Ako sa chovať k agresívnej dcére ?
Ahojte, poradte prosim kde robim chybu...
Som mama dvoch deti, ta starsia je uz dospela vysokoskolacka, mladsia 5 rokov. V minulosti som si presla velkou tragediou, pred rokmi mi zomreli rodicia. Teraz vsak, da sa povedat, ze sme stastna rodina, az na to, ze ked starsej dcere poviem nieco, s cim sa ona nestotoznuje, zacne na mna kricat, vcera mi vulgarne vynadala, chytila alebo udrela ma po ruke tak, az mam modrinu. Len som od nej chcela, aby prisla dopoludnia na novy rok domov - spala u frajera, lebo mladsia dcera necakane ochorela,mala vysoke horucky, museli sme na pohotovost. Od nej som chcela aby prisla a postarala sa o domace zvierata. Tel mi nedvihala, len mi napisala ze nepride. Volala som aj jej frajerovi, tiez mi nedvihol. Na druhy den som jej povedala, ze mi to pride od neho dost nevychovane a egoisticke nedvihnut mame jeho priatelky tel., tak preto tie vulgarizmy na mna a ta modtina. Kde robim chybu? Ako sa ku nej mam po tom vsetkom chovat??
Len raz by toto urobila ,,,,
Ked nabuduce pride rozplac sa ukaz emocie ale v klude jej vysvetli ze ty si stala pri nej ked bola chora a terazty potrebujes aby ti pomahala v nudzi.
Ak to nezaberie budes musiet urobit zrkadlo efekt.
Určite vziať krv a dať spraviť testy . S týmto Vám asi pomôže len odborník. Keby tam neboli tie lieky tak len pobaliť kufre a dovi dopo pokial sa nespamätá ale takto chúďa jej treba pomôcť aby sa z toho dostala.
@zuzana1408 krv keby brali tak musía vedieť čo hlada akú zložku. A ona berie nejaké psychiatrické lieky podľa toho čo jej našla a ak nevie či ich zrovna berie tak nebude vedieť na čo sa maju v krvi zamerať. Ona môže frcat aj na iných liekoch
@janash z toho, co pises, podla mna ta jej agresivita je dosledkom niecoho viac, nieco sa na nu sype a nechce ti to povedat. Skusila by som sa s nou porozpravat podobrotky v takom zmysle, nech vie, ze ma doma zazemie a moze sa zdoverit, ale pokial sa mieni spravat tak, ako to predviedla teraz, tak sa jej lahko moze stat, ze vymenis zamky a nech si zije ako vie, ked si mysli, ze si moze dojebat zivot podla seba
A kde je otec deti? Asi si bola na výchovu sama či?
Len tak náhodou nemôže brať drogy alebo fajčiť trávu?
@janash spravala sa takto už niekedy? Neberie drogy? Porozprávaj sa s ňou o incidente, čo na to hovorí? Zdá sa jej to normálne? + zamysli sa nad celou situáciou. Decku v takomto veku už prikazovať nemôžeš, telefonovanie, keď je mimo a nevrátila sa už nič nevyrieši. O jej povinnostiach, či ochote pomôcť ti by ste mali hovoriť predtým a stanoviť si pravidlá. Býva stále u teba, takže by mala priložiť ruku k dielu+ mladšia dcéra ochorela. Ale na druhej strane ak k pomoci nebola vedená predtým... teraz už ju to nenaučíš. Každopádne, dala by som jej jasne najavo, že takéto správanie je neprípustné
Udrieť mamu?To čo je?V živote si toto dieťa nesmie dovoliť k rodičovi.Asi ju bolo treba viac cepovať.
Prvou fackou sa straca vsetok respekt. Doteraz si ju ako dieta pamatam. Viem, ze som si ju mozno aj "vypytala" ale moj pohlad na rodicov sa odvtedy uplne zmenil. Aj za nase chyby by sme mali poziadat o odpustenie, tak ako to cakame od druhych. Dokonaly rodic existuje iba na instagrame. Pre svoju dceru si ta najlepsia mama. Porozpravaj sa s nou
@janash Tlak mam len to citam. Co Ti spravi nabuduce? Ako si moze toto dovolit k mame? A neviem, preco by si mala po spickach chodit okolo nej a jej frajera? Ako si dovoli Ti nedvihat mobil, ktory jej Ty platis...hocico sa mohlo stat v rodine, ved si mohla potrebovat pomoc? Nechce Ti dvihat mobil, dobre, nech si ho teda plati sama. Mne sa tak zda, ze si na nu prilis mierna. Zivis ju, platis skolu a slecna si Ta dovoli udriet? A teda keby toto sa stalo u nas doma, manzel by to isto riesil s nou. Nema voci Tebe ziaden respekt. Ked si si ho doteraz nevybudovala, najvyssi cas zacat...daj jej pocitit, ze zivot nie je len sa vyvalovat na intraku a uzivat si za cudzie a nemat voci rodicovi ziadnu pokoru a vdaku. Zatrhnut peniaze jej treba...nech si na seba zaraba sama, ked je taka suverenna.
