Ako sa chovať, keď sa moje narodininy neoslavujú?
Ahojte. Dnes mám narodeniny a ako každý rok tak aj tento som ich strávila sama.. mám rodinu muža deti..i tak som bola sama ako niekedy za slobodna. S mužom sme spolu 4 roky. Ani jeden rok sa nesnažil urobiť mi tie narodeniny niečím pekné. Ja viem možno sú to malichernosti ale.. proste dnes prišiel zagratuloval mi a podal mi dezert a lacné víno do 10€. Zobral sa a išiel preč riešiť si iné veci..napr pomôcť susedom bolo súrne treba. Prišiel domov o 20:00. To už som bola úplne sklesnuta sklamaná smutná. Príde to len mne smutné? Že každý rok to je takto..nikdy nič viac.. ako by som ani nič neznamenala. Ani posedieť ani osláviť.. a to on má narodeniny presne o týždeň. Planovala som piecť mu tortu prichystať oslavu. Ale asi kašlem nato veď moje narodeniny sa neoslavuju ani jeden rok...ani raz.... Čo si o tom myslíte? Ako sa zachovať?
A to akože iné dni sa ti venuje, pekne sa správa a iba na tvoje narodeniny sa zavrie do izby, nevylezie z kúpeľne a príde po 20tej? Iba na rodeniny ide pomáhať niekomu inému?
Moje narodeniny sa nikdy neoslavovali pokial som nespoznaala manzela.....je pravds ze moje narodky neoslavujeme dany den plus su v zime takze nema co robit vonku ;) ale.ano vzdy si dame.malickosti kedze stale si.priebezne kupujeme cez rok co.nam.chyba.....tak.mozes byt rada ze si dostala.vino.a.dezert niektoré. Zeny ani to ;) a stale naplanujem oslavu na vikend s rodinou svagrina svokra muz a az v ten den sa oslavuju moje narodky ;) a to je.muz dopredu informovany ze je oslava takze.....treba sa len porozprávať a vykomunikovat
A pýtala si sa ho na to? Respektíve povedala mu, ako to vnímaš, že ťa to mrzí, ako hneď šiel preč, že si chceš s nim aspoň vypiť pohár vína, stráviť pekný večer? Ak áno, ako reagoval?
Asi nebol vychovany, ze sa narodeniny oslavuju. Ved ti darcek dal. Tak urob vzdy oslavu pri prilezitosti kazdeho sviatku v rodine ty a povedz mu po lopate vopred program a plan, co z toho ma spravit on. Stazovat sa, ze ti nikto necita myslienky a cakat oslavu od niekoho, kto to nevie robit, nie je nauceny a ma kopec inej prace?
Od chlapa cakas, ze je technicky typ. Ze viac zarobi, spravi tazku pracu, prerobi a opravi dom, auto,... Nie ze bude piect tortu a pripravovat oslavy. Max. este zvladne objednat a zaplatit posedenie v restauracii. Oslavy su proste viac domena zien.
Ak budes porovnavat vas vztah so vstahom vo mal s ex nebudes nikdy stastna. Ak si tie rozdiely videla a aj tak si to neukoncila, tak si sa rozhodla.. Nespravne? On tvoje narodeniny neignoruje, akurat to uz tak nehecuje.. Zariad si. Vies aky je.
Možno ťa nemiluje a preto sa k tebe tak správa. A možno proste zostarol, zmenil sa.... Možno ho jeho bývalá priateľka manipuloval a preto okolo nej skákal. Možno si predsavzal, že to už nikdy robiť nebude.
Ty si ale môžeš vybrať, ako reagovať. Môžeš myslieť na jeho bývalú zúfalú lásku a ako sa správal, alebo môžeš nepozerať do budúcna.
Skús mu povedať ( nie navrhnúť, ale oznámiť), že cez týždeň by si rada oslávila obe narodeniny. Ty vyber deň, on nech vyberie reštauráciu. Choďte tam a strávte pekný večer. Bez výčitiek, bez sebaľútosti. A nadviažte na to aj vo všedné dni. Ty mu povedz, čo by si chcela priamo a on nech sa zariadi.
Tieto večné premýšľania, posudzovania, domýšľania vášmu vzťahu škodia. Ty čakáš, že bude reagovať ako vo vzťahu predtým. Ale toto je nový vzťah, nová žena, nový muž. Daj mu šancu byť sám sebou a reaguje na to, ako by si o ňom nič nevidela.
Normálka. 😀 Muži sú takí, ako niektorí sa neobťažujú ani s dezertom a vínom. Tvoje je ešte v pohode. Ak ťa to štve tak mu to povedz ale do hádky by som nešla. Mne by práve prišlo divné kebyze dôjde ako taký tutko s kadecim. Ale ja sama nemám rada sentimentalnych mužov.
