Ako sa ďalej pohnúť vo vzťahu?
Ahojte diskutérky 🙂 !
Dosť často sledujem tunajšie diskusie, a tak som sa aj ja odvážila prispieť svojim dotazom, ktorý ma s menšími prestávkami nejak neustále trápi. Jedná sa o akúsi (možno neopodstatnenú) neistotu vo vzťahu. Tento rok je už piatym rokom nášho chodenia. Ja tento rok končím VŠ, priateľ je odo mňa o 5 rokov starší a pracuje. Spolu zatiaľ nebývame, on býva v byte po jeho starých rodičoch, ja bývam u našich, ale hlavne preto že vypomáham so starostlivosťou o svojich mladších súrodencov (učenie sa s nimi, vyzdvihovanie zo škôlky/školy a vodenie na krúžky). Náklady na seba si počas celého svojho štúdia hradím sama z brigád.
Tým, že končím VŠ, ocitla som sa na pomyselnej križovatke, čo teraz ďalej? Veľmi túžim mať rodinu a keďže mám aj nejaké zdravotné problémy, lekári mi odporúčajú dlho nevyčkávať. Priateľ o mojich zdravotných problémoch vie tiež. Už veľakrát som s ním načala tému budovania si rodiny a jeho vyjadrenie je posledné tri roky vždy niečo v zmysle "no o rok by som si to už vedel predstaviť"....pričom sám od seba svadbu nijak nespomenie, mám z toho pocit že to pre neho nejak veľmi dôležité neni a moc nad tým nerozmýšľa. Pre mňa svadba samotná dôležitá neni, ani nie je mojim snom organizovať hostinu a ceremónie, ale uvedomujem si dôležitosť toho zväzku - určite nechcem zostať so štatútom slobodnej matky a čakať na svadbu, ku ktorej nedojde.
Chcela by som si to všetko nejak rozumne naplánovať, ale samej mi to nejde, chcela by som, aby on plánoval spolu so mnou a mať dlhodobé ciele :/ je síce pekné že dnes nám je spolu dobre a pekne a naplánujeme si na víkend výlet, ale ja chcem vedieť a je pre mňa teraz dôležité riešiť, či mám teraz nastúpiť na doktorandské štúdium a budovať si vedeckú kariéru a nespoliehať sa na to, že on s niečim príde, alebo si nájsť nejakú prácu, našetriť na svadbu a vrhnúť sa do rodiného života a budovať kariéru potom. Je mi tiež hlúpe sa k nemu len tak nasťahovať, keďže byt patrí jeho rodičom a my niesme ani len zasnúbení...cítila by som sa tam tak príživnícky, neviem, či sa to dá chápať. Mám pocit že požiadanie o ruku je v nedohľadne...ale taktiež si myslím že po tých piatich rokoch by to už mohol niekam posunúť...inak je to chlap do každého počasia, veselý, pracovitý, len to plánovanie nejak nefunguje
Ako som už napísala vyššie, túto tému som načala už mnohokrát, ale nikdy som sa nedopracovala k niečomu konkrétnemu, k nejakej časovej vízii a niekedy, ako zrovna teraz v noci ma prepadne obava, že či len zbytočne nečakám na niečo, čo sa nestane...alebo možno hovorím po španielsky a on mi nerozumie :D
Neviem teraz, či som textom dostatočne dobre vystihla problém, ale budem vďačná za všetky vaše rady.
@majkeel každá ženská tajne považuje svoje dieťa len za jej.