@janash no tak to by bolo posledne keby mi jednu dala po papuli. Balila by kufre k frajerovi a to velmi rychlo,ak by vobec stihla. Uz len to ze by mi nedvihla telefon ked surne volam by ma maximalne vytocilo. Takze ked si frajera tak zastava,nech sa paci. Dovi dopo. Ja doma k rodicom ani hlas som si nedovolila zdvihnut,nie este paprcu na nich. To je teda fakt moc. Ja mam tiez dceru a dufam ze sa takehoto spravania nedozijem
Prečítala som si len dve strany,ale čo tu niektoré píšu za múdrosti 🤦ako na 1strane napríklad. Že ty si jej nemala dať facku, že ona iba kopíruje tvoje správanie, že ty si vlastne tá agresívna, že nemáš právo povedať nič zlé na jej priateľa, že keby mne niekto dá facku, tak mu ju vrátim a že čo sa vlastne divíš tomu, že ako zareagovala, keďže ty reaguješ rovnako? 🤦🤦 To akože aj rodičom? Že rodičia mi dajú výchovnú facku, tak je normálne, že im ju vrátim? To akože žiaden rešpekt, úcta, žiaden blok, že aha to sú moji rodičia, to si nemôžem dovoliť? A že ona len kopíruje svojich rodičov? Moja mama ma zdrala jak hada zopárkrát počas puberty, a ani by mi nenapadlo, jej vynadať alebo ublížiť fyzicky. Urobila to z lásky a zo strachu. A takisto ju milujem bezhranične ja.To že ma zbila, nenechalo na mne stopy, že by to narušilo náš vzťah alebo ja neviem čo. Vtedy neexistovali mobily, že si skontrolujem dieťa. Urobila by som pre svojich rodičov všetko na svete. Niekedy si tie deti výchovné naozaj zaslúžia. Nebudem tu radiť, čo s dcérou, tam je asi oveľa hlbší a veľký problém. A nie len to, že "ona len kopíruje tvoju reakciu🤦"
Buď je problém s jej psychickým zdravím alebo teda tie lieky, drogy. Neviem. Určite to nie je v tom, že si urobila chybu ty. Treba byť prísnejší. Ak náhodou príde s ospravedlnením, tak jej povedz, že poslednýkrát sa k tebe chovala neúctivo a ak ešte raz bude k tebe taká alebo nedodrží dohody, tak ju vyhodíš z domu a odstrihneš z peňazí a nech sa živí a stará sama.
Mne len napadlo popri tom všetkom, že keď to správanie začalo na strednej, že či to nesúvisí s narodením jej mladšej sestry a so žiarlivosťou. Možno v puberte potrebovala viac pozornosti, ale kedže tam bolo a je nesamostatné dieťa, druhá dcérka, tak ste museli, pochopiteľne, venovať veľa pozornosti mladšej a tá staršia bola dovtedy zvyknutá len na svoju pozornosť a nevie sa s tým doteraz vysporiadať, že už nie je jedináčik... uteká k frajerovi a robí ako naprotiveň veci, či nežiada len o pozornosť.
@janash ke absolútne neakceptovateľné, že to facku vrátila a následne ti dala po ruke až máš modrinu. Myslím ak to nezastaví a to musí pomôcť aj manžel bude skúšať na teba takto vidí z teba strach a tým rieši s oje absencie doma. No žasnem vysokoškolák a dokáže mlátiť svoju mamu. Niekde sa stala chyba a možno aj v tom že máš malé a a veľké dieťa. Treba to urgentne riešiť dať jej najavo kde je jej miesto alebo nech si ide trebárs aj za frajerom. Mne keby dala facku tak prepáč ale zabuchnem jej dvere.
Strach o dieta je silna vec,chapem ze v strese a rozpolozeni si jej dala vacku.nie si isto jedina.to este naznamena ze si zla mama alebo ze by si urobila chybu vo vychove. Je mozne ze ju frajer a jej okolie taha zlym smerom a ona na to musi prist.ak uziva lieky to je zle nech cim skor vyhlada naozaj pomoc a skus o tom cim viac vediet. Vyuzi jej dobru chvilku a povedz jej ze ste sa rozhodli ze bude lepsie ked odide. Argumentuj aj tym ze si nezelas aby sa mladsia dcera na to pozerala.stoj si za tym v pokoji bez emocie. ALE: zaroven jej povedz ze ju lubis a moze sa na teba spolahnut. Ak sa zbali nechaj ju. Lebo tu uz dohivaranie nepomoze.ja ti hivorim ze za 3 mesiace ju mas doma
Boze zeny,vy ste tu ozaj mnohe vadne kritizovat matku ze dala dcere facku,ze na to nemala pravi a podobne bludy.Co vam to uz sibe???