Ja tiež svoje narodeniny neoslavujem, nepripravujem žiadnu oslavu, nevolám nikoho k nám. Ak mi niekto volal, že príde v deň narodenín pripravím nejaké pochutinky a to je všetko. Manžel mi tiež "len" zablahoželá a dá nejaký ten darček.
Ale napríklad keď má syn narodeniny, manžel má 3 dni po ňom tak už sa "zvezie" s ním 😂a robí sa oslava.
Ja nechapem, kde je problem.
Nezabudol, dal ti vino a dezert.
Ak si chcela s nim posediet, mala si navrhnut veceru niekde vonku...alebo prechadzku...proste cosi konkretne.
Mozno siel radsej von za susedom, ako sa pozerat na tvoj zduty vyraz. Nechape, preco si zduta, ved ti zagratuloval. A popravde, ani ja nechapem.
Robit taketo ofuky okolo svojich narodenin a cakat, ze to bude presne podla tvojich predstav, lebo vino a bonboniera ti nestaci...no tak si kludne sed zduta doma. Nehnevaj sa, ale prides mi ako rozmaznana princezna.
A v com je problem? Nechapem. Chcela si posedenie vonku, pripadne oslavu s pohostenim doma? Ved to pripravuje oslavenec, aspon u nas to tak je. Preco si to nepripravila, ked po tom tuzis? Ci si chcela drahsi darcek? Mas usta, myslis, ze keby si si nieco objednala/kupila (v cenovej relacii, ktoru si mozte dovolit), chlap by frflal? Ak je normalny tak urcite nie. Ci nie je? Necitam detailne reakcie, neviem, ci mate este ine problemy, ale cisto z uvodneho prispevku mi pride, ze mas doma bezneho muza, akych je vacsina - zvysok si na ine ako svoje narodeniny ani nespomenie. Inak, ja osobne napr. vyslovene neznasam gratulacie, oslavy, dary, torty... Travit cas spolu, ci vyjst si na romanticku veceru to je iste fajn, ale pre mna to ma caro, ked je to spontanne, nie ze "dnes musime, lebo na tento datum a tuto hodinu presne mame nieco zajednane"....
Kazdy sme iny, ale prepac, ja fakt neviem, co ako cakas a hlavne preco si to teda sama nezorganizujes...
ak ti to vadi urob mu skolu hrou tj zidne torty a pod ale lacny dezert a plechovku piva a ty sa zober a chod s kamoskou ai posediet do kona ci na nakupy
ja na zaklade kazdodennych inych veci a spravania mojho muza som si nim uplne ista, ze nas zboznuje, a vidim na nom pri ozaj podstatnych veciach a rozhodnutiach, ze som pre neho dolezita.
Narodeniny si sama kupujem darcek aj navrhujem termin a plan rodinnych ci inych oslav... tak nam to vyhovuje. Ale ak by som to "bezne kazdodenne zazemie" mala slabe, ak by som taketo samoplanovanie a samodarcek asi viac prezivala a bola smutna... porozmyslaj ci toto nie je aj u vas
Toto ako keby pisalo 10 ročne dievčatko čo od rodičov chce aby mala oslavu ako majú kamarátky ale tijej ju nikdy nezorganizuju.
Lenže ty už nie si malé dievčatko. Tak nečakaj že sa tak budú ľudia spravat. Keď chceš oslavu tak si ju sprav, v živote by ma nenapadlo čakať od muža to, čo čakáš ty. A ani posedieť ani osláviť? Halooo, dal ti víno! Otvor ho a zavolaj si k sebe sadnúť. Ale keď si o 8 unavená tak asi aj si to malé dievčatko 👎
A keď ti príde že nič neznamenás tak je chyba inde a nie v tom ako trávite tvoje narodeniny.
Tak si urobte oslavu spolu. Alebo oznám rodine, že budeš robiť oslavu dátum. Naplánuj to cez nedeľu, keď sú všetci doma aj manželovi to oznám aspoň
3 dní dopredu.Manžel nebude unavený . My oslavujeme buď v sobotu alebo v nedeľu, lebo cez týždeň nemáme kedy.
@gleep1 áno som o 8 unavená lebo som na materskej s dvoma deťmi. Neviem ako to chodí u vás doma..ale ešte ho aj volať že haló mám narodeniny poď si ma aspoň všimnúť zaslúžim si to ...tak to nie. Ja som tu stôl je nachystaný tu. Jemu to má dôjsť samému.
