Ako sa ďalej pohnúť vo vzťahu?
Ahojte diskutérky 🙂 !
Dosť často sledujem tunajšie diskusie, a tak som sa aj ja odvážila prispieť svojim dotazom, ktorý ma s menšími prestávkami nejak neustále trápi. Jedná sa o akúsi (možno neopodstatnenú) neistotu vo vzťahu. Tento rok je už piatym rokom nášho chodenia. Ja tento rok končím VŠ, priateľ je odo mňa o 5 rokov starší a pracuje. Spolu zatiaľ nebývame, on býva v byte po jeho starých rodičoch, ja bývam u našich, ale hlavne preto že vypomáham so starostlivosťou o svojich mladších súrodencov (učenie sa s nimi, vyzdvihovanie zo škôlky/školy a vodenie na krúžky). Náklady na seba si počas celého svojho štúdia hradím sama z brigád.
Tým, že končím VŠ, ocitla som sa na pomyselnej križovatke, čo teraz ďalej? Veľmi túžim mať rodinu a keďže mám aj nejaké zdravotné problémy, lekári mi odporúčajú dlho nevyčkávať. Priateľ o mojich zdravotných problémoch vie tiež. Už veľakrát som s ním načala tému budovania si rodiny a jeho vyjadrenie je posledné tri roky vždy niečo v zmysle "no o rok by som si to už vedel predstaviť"....pričom sám od seba svadbu nijak nespomenie, mám z toho pocit že to pre neho nejak veľmi dôležité neni a moc nad tým nerozmýšľa. Pre mňa svadba samotná dôležitá neni, ani nie je mojim snom organizovať hostinu a ceremónie, ale uvedomujem si dôležitosť toho zväzku - určite nechcem zostať so štatútom slobodnej matky a čakať na svadbu, ku ktorej nedojde.
Chcela by som si to všetko nejak rozumne naplánovať, ale samej mi to nejde, chcela by som, aby on plánoval spolu so mnou a mať dlhodobé ciele :/ je síce pekné že dnes nám je spolu dobre a pekne a naplánujeme si na víkend výlet, ale ja chcem vedieť a je pre mňa teraz dôležité riešiť, či mám teraz nastúpiť na doktorandské štúdium a budovať si vedeckú kariéru a nespoliehať sa na to, že on s niečim príde, alebo si nájsť nejakú prácu, našetriť na svadbu a vrhnúť sa do rodiného života a budovať kariéru potom. Je mi tiež hlúpe sa k nemu len tak nasťahovať, keďže byt patrí jeho rodičom a my niesme ani len zasnúbení...cítila by som sa tam tak príživnícky, neviem, či sa to dá chápať. Mám pocit že požiadanie o ruku je v nedohľadne...ale taktiež si myslím že po tých piatich rokoch by to už mohol niekam posunúť...inak je to chlap do každého počasia, veselý, pracovitý, len to plánovanie nejak nefunguje
Ako som už napísala vyššie, túto tému som načala už mnohokrát, ale nikdy som sa nedopracovala k niečomu konkrétnemu, k nejakej časovej vízii a niekedy, ako zrovna teraz v noci ma prepadne obava, že či len zbytočne nečakám na niečo, čo sa nestane...alebo možno hovorím po španielsky a on mi nerozumie :D
Neviem teraz, či som textom dostatočne dobre vystihla problém, ale budem vďačná za všetky vaše rady.
