení zbytočne pozývať ak by išlo o veľku svadbu tak ok. Ďalšiej rodine máme nachystané aspoň koláče ktoré sa im pôjdu po svadbe dať. Taktiež ideme tento tok ešte na jednu svadbu a vraj keď oni pozvali nás - idú robiť obrovskú svadbu so 100 ľuďmi takže sa stratíme + sa im aj tak idú dať € do obálky sme mali pozvať aj my ich pričom nás bude dokopy asi len 12 a samozrejme keby sme pozvali ich musíme aj z druhej strany pozvať pretože prečo tam oni boli a ďalší zas nie. Ja som introvert a naozaj mám čo robiť aby som vôbec bola ok s tými pár ľuďmi aj keď sú z rodiny. Takže vlastne teraz mame akurat urazenú rodinu zato že sme sa rozhodli si našu svadbu urobiť po svojom- všetko si hradime sami.
Myslite že je napzj až taký problem že sme nepozvali všetkých ale len 10 ľudi?

anonym_a109c3
Dnes o 05:50

Mali sme 30 hostí a aj tak boli.podaktoí urazení. Moja krstná (býva ďaleko )a že sme ju neprišli pozvať osobne. Aj taký čo mali svadbu tesne pred nami a neboli sme pozvaní, tak sme is nepozvali
Ľuďom nevyhovieslš

thirstymonk
Dnes o 05:51

Svadba je TVOJA, má to byť TVOJ najkrajší deň v živote, pri svadbe vzniká TVOJA nová rodina. Tak porozmýšľaj, či ešte budeš potrebovať tú starú, ak je taká, ako je... ;)

Lebo nechcem ti brať ilúzie, ale ak to začína už pri svadbe, aby ti napokon nediktovala jedna abo druhá strana pomaly aj kedy maš trtkať.

lienka.7
Dnes o 05:52

@jdkkskskks urobte ako vy uznáte za vhodné. Ja som minulý rok bola podobne, akurát že to bola garden party s grilovanim a pod. Bolo to na záhrade, asi 50 nás tam bolo spolu a poviem to, bolo to oveľa lepšie ako ta "klasika".

anonym_04ef6a
Dnes o 05:56
@anonym_2ad01b

Za mna je smutne nespravit trochu vacsiu svadbu, predsalen ludia sa na take oslavy tesia a su raz za zivot a 2000e je fakt minimum rozpocet a nie "vela" , samozrejme ze je to level "chceme setrit"... napriek tomu je to vase rozhodnutie a nikoho do toho nic, mna by to ale ako kamosku ci pribuznu tiez zamrzelo, ze wtf...ich emocie chapem, ty by si mala tiez. To sa casom podda.

@anonym_2ad01b co je na tom smutne? My tiez nejdeme robit velku svatbu. Nechceme ju. Peniaze pouzijeme na uplne ine veci… nie kazdy potrebuje tie tanecky okolo sobasa…

Autorka vobec neries. Ako sa urazili, tak sa odrazia. Je to vasa svadba, vase rozhodnutie. Mna na mk bavi, ze vsetci tu tlacia do sobas, lebo papier je dolezity, v kazdej teme… ze ved ked nemate peniaze, vezmite sa len s dvoma svedkami.. a tu zas, ze je mala svatba smutna 🤣🤣🤣
Nie nie je.. vam to vyhovuje takto. Bodka. Vobec by som sa netrapila…
Inak poviem priklad z rodiny. Sesternica mala svatbu ako svet. Do 2 rokov sa rozviedli. Ked si brala po case druheho partnera, tak bola za nami s tym, ze ci by nam vadilo, ze na tuto svatbu pozvani nebudeme, lebo rozpocet a proste my s nou uz jednu absolovali, aktualneho zenicha rodina este svatbu nemala 😅
A nie, nikto sa neurazil. Brali sme to sportovo a uplne chapali…

anonym_bfcf64
Dnes o 05:58

@jdkkskskks tak ako to píšeš to znie logicky, že sa nemajú čo urážať, ale už som zažila svadbu s pravidlom "rodičia, krstný rodičia a súrodenci" kde z jednej strany malo byť 30 ľudí a z druhej 1 rodič a 1 maloletý súrodenec. A keď chcela druhá strana pozvať aj starých rodičov tak nie, lebo veď pravidlo a keď už nemáš otca, ani nemáš krstných, tak ide len mama a súrodenec, a starých rodičov nepozývame. Pritom z druhej strany rodičia so súčasnými partnermi, v jednom prípade aj s novými deťmi lebo veď ich nenechajú doma, súrodenci samozrejme s partnermi a deťmi lebo veď ich nenechajú doma, a krstní tiež s partnermi a deťmi. Ale ohovorili mamu ženícha že chce rozkazovať na cudzej svadbe lebo chcela pozvať aj svojich rodičov čiže by boli 4 ľudia oproti 30.
Preto by som veľmi citlivo zvažovala a pozrela sa na to aj touto optikou.