@germaniawerks ty musíš byť veľmi frustrovaný životom
@majkeel tak myslím si, že máš aj pravdu, lebo môj napríklad by nezakopol o nejakú peknú babu, ktorá nema v hlave nič a rada sedká doma na zadku. Jeho takéto ženy nepriťahujú čo viem. Raz mal takú a nevydržal s ňou dlho. Chodila sa zabávať pokým on makal a časom ho začala podvádzať. On no berie tak, že keď už chceš mať vzťah, tak načo sa potom chodíš baviť ako keby si bol slobodný
fíjha, som dosť prekvapená, že sa tu vôbec spochybňuje to, že je to aj o postojoch okolia (ohľadom vnímania slobodných žien po 30). Zrazu je tu interpretácia, že žena je precitlivená a preto prehnane citlivo vníma dobre mienené poznámky, resp. otázky, týkajúce sa jej plánov do budúcnosti (plánov na vydaj). Môže byť aj to, že sa niekto úprimne zaujíma o tieto jej plány, ale pre ženu je to citlivá otázka a je jej nepríjemné na to odpovedať. Ale musím sa pousmiať nad popieraním postojov spoločnosti k slobodným ženám, ktoré už nemajú 30. Hádam nepoznáte, milé dámy, termín stará dievka? Alebo chce niektorá povedať, že tento pojem nemá negatívnu konotáciu? Dookola kolegynky majú deti. Keď sa sťažujú na učiteľky, medzi prvými zaznie otázka, či tá učiteľka nie je starou dievkou, keď je taká mrzutá. Bežne počuť poznámku na "starú dievku", že je neukojená, nemá chlapa, preto reaguje frustrovane. Alebo poznámku v zmysle: tej by trebalo konečne chlapa, lebo vyskakuje... Nebudem tu hádam rozpisovať, čo všetko sa na slobodnú ženu dokáže povedať. Rovnako sa vyskytuje aj predpoklad, že keď má žena svoj vek a je slobodná, mohla by sa uspokojiť aj s takým mužom, na ktorého by ostatné ani nepozreli (predpoklad zo strany žien aj mužov. Hocktorý postarší plešatý a pupkatý chlap cíti prevahu nad "starou dievkou" a má pocit, že musí byť pre ňu neodolateľný, lebo ona by určite strašne chcela chlapa a on je chlap 🙂.
Viem pochopiť aj to, že že mamičky sa hnevajú, ak im bezdetná žena poradí. Ide hádam aj o to, ako je tá rada podaná. Aj slobodná žena sa môže dopočuť info, ktorá danej mamičke pomôže.
Som slobodná, po 30-tke. Priamo do očí na moju adresu mi ľudia nehovoria/nenaznačujú, že mnou opovrhujú, samozrejme. Verím alaguema, že takú skúsenosť nemáš. Rovnako nemám problém odpovedať na otázku, či niekoho mám a nijako sa ma to nedotýka (prirodzená otázka v istom veku). Ale zas nevidieť, že slobodná žena "vo veku" má v spoločnosti nižší status, tak na to už treba zrejme klapky.
@bolavyzub Pre mňa nemá slobodná žena v spoločnosti nižší status, nemá ho v našej spoločnosti ani legálne. O nejakých pomyselných postojoch nejakej anonymnej masy ľudí sa budeme baviť zbytočne. Je to už asi len o tom, akú spoločnosť si žena vyberie a či sa uspokojí s tým nižším postavením (ktoré stále neviem v čom spočíva, ale ok). Ja som termín stará dievka počula naposledy asi v detstve. Je pravda, že som na SK nežila roky, vrátili sme sa relatívne nedávno a spoločnosť si dôkladne vyberám, takéto delenie fakt neriešim ani ja, ani moji blízki. Ale viem, že kedysi na dedine bola stará dievka už v 25-ich...Ak niekto nezaznamenal od tej doby žiadny posun, tak asi tiež nevidí veci úplne reálne.
@alaguema, ale tu sa nebavíme o tom, či má podľa teba slobodná žena nižší status. O to sa predsa nejdem prieť. Keď tvrdíš, že podľa teba nemá nižší status, tak ti verím, neboj. Ale práveže sa tu bavíme o postojoch tej anonymnej masy, ktorú spomínaš. Tá anonymná masa, je tá spoločnosť, tvorená rôznymi ľuďmi, v ktorej prevládajú isté postoje, predsudky. Pokiaľ nežiješ na Slovensku, tak si to zrejme už dávnejšie nepočula. Ja tuná žijem, pohybujem sa v spoločnosti inteligentných ľudí, a pritom o starých dievkach počujem. Netvrdím, že každý deň, samozrejme, ale z času na čas počuť poznámku o "starej dievke".
