Ako rodičom vysvetliť, že môj život je len môj?
Mám priateľa už viac ako 4 roky, čo je už na spoločné bývanie, na svadbu alebo na iný druh partnerstva, na dieťa a podobne. Ale moji rodičia nechcú uznať, že tieto rozhodnutia sú len MOJE a partnera stále očierňujú. Nikdy nevyzdvihnú to, kedy im pomohol a ako veľmi im pomohol. Stále sa zaoberajú len tým, čo nespravil a čo mal spraviť a prečo sa nezachoval inak...
Dokonca aj on vie, že ho nemajú radi a to ho asi pred pol rokom, keď bol u nás dlhšiu dobu, priviedlo k tomu, že on už sem nejde, že budem chodiť len ja za ním do nášho nového domu. Lenže z toho naši spravili ešte väčšiu tragédiu a čím sme dlhšie spolu, tým viac ma chcú ovplyvňovať a strašia ma, že ma opustí, keď budem mať dieťa a že ma môže kedykoľvek z jeho domu vyhodiť a podobne. Ja to beriem všetko, že jasné, možné to je, ale nie, že oni to musia vedieť už teraz.
Za ten čas, čo sme spolu sme sa u nás pohádali len raz a to bolo pre nich ako na voňavý chlieb maslo. Hlavne tatko to stále spomína spolu s inými vecami a stále pripomína veci, čo snáď si nepamätáme ani my dvaja, že by sa stali. Keď príde, stále len sledujú, koľko zje, čo zje, koľko vypije vody, koľko piva, koľkokrát ide na wc, čo povie /a toto je perla - potom to normálne prekrúcajú a vysvetľujú si to po svojom/. Ako podľa mňa toto je tak na cvokhaus...
Nakoľko sa snažíme otehotnieť, nie je to pre mňa dobré a nikoho okolo mňa to vôbec netrápi... Keď odmyslím priateľa, zostala som vo všetkom sama...a to je dosť že brutál
@tomiholjubavi
Vieš, aj ja som si myslela, že sa budem riadiť radami rodičov, keď som sa ešte pred súčasným partnerom rozchádzala, bola som presvedčená, že naši mali pravdu, že všetko, čo na neho povedali bolo tak, ale vyšlo z toho, že prd pravda.
Celý život rozprávali, ako sa dvaja ľudia v súčasnej dobe nemusia brať, že teraz je to iné, stačí, že spolu budú žiť, dieťa vychovajú aj tak. A keď prišla situácia, že dom je na svete a je kam ísť, tak zase obrátili kartu a rozprávajú - mali by ste sa zobrať, to by bolo to najlepšie, ste už spolu dosť dlho, prečo sa nezoberiete, mali by ste nad tým uvažovať.
A tento príklad je vo všetkom. Ako sa im pravda hodila, tak ju otočili, teda hlavne tatko.
Ja to beriem, keď by mali jeden názor a stále je ten istý. Ale toto.
@bambulkalove Zaujímavé, žiadne decko nepočúvalo nikdy rodičov, teda málokedy, nabilo si hubu a Ty nič iné nerobíš, len ich počúvaš. Veď začni rozmýšľať vlastným mozgom, to bude asi hlavný problém. Pozri sa na to, zo všetkých strán a urob ako Ty cítiš.
@bambulkalove je mi ľúto, že si nikdy necítila od rodičov podporu, ja keby som bola v tvojej situácii, tak od nich prchám hneď po maturite, aj keby som v zahraničí hrnce umývala, na ubytovanie a stravu by som si zarobila, ale bola by som preč z ich dosahu. Postupne sa dá aj našetriť, VŠ urobiť popri zamestnaní, postaviť sa na vlastné nohy. Takže názov témy by nemal byť Ako vysvetliť rodičom, že môj život je len môj, ale Ako sa konečne postaviť na vlastné nohy. Ťažko rodičom vysvetľovať, že tvoj život je len tvoj, keď žiješ život, ktorý ti oni riadia. Prepáč, ale tvoje príspevky sú plné toho, ako sa nedá, nedalo...vieš koľko žien začínalo samých s dvomi, tromi deťmi? A ty slobodná bezdetná vo veku 32 rokov chceš niečo rodičom vysvetľovať? Veď je to smiešne, pochybujem, že sa zmenia. Oni už nie, ale ty sa môžeš.
tu je nieco ine...neostava ti nic inne ako sa fakt porozpravat s rodicmi. Ze co im vadi, ale echt-recht pravdu! Bude sa to tazko pocuvat, bude aj krik aj slzicka nejaka, ale aspon budes vediet na com si.
