Ako riešiť úspory a výdavky v manželstve?
Ahojte.
chcem sa spýtať,aký mate nato pohľad vy,pretože ja si prídem,že už mi šibe.
Manžel bol otcovi pomôcť paŕ dní na fuŠke,s tým,že mi povedal,neboj,prinesiem zato peniaze.brala som to tažko,nakoĺko pracuje na zmeny a táto fuška znamenala,že veľakrát prišiel večer.Včera mi oznámil,že peniaze si od otca asi nezoberie,že veď oni sú dochodci a potrebujú (pritom otec chodí eŠte po robotách k dôchodku a ide si myslim tak o 1000-2000€).
Do toho sme včera pre jeho rodičov niečo kupovali v hodnote asi 100€ a hovorí,že zlato,čo by si povedala,keby si nezoberiem zato peniaze?ja som už vybuchla a povedala,že ja nemám s tým problém ale to je každú chvíľu niečo ...(pred dvomi mesiacmi to bolo 200€,predtým to bolo tiež,predtým mi povedal ,že prispeje mame na jednu vec,nakoniec to zaplatil celé a to tiež nebola malá čiastkacca 350€).Včera mu oco napise,ze chce zateplovat a moj muz mu odpise,ze teraz stiskame peniaze,ze neprispeje,tak oco mu napise,ved o rok?je to normalne??chcela som ist na dovolenku,to bolo,že veď setrime (pritom jeho rodičia chodia k moru 2x do roka),chcem novy kocik,lebo budeme mat babo ,to tiez,ze ved zlato setrime,na vianocny darcek mi povie,ze zlato,nekupime si radsej potom nieco,co budeme potrebovat?ja nestojim o ten darcek ale cely vikend zhaname darceky pre rrodinu a ja som kde?nejde o ten darcek ale o ten princip.
je toto normalne?povedzte mi,lebo ja si pridem uz divna,ze nedoprajem.
ale to nejde o to,ja sa snazim neminat na zbytocnostiach a potom takto davame peniaze prec??
@prosimpekne mas straaasne straaasne makkeho muza, ktory nevie rodicom povedat nie a sorry ale da sa povedat, ze ich financuje za vase spolocne peniaze. Citila by som sa rovnako ako ty. Urob si s tym poriadok, lebo vyzera ze v zivote nepojdes na ziadnu dovolenku, furt zostanes bez vianocneho darceka a tvoje dieta bude mat stary kocik ale svorka nove neviem co....
Ani nákup raz za čas. Ak majú dostatok, tak načo dotovať. Ibaže ma napadlo to zateplenie domu, to ho sľúbili jemu, ze sa má poskladať?
@prosimpekne Fuuuha, tak toto je zlé. Musíš spraviť poriadok. Pekne v kľude, bez kriku a plaču si sadnúť a porozprávať sa. Hneď na úvod mu povedz, že ty nehovoríš, že spravil niečo zlé, len že či si on uvedomuje, že budete mať dieťa. A že ty budeš bez výplaty. Že vy budete peniaze potrebovať dávať na iné a nie zateplenie domu pre jeho rodičov. Spočítaj o čom všetkom vieš, že im dal peniaze, plus tých cca 700€ čo mohlo (malo) byť jeho polka za tú fušku a opýtaj sa ho, že či mu príde normálne o toto ochudobňovať svoje dieťa. Dodaj, že keby jeho rodičia žili z ruky do huby, tak nič nepovieš, že ale oni chodia 2x za rok na dovolenku a preto si myslíš, že nie je potrebné im finančne prispievať keď sami potrebujete a potrebovať ešte len budete. A že či má od otca pýtať peniaze? Tak to sa ho opýtaj a či otec, ktorý ide 2x za rok na dovolenku či môže pýtať od syna, ktorému sa má narodiť dieťa? Že čo mu príde (ne)normálnejšie? Daj nám potom vedieť ako dopadol váš rozhovor, držím palce 🙂 Ale toto je neudržateľné, že budete mať bábätko a on bude tu dávať 100€, tu 250€ rodičom, ktorí na to nie sú odkázaní. A fuška, ktorá išla na úkor vášho času a mohol zarobiť vyše 700€, tak to je úplný nonsens a mal by to pochopiť aj on...