@bolavyzub mimochodom, vysvetli mi, prosím ťa, ako sa prejavuje v reáli ten nižší status. Okrem toho, že si na teba dovolí pupkatý plešoun...to sa mne stávalo aj v dobe, keď som bola mladá chrumkavá slečna s pohľadom plachej srnky, ktorý hovoril - som bezbranná. Ešte veľmi vzdialená od veku starej dievky. Vo vlaku ma balili starí (pre mňa vtedy), aj bruchatí, aj plešatí aj kadejakí, až kým som nepochopila, že sa musím trochu obrniť a netváriť sa ako neviniatko božie 😅 Nemala som ešte ani 20 a o pár rokov sa mi už len tak niekto neprihovoril. Evidentne si tí pupkáči dovolia asi na hocikoho, na koho majú pocit, že môžu.
naaaahodou ja si status starej dievky uzivam 🙂 🙂
ale no tak, alaguema, už si ma aj videla s pohľadom srnky, bezbrannú,pred pupkatým chlapom 🙂 No tak dobre, teda. Len trošku pozornejšie čítaj, dovoľovať si na niekoho, je predsa len trošku iné. Radšej mi ty vysvetli, čo vôbec chápeš pod pojmom sociálny status. Lebo mám pocit, že o chvíľu začneš spochybňovať, že také niečo existuje, resp. začneš naznačovať, že to existuje len v mysliach ľudí, ktorí si niečo o svojom postavení v spoločnosti namýšľajú, nakoľko sú niečim zranení a pod. 🙂 Keď ale chceš vedieť, ako sa v spoločnosti prejavuje nižší status slobodnej ženy po 30, prečítaj si ešte raz môj príspevok o 12.39. Zas odznova o tom točiť sa mi nechce..
@alaguema
sama vidis, ze x zien tu pise, ze sa s takym spravanim stretlo, vratane mna, ako vydatej. Ono jasne, nikto nepovie "mas nizsiu hodnotu", ale svojimi komentármi a spravanim ta polutuju, pripadne "vdaka tomu" ze nemas muza, ti prisudia vlastnosti zeny, o ktoru nikto nezakopne...
nemusis tieto veci prijimat na seba, ale su tu.... a podla mna je dobre diskutovat o veciach, ktore sa vyskytuju v spolocnosti.
@lubkavargova1 🙂 asi si užívaš svoj slobodný stav, či? Ja si inak tiež netrhám vlasy a vidím aj výhody tohto slobodného stavu. Ale aj nevýhody (ktoré možno s pribúdajúcim vekom budú pribúdať). No ale asi táto diskusia ide iným smerom, ako chcela zakladateľka...
@lubkavargova1
to je dobre! 🙂
len ked si to "rozmenis"... stary mládenec sa v spolocnosti bere ako krasny sexos nad 35, čo odoláva a ktorá ho len uzenie pred oltár 😀 vezmi georga cloona a jemu podobných... kym stara dievka je ta ochechula, co o nu ziadny nezavadil..
@germaniawerks mýliš sa...Ja určite nepovažujem naše deti len za moje...😎
@bolavyzub ono to vzdy tak bude vsetko ma svoje pre aj proti, len osobne by som radsej bola sama ako bola s niekym len preto aby som niekoho mala alebo nejake prakticke veci 🙂 kamaratka si nasla priatela len preto ze jej bolo smutno, ze vecer nemala s kym lezat pri telke a teraz si hlavku za to bucha
dievcata, vsetko je ako si nastavite v hlave... 🙂 Ano, som slobodna a aj nezadana a momentalne ani nehladam. Davala som si dokopy svoj zivot a momentalne spokojna. A viac neriesim. Vsetko ma svoje pozitiva a aj negativa. Aj slobodny zivot aj zadany zivot.
Poviem to aj sprosto: Mne je suma fuk co si mysli spolocnost 🙂 🙂 Ked ja som spokojna, tak aj okolie bude...ked ja budem nasrata a frustrovana z nedostatku sexu tak aj okolie to pociti...ale nastastie viem si poradit a tym padom je kazdy happy 🙂 🙂 🙂
A na Georga Cloonyho mi nesahajte!!!! Stacilo ze moja najkamoska mi rozbija iluzie o Ricky Martinovy :( : :(
@bolavyzub teba nie. Seba 😀 Ok. Takže sa to prejavuje neomalenými poznámkami v spoločnosti. Fajn. Tak ale taký status má v spoločnosti kdekto...itečkári, ktorí sú kockatí, aj právnici, ktorí sú vychcaní bez chrbtovej kosti, aj puberťáci - nevyrovnaní a nepredvídateľní, alebo aj BIO matky, ktoré sú stále viac terčom rôznych vtípkov..ako aj tuto vedľa v téme a neuráža ma to. Napriek tomu, že čiastočne asi zodpovedám tej definícii 😉
priznam sa, necitala som rady predo mnou, moj nazor je, ze kto chce hlada sposoby a kto nechce vyhovorky...a to je pristup tvojho priatela...caka co bude a nejako bude a on sa zariadi podla toho ako sa zariadis ty, takze nespoliehaj sa nanho a neocakavaj nic...pokojne chod na doktorandske studium...otvorene napisem, tvoj priatel ma pohodlny zivot a nejako to nechce a nebude menit, kym nebude nuteny, ale ak bude nuteny bude aj nespokojny, takze co s takym muzom...nuz nic...vie po com tuzis, ale stavia sa k tomu lahostajne, predstav si situaciu, ze budes potrebovat jeho pomoc...ak ho musis prosit o splnenie snov, ako to bude s pomocou? aj o tu budes musiet prosit?