Taketo zmeny nie su len tak. Oni vidia nieco inak a ty tiez...no tak sa musi nejaka zlata stredna cesta najst. A clapak naj maka cim viac na dome, bo inak nikdy nebudete spolu len take "suchnutie" randevu kde si naivne namyslate ze sa znazite o babo...a raz bud tebe dojde trpezlivost abo jemu!!! 🙄
@bambulkalove Tak prečo im teda nedokažeš, že nemaju pravdu? /toto teraz neni najmudrejšia rada, ale ja som sa toho vzdy držala...Ked mi niekto nieco zakazoval a strasil ma, just som to spravila 😀 a v pripade mojho ex mali rodicia pravdu...a nabila som si hrdost aj hubu...ale bola to skusenost, ktoru som si vybrala, ktorou som si prešla a hoci ma to mrzelo a do istej miery aj poznačilo, som rada, že som sa vtedy nedala odhovoriť...lebo keby poslúchnem a nezažijem si svoje, celozivotne by ma matali myšlienky - čo by bolo, keby... nezistila by som, že to nebol princ, ale príživnícky manipulant..nespoznala by som jeho pravu tvar, nesmutila by som, že som si vybrala na prvy pokus blbca (lebo by som nevedela, že to bol blbec..) ale by som smutila, že som sa bez boja vzdala mojho "vyvoleneho"...zostala by mi zidealizovana spomienka...a vraj jedina laska, ktorá neprebolí, je tá ktorá nedostala šancu byt naplnena...
moj prvý muž bol ako postavička Hans z rozpravky Frozen...Do manželstva taký šarmantný ako Hans v prvej hodine filmu..keby sa nevydam, nezistím, že to všetko len účelovo hral a bolo by mi luto, o čo som prišla.
...
neviem, ci chapes, co tym chcem povedat...ked chces zit svoj zivot podla seba, tak to urob...nepocuvaj ostatnych a neposluchaj rodicov...mozno maju v niecom pravdu a možno nemaju..ale to nezistiš, kym nevyskušaš... Toto nie je situacia, že maš 17 a chceš skúsiť heroin, alebo dať si potetovať tvar...Mas 32 a chceš založiť vlastnú rodinu...tak nečakaj a nenechaj sa spútvať...choď a rob tak, ako ti srdce kaže..
@bambulkalove podla mna sa rodicia preto tak spravaju, lebo vedia, ze sa blizi ten cas, kedy im odides z domu a maju z toho strach a preto to ich zvlastne spravanie a hladanie chyb na priatelovi...
Je tu este taka mozno trapna otazka, ze ci mas prijem, pracu. Viem, kazda ti tu radi, aby si odisla od rodicov a bola samostatna. No pokial nemas pracu, prijem, tak je to tazke a aj to je mozno dovod preco si este tak dlho s rodicmi. Nesudim lebo ako jeden mudry clovek povedal "kto je vinny nech hodi kamenom" a veeeeela ruk spustilo vtedy kamen 😖
Dievca, vela zienok ti tu napisalo dobre veci, staci si len povyberat, poskladat v hlavicke a budes mat kompletny obraz 🙂
@bambulkalove
ak by si chcela, este by som ti poradila takyto postup:
*najskor skús zvazit, či a v čom maju rodicia pravdu...naozaj tak bez ega porozmyslat iba mozgom, či niečo z toho, čo hovoria je fakt
*ak uvazis, ze nemaju pravdu a vsetko, či vacsina su bud neopodstatnené drísty, alebo nieco s cim budes vediet zit, odignoruj to
*dupni si, kym si iba poslusna, nikto ta respektovat nebude...ako prve trvaj na tom, ze sa s muzom nastahujete do toho domu. Nevadi, ze neni este hotovy podla vasich predstav..ak ste robili branku, dvor a kupovali spotrebiče, ratam s tym, ze voda, elektrika a kurenie tam uz je...ak budete byvat v nie celkom hotovom, aspon vas to bude motivovat rychlejsie vsetko dokoncit.
*zacnite pracovat na dietati, alebo planovat svadbu, ako chces...
* a hlavne zi podla seba, aby si potom nelutovala, ze si prezila zivot podla predstav niekoho druheho.
...tento postup je len moje subjektivne hladisko. ja by som to tak spravila, ty nemusis..ale za pokus to stoji...a ze sa dieta nemusi podarit na prvy raz je pravda..my sa snazime uz tri roky a furt nič. ale treba si aj zvazit, ci ste na dieta pripravení a do akej atmosfery pride...kedze mas na ponahlo s dietatkom, čo ta viac nez chapem ☹ poponahlaj sa upratat si vztahy s najblizsimi a spravit si zivot podla vlastnych predstav. niekedy aj stres brzdi plodnost.
