Ako riešiť vydedenie kvôli manipulatívnemu súrodencovi?
Co by ste robili, ak by vas rodicia vydedili kvoli tomu, ze ich zmanipuloval surodrnec? Rezignovaly a nechali majetok tak (dom, pozemky, lesy) alebo absolvovali dlhorocny sud?
Ja som vydedená nebola, ale majetok bol všetok darovaný súrodencovi. Nič som s tým nerobila a vedela som to dlho predtým než sa to prepísalo. Vzťahy ostali dobré aj naďalej. Nešlo však o žiadne závratné sumy - dom, nejaké pozemky, lesy. Keby tam boli vily, chaty v Tatrách, zlaté tehly tak by som chcela podiel na dedičstve.
@iqoska co rodicov viedlo k takemu cinu?
Za zivota si moze kazdy robit s majetkom co uzna za vhodne. Prepisat ho na koho chce napriklad. Vela ludi si myli dve zakladne veci a to je prepis majetku a vydedenie. Prepis nie je vydedenie, su to dve rozdielne veci. Casto tu citam prave o tomto. A co by som robila? Nic. Lebo by som nemala tolko penazi, aby som sa roky sudila. Mojho otca jeho psychicky narusena matka vydedila on to vzdal. Kedze nebola zbavena svojpravnosti a nemala ani potvrdenu diagnozu, tak si mohla robit s majetkom co chcela. A to aj urobila.Neboli peniaze na sudy.
Plne rešpektujem rozhodnutie rodičov a považujem ich za prîčetných a slobodných v konanî.Bola by velka nahoda ak by obaja naraz " ohlupli" a dali sa zmanipulovať.
nesúdila by som sa, stojí to kopu energie a teda peňazí, ten čas by som radšej strávila príjemnými vecami a sústredila by som sa na seba zabezpečenie
a brala by som to ako pokyn, že bude o rodičov postarané a nemusím sa ja, to je veľká vec
Poradila by som sa s právnikom aká je šanca...je rozdiel vydedit a prepísať za života.
a brala by som to ako pokyn, že bude o rodičov postarané a nemusím sa ja, to je veľká vec
@alenka58 Dedi sa az po smrti. Takze tato zalezitost postaranie o rodicov neriesi.
Poradila by som sa s právnikom aká je šanca...je rozdiel vydedit a prepísať za života.
@luccija Pouzivam termin vydedit. Nikde nepouzivam termin prepisat.
@spongebob1 O com prosim ta pises? Odkial mas tuto konspiraciu o nejakom bratovi? Otazka je na citatelov a nie na personifikovanie vymyslenych pribehov.
Ty si novinar/ka a pises clanok a zbieras material? Lebo preco inak by boli tebou nazyvani diskutujuci "citatelia"? Toto je diskusne forum, takze si tu kazdy moze napisat to, co uzna za vhodne.
Dobre tak ty si tá intelingentnejsia aj, keď píšeš s hrúbkou a pomenovala si veci správne často tu ľudia nevedia rozdiel...vydedit nie je tak ľahké a bez lístka sa vietor nepohne tak sama musíš vedieť či to je oprávnene aký si mala záujem o rodičov, boli ste v kontakte, pomáhala si im...keď cítiš krivdu súď sa môžu to byť roky a veľa peňazí.
pozri môj muž je v situácii kedy predpokladáme že tak rodičia jeho môžu konať. Je to tiež vplyvom jeho mladšieho brata, ktorý kvôli pozemkom, ktoré chcel získať a ktoré už predtým bili mužovi darované zašiel tak ďaleko, že vymýšľal na nás rôzne trestné oznámenia /všetky podnia boli zamietnuté/, a to len s cieľom, aby svokor mohol žiadať od muža vrátiť dar (bola by to jedna z možností. preukázať trestným konaním aj keď vymysleným, aby sa mohlo požadovať vrátenie daru). Momentálna situácia je taká, že sa ignorujeme, našťastie prestali sme chodiť na polciu vypovedať - trestné oznámenia sa momentálne z ich strany nepodávajú...
môj svkor je obrlakomec, t.j. nepredpokladáme, že daruje už čokoľvek komukoľvek za svojho života - ak by daroval tak samozrejme toto rešpektujeme.
