icon

Ako sa mám rozhodnúť?

matko87
25. nov 2015

ahojte,neviem ci ma niekto skusenost s takymto niecim.spoznal som sa so zenou,na zaciatku velka laska a hned spolocne byvanie najskor v podnajme kde sa nam podarilo splodit krasne dieta a potom hypoteka a vlastny byt.hypo som bral sam nakolko bola tehotna a mala ukonceny prac.pomer.vzali sme sa,byvali vo svojom a cakali na narodenie dietata.malinka sa narodila zdrava a s manzelkou sme zacali zit zivot so svojou dcerkou.pomahal som jej vo vsetkom,v prebalovani v krmeni v kupani,vo vsetkom nakolko do prace chodim max 3xdo tyzdna,takze o rodinu postarane,hypo vse ostatne sa plati na cas.dcerka uz ma 1,5roka a je to moje najvacsie zlaticko.manzelka ku mne nic neciti a nemieni nadalej ostat somnou v domacnosti,ibaze nema kam ist s mojou dcerkou.chce aby som isiel ja.ze to tak budel lepsie aby netrpela ani ona a ani mala.kedze platit musim lebo je to vsetko na mojom mene vela penazi mi neostava.neviem kam mam ist a ci vobec ist a co robit.poradte

pimpulka
26. nov 2015

@matko87 problém je ze u vas sa vlastne este nic neriesilo, iba manipulovalo a fantazirovalo, nakolko si jej to vsetko dovolil...ona sa smeje, zabava sa a ty trpíš....a mala s tebou....iny muz by po slovach typu-odid lebo ma uz nebavíš, ja tu ostanem v tvojom byte- narobil poriadky a vysvetlil jej situaciu na co ma pravo a na co nie, a nie spekuloval nad tym jako jej slusne dohovořit....ona skace iba tak jako to jej ty dovolíš...nehovorim o rozvode ani ja, hovorim o tom s cim by si mal ratat ak k rozvodu dojde

matko87
autor
26. nov 2015

@inull5 to bolo len sezonne a kamaratska pomoc.jej rodicovksy chodi sekom do jej ruk,plus za podnajom od sestry.mne vyplata na moj ucet odkial sa strhava vsetko.co sa tyka stravy velke nakupy platim ja a zvysok co potrebuje ked som na smene tak si kupi z toho

pimpulka
26. nov 2015

@vika35 presne o tomto hovorim, len som sa možno zle vyjádřila...ano presne tak to je, ale vidíš, on sa uz bol informovat u pravnika a ten mu povedal ze ona na byt nárok nemá...co je len ciastocna pravda, len urcitym sposobom....

matko87
autor
26. nov 2015

@pimpulka hat to aj spravit musim.ona ma znalosti skusenosti atd ale ten kto jej radi radi velmi zle alebo to opat zle cele pochopila

viera27
26. nov 2015

@inull5 to by teda nerozbil 😀 . Prave v tomto je vyhoda uveru (akehokolvek, nemusi byt len hypoteka, ale aj na auto, nabytok atd....), peniaze sa delia presne na polovicu. Nic viac, nic menej. Vynimkou je ak sa nemylim zivotne poistenie, tam dostava celu nasporenu ciastku iba poisteny, hoci sa sporilo aj pocas manzelstva.

vika35
26. nov 2015

@pimpulka no ved podla mna na byt tiez nema narok, ale mohla by ziadat cast tych penazi. aj ked vidim, ze panicka nic nepalti a este aj najom od sestry ide iba na nu.

pimpulka
26. nov 2015

@vika35 hej ale normalny pravnik sa spyta-je byt na hypo? ak ano tak hold rataj s tym ze část penazi jej musíš vyplatit...a ne hned povedat ze ne ona nemá nárok na byt /rozumej na nic/ a potom pan manzel bude kukat ak mu manželka oznami ze si narokuje na část penazi z hypo a manzel bude vyhukany ze ale ved pravnik mi to povedal inak

inull5
26. nov 2015

@viera27 bože,zažila si to už v praxi? Áno,toto je teória čo tu píšeš,ale v praxi to je trosku iné..ako asi všetko.sú diery v zákonoch ktorými to právnik rozbije..

inull5
26. nov 2015

@matko87 a to jej akože nestacua tie peniaze?? Ved to ma približne 350 eur,či rátam zle?200 má rodicak a 150 môže byť cca nájom od sestry..

viera27
26. nov 2015

@inull5 3* u znamych. Staci? Ale ved spytaj sa akehokolvek pravnika.
Este praveze ma na p.d, ze hypoteka je len nanho (ak som dobre pochopila). Lebo keby bola hypoteka spolocna, tak sa deli aj polovica dlhu. De fakto aj teraz by sa to malo nejak rozratavat, ale to uz by sme isli velmi do detailov. A hlavne povinnost platit je v prvom rade na nom. Podstatne je 1. na koho je hypoteka pisana, 2. v koho vlastnictve je nehnutelnost, 3. kolko nesplatenej casti zostava

Rovnako to mas aj bez uveru. Napriklad MM zaraba asi 6* viac ako ja. Ale pri rozvode mam narok na polovicu ,- poistky ,- jeho dedicstvo, - jeho majetok pred manzelstvom . A je uplne jedno, kto co platil a kedy a kde.

pimpulka
26. nov 2015

@inull5 jasne ze nestaci, este pyta aj byt!🙂

matko87
autor
26. nov 2015

@inull5 presne 350 ma a dokopy nemusi nic kupovat ked tak tak len nieco nevyhnutne ked ja nemozem

vika35
26. nov 2015

@matko87 to je slusne vreckove na nase pomery. predpokladam, ze ale tebe neostane nic.