@bambulkalove citala som si toto cele...a poviem ti jednu vec= v niecom som zazila nieco podobne ako ty...priatel sice nebol rozvedeny...boli skratka ine problemy(kt.som ja nevidela,resp.videla iba super uzasne riesenia a aj vyriesenia tych problemov)
aaaaale...mama mi stale vravela,co a ako...ze sa jej nepozdava toto a hento...bola som na nu aj nahnevana,ze je staromodna,atd,atd
potom prislo poziadanie o ruku,zavahala som...lebo co ked mama mala pravdu(nejaky cervik pochybnosti),potom o par mesiacov opatovne poziadanie o ruku aaaaaaa....nemozem povedat,ze by ten cervik odisiel...skor naopak....uz som sama vedela,ze to takto nechcem a nechcem si tak skomplikovat zivot=ved preco by som mala???????
rozisli sme sa
bola som nahnevana na seba,mamu...ale v kutiku duse aj rada
a co sa stalo?
po rou od rozchodu som si nasla priatela...alebo on mna?alebo vzajomne? 😀
je to jedno...
jedno ale nie je,ze mama uz nezije...ale ruky,nohy by som jej bozkavala.....lebo sa oplatilo cakat 31r.
ja aj ked sa ti to pacit nebude,aj tak zatavam nazor=mas dost rokov na to,aby si nedala sancu svojmu rozumu,nezvazila vsetky pre a proti a trosku si verila...lebo sice mas "svoj" vek....ale....niekedy si cloevk narobi zbytocne problemy iba kvoli tomu,ze si mysli,ze ten pravy UZ nepride
mozno maju tvoji rodicia pravdu,mozno nie....
no...ja by som neriskovala,ze ju mat budu...
co tak si najst cloveka,kt.pre teba znesie aj modre z neba? 😉
drzim ti palce
a tvojich rodicov nepoznam...ale naozaj ti chcu tak zle?
ty by si svoju dceru vydala za svojho doterajsieho priatela???? 😉
porozmyslaj....
p.s.:....sluzi ti ku sti,ze si sa rodicom neobratila chrbtom a svoje sny a plany podriadila potrebam doma,ludom,kt.to potrebovali....nie je to lahke
a ani nevies ako ta v tom chapem,aj chapem,ze chces mat svoj zivot
ide len o to,ci neberies prve,co mas....ak nie,potom je vsetko ok
@bambulkalove, ako dlho je priatel rozvedeny? On teraz byva u rodicov ci kde? Je ich tam viac, ako dlho tam byva? A tiez nechapem ze mu to tak vyhovuje,z e ste 4 roky spolu, dospeli ludia, uz ozaj nie nejmladsi, preco nebyvate spolu hoci aj v podnajme? My sme zacali spolocne byvat po roku (rok aj 3 mesiace), lebo mu rodicia liezli na nervy a ja som uz mala tiez toho dost. Ja neviem naco ste tolko cakali, ved je lepsie spolu zit, skor a lepsie sa spoznate. Menej riskujete ako hrnut sa rovno do dietata ked ste ani nevyskusali spolocne byvanie. Tam mozu zacat vychadzat na povrch problemy, kt. doetraz nebolo vidno. Nam sa nic take nastastie nestalo, ale viem, ze sa to stava. Prosim ta a odpis.
@bambulkalove, pozri sa, ty si uz dost stara na to, aby si riesila to ci maju rodicia pravdu, alebo nie. Pises ako varis, ze nemas ziadny mamahotel, tak potom nemas co riesit ale cim skor sa osamostatni. Nie je dovod im cokolvek dokazovat. Naco?
@bambulkalove no takto... kto chce - hľadá spôsoby, kto nechce - hľadá dôvody... a ty stále len prečo sa doteraz nedalo a stále nedá... vieš, ja som si pôvodne myslela, že píše nejaká 20ročná slečinka, no ale keď som si prečítala, že ty 32 a on pomaly 40, tak ma rovno vyzulo... až sa mi žiada napísať, že už kašli na to, ostaň doma, keď si sa doteraz nevedela rozkývať a on tiež evidentne nie... ste spolu síce "len" 4 roky, je mi jasné, že človek nezačne budovať spoločné hniezdo po prvom rande, ale v tom veku už každý z vás mal mať niečo "svoje" ... hoc aj garsónku na hypo, ktorú by prenajímal, ale bol by základ... no ale komu niet rady, tomu niet pomoci, snáď kým budeš ty oslavovať štyridsiatku, tak bude nejaký pokrok a nie zase nejaké "ale" ...