anonym_2dd710
Dnes o 06:00

@jdkkskskks vzdy sa niekto urazí. My sme na svadbu nezavolali nikoho lebo jedna strana žila v zahraničí a nemohla by prist na nas dátum svadby. A presne ta strana sa urazila a nebavili sa so mnou. Vas život vase rozhodnutie

jdkkskskks
autor
Dnes o 06:01
@anonym_36f935

@anonym_c7e367 Kriste na nebi ! Ty máš nejaký cudný pohľad na život. Ešte aby sa mladomanželom do života starala cela rodina. Veď to má byt len ich súkromie a nie aby sa vyjadrovala cela rodina

Nazrat a napiť? Obliecť 4 člennú rodinu, kadernicka pre mna, kvety, dar, cesta…..ďakujem pekne. Mna tá svadba sakra draho vyjde

@anonym_36f935 My si práve uvedomujeme aj náklady hostí. Preto sme povedali že od nikoho nič nechceme aby to brali proste ako oslavu. Taktiež sa im povedalo že vobec si nemusia robiť starosti s oblekmi ak nemajú nech prídu proste v košeli a rifliach myslím že na ten 10 minutovy obrat na úrade to nie je taká katastrofa .. To iste kadernik.Ale ak už si niekto kúpi/pôjde ku kadernikovi je ich vec.
Ja som každému vravela že takisto mi bude účes robiť mamina pretože budem mať rozpustené vlasy a len upravené aby mi závoj držal.

anonym_965588
Dnes o 06:04

@jdkkskskks ty absolutne nemas ziadnu povinnost cokolvek komukolvek vysvetlovat. Je to vasa svadba a vasa volba akou formou ju urobite. Ludi, ktori by sa kvoli nepozvaniu ofucali by som zo svojho zivota vyskrtla.
My sme mali svadbu v zahranici s dvoma svedkami. Rodicia s tym boli ok. Blizsia rodina nam zagratulovala a vobec neriesila. A keby aj riesili bolo by mi to jedno.
Uz by sme mohli v tejto dogme "lebo sa to patri" dospiet. Slovaci maju neprijemnu vlastnost starat sa do druhych.

jdkkskskks
autor
Dnes o 06:08
@anonym_bfcf64

@jdkkskskks tak ako to píšeš to znie logicky, že sa nemajú čo urážať, ale už som zažila svadbu s pravidlom "rodičia, krstný rodičia a súrodenci" kde z jednej strany malo byť 30 ľudí a z druhej 1 rodič a 1 maloletý súrodenec. A keď chcela druhá strana pozvať aj starých rodičov tak nie, lebo veď pravidlo a keď už nemáš otca, ani nemáš krstných, tak ide len mama a súrodenec, a starých rodičov nepozývame. Pritom z druhej strany rodičia so súčasnými partnermi, v jednom prípade aj s novými deťmi lebo veď ich nenechajú doma, súrodenci samozrejme s partnermi a deťmi lebo veď ich nenechajú doma, a krstní tiež s partnermi a deťmi. Ale ohovorili mamu ženícha že chce rozkazovať na cudzej svadbe lebo chcela pozvať aj svojich rodičov čiže by boli 4 ľudia oproti 30.
Preto by som veľmi citlivo zvažovala a pozrela sa na to aj touto optikou.

@anonym_bfcf64 Práveže máme to naozaj len krstný, rodičia a súrodenci.Aj keď z našej strany má sestra deti ktoré ale majú do 4 rokov takže to je tiež také že to automaticky idú s nimi. Ale teda on ma napríklad 2 krstných ja 1 krstnú, jeho súrodenec nikoho nemá, moja má.. ale ak máme brať počtovo on ma 5 ľudí ja mám 5 ľudí. Snažili sme sa tak aby to sedelo aj počtovo, ale hovorim muž si mohol pozvať koho chcel. Ja som riešila svoju stranu a on svoju ale samozrejme myslim že už keby sa ktokoľvek urazil že z našej strany sú deti tak to už je jeho problém.. deti neberiem do počtu celkovych hosti. Taktiež napriklad prečo sa bratranci nepozvali. Proste tam niesu zo žiadnej strany pričom od nás je ešte pomerne malý ale chcela som aby si to aj krstna v kľude užila a nebol problém ona s tym bola úplne ok že môže aspoň dlhšie zostať.