Problém nie je vo svokrovcoch, ale v tvojom manželovi. On sa musí spamätať, a ty keď sa ta spýta ci ti to prekáža, tak mu to povedať tak ako si to napísala tu, nie revat. A hlavne žiadne ale, nie ty mu povieš nevadí, ale...a on prestane vnímať. Budete mat dieťa tak sa vzchopte, lebo takto ukracujete jeho nie seba
@prosimpekne že nič zlé neurobil. Tak potom nech nerobí ani dobre, keď to tak berie. Treba si ho posadiť a keď nepomôže debata, tak najbližšie by som išla s nim k jeho rodičom a na drzovku sa ich opýtala, či náhodou nemal dať svokor peniaze za fušky a ze co to ma znamenať že vy sa mate skladať na ich prerabku a robiť nákupy... .. Ze len chceš vedieť, lebo že vám ubúdajú peniaze z účtu a ze nemáte na rozdávanie, nech ti povedia ako to je, lebo nerada by si bola, keby si si nakoniec ty musela požičiavať na plienky.
@ysseba nie 700€ pre manžela ale tých 1500-2000€ pre ňho-bola to veľká zákazka.manžel tam nebol vzdy s ním ale tak polovicu casu ano..strašne ma to sere a ešte si prídem,že som nejaká svina,ktora pozera iba na peniaze.strasne som z toho frustrovana.my mame spolu slusny prijem ale povedali sme si,ze nebudeme rozhadzovat a budeme Šetriť a na úkor čoho?mojej mame je hlúpe od nás prijať nákup,vždy povie ,že máme dosť výdavkov.a to podotýkam,že moja mam žije z dochodku a plati celu reziu rodinneho domu sama.Jeho rodicom to blbe nie je.
@nelka93 aj v jeho rodičoch.nemaju problem tie peniaze prijat?
@prosimpekne tak vidíš, že oni evidentne nemajú problém hrabať... Neviem, ale ty sa s nimi nevídaš? Nebavíte sa spolu?
@prosimpekne to bolo takto vzdy ze im pchal peniaze, ci co to spustilo?
Nie, nedotujeme nikoho z rodiny, su to dospeli ludia, ani nam nikto nedava, aj by mi bolo trapne cakat ze mi pomozu ked byvam zvlast, to uz moze 2 domacnosti financovat pomaly
Môj muž je tiež takýto prajný voči svojim rodičom a preto máme od začiatku každý svoj účet. Porazilo by ma od jedu, keby som vedela, že moje zarobené peniaze sponzorujú svokrovcov.
@prosimpekne vieš čo urob? Vždy keď dá nejaké peniaze rodičom, daj aj ty presne toľko svojej mame. Možno ich mama nebude chcieť od teba zobrať, ale sa s ňou nejak dohodni a vysvetli prečo to robíš. A keď sa ta muž opýta ze co to ma byt, tak mu splechni tak úplne spokojne a s kľudom ze "neurobila som nič zlé". Možno sa preberie....
@tinkatomas Aj to je riešenie, ale spoločné výdaje ohľadom bývania, dieťaťa či stravovania treba dopredu riešiť. Komu sa čo zvýši je jeho. On dá rodičom, ona bude chodiť na dovolenky. Win win
@prosimpekne choď k svokrovcom a vypýtaj si tie peniaze,čo zarobil tvoj muž! A keď ti ich dajú,tak im všetko povedz,čo si tu napísala.A keď nedajú,tak dupľom im to treba povedať,ako na tom ste.Oni si zrejme myslia,že máte nadštandartné príjmy,tak ich treba uviesť do obrazu.Povedz im aj to,koľko stálo umelé oplodnenie a kľudne by som tú sumu aj navýšila
@bielasovicka pekne si jej poradila toto by si mala autorka naozaj skúsiť 🙂
@0silvia0 myslím,že vždy.len človek si to začal všímať až vtedy,keď sme si spojili účty a tie peniaze sú spoločné
@bielasovicka to je výborný nápad.ja už som nad touto variantou rozmýšľala len mi to prišlo moc okaté a sebecké .