Ahoj, precitala som celu diskusiu, a prispejem ti aj ja svojim nazorom.. chcem ti povedat aby si si nasla ineho partnera. Bud trochu narocnejsia, potom to budes lutovat, a rodicia mozu mat v niecom aj pravdu, jasne ze mozu prehnane reagovat ale treba sa na to pozriet aj z ineho uhla, ja viem ze ho mas rada ale z lasky nevyzijes, to je svata pravda len ja som na to neskoro prisla ... ani mojho manzela rodicia moc nezboznovali predtym a ani teraz ho nejak nejdu od samej lasky zjest.... hej, a tiez bol ako ten tvoj, ked bol slobodny, tiez vlastnil svoj dom a chcel najskor dieta a potom svadbu. ... dieta sa nam narodilo, aj svadbu sme mali, ale ja mam furt taky pocit ze manzelstvo bolo len z nudze cnost, aj ked on tvrdi opak, no ale co uz bola som mlada a hlupa, mimochodom, dom vlastni furt len on, ja nevlastnim nic... a este nieco ti poviem, chlap v jeho veku, ked lubi zenu, tak po nu dojde autom a nenecha ju trepat sa autobusom!alebo aj na bycikli 😀 tak ta prosim nerob taku chybu ako ja a nezrobsi to opacne, dieta, dom co neni aj tvoj a potom svadba, raz ta to bude mrziet tak ako mna.
@bambulkalove problem nie je tvoj frajer, problem nie su tvoji rodicia. problem si ty, lepsie povedane tvoje podriadene spravanie voci rodicom (nech je z akehokolvek dovodu). Prepac, ale ja ak by som bola dohodnuta, ze niekam idem, ide mi bus, tak oci vydebatime to ked sa vratim ide mi bus cauky parky. Ty nie si momentale mentalne zrela od nich odist, spravas sa ako nesvojpravna. Ked uz mate v dome nejake spotrebice, tak zas tak neobyvatelny nebude 😉 ...lebo ved neprinesiem si domov spotrebice a nezacnem potom vysekavat vodovodne trubky...
@cecil36 presne tak, tisíc výhovoriek, ale chýba odvaha. Som zvedavá, ktorá 32 ročná žena by sa ešte vybavovala s otcom, kým jej neodíde bus, keď má vlastný program....aj keď po rokoch systematického potláčania jej sebavedomia zo strany rodičov, ju čiastočne chápem. Ale zmeniť to môže iba ona, nik iný,
Mam presne takyto isti problem pomoho urobil a furt je za zleho a poznaju ho velmi dobre a aj jeho rodinu nemili snim zo zaciatku ziaden problem no ako som zacala venovat sa jemu je. Zle ano byvam u rodicou a neustale sa hadam z mamkou lebo priatel knam nechce chodit lebo nasi sa stale hadaju a ja som neustale u neho spavam tam a podobne tam stravim cele dni no je to taske robym a robym nepretrzitu zmenu to znamena dva dni rano pridem o tretej idem zanim idem prec dva dni poobednu samozrejme to sme spolu ani neni a to co mi vinde na piatok ci nocna alebo ranna alebo poobedna taham celi vikedn takze ked mam novnu samozrejme vispim sa idem zanim na rannej utekam zanim a na poobednej som doma a potom do prace a cakam kedy pojdem zanim a mam problem v tom ze neustale domna rodicia hustia ze co zomna vychovali a podobne zatala som sa a tym ze si zarabam som sivpovedala dost tohoto vsetkeho a idem byvat sama ja viem rodicia su rodicia vazim si ich aj co premna urobyli ale nemam pet rokou aby mi stale rozkazovali a aby som doma snimi a z priatelom pozerala telku
Sice zme mladi ale baby podla mna sme boli vsetky mlade a zabudame nato ake ste boli a to vsetko moj priatel sice neni ani nebol nigdy zenaty je to mlady chalan ktori vie co chce ktori pomohol mojim rodicom problem je v tom ze rodicia nanom vidia len to ze nechce knam chodit a spavat unas ja viem je to blbe ze to sem pisem ale vypocujem si nejake radi velmi rada
@terezka1947
ja ti to poviem takto, podraďovala som sa domácej situácií, aby v tom mama nezostala sama. Nikto jej nepomohol, všetci sa otáčali chrbtom alebo kukali telku, ale môj priateľ to chápal, lebo videl, že je to náročné. Vedel aj to, že si nemôžem dovoliť chodiť za ním, vzhľadom k situácií, a chodil on za mnou. Všetky svoje potreby mi podriadil, aby sme mohli byť spolu.