Ahoj, ja som bola v podobnej situacii,po 5 rokoch som nevedela,co s nami bude. A kedze moja babka ma poucila, ze s chlapom sa treba bavit priamo, tak som mu jedneho dna povedala, ze zit s nim len tak nebudem, bud sa vezmeme alebo rozideme... O mesiac ma poziadal o ruku a dnes sme uz 3 roky manzelia. Ja som proste potrebovala vediet, ci to niekam speje alebo stojime na mieste. Ale tak asi som mu za to stala, inak by ma poslal kade lahsie😀
@tarvika nezabúdať na ľudí, ktorých mám rada, je jednou z vecí, na ktorej ten vzťah stojí. Nehovorím, že všetkých voláme všade. Je ich veľa 🙂. Nie je to tým, že je tá skupina taká rôznorodá, tam stav ozaj nehrá žiadnu rolu. Máme rozvedených, slobodných (aj s deťmi), aj slobodné bezdetné v pároch aj single, aj dlhoročné páry s odrastenými deťmi. Verím, že to tie tvoje kamarátky nemyslia zle, ale dosť dobre nechápem, ako môžu na teba zabúdať, ak ste si blízke. Just by som single kamošku brala na ples, možno tam stretne spriaznenú dušu 😉 S nami chodievajú bezdetní kamaráti aj na Mikuláša a rôzne detské akcie...🙂
@alaguema no, jednoducho to tie kamosky nenapadne. s tymi uplne najblizsimi nemam problem sa o tom porozpravat, ale take nie uplne blizke, tak to neriesim. nieze by ma chceli vylucovat, mozno si myslia ze sa na tom plese nezabavim, alebo ze im budem muza na tanec kradnut, neviem :D
@alaguema
@tarvika Suhlasim, nemam co dodat. Je to smutne, kolko zien sa uspokoji aj s tutmakmi, lebo 1. spolocnost (inak to je tricky, lebo sami sme jej castou, nie su to len ostatni, mozno aj same podporujeme vselijake tupe stereotipy) 2. biologicke hodiny. To uz naozaj vyuzijem pomoc vedy, ak by som nieco presvihla, ale radsej s niekym, co za to stoji, alebo sama (da sa aj to), alebo sa zariadim ako Karen Blixen (kiez by 😀 )
@bluka2 no chlapi tiež sa často ženia s, nazvime to, ťuťmáčkami. neni to ani tak o nátlaku ako skôr o tom, že sú nerozkukaní, neskúsení v láske, nemajú prehľad. niekedy sa ocitnú so svojou priateľkou, tak že ani nevedia ako. Chlapi by mali najprv veľa šukať a až potom dakedy sa ženiť alebo prípadne sa aj neženiť
@germaniawerks
a coze sa ti dneska stalo? zase si si dnes robil nadeje a dalsia krasna zena ta poslala nosit teplu vodu?
nestastnik, haloooo, je piatok vecer.
muz tvojich nazorov sedi v bare a lovi tie tvoje oblubene stavnate sexi zadocky a nie sedi na Koniku a lieci si ublizene ego.
paneboze, dufam, ze si si k tym svojim dnesnym vylevom otvoril aspon nealkoholicke pivo nech sa aspon proforma citis ako riaden chlap.
@germaniawerks Suhlasim, ked im to "sukanie" pomoze si uvedomit, kto su, co chcu a co nechcu... A potom vediet, ked si uz vyberu, ze si dobre vybrali... Skokojni ludia, menej problemov, menej stekania
@moonlight1210 Ale ved ten posledny prispevok ma hlavu aj patu
@bluka2 hlavu a patu to ma, ale v praxi to nefunguje. vacsinovy pocet parov, co sa vezmu, ma za sebou niekolko sexuálnych partnerov (kazdy z nich). malo je takých, co skoncia v manzelstve s prvym, s ktorym kedy spali.
a predsa sa nam to percento rozvodov celkom drzi vysoko. a dost casto prave pre sex s novym partnerom.
takze slovne a myslienkovo ucesane to ma. to hej.
a odhliadnuc od tohto - dnes len chodi z diskusie do diskusie. vzdy ked sa do nejakej chvilu neprispieva, skusa v dalsej, ci vyprovokuje. takze tie jeho nazory (zhrnute za poslednu chvilu v roznych diskusiách) svedcia o niecom inom, nie ze sa chcel slusne vyjadrit k meritu veci.
a mna tak pobavil, ze si z neho utahujem.