Ale skúsim to
Baby ,tak dopadlo to nakoniec tak,ze muž prišiel večer a doniesol 1200€.v tej chvíli, ako vytahoval peniaze som sa cítila ako nejaký gestapak.
Pytala som sa ho,čo ho prinútilo zmeniť názor.
Povedal,že otec trval na tom,aby si ich zobral.
Tak som mu pri tej príležitosti povedala, že ako si to predstavuje,či si uvedomuje,že dieťa má na ceste a bude mať svoju rodinu.ze aj my máme obrovskú hypotéku a zachvilku budem na materskej.a že jeho rodicia si nemusia odtrhat,že majú peniaze.
Miestami sa cítim ako bezcitna sviňa ale nemohla som zostať ticho.hovori mi,že on chcel pomôcť,že čo je na tom zle...
@prosimpekne Ty si tiež mäkká. Tak sa priprav na takýto celý život. Ty naňho nemáš kričať a revať, ale vysvetliť tak ako tu. A keď povie, že nič zlé neurobil, tak by som mu oznámila, že každú sumu, ktorú len tak dá svojím rodičom, dáš aj ty svojej mame. Ak si nevezme peniaze za odpracované fušky, presne takú sumu dáš tvojej mame /dáš si na iný účet alebo do ponožky/. A ešte by som sa ho opýtala, či si fakt chce zničiť vašu začínajúcu rodinu. Že máš jeho rodičov rada, ale toto už je cez, že niekto ide 2krát na dovolenku a ty nielenže nikam nejdeš, ale nekúpiš si ani džínsy. A čakáš aj jeho dieťa a to vás potrebuje ako prvé a nie jeho rodičia.
@prosimpekne Nemáš sa tak prečo cítiť. Vyhoď si to z hlavy. To skôr on je taký bezcitný k svojej rodine /Tebe a dieťaťu/. Si ju nemal zakladať, keď chce dotovať rodičov. Keby bol milionár, alebo máte mesačne 10 000, nepoviem nič, že tak rozhodzuje pre potreby niekoho iného.
Ak budes komunikovat v klude, rozvazne a nie hadavo a hystericky, nikdy sa nebudes citit ako gestapak 😉. Ved bud taktik a urob to tak, aby si nakoniec myslel, ze je to jeho rozhodnutie 😅. Pozitivna manipulacia nie je zla, lebo 😁“upratat” si to s peniazmi nie je nikdy na skodu. Je to aj pre jeho dobro.
Ja som neprijala,ja málokedy kričím.ale povedala som mu to takým raznym tónom.lebo fakt ma to hneva.ja som vždy dopriala ale toto už mi príde cez...
Povedal mi dnes,že veď ja som pre nho prvoradá a všetko robí pre mňa.
Hovorím ale ved včera si mi povedal niečo iné.
No a tento týždeň pôjdem na nákup.chcela som si kúpiť nové šaty k Vianociam,tak si ich doprajem.
Je pravda,že jeho rodicia vždy nám prinesú toho veľa,keď niekam idú,vždy mame u nich pomaly švédske stoly keď prídeme.ale toto???fakt ma to hnevalo
@prosimpekne na tvojom mieste by som si rozmyslela, ci mat dieta s takymto chlapom. ty s dietatom pre neho nebudete na prvom mieste. Decku nekupi kocik a dava rodicom, lebo oni maju furt malo? tebe bude vycitat kazdu blbost a rodicom nalievat litre prachov. Utekala by som od neho prec.