A teraz, keď už skutočne môžeme stavať na tom, že sme dosť spolu už prestáli, tak príde názor jedného človeka, ktorý chce všetko zničiť, len aby som sa podvolila a zostala doma.
Určite neberiem prvé, ktoré som našla, beriem to, čo mi vyhovuje, aj keď možno to znie hlúpo.
A keď už sme prestáli to, že chodil len on za mnou viac-menej, keď už sme v pohode, môže to byť o fungovaní vzťahu, tak sa do toho rodičia /hlavne tatko/ oprú, aby to tak nebolo. Takže musíš uznať, že to nebude o tom, že by im naozaj niečo spravil, ale o tom, že nechcú vôbec, aby som odišla. Stále /hlavne tatko/ propagoval, že deti s rodinami zostanú v jednom dome bývať. Ako na rodinnom dome o 4 izbách a max 2 podkrovných si to neviem predstaviť. A keďže nám zatrhli, aby sme si za ich domom postavili svoj, tak nezostalo riešenia, len odísť. Ja fakt už neviem, komu vyhovieť a ako, lebo to je podľa mňa už u nás fyzicky nemožné.
A vzhľadom k tomu, že je to tak ako to je, tak pre mňa je jediné riešenie odísť z domu, či už sama alebo za priateľom, lebo aby sa všetci podriaďovali človeku z najnižším vzdelaním a IQ húpacieho koníka, uznaj, že je to blbé.
@katka1981
Odpisujem ti, ale až dnes, nakoľko som tu nebola. Nepoznám mamahotel a nemám problém s vedením domácnosti, keby si čítala všetko, vedela by si, že prednedávnom nám zomrela babka, ktorú som s mamou pomáhala doopatrovať, čiže som ju nechcela v tom nechať samá, nakoľko súrodenec a tatko sa tvárili, že sa ich to netýka.
@bambulkalove mile dievca, spytam sa takto. Tvoj otec ked sa ozenil tak byval a zil u svojich rodicov alebo isielza manzelkou???? Lebo problem takeho nahladu moze byt aj v takych dvoj-troj generacnom byti :(
@lubkavargova1
Môj otec sa presťahoval k mame do domu, kde ho nenávidel jej otec, lebo si nedal povedať a robil si podľa svojej hlavy.
Čiže nevychádzali. Mne to príde ako cez kopírák, ale nechcela som to tu písať, lebo každá jedna by to zase otočila zo všetkých strán.
@bambulkalove, ved ale ja som pisala, ze vies varit, nemas doma mamahotel, ze tak si samostatna, ze treba z domu odist, neviem ci si zle citala, alebo nepochopila. Proste ty budes chybat ako domaca sila, cize to je aj jeden z dovodov preco sa otec moze hnevat a preco chce pre teba este lepsieho chlapa. A pytala som sa preco nemozes ist byvat s priatelom. Jasne chapem, opatrovala si babku, ale mysli aj na svoj zvot.
@lubkavargova1
Priznám sa na rovinu, som bezradná. Celý víkend som to riešila z každej strany, ako bo to šlo spraviť, aby to bolo ok. Ale nemám riešenia. Nechcem sa rozhádať s rodičmi, ani prísť o vzťah, ani nechcem "páliť mosty" zo žiadnej strany.
@bambulkalove no hotovo. Ale chapem ta mocno dobre. Len fakt aby niekomu nedosla trpezlivost....a to je tak, ze rodicia svoje tuzby nenaplnene alebo krivdy prenasaju na deti. Ty si najmladsia???
@katka1981
Vlastne toho sa tatko asi aj boji, že chcem mať vlastný život a preto teraz robí všetko pre to, aby mi ho kvázi zničil.
@lubkavargova1
Som najstaršia a ako by som to...najviac ponižovaná by bol asi najvýraz
@bambulkalove, ja nechcem aby to vyznelo ze bud egoistka, ale nemozes svoj zivot takto obetovat a znicit svoj vlastny. Nebola by si ani prva ani posledna. Proste odid, si uz dost velka a neries otca, kasli na to.
@bambulkalove aha...no vies vela rodicov je vtom ze dieta ma prejavovat uctu voci rodicom. A ako pises nechces sa rozhadat lebo to nemas v povahe podla mna. Ale uz tuzis po svojom zivote....mocno dobre ta chapem. To iste mam doma 🙂 🙂 Len u nas rodicia mali pravdu aky hnup to bol moj ex. A ty robis niekde?

Keď som ja bola zaľúbená do manžela, tak si každý mohol rozprávať čo chcel, aj zamknúť ma v byte aj tak by som si našla cestu. Zaujímavé..........