@lubkavargova1, ty si ale expertka 😎
Presne dievčence, veď len keď tu niekedy prečítam, aké trápenie zažívajú niektoré žienky s chlapmi, tak je jasné, že radšej sama, ako takto. Za každú cenu nehľadám, hádam, keď by som to takto brala, tak sa aj vydám 🙂. Ani kvôli tomu nižšiemu statusu sa nezhrýzam, zas nie som len stará dievka, aj kopec iných starostí na mojej hlave 😉 Len na margo toho, že ten nižší status nie je mi nedalo sa neozvať.
ono to nie je len o nastavení v hlave. Je určité malé percento žien, ako spomínala mima, ktoré v sebe túžbu po rodine a deťoch nemajú alebo majú veľmi malú. Tie také narážky asi nerozhodia, lebo im často krát ani netikajú biologické hodiny a si na to aj zvykli, čo ale neznamená, že sa s tými narážkami nestretávajú ale tieto si to v hlave nastavia. Ale toto je skutočne malé percento žien. Ale je tu druhá skupina, výrazne väčšia a to tie, ktoré túžia po rodine a deťoch a nemajú a majú po 30 tke a ja poznám aj mladšie a aj muža, ktorému tikajú biologické hodiny. Túžba je silná, motivácia vnútorná tam je, rovnako ako materinský inštinkt a tieto ženy práve majú problém - jednak sa s tým vyrovnať samé a na strane druhej ešte okolie to dá pocítiť. A kto hovorí, že nedá, alebo že nech to žena tak neberie, tak nech skúsi byť pocitovo v jej koži a potom sa vyjadrovať.
@alaguema, veď hej. Však aj slobodná žena po 30 má rôzne charakteristiky, nie je to len o tom, že je stará dievka. Však to ani bežne neriešim. Ale zas keď už také niečo počujem, tak ma to aj zamrzí v tej sekunde a aj sa ozvem. Ako hovoríš, takéto postoje existujú vo vzťahu k rôznym skupinám (keď by som si už mala vybrať, tak radšej by som patrila k tým spomenuvším biomatkám, kockatým informatikom, vychcaným právnikom a pod. ako k starým dievkam, ale čo už narobím.. 🙂
Ja som ako slobodna 30nicka vobec nevedela, ze 30 je nejaka hranica 😀 V mojom okoli je to skor vynimka, ked je zena v 30 vydata - asi vrana k vrane sada :D - aj ked pozvaniek na svadby z roka na rok pribuda (ale stale skor od tych starsich kamaratov)
neboj sa bluka2 nič, aj keď máš 30, žiadna presná hranica nie je 🙂 . Ide možno aj o to, aké šance ti okolie dáva a či s niekým chodíš. Ak máš "frajera", tak potom je všetko s kostolným poriadkom. Namiesto riešenia života starej dievky začnú poznámky, kedy bude svadba 🙂
Mam taku spoluziacku z SS...hrda, emancipovana, uspesna, docentka ale sama...ked ju stretnem nahodne porozpravame sa, zasmejeme, ale na stretavky nechodi, vraj sa tam citi neprijemne a je jej luto, ze vsetci v prvom rade hovoria o detoch, o rodine...vytrca medzi nami, je ina, citi to, hoci nikto z nas, ani ja, ked ju stretnem to, ze je sama, neriesime...proste je to dane zivocisnym druhom, ze mame zit v paroch/skupinach, nie same a rozmnozovat sa, vynimky samozrejme su, ale nie je to standard