ria_sprout
Dnes o 06:11

Vôbec by som neriešila že sa urazili, nech sú urazení za to že nie ste milionári a nechcete sa zadlžovať kvôli jednému dnu v živote 😵 kto sa na toto urazi je prízemný a jednoduchý, vôbec by ma netrápilo že sa urazil.

anonym_8a43c6
Dnes o 06:12

@jdkkskskks ja neviem, ale mám pocit, že urážania a staranie sa do druhých je národným športom Slovákov ...urobte si svadbu, akú chcete , ono sa to časom poddá ..želám všetko dobré

svetlusska
Dnes o 06:13

Vaša svadba Vaše pravidlá a rozhodnutia..ak to niekto nevie a nechce rešpektovať ich problém..je to Váš deň predsa 🙂

anonym_607622
Dnes o 06:18

robis s ludmi, ale komunikovat nevies. aj tu vysvetlujes uplne nepodstatne hluposti.

rachel36a
Dnes o 06:21
@jdkkskskks

@rachel36a Len práve ja to naše ani neberiem ako svadbu svadbu a už vôbec nevidim dôvod prečo pozývať ľudí ktorých nepoznám keď naozaj máme len rodičov a súrodencov a to teda súrodenci nám idú za svedkov. Ale aj tak ide o niekoho z jeho strany a samozrejme muž dostal možnosť pozvať si koho chce. Len ďalší problém je aj v tom že my sme zo západu a oni z východu..Toto naše posedenie sme zorganizovali za mesiac pretože sa chceme zobrať a proste chceme aby sme tam mali hlavne rodičov a ostatnym sme len oznámili. Len už aj velka svadba by trvala na zorganizovanie podstatne dlhšie tým že by sa musela aj nejaká sala+ aj ubytovanie zabezpečiť hosťom.

@jdkkskskks ved ja ta chápem, ale píšem, ze by som slušne odmietla ísť kamarátom na svadbu, keď ich ja nevolam...moj brat mal tiež malu svadbu, dokonca hostina bola doma, boli sme len rodica a súrodenci...ale ani oni nikomu na svadbu nesli

letfenixa
Dnes o 06:23

@jdkkskskks môj nestranný pohľad- mám úplne v paži, čo si o mne a mojom živote kto myslí.

jdkkskskks
autor
Dnes o 06:25
@anonym_607622

robis s ludmi, ale komunikovat nevies. aj tu vysvetlujes uplne nepodstatne hluposti.

@anonym_607622 Radšej vysvetlim hlúposti,aby to nevyzeralo že sa snažim silou mocou držať svoj názor ale aby mi naozaj vedeli ľudia poradiť. Ak by mi 80% ľudi pisalo že je problem v nás tak sa zamyslím. Ak ťa to nezaujima nečitaj.

lubina
Dnes o 06:31

@jdkkskskks my sme mali len malu svadbu, tiez len rodicia, krstni rodicia a surodenci. Uz to bolo pred rokmi. Bolo to super. Vobec ma nezaujimalo, ci sa siroka rodina hnevala alebo nie, ani o tom neviem. My sme ani nikomu nehovorili, ze sa ideme brat a len po svadbe sme poslali oznamenie, ze sme sa zobrali 🙂. Bolo to nase rozhodnutie mat takuto svadbu. A preto aj pre vas - je to len a len vase rozhodnutie, aku svadbu budete mat. Aj keby ste boli iba vy dvaja a svedkovia, aj vtedy by to bolo ok. Siroka rodina vam do toho nema co hovorit. Nie kazdy chce alebo si moze dovolit organizovat svadby kde je 100 + hosti.

anonym_625de0
Dnes o 06:32
@jdkkskskks

@anonym_607622 Radšej vysvetlim hlúposti,aby to nevyzeralo že sa snažim silou mocou držať svoj názor ale aby mi naozaj vedeli ľudia poradiť. Ak by mi 80% ľudi pisalo že je problem v nás tak sa zamyslím. Ak ťa to nezaujima nečitaj.

