Ako sa mám zachovať?

7. nov 2022

Vopred sa ospravedlňujem za chyby a zato, že je to trošku dlhšie.
Priateľovi, s ktorým som skoro 8 rokov som našla pervitín už po 2hý krát a do toho teraz aj použité žiarovky.. Keď som mu o tom povedala vravel, že to má odložené u neho kamarát.. Najskôr som mu uverila, lenže viete použitá žiarovka má na sebe čierny povlak od pálenia, ktorý ako si všímam sa nachadza skoro vo všetkých starých utierok do ktorých to asi utiera, dokonca párkrát mal aj čierny nos ale vtedy som to nijak neriešila, myslela som si, že sa len zašpinil a to nevravim o tom, ze sa mu z nicoho nic pustila krv z nosa.. taktiež som mu našla pár správ kde ho jedna smažka z okolia pozýva na tzv. puka čo som si myslela, že na cigu (ohladom toho som ho konfrontovala, ze sa mi nepaci, ze mu pise taka osoba a najskor som si myslela, ze ma snou podvadza, od vtedy si zahesloval telefón a chodí sním všade kde sa dá a keď som sa spýtala na heslo vraj je to jeho dátum narodenia, keď nechal mobil v izbe vyskúšala som a na prekvapenie v tom mi klamal) no a teraz si to začínam dávať dokopy a všetko do seba zapadá ako puzzle.😞😭 je mi z toho zle..neviem čo mam robiť, nechcem mu to vravieť, pretože sa bojím ako zareaguje ked to znovu vytiahnem. 😞
Vravel mi ze nema problem si spravit test na drogy no len neviem kedy ho mam otestovat, podla coho zistim, ze ano prave teraz je ten cas dat mu spravit test?.. co mam robit? Tiez dokaze byt cele noci hore, kde mu staci 3hodinovy spanok, taktiez cez den toho moc nezje a pred spankom sa natlaci do puknutia...jeho práca je celkom naročná, kde sa človek veľmi unaví ale on je stále fit! ako mu mam pomoct zbavit sa zavislosti? Riesili ste niekto podobnú situáciu? Budem rada ak mi niekto poradí lebo tie myšlienky nato ma zožerú.😭😢 Nepodporujem tvrdé drogy, mala som kamarátky, ktoré kvôli tomu zostali totálne na dne a stiahli so sebou i tých najbližších..pre mňa su takýto ľudia odpad spoločnosti..akoby ste sa zachovali?
Mám takýchto ľudí anonymne nahlásiť na políciu (smažky, ktoré píšu môjmu priateľovi)? Lebo viem o dvoch ženách, ktoré sa nám tlačia do života, požívajú pervitín a majú malé deti bez otcov.. Viete ako sa vraví, zúfalý ľudia robia zúfalé veci...😫😰

miadi
7. nov 2022

Teda vobec netusim ze sa na nieco take pouziva žiarovka asi malo filmov o fetakoch pozeram. Neudavala by som smazky ale by som ti radila sa snim rozist, Nemas mu ako pomoct musel by sa Sam chciet liecit. Takto ti len klame ze “to je kamosove.” Mozno ked sa snim rozides ho motivujes aby sa chcel liecit. A ked povies ze ty sa snim nerozides Lebo ho milujes Tak si rovnaka zavislacka ako on len emocionalna a tvoja droga je tento vztah.

miadi
7. nov 2022

Mala by si vediet co je pre teba dobre a co ti skodi. Vztah s fetakom a este sa triast ziarlivostou , ze ho daka smažka Bali .. takyto zivot chces ? ???

bluka2
7. nov 2022

@miadi asi je tá žiarovka na pervitín niečo ako vodná fajka na marihuanu. Pokračujme v slovníku, vieš čo je to smazka?

miadi
8. nov 2022

@bluka2 nejaka akcia ? Kde si stou ziarovkou odsmazia hlavy.

lulaby1982
8. nov 2022

HM máte nezavideniahodnu situáciu ,zjavne Vás partner berie drogy . Je naivné si myslieť,že ak má takých kamarátov ,že on nič, nikto ten tlak neustoji. Je mi to veľmi ľúto, lebo Vy nazývate týchto ľudí odpadom, oni nie sú odpad, len v živote zablúdili. Potrebujú pomoc ,ale musia sami chcieť.Treba ich nechať padnúť na dno.

To čo týka partnera, dá sa urobiť toxikologické ,kt. ukáže až 3 mesiace dozadu ,či je čistý . Ale pozor, narkomani sú špekulanti, napr. si za peniaze zháňajú moc, pokiaľ nebudete osobné stáť pri partnerovi,kedy moci do fľašky ,tak je možné,že ju vymení za čistý moc , bacha na to.

Vy dajte ruky preč od človeka narkomana pokiaľ sa to preukáže, ponúknite pomoc v rámci svojich možností, dajte mu urobiť testy, poraďte s adiktologom,aby Vás neprehodil cez plece,lebo oni sú veľmi vynaliezaví ,oni poznajú grify ,ako skúšajú narkomani .