matko87
autor
26. nov 2015

hej zostane na benzin aby som sa vedel dostat do prace

stefit
26. nov 2015

@matko87 to je od nej nehorazne sebecke..

vika35
26. nov 2015

@matko87 na bicykli ta este neposlala? 😀 ale nie ved ich mas rad tak im doprajes ale zas netreba byt az taky zaslepeny. skoda, ze ludia si nikdy nevazia to co maju a stale im nieco prekaza.

inull5
26. nov 2015

@viera27 mam štátnice z trestného,občianskeho,rodinného práva a poznám dostatok právnikov a toto je smiešne,ani nebudem reagovať..ak muž,nadobudol niečo pred uzavretím.to manželstva,do bsm to nepatrí a tie peniaze..nebudem tu písať odkazy na § pretože je to zbytočné a po druhé posudzuje sa viacero faktorov..

inull5
26. nov 2015

@matko87 tak som dobre počítala..právnik ti povedal správne..ty by si ďalej platil hypo a ona na žiadny byť nárok nemá..A bodka.jej mesačný príjem presahuje výšku životného minima takže ty ani nemáš voči nej vuzivovaciu povinnosť,to nehovorím o malej.

matko87
autor
26. nov 2015

@vika35 mala by sa prebrat a dat si dole tie ruzove okuliare ze zivot nie je med.ze to vsetko som robil pre nich pre nas a buhizial na ukor rodiny,za dobrotu som ten co je zase zly.obrazne povedane ju drzim za ruku aby nepadla na hubu,mam ju pustit?

viera27
26. nov 2015

@inull5 napis tie paragrafy, zaujima ma to, ja sa rada priucim 🙂. Ja prikladam svoj §150 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorého je pri vyporiadaní BSM manžel povinný nahradiť to, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho výlučný majetok
Byt do BSM nepatri, to som napisala aj ja. Prijmy su v manzelstve spolocne, pokial nie su vopred osetrene
Mimochodom, hned prva otazka sa tyka tohoto pripadu:
http://hnporadna.hnonline.sk/clanky-168/peniaze...

cacianka
26. nov 2015

@matko87 áno

vika35
26. nov 2015

@matko87 asi ano, pust nech vidi, ze peniaze z neba nepadaju a ak sa chce mat dobre musi sa aj ona pricinit. tym pricinenim nemusi byt hned praca a teda prijem a podielanie sa aj financne na chode domacnosti aj ked vo vasom pripade urcite v buducnosti aj to. ale napr. ze miesto vyhrazok a vycitiek ma ona teba podrzat aspon psychicky, vytvarat rodinnu pohodu.

pimpulka
26. nov 2015

tak teraz uz som z toho dopletena aj ja, ze kto vyplaca co a koho a kolko....

matko87
autor
26. nov 2015

@viera27 haloo my sme neni rozvedeni a kym sa rozvedieme prejde vela casu,potom to bude aktualne,ak si precitas zaciatok pochopis ze sa rozviest nechcem a nie koli majetku ja mam prioritnejsie hodnoty a slovo rodina je gro.

matko87
autor
26. nov 2015

@vika35 zial a urobila opak,je ovplyvnena a nema spravne info co je cele a kedze mozem sa aj na hlavu postavit nepochopi to kym si to sama neuvedomi,lenze sama nebude lebo ma tam podporu od rodiny,

hanka_april
26. nov 2015

@viera27 dedicstvo a majetok pred sobasom urcite do BSM nepojde

matko87
autor
26. nov 2015

@hanka_april tak to viem aj ja,podla zakona ma narok na polovicu domacnosti tz.polovicka chladnicky polka telky polka gaucu polka nabytku proste polovicka toho co sme kupili od sobasa

viera27
26. nov 2015

@matko87 viem, preto nepisem uz tebe 🙂. Tvoja snaha o zachovanie rodiny je mi velmi sympaticka. Sama som vydata uz dost tych rockov a ked vidim, ako rychlo sa dnes rozvadzaju.... Ja som len rada pripravena na akykolvek scenar, nech ma potom nieco neprijemne neprekvapi. Napriklad my mame stastne manzelstvo a pevne (klop, klop). Ale v pripade nejakych problemov sme uz ramcovo dohodnuti, co a ako.
Osobne si myslim, ze tvoja manzelka sa sakra nudi. A hlavne nema ani ponatia, o co sa snazi. Robi dramu, ale neuvedomuje si absolutne realitu. Ma nejaky ruzovy sen, v ktorom bude stastne nazivat aj nadalej s tvojim majetkom a peniazmi, ale bez teba. Nejak jej to nedopaluje, ze nestaci povedat "odid" a ty a jej "problemy" sa rozplyniete.

inull5
26. nov 2015

@viera27 zakladateľ napísal že sa rozvádzať nechce,a ty evidentne tiež nie,takže nemusím tu plytvat svojimi vedomosťami.ten § 150 je síce pekne napísaný ale už som ti pisala že v praxi je v systéme principiálne iná a po lopate aj rozvadzajuci chlap/žena sa rozhodne že ten druhý odíde s holým zadkom,zaplatí si za to právnika,tak ten to s dierami,ktoré sú v našom právnom systéme dokáže..sú to platené rady a ja to tu písať nemienim.ďalej si napísala že máš nárok na polovicu mužovho majetku pred manželstvom..asi ťažko..

viera27
26. nov 2015

@hanka_april to je samozrejme. Ale toto nie je ani jedno. Ale keby teoreticky opravil jeden z manzelov pocas manzelstva zdedeny dom, cim zvysil jeho hodnotu, aj z tohoto polovica vynalozenych nakladov patri druhemu.