@prosimpekne v prvom rade vaše peniaze patria vám ako rodine. Tvoj muž už má svoju rodinu a to musia rešpektovať jeho rodičia. Áno,možno sa stane, že im raz v roku nevyjde na niečo, čo súrne potrebujú a tvoj muž im ako syn posunie tie peniaze, ale nie, že platíte im aj to aj tento aj toto .. . A áno, tu si kúp čo potrebuješ, či rifle, kabát, veci do domácnosti.... Tvoj muž vidí, že máte dosť peňazí, tak rozdáva. A kedy rodičia kúpia niečo vám? Nemusí to byť drahé, možno stačí, keby vám oni prispeli na kočík, postieľku... Tvoj manžel to musí stopnúť.
@margotka17 ja so to myslím presne tak isto.ma svoju rodinu a musia to rešpektovať.ja chápem,že raz za čas je to pekne gesto,len u nás to bolo často.a potom,človek si povie,že šetríme ale takýmto spôsobom?na jednej strane mam výčitky,že som to dala do takejto roviny ale na druhej strane si veci zase treba povedať.
Oni kúpia,nehovorím,že nie.pokazde,keď prídu z nejakého výletu, pošlú aj domáce kurky ale toto už presahovalo hranice.
Moja mama mi hovorí,aj za niečo nechcem peniaze,že máme svoju rodinu a ze my potrebujeme.a to ona je vdova s chabym dôchodkom a hradí si vsetko sama.
@kavasmliekom Veľmi múdro....tiež by som to tak urobila...Prachy sú predsa spoločné, tak keď vašim 500€, aj jej mame 500€...
@prosimpekne Ty máš čím argumentovať, to sa nevieš brániť? Odkladaj si bokom, keď muž všetko odj*be🙈 Ja by som zúrila👎
Tak mne napríklad včera povedala mamina (keď som jej vravela nech nám už toľko stále nekupuje) ,že ona je mama ,ONA má kupovať deťom . A nie deti jej. Ja mám veľmi dobrých rodičov. Ale nepochopím takých čo si robia deti na to aby pre ne tie deti stále robili a dotovali ich celý život. Veď hádam chcú mať vlastnú rodinu. Oni sami tým berú svojim vnúčatám. Aj vy im predsa dáte vnúča. Ja by som sa hanbila brať peniaze na ich mieste keď ich potrebujete pre bábätko. Nemajú chrbtovú kosť.
Píšeš,že pracuješ,takže budeš mať peknú materskú a rodičák je 473,30 + 60 prídavok. To máš 533€ . Ale dostaneš ešte aj kočíkovné. To nie sú malé peniaze. Mňa by teda poriadne hnevalo keby moje peniaze išli svokrovcom a ja si nemôžem kúpiť ani pekný kočík pre svoje vytúžené dieťatko.

ja som sa zle vyjadrila,nie matersku 300€.myslela som tym rodicovsky prispevok 300€,tak nejak sa to pohybuje,nie?
Ja nehovorim,ze si nedoprajeme ale zase nehyrime.na dovolenku nejdeme,lebo setrime.Aj ked som vravela muzovi,podme,budeme mat male a tak skoro nepojdeme.kocik mi hovoril,ze ved da nam sestra,usetrime...ale ja nechcem,je to prvorodene dieta.na druhej strane,im zainvestujeme vcera 100€,pred 2 mesiacmi 200€,nezoberie si peniaze za fusku ,co si myslim,ze bolo 1500-2000€.
som mu napisala dnes,ze to musime predebatovat,ten vcerajsok,lebo nespim potom v noci a trapim seba aj drobca a napisal mi,ze on nic zle nespravil.ja neviem,taketo zmyslanie?ja som prave taka,ze som zato ,priniest nieco,urobit nakup raz za cas ale toto?ved to je chore normalne...