@euie áno je to tak.. po celý rok je to slabota a nikdy sa necítim dôležitá pre neho..
ja si svoje sviatky organizujem sama, cize ja naplanujem oslavu, nachystam obcerstvene a uz iba zavolam ze mozu prist gratulovat 🙂 ( muz a deti) potom cez vikedn vacsinou robim oslavu aj pre rodinu a kamosov, vzdy pozvem ,necakam,ze pridu sami od seba. co sa darcekov tyka tak moj muz teda tiez neni nijak extra originalny, ale berem to uz ako fakt, vzdy dostanem velku kyticu kvetov, nieco sladke a nieco co som si vybrala, zvycajme pocas celeho roka poslam na jeden mail co by ma potesilo na sviatky a on uz iba vybere, malokedy kupi nieco sam zo svojej hlavy, ale mne to nevadi, ja som rada, narodeninovy den stravime vacinou tak ze si dame kolac, kukneme film a ideme spat, ziadne velky oslavy, potom je vacsia oslava cez vikend kde pozvem aj rodinu ci kamosky, ale opakujem vsetko si organiujem sama🙂 necakam, ze mi nachsta muz alebo deti- tie su este malinke...ja som uz viac originalana a muzovi na sviatky napeciem, kupom alkohol, urobim program- kino, drinky, divadlo....a ideme, ja som spokojna, lebo ten program sa paci aj mne aj jemu, darceky vacinou jemu kupujem toez sama, vacinou zazitky on sa tomu vzdy tesi, podal mna by si si mala sama zorganizovat a keby videl, ze mas nachstane chlebicky, kloacik vinko, a vecer no ci koncert urcite by nesiel k susedom🙂 chlapov treba podstrcit aky vedeli ako cestou ist😀
@autorka, ja ťa úplne chápem a tiež by ma to mrzelo. Nemyslím si, že je detinské alebo hlúpe, ak chceš, aby bol v ten deň s tebou. Keď tak ale čítam túto diskusiu, tak mám doma zjavne nejaký špeciálny exemplár, lebo my narodeniny normálne oslavujeme (spolu, nie s rodinou) a snažíme sa ten deň spríjemniť a spraviť si ho iný navzájom. Ja napr. dostanem kyticu a nejaký darček, no a potom buď manžel navarí alebo ideme na večeru. Keď má narodeniny on, spravím mu tortu, ktorú má rád, tiež mu dám darček a trávime ten deň spoločne. A áno, pred pár rokmi mi napr. urobil úplne jednoduchú tortu, čo som vôbec nečakala a potešilo ma to. Ak by teraz prišiel, povedal mi všetko najlepšie, dal do ruky čokoládu, lacné víno a išiel preč, tak by som bola sklamaná, ale tu je to očividne štandard a niektoré ženy sú na toto zvyknuté. Alebo sú zvyknuté na to, že musia vkuse pripomínať dátum svojich narodenín, lebo pán tvorstva nie je schopný zapamätať si jeden dátum.
Blbé v tvojej situácii je to, že on sa voči tebe nezmení, ale úprimne, pri jeho správaní by som sa určite nesnažila spraviť mu pekné narodeniny. Na čo aj, keď to pre neho nie je dôležité. Môžeš mu dať nejalú lacnú čokoládu a čau. Ak vie, že je to pre teba dôležité a ani tak sa neposnaží, tak si nič iné ani nezaslúži.
Oslavu spolu som plánovala robiť cez víkend, ale odbil má že on má už iné plány, takže tam to haslo. V stredu mi povedal, že nemám nič chystať že bude v práci do šiestej. Prišiel o tretej, nachystala som teda a on si odíde.. tam vôbec nezlyhala organizácia z mojej strany, tam zlyhal jeho záujem. Len neviem, či mám to dnes s ním riešiť alebo sa vykašľať nato a tváriť sa že sa nič nestalo..
Ešte vám objasnim aký on je.. minulý rok spravil to isté prišiel z práce doniesol dezert a to isté víno. Hneď zobral deti von takže som ostala doma sedieť skladať prádlo. Do večera ani mu ani bu. A potom o týždeň na jeho narodeniny očakával dráhu pálenku darček a oslavu. Takže to on je tu skôr ako malé dieťa. Ale ja niesom jeho matka a on nemá 5 rokov. Meriam takým metrom ako on. Čo dostanem to sa mu vráti
ja by som kaslala na to a odignorovala jeho narodeniny a chod sama s detmi na vylet cez vikend
a ak by reklamoval tak by som mu povedala ze aj ja som cakala iny pristup tak nech si zvyka
toto neni onroztrzitom muzovi co zabudne ale o grobianovi
ahoj, ja ta chapem ze ti je z toho smutno a trapi ta to. je pochopitelne, ze sa chces citit na svoje narodeniny milovana a dolezita.
urob na jeho narodeniny presne to iste, kup mu dezert a flasu do 10 € , zagratuluj a koniec.
a ty, si to v sebe uprac, nehadaj sa s nim kvoli toho, ani mu o tom nehovor a odo dnes maj novy narodeninovy zvyk a kup si sama pekmy darcek, sperk, kabelku, topanky alebo po com tuzis. a ak sa ti neda ist s detmi na nakupy, tak si objednaj z eshopu. a hlavne sa netrap, ale urob si radost
akurat som sa len zasmiala nad tym lacnym vinom do 10€..... ja mam rada moldavske vina a tie su za 3€ za flasu.