Necitam prispevky,ale ten Tvoj chlap mi pride taky zmrzlinar,teda zamrznuty.Nie ste na rovnakej vlnovej dlzke.Ak ostanete do buducna spolu,Ty budes stale ta,ktora ho musi k niecomu dokopat.Niekedy nie je na skodu takyto vztah,hlavne ak Ty si pravy opak,ze chces vsetko riadit a tomu druhemu to tak nejako vyhovuje...len aby Ti to casom nezacalo liezt na nervy,ze ten Tvoj bude brat vsetko tak nejako flegmaticky a Ty sa budes moct aj na hlavu postavit a s nim to ani nepohne.Potom budes Ty ta,ktora taha za kratsi koniec....a vies asi ako moze skoncit takyto vztah....
Mne pripadas vcelku inteligentna baba,si mlada....tak ak jemu sa do nicoho nechce,ja by som mu dala nejake ultimatum,a ak by to s nim nepohlo dovtedy,asi by som takeho chlapa poslala kade lahsie
@moonlight1210 Tazko sa mi sudi, ako je to u vacsiny, ale z rozpravani mojho priatela (jeho kamarati) viem, ze vela z nich je v dlhom a vaznom vztahu tak s okolo druhou sexualnou partnerkou a dost radi by si vyskusali nieco ine (vek 30 plus minus) Moralne zasady ich nepustia, ale uplne spokojni nie su... Bohuzial
@moonlight1210 nosit teplu vodu??? to pocujem prvykrat... 🙂 🙂
Cele zle !!! Co ta to vobec napadlo davat MOC jemu - aby ti on urcil dalsi smer TVOJHO zivota ??? Ty sa rozhodni - a on ti do planov bud zapasuje ......alebo aj nie ! Vies aky je zivot kratky ? Prajem ti to spravne rozhodnutie .
@ruthike Snazim sa nad tym zamysliet: Ani ja nie som 100% spokojna v tomto momente, ale napriek tomu si myslim, ze sa to nejako da dosahnut...Aspon na tych 98%? 🙂 Ktovie, ci je to iba idealizmus?
Aj ked vidim rozdiel v tom byt spokojny na 95% a na 60% - ked uz to musim vycislit - s tym prvym by som este vedela zit a tiez by som este do toho zakomponovala, ako spokojne su deti, vlastnej spokojnosti potom davam +X% (tazko povedat kolko)
@bluka2 ale jasne, ved som napisala, ze niektori su spokojnejsi ako ini. Som si ista, ze sa najde vela velmi spokojnych ludi.To je aj o povahe, ako sa clovek vyrovnava s realitou a vlastnymi aspiraciami a limitmy.
Len ja poznam aj muzov aj zeny co si teda nezobrali 1. ani 2. sexualneho partnera a boli povedzme "vybureni" 30nici, ked sa usadili a po dlhsej dobe sa im tiez zacnelo za sexualnou diverzitou. Niekto to ustoji, niekto sa tomu podda a nie vzdy to automaticky znamena viac spokojnosti, ak ked urcite to vedie aj k novym uspokojucejsim vztahom
@zirafiatko ako to nakoniec cele dopadlo? cele som si to precitala a celkom som zvedava.. riesim totiz nieco podobne ... 🙂
@libawet môj napríklad začal sám , ja som ešte nič také neplánovala
@zirafiatko po piatich rokoch ste sa uz niekam mali posunut...preslo uz ale vela rokov, ako to dopadlo, ostali ste spolu?

@alaguema musim sa uz tu pridat. Vo vela s tebou suhlasim, niektore zeny si to urcite tym ospravedlnia, ze ich spolocnost dotlacila. To je potom ale dost smutne. Ja som slobodna, este navyse aj mamina a pocitujem zo strany spolocnosti, ze ten tlak tu je a ze niektori ludia ma povazuju za menejcennu, alebo dokonca chuderku. S takymi ludmi si vsak nemam co povedat a vobec ich neriesim 🙂
na druhej strane aj moje kamaratky ktore su mi blizke niekedy ma aj nevedomky vytlacaju ked ide o organizaciu nejakych akcii. Napriklad partia na ples - nikoho nenapadne zavolat aj mna, ved s kym by som tam tancovala, spolocne rodinne dovolenky, viac rodin, ale mna nezavolaju, atd. Nemyslia to zle, len nemyslia 🙂