@nini1010 ja tomuto uz nerozumiem. Napriklad generacia mojich rodicov bola vychovavana tak, ze aj za nepekny pohlad dostali bitku/facku a rodicov si nesmierne vazili az do staroby a lubili ich. Teraz nemozes na dieta pomaly ani zvysit hlas, lebo "bude mat traumu na cely zivot", ked nanho raz nakricis.
Tiež si myslím že niečo berie. Typické priznaky
@janash boli ma pri srdci ked vidim, co vsetko si rodic vytrpi od dietata a ticho "drzi" . Boli ma to za vas, za mojich rodicov, Za rodinu mojho muza, vsade kde to vidim. Rodic dostane "po hube" a nastavi "druhe lice". Taky je rodic. Potom su rodicia na socialnych sietach a forach, ktori maju plne usta mudrych reci ale keby prislo na lamanie chleba tak z toho vyjdu najhorsie.
Aj ja by som to dcere spocitala keby mi facku vratila....ale to hovorim teraz za PC, ake by to bolo v reale neviem. Laska je slepa, rodicovska laska detto. Z agresivitou som sa stretla v blizkej rodine vo dvoch pripadoch, jeden bol alkoholizmus a v druhom pripade dieta bojovalo fyz. aj s rodicmi, bola vzdy povazovana za problemovu a za 20 rokov jej vypukla schyzofrenia. Drogy som neskusila, aslkohol som mala naposledy v ustach presne pred 19 rokmi, takze toto neviem posudit, jedno je iste. Musite konat! Ci uz ma vasa dcera problemy a potrebuje pomoct. Alebo z nej vyrastol hnusny "hajz.." a "svin." clovek a aj to sa stane a vtedy musite zasiahnut tvrdo. ROBIT ALE NIECO MUSITE!
Odkaz od viacerých je, že treba zakročiť, ale ako? Čo urobiť? ako sa porozprávať, keď bude odmietať? Vymeniť zámku bez oznámenia? Dať na výber - úcta, alebo do videnia!? Rodič chce pomôcť. Kým sú deti malé, tak svoje trápenie môžu preukázať aj agresivitou. Čo v tomto prípade? Prepracovanosť zo školy? Lieky? Snaha o osamostatnenie sa, no nemá ešte na to? Čo konkrétne urobiť? Takéto žieňa asi momentálne rozhovorom pohrdne, alebo skončí hádkou... Vyšetrenie odmietne.
@eva8 bohuzial to evidentne zlyhalo na zaciatku a uz sa to sype. a preukazovat trapenie agresivitou? to je hlupost. Zlyhava vychova, treba viest deti k rozhovorom, komunikovat s nimi, aby sa naucili, ze s problemom mozu prist za rodicom, aj trestat treba vediet, nie vylepit facku. To je na rodicovstve najtazsie - najst balans. Ja som od rodicov nikdy bitku nedostala, ale ani som sa neflakala a ani nechodila bez oznamenia nadranom domov z barov a zuriek. Takze nieco robili od zaciatku moji rodicia lepsie. A ani mi po pravde zurky a zabavy nechybali. Nevidela som v tom zmysel. Ale zaroven som nikdy nebola ani nijaky nespolocensky domased 😂 ale treba v tom vsetkom najst rovnovahu, hold, tu to zlyhalo uz na zciatku a uz tazko nieco napravat, ked je dcera dospela.
vyplyva mi z toho, ze je to makka vychova a privela tolerancie, nevybudovane hranice a teraz pokusy nieco “nastavovat” a prvychovavat.... neskoro....
jedine co by pomohlo. je asi len razantne vyjasnit situaciu - ako bolo spomenute vyssie - kym si pod mojou strechou, moje pravidla, alebo sa zbal a staraj sa o seba sama, vek na to mas... krute? mozno.... ale nejaky dohovor tu uz evidentne neplati
@zuzuliennka1 u dieťaťa vyjadrovanie trápenia agresivitou nie je hlúposť. Vtedy treba prísť na koreň veci a napraviť to
Ak je dospelá,tak jej len povedz,že také chovanie ti veľmi ubližuje a ak sa takto ktebe chce správať ,tak nech si ide bývať k frajerovi.Nebudes akceptovať ,aby ťa urazala a fyzicky týrala.Ze to je na basu.Musis byť rázna,žiadne siahodlhé obkecavanie okolo toho.A štát si za svojim,aj keby ti srdce pukalo.
Ja tam citim drogy, travu.. nieco... Nezda sa mi to.
@evica01 no vidíš to bum mohol byť tiež dôvod.

Vieš, čo by urobila moja mama? Strčila kľúče do zámky, aby som sa ďalší krát nedostala domov. Ja by som zrejme z trucu odišla k frajerovi, ale ako dlho by ma frajer živil, plus platil školu, bývanie, stravu, záľuby,....? Asi by ma ten truc rýchlo prešiel a s prosikom by som sa priplazila domov. Každé decko si dovolí len toľko, koľko mu dovolíš a keďže očividne dcére maximálne vyhovuje nechať sa tebou živiť, máš na ňu ľahké páky.