Ono je to všetko aj o uhle pohľadu. Ak na tvoje narodeniny zobral deti z domu, mozno to tak myslel (alebo si to mohla zobrať tak ty), ze mas den iba pre seba, nemusis sa o nič a nikoho starať. Pre niekoho by bol darcek aj toto. Ak to pre teba nie je, treba si to vykomunikovat.
Tak ked je taky poňala by som svoj sviatok uplne inak. Isla by som v ten den oslavovat s niekym inym (kamaratka, rodina) a jed prides vecer, tak ti moze dat ten dezert.
Pravdaze na jeho narodeniny by som mu urcite nepiekla tortu, ale urobila to tak, ako on tebe.
Mozno proste nechce oslavovat, v takom pripade mu ani nebude vadit, ked sa ty budes spravat rovnako.
A tebe keď to chyba, tak sa zariad bez neho... Lepsie, ako sa trapit.
ked je to takto, ze sa uplne vykaslal aj na vikedn tak by som mu tak vycistila zaludok ze by cumel...a sla by som dens vecer niekam na drink sama s kamoskami a vratila sa rano o tretej pod obraz bozi, ruka hore, noha v torte 😀
Ach, tieto ocakavania. Mam pocit, ze ludia uz ani nevedia byt stastni a prave koli ocakavaniam.. Chces oslavu? Sprav si ju, preco to ocakavas od druheho? Tvoj muz na tvoje narodeniny nezabudol. Vyriesil ich po svojom. Akoze my si s muzom ani nic nedavame, v podstate my sviatky s prehladom ignorujeme. Mame to nastastie obaja rovnako. Vy evidentne nie, ale nemozes predsa ocakavat od druheho, ze bude plnit tvoje priania. Predstav si to opacne, ze neznasas oslavy a plno ludi a pod. a tvoj muz by ti zakazdym vystrojil oslavu o 50 ludoch. Chapes, co chcem povedat? A tiez si myslim, ze za tym je nico uplne ine z tvojej strany, takato vec je len malou kvapkou v milion inych veciach vo vztahu. A akoze moze byt aj tou poslednou. Zaklad je komunikovat, nie sa lutovat, ako zase nieco nie je podla tvojich predstav a nedajboze este sa "pomstit", ze muzovi tiez nevystrojis oslavu. Tiez sprav to, co uznas za vhodne, ak uznas za vhodne nic, tak nic mu na jeho narodky nerob. Ale ak to ma byt len pomsta, akoze sorry, to mne pride detinske. myslim si, ze fakt mate uplne iny problem, ako nejake narodky.. Mozno si dat spolocny darcek, nejaky kurz vztahovy, alebo komunikacny..obom by to prospelo..
Hm, ja neoslavujem narodeníny, ale ako môj muž, takže sa s tým nevytáčame alebo sa necítime odignorovani (lebo to berieme rovnako), ale ak on chce takú a hentaku oslavu a ty si mu to spĺňala a on nie je schopný tebe zabezpečiť niečo podobné, ak vie co chceš ty, tak je to smutné.
Povedala si mu, že si z toho sklamaná?
Ak áno, a on nič, tak by som na tu jeho oslavu tiež nič nepripravovala. Daj mu to isté a vybavene.

Ja nejako nechápem, v čom je problém. Veď tvoje narodeniny neodignoroval, ani na nich nezabudol. Dal ti darček. U nás teda býva zvykom, že oslávenec robí oslavu. Čiže dopredu povie, kedy a kde, nachystá pohostenie... Ak sa ide na večeru von, býva to z oslávencovej iniciatívy. Dopredu sa na tom dohodneme, že vtedy a vtedy ideme tam a tam, prípadne bude oslava doma. Ja neviem, či sa doma nerozprávate, nepreberáte tieto veci? My máme s mužom narodeniny tiež blízko seba, oslavu zvykneme robiť spoločnú, prichádza rodina z jeho aj mojej strany, takže celkom dosť ľudí. Ale na tom sa treba spoločne dopredu dohodnúť. Keď ty budeš len pasívne čakať, že on ti vystrojí večierok s prekvapením, tak sa nedočkáš.