@jdkkskskks Autorka tak ako tu teraz tak aj svojej rodine úplne zbytočne veci VYSVETLUJES a obhajuješ sa. Trošku asertivity do života. Ja som tiež introvert, ale vzivote by ma nikto nedonutil do niečoho s čím niesom Ok. Ani by som otom nerozmyslala a ľuďom nič nevysvetľovala … Popracuj na sebe .. takých veci ešte v rodine bude (deti, krstiny, oslavy atď)

jdkkskskks
autor
Dnes o 06:34
@rachel36a

@jdkkskskks ved ja ta chápem, ale píšem, ze by som slušne odmietla ísť kamarátom na svadbu, keď ich ja nevolam...moj brat mal tiež malu svadbu, dokonca hostina bola doma, boli sme len rodica a súrodenci...ale ani oni nikomu na svadbu nesli

@rachel36a Jasne ďakujem, ja som nad tým rozmýšľala či ísť a aj ich pozvanie na našu svadbu som nechala na mužovi pretože ide o rodinu z jeho strany. Len tam to bolo tak že my sme mu povedali o tom že ako to budeme mať my a on nám pár dní nato dal pozvanku na ich svadbu. Vravela som mužovi aby ho pozval ale že podľa mňa to bude vyzerať že len z povinnosti po tom čo sme mu povedali naše plány. Stretávajú sa pár krát za rok čiže niesu sú až tak blízky ale ak sa muž rozhodne že ide tak nemyslím že mám nejaké právo mu k tomu niečo povedať.

rachel36a
Dnes o 06:36
@jdkkskskks

@rachel36a Len práve ja to naše ani neberiem ako svadbu svadbu a už vôbec nevidim dôvod prečo pozývať ľudí ktorých nepoznám keď naozaj máme len rodičov a súrodencov a to teda súrodenci nám idú za svedkov. Ale aj tak ide o niekoho z jeho strany a samozrejme muž dostal možnosť pozvať si koho chce. Len ďalší problém je aj v tom že my sme zo západu a oni z východu..Toto naše posedenie sme zorganizovali za mesiac pretože sa chceme zobrať a proste chceme aby sme tam mali hlavne rodičov a ostatnym sme len oznámili. Len už aj velka svadba by trvala na zorganizovanie podstatne dlhšie tým že by sa musela aj nejaká sala+ aj ubytovanie zabezpečiť hosťom.

@jdkkskskks jaj a ešte som zabudla napísať...moj mladsi brat sa oženil teraz v lete....nik sme o tom vôbec nevedel, ani mama svagrinej...ked mala svagrina oslavu okrúhlych narodenín, čo bolo týždeň po svadbe, tak nám dali fotku a oznámili, že okrem spoločnej adresy a psa, uz majú aj spoločné priezvisko....nik sa neurazal...bolo to ich rozhodnutie, tak to chceli....

nikolani
Dnes o 06:37
@rachel36a

@jdkkskskks je to vaša svadba, urobte ako chcete...ak sa rodina urazila, ich problém...ale to ze vy niekomu idete na svadbu a vy ich ns svadbu nevolate mi príde divne....ja by som nešla, ak ich tiež nevolam

@rachel36a mne to divne nepride. Ja som na svoju svadbu pozvala aj sirsiu rodinu. Bratranec sa potom oženil len v uzkom kruhu. Ani by mi nenapadlo sa urazat ze ma nepozval. Ak by mal "vracat" pozvanie kazdemu komu kedy bol na svadbe, uz by to nebola svadba v uzkom kruhu aku si so zenou priali.

@jdkkskskks urobila by som taku svadbu aku chcem ja s manzelom. V tomto ohlade niesi nikomu nič "dlzna". Je to vasa svadba a mate byt spokojni v prvom rade vy dvaja

jdkkskskks
autor
Dnes o 06:37
@anonym_625de0

@jdkkskskks Autorka tak ako tu teraz tak aj svojej rodine úplne zbytočne veci VYSVETLUJES a obhajuješ sa. Trošku asertivity do života. Ja som tiež introvert, ale vzivote by ma nikto nedonutil do niečoho s čím niesom Ok. Ani by som otom nerozmyslala a ľuďom nič nevysvetľovala … Popracuj na sebe .. takých veci ešte v rodine bude (deti, krstiny, oslavy atď)

@anonym_625de0 Ďakujem asi sa musim naučiť mať viac v p***😄 samozrejme tým čo sa urazili som nevysvetľovala nič len som im povedala že je to naša svadba a majú to rešpektovať. Len ja práve pochádzam z rodiny kde keď je nejaký problém tak diskutujeme o tom😄

anonym_94bef1
Dnes o 06:46
@anonym_2ad01b

Za mna je smutne nespravit trochu vacsiu svadbu, predsalen ludia sa na take oslavy tesia a su raz za zivot a 2000e je fakt minimum rozpocet a nie "vela" , samozrejme ze je to level "chceme setrit"... napriek tomu je to vase rozhodnutie a nikoho do toho nic, mna by to ale ako kamosku ci pribuznu tiez zamrzelo, ze wtf...ich emocie chapem, ty by si mala tiez. To sa casom podda.