@zirafiatko No .. ak by som sa ja mohla vyjadriť k tejto tvojej problematike, začala by som asi tým: ja som typ ženy, ktorá sa na rovinu opýta čo a ako ďalej. Možno mám šťastie, že mám pri sebe muža, ktorý tiež chcel osamostatnenie a život žiť ,,my dvaja", ale myslím si, že nie je nič zlé na tom, ak sa ho na rovinu opýtaš ako ďalej to bude fungovať medzi vami. Nehovorím, že sa máte vziať, to je vaša vec, ale prediskutujte spolu otázku vášho bývania. Nerozumiem, prečo by si sa mala cítiť ako nejaká ,,príživníčka"?! Veď predsa, keď skončíš vysokú školu, nájdi si prácu, presťahuj sa k nemu do bytu (pokiaľ v ňom žije sám) a zdieľajte náklady spolu. Po čase zistíte, či chcete mať svadbu, či chcete vlastné bývanie, alebo či chcete deti, všetko sa po čase samo vyvinie .. 🙂 Myslím, že si sa nejak upla teraz na túto myšlienku a nie je to veľmi dobre (podľa môjho názoru!) ... ale to, ako to bude prebiehať ďalej záleží len a len od TEBA a od NEHO. Od nikoho iného, kto ti tu akokoľvek radí... Takže základ je rozhovor, ktorý spolu absolvujte, stanovte si spoločné ciele atď. Držím palce 🙂
Inak: ten tvoj chlap, nevyzerá že by bol nejaký nesvojprávny a žeby nevedel kade tade... keďže býva sám z toho usudzujem, že sám varí, perie, možno žehlí, upratuje, a to už o ňom vypovedá viac než dosť. Pa
@zirafiatko .. a ešte sa priznám, rady predo mnou som nečítala.. nemám to vo zvyku, ale vidím, že je tu nejakých 6 strán... takže ja som ti napísala to čo si myslím sama od seba na základe tvojho prvého príspevku. Pa
@bluka2 tiež som prekvapená, ako je to tu vnímané...
@bolavyzub Ja som sa v tom veku (okolo 30) už biologické hodiny cítila, ale muž, s ktorým som deti chcela, bol ďaleko a bolo to celé nejaké neisté. Tak som svoju pozornosť otočila na iné veci. Možno podobne, ako to robíš ty. Verím tomu, že akonáhle človek prestane tlačiť na pílu, veci sa pohnú (on potom prišiel, vzali sme sa a máme deti 🙂). Rozprávka v ružovom sa nekoná, máme svoje dobré aj horšie chvíle, ale v celku je to veľmi fajn. Neviem si predstaviť, že by som si vzala niekoho iného. Nie z toho okruhu, ktorý sa vtedy ponúkal. Celá diskusia začala na tom, že žena v našej spoločnosti, je vlastne akoby dotlačená vydať sa aj pod laťku, ktorú si nastavila, lebo bez chlapa je vlastne znevýhodnená. Ja sa s týmto nestotožňujem a ty asi tiež nie, keď by si teoreticky už kľudne mohla byť pod čepcom, ale nie si. Asi nepôjdeš pod určité kritéria, nie? Som fakt prekvapená, koľko žien sa s týmto názorom stotožňuje. Celá táto debata mi miestami pripadá ako poďme si ospravedlniť kompromisy, ktoré sme urobili pri výbere partnera, sme k tomu vlastne dotlačené spoločnosťou, ale sme vydaté a to je hlavné. To hádam nie... Alebo zatlač naňho poriadne, nech si ťa už konečne vezme. A to pekne ženy - ženám...Nie oni, nie spoločnosť, nie muži. Ženy v akcii vo verejnej diskusii 😉
@zirafiatko Možno sa mýlim, vyjadrila som len svoj subjektívny názor na to, podľa toho, čo si napísala. Mám z toho pocit, že sa mu do chomúta ozaj veľmi nechce. Ale možno je len taká spomalená povaha, neviem. Daj potom vedieť, či prebehli aspon tie zásnuby. 😉

@zirafiatko vôbec sa nevzrušuj, chlapa si poznáš najlepšie. Mňa muž požiadal o ruku po 6 rokoch, žijeme a sme tu aj s 2 deťmi. Takže to neber tak vážne, veď si ešte mladá