T.j. zrejme po svojej smrti môjho muža vydedí - toto očakávame, ale v tomto prípade to určite dáme na súd, z princípu. Nič nepotrebujeme, ale ten hajzlík mužov brat, ktorý toto celé spôsobil, je celý život ťahaný z prúserov a to nielen rodičmi, ale dlho aj mojim mužom, ktorý nie raz zaňho riešil aj finančne jeho excesy. Švagor prehral kopu peňazí, odvliekol do záložne svokrovcov majetok, a iné.
pozri môj muž je v situácii kedy predpokladáme že tak rodičia jeho môžu konať. Je to tiež vplyvom jeho mladšieho brata, ktorý kvôli pozemkom, ktoré chcel získať a ktoré už predtým bili mužovi darované zašiel tak ďaleko, že vymýšľal na nás rôzne trestné oznámenia /všetky podnia boli zamietnuté/, a to len s cieľom, aby svokor mohol žiadať od muža vrátiť dar (bola by to jedna z možností. preukázať trestným konaním aj keď vymysleným, aby sa mohlo požadovať vrátenie daru). Momentálna situácia je taká, že sa ignorujeme, našťastie prestali sme chodiť na polciu vypovedať - trestné oznámenia sa momentálne z ich strany nepodávajú...
môj svkor je obrlakomec, t.j. nepredpokladáme, že daruje už čokoľvek komukoľvek za svojho života - ak by daroval tak samozrejme toto rešpektujeme.
T.j. zrejme po svojej smrti môjho muža vydedí - toto očakávame, ale v tomto prípade to určite dáme na súd, z princípu. Nič nepotrebujeme, ale ten hajzlík mužov brat, ktorý toto celé spôsobil, je celý život ťahaný z prúserov a to nielen rodičmi, ale dlho aj mojim mužom, ktorý nie raz zaňho riešil aj finančne jeho excesy. Švagor prehral kopu peňazí, odvliekol do záložne svokrovcov majetok, a iné.
@fidorka7 to ma svokor ako karmu🙂lakomec a syn všetko prehra😆
@spongebob1 O com prosim ta pises? Odkial mas tuto konspiraciu o nejakom bratovi? Otazka je na citatelov a nie na personifikovanie vymyslenych pribehov.
Vies co @anonym chod si niekam do ulic, idealne nejake dediny a tam si rob tento svoj hypoteticky prieskum. Fakt zboznujem dotazy " co ak", "ako by ste"... bez realnej situacie. Nechapem tie, co ti odpisali rozvitou vetou 🤨
Vies co @anonym chod si niekam do ulic, idealne nejake dediny a tam si rob tento svoj hypoteticky prieskum. Fakt zboznujem dotazy " co ak", "ako by ste"... bez realnej situacie. Nechapem tie, co ti odpisali rozvitou vetou 🤨
@kitycat aj ty si odpisovala rozvinutou vetou 🙂
je to jednoduché - chceš - prispeješ, nechceš, roluj ďalej,,,
Si s tym opakovanim trocha otravna...porad sa s pravnikom, co tu riesis
Nechaj to tak. Ale trvala by som na tom aby sa o rodiča staral ako sa patrí!!
Riešil by som to podla hodnoty majetku.
Ak by ma súrodenec pripravil o pár tisíc eur asi by som mávol rukou nad tým a súrodenca vyradil zo života.
Ak by išlo o relevantnu hodnotu riešil by skm to.
Rovnako by som to riešil (bezohľadu na celkovú hodnotu) ak by som si bol takmer istý ze vyhrám súd.
Nechaj to tak. Ale trvala by som na tom aby sa o rodiča staral ako sa patrí!!
@vinkel a ako ho donútis, aby sa staral ako sa má?koľko súrodencov zhrabne majetky, žijú stovky km od rodičov a zostane sa starať ten, ktorý má empatiu, lebo mu je rodičov ľúto.Taketo vydedenia a prepisy nikdy neprinesú do rodiny nič dobre
@vinkel a ako ho donútis, aby sa staral ako sa má?koľko súrodencov zhrabne majetky, žijú stovky km od rodičov a zostane sa starať ten, ktorý má empatiu, lebo mu je rodičov ľúto.Taketo vydedenia a prepisy nikdy neprinesú do rodiny nič dobre
@luccija Tak by som rodičom povedala vybrali si tak rešpektujem ich výber. Každý musí znášať následky svojich rozhodnutí.
@luccija Tak by som rodičom povedala vybrali si tak rešpektujem ich výber. Každý musí znášať následky svojich rozhodnutí.