@anonym_2ad01b tak za mna, my sme sice mali svadbu vacsiu, okolo 60 ludi, ale v dnesnej dobe, co je na tom, ze chcu aj setrit? 2000 je doat za 12 ludi. Tak si vynasob x100, to je minimalne 20 tisic a pri velkej svadbe treba aj salu prenajat, aj fotografa poriesit, serepeticky okolo, takze kludne aj 30 tisic by to mozno bolo. Co je smutne na tom, ze si tie peniaze chcu radaej dolozit na nieco ine, napriklad byvanie?

eternity24
Dnes o 06:54

@jdkkskskks problém to nieje, je to vaše rozhodnutie. Ostatní to časom spracujú a keď nie, ich problém…

anonym_1dc2cc
Dnes o 06:55
@jdkkskskks

@anonym_2ad01b Práveže o šetrenie naozaj nejde. Muž povedal že celú svadbu uhradí ak si prajem mať veľkú svadbu.Len tým že ja som introvert a naozaj netužim po pozornosti som chcela mať pre mňa dôležitých ľudí, muž si takisto mohol vybrať koho tam chce.

@jdkkskskks no mne keby sa urazali, tak zruším celé a berieme sa len so svedkami a 2000e miniem na dovolenku

anonym_607622
Dnes o 06:59
@jdkkskskks

@jdkkskskks nemyslim to zle. ale su veci ktore nemas preco vysvetlovat. a ked vysvetlujes, vyzera ze si nie si ista svojim rozhodnutim.

jdkkskskks
autor
Dnes o 07:14
@anonym_607622

@jdkkskskks nemyslim to zle. ale su veci ktore nemas preco vysvetlovat. a ked vysvetlujes, vyzera ze si nie si ista svojim rozhodnutim.

@anonym_607622 Máš pravdu, práve o to tu ide že si niesom istá či sme spravili dobre keď máme také reakcie od rodiny 😄 Akože ja si na jednu stranu uvedomujem že sa nezavďačíme všetkým.. ale ak sa urazí niekto zato že nie je pozvaný a druhý je urazený a nepríde len zato že sa ide “len” na obed a on chcel aj zábavu tak už sa zamýšľam či nie je problém v nás. A teda úprimne ja už som to chcela celé zrušiť.

anonym_163740
Dnes o 07:14

My sme Mali svadbu tiež len s dvoma svedkami a rodine sme to oznámili až po 😁

anonym_cb0ca8
Dnes o 07:16

My sme mali malú svadbu do 40ludi ale so všetkým. Sesternica sa vydávala skôr, neboli sme pozvaní, mali len obed s rodičmi, starými rodičmi a súrodencami a predsa sme ich o pár mesiacov pozvali na našu svadbu, neriešili sme, že oni nás nepozvali. Ďalšia sa vydala o 2 roky neskôr, tiež mali len obed s najbližšími, rovnako sme to neriešili a neurážali sa, že my sme ich pozvali a oni nás nie. Každý si robí svadbu na akú má a po druhé my sme aspoň nemali ďalšie výdavky 🤷. A áno stará generácia to niesla ťažko, dokonca nám povedali, že načo sme ich pozývali, keď oni nás nepozvali. No lebo my sme chceli ,,veľkú" svadbu a oni nie. To je všetko, rovnako sme v kontakte ako dovtedy, nič sa nezmenilo. Takže vôbec by som to neriešila, takto ste sa rozhodli bodka.

tilly
Dnes o 07:16
@jdkkskskks

@anonym_607622 Máš pravdu, práve o to tu ide že si niesom istá či sme spravili dobre keď máme také reakcie od rodiny 😄 Akože ja si na jednu stranu uvedomujem že sa nezavďačíme všetkým.. ale ak sa urazí niekto zato že nie je pozvaný a druhý je urazený a nepríde len zato že sa ide “len” na obed a on chcel aj zábavu tak už sa zamýšľam či nie je problém v nás. A teda úprimne ja už som to chcela celé zrušiť.

@jdkkskskks nie je problém vo vás. A kľudne to zruš, ak nás mať zlý pocit.