Ultimatum, ultimátum, ultimátum, buď Vy ,alebo jeho kamarátky,kt.beru drogy. Nemyslím si,že by bolo ok ich udávať na polícii , pretože sú konzumenti a pokiaľ nemajú pri sebe nejaké prekurzory ,že nie sú dealeri ,alebo.varici,tak skôr by som sa vybrala cestou rehab. Je to veľmi veľmi smutné ,že oni úbožiaci ani sami nevedia v akých srackach sú . Nechcem,aby ste ich ľutovala, ale skôr sa držala ďalej,to neveští nič dobré, kriminalita , choroby ,typické sú hepatitída , pohlavné choroby , oni sú vodiča bio zbraň.

autor
8. nov 2022

@miadi nechcem sa hned rozchadzat, chcem dat tomu sancu ci by sa to nejak napravilo.. ale inak ano, takyto zivot nechcem, nechcem byt v spolocnosti takeho cloveka, nechcem aby ma nakoniec stiahol so sebou na same dno..toto nie je moja priorita..viem co od zivota chcem a takyto ludia nemaju u mna sancu.. len neviem ako mam zacat, ako sa mam s nim o tom porozpravat bez toho aby nejak vybuchol a aby som nebola nakoniec ta najhorsia ja.. vies, neviem co takymto ludom prebieha v hlave..ale viem, ze mu muselo nieco vadit, nieco chybat alebo mal nejake problemy ked zacal s takym svinstvom alebo ho jednoducho zlakaly tie co to maju v denno dennom plane.. uplne si uvedomujem, ze nie som celkom v dobrej situacii, ale co ak je tam moznost tomu cloveku pomoct len treba prist nato ako pomoct.. ja moc dobre taketo situacie nezvladam, mala som problemu s depkami a celkovo som sa vyhrabavala zo zlej situacie po umrti matky a len myslienka nato ze nieco berie mi skruca zaludok i srdce.. viem, ze mozem nejak danemu cloveku pomoc len neviem ako nato a ci sa to bude vlastne oplacat bez toho aby utrpela moja psychika ..som mlada baba, mam zivot pred sebou, proste chcem dat tomu nejaky cas bud sa nieco zmeni alebo nie. Ak nie tolerovat to nebudem, zbalim veci a idem dalej, pretoze takto si zivot nepredstavujem, mame len jeden a netreba ho zahodit, zničit kvoli niekomu kto tu zmenu, to dobre, to stastie nechce..

autor
8. nov 2022

@miadi smažka je človek, ktorý je závislí na drogách, kt stiahnu so sebou rodinu, kamošov, dostane ich do zlych situacii..nieco ako stoka, clovek bez buducnosti..

miadi
8. nov 2022

Tak normalne si snim v klude sadni a povedz mu ze veris ze uziva drogy a Keby to popieral Tak nech ti da hnet vzorku mocu na test. Uz len to ze sa snim bojis o tom hovorit o niecom svedci. Drzim palce nech ta tento vztah nestiahne ku dnu.

autor
8. nov 2022

@lulaby1982 ďakujem za super odpoveď.. ale co sa týka tých kamošiek na 98% viem, že nie sú len konzumentakami ale taktiež sa podielajú na posúvaní ďalej..
Odpad, viem nazvala som ich tak pretože tie holky mali možnosť skončiť, mali možnosť začať od znova, mali mužov, kt ich kvôli tomu opustili, mali krásne rodinky, na začiatku boli šťastní a skončili tak, že muži odišli od nich, dokonca jedna z nich je nonstop pripitá a je jej jedno, že ju ľudia vidia, taktiež sa vraví, že sa moc o svoju dcéru nestará, že nemá chúďa čo do úst ale ona pre seba na alkohol a drogy má... jej dcéra si z nej berie príklad a takto má chúda skončiť? 😞 viem, že by som sa do druhých starať nemala ale ak sa to začína týkať aj mňa asi mi nič iné nezostáva..

autor
8. nov 2022

@miadi nie, stiahnuť ku dnu sa nenechám, bola som tam a už nikdy viac..na toto si dávam pozor, je veľmi ťažké sa z toho vyhrabať a to nevravím o tom ako tým človek ubližujem tým ktotým na dotyčnom záleží.. ďalšie dno by som nezvládla a to mám len 25.. ja sa len bojím toho, že ak znovu otvorím už pre neho uzavretú tému tak to nebude nič pekného..on bol odjakživa taká výbušnejšia povaha, lenže teraz keď som našla to a to tak sa bojím jeho reakcie, nikdy nevieš ako taký človek môže reagovať.. ale asi najskôr vyskúšam ten test

miadi
8. nov 2022

Teraz si predstav ze by si snim nahodou otehotnela.. nesnaz sa mu pomoct . Snaz sa dat svoj zivot do poriadku a on ako jeho sucast Bud bude cisty alebo z neho zmizne.

autor
8. nov 2022

@miadi ohh toto si ani predstaviť nechcem a s takýmto clovekom už vôbec nie, našťastie som chránená antikoncepciou a zakaždým plus kondóm..
Lenže najhoršie natom je, že ja mu chcem pomôcť, bol to super clovek, plný štastia, elánu, chuti do života dokonca aj s plánmu do budúcna.. akurát teraz nevie čo chce, nevie si predstavit svoju buducnost a je na pochybach.. posledny rok a pol si vsimam zmenu v jeho spravani, je viacej uzavrety do seba, je iny a kedze ho poznam az az viem ze sa snim nieco deje..sam v minulosti takychto ludi nepodporoval a to ma mrzi ze sam do toho padol i ked to neviem potvrdit na 100%

lulaby1982
8. nov 2022

Sú tu drogy v hre sú , o com , bavíme,ak sa preukáže ,že Vás partner je zavisly ,tak čo ? Akú šancu, má kamarátky pochybného charakteru ,tak potom ? Robte ako myslíte

leuska2209
8. nov 2022

Prepacte, ale vobec nechapem - to ste si na nom za cele tie roky vasho vztahu nikdy nevsimli, ze berie drogy? ved ked niekto uzije tvrdu drogu tak je to znacne vidiet , ci uz na jeho spravani, chôdzi, gestikulaciach, style rozpravania atd..
Dalsia vec ked sa niekto aktivne bavi s ludmi ktori beru tvrde drogy tak myslim, ze ten clovek tiez nemoze byt nejaka vynimka a keby