@vinkel veď áno, ale príde staroba, choroby zrazu je leziaci či v nemocnici, treba chodiť po lekároch a ...my sme to mali podobne s babkou celý život sa starala o druhú dcéru o jej deti, varila, zehlila, nosila na krúžky denne do puberty chalanov k nim chodila, ale akonáhle bolo zle tak moja mama jej varila, chodila vybavovala ...lebo druhá strana nezodpovedná, svoje problémy, odišla na chatu atď...
@iqoska co rodicov viedlo k takemu cinu?
@gelifil Bolo treba súrodenca zabezpečiť. Dochoval už pár príbuzných. Aj teraz sa stará o ďalšieho. Ja to plne chápem. Ako by ma súrodenec vyplácal? Nemá našetrené tisíce. Jeho opatrovanie trvá už desaťročie a nikdy mu nebolo zo strany úradov priznané opatrovateľské aj keď opatrovaní pomreli tak podľa našich úradov neboli na tom dostatočne zle. Takže opatroval popri práci, alebo opatroval bez príjmu. Aj teraz opatruje a ktovie ako dlho to ešte potrvá. Tie majetky si ťažko vydrel. Niektoré roky boli extrém.
Preboha, autorka, ale takto bez konkrétnych informácií sa nedá odpovedať. "co by urobili čitatelia". Ved treba povedať konkrétne, v každej takej rodine je iný prípad. Co to nechápeš?
Ved sa vyjadri normálne, a my ti dáme normálne odpovede. Podľa situácie.
@alickapusinka odkial mas toho brata?nikde sa to nepise...nedomyslaj si fakty
@gelifil dobre tak je to hermafrodit.A ked napíše autorka že je to brat a nie sestra tak čo napíšeš že to nie je pravda.Láskavo nerýp nikto Ti nič nerobi.Ked máš nervy skoč na mokru handru.TY čo len urobiš ked autorka napíše že jedna sa o jej brata.Potom čo mi budeš písať ja len som zvedava.Tvoj trapný komentar a tvoje domyšľanie je take ubohe ako TY sama.
@gelifil dobre tak je to hermafrodit.A ked napíše autorka že je to brat a nie sestra tak čo napíšeš že to nie je pravda.Láskavo nerýp nikto Ti nič nerobi.Ked máš nervy skoč na mokru handru.TY čo len urobiš ked autorka napíše že jedna sa o jej brata.Potom čo mi budeš písať ja len som zvedava.Tvoj trapný komentar a tvoje domyšľanie je take ubohe ako TY sama.
@alickapusinka 😅😅😅
Tato otazka je velmi velmi vysoko hypoteticka- nevies, aka konstelacia a ake su vztahy v rodine. Vela narobia aj partneri rodinnych prislusnikov. O par drobnych by som sa ani nezamyslala. O tisice ci miliony, by som velmi silne rozmyslala, ci nechat vydedenie len tak. Za dalsie, vydedenie v prospech koho (nemusi to byt len surodenec, kto by dedil). Ak by surodenec doopatrovaval rodicov a ja stovky km daleko bez akejkolvek financnej podpory, ani by ma nenapadlo to riesit. Ale ak by som musela riesit takto na dialku logistiku a financie, tak by tak lahko vydedenie nepreslo. A tych situacii je fakt milion, kedy ano a kedy nie....
nechali sme to tak. Dotyčného súrodenca si karma našla sama

No je to zaujimava otazka, lebo ak by rodicia darovali z dobrej vole surodencovi vsetko a mne nic, sice by ma to zamrzelo, ale by som to brala ako ich volbu a ze maju so svojim majetkom pravo zaobchadzat ako chcu. Pokial by ma vydedili, lebo surodenec by ich zmanipuloval, tak to by ma dost mrzelo a uprimne, neviem co by som robila. Teraz si myslim, ze by som nechala tak, ale toto by ma mrzelo vyrazne viac, aj by ma to viac nahnevalo a mozno by som to nevedela nechat len tak. Minimalne by som si to chcela s rodicmi vykomunikovat a udrzat dobre vztahy. Najviac by mi vadilo, keby si mysleli o mne kvoli klamstvu nieco vyrazne zle, ze ma az vydedili. To by som asi realne nevedela nechat len tak a mala by som tendenciu uviest veci na pravu mieru. Ci az sudnou cestou, to neviem, to je dost velka a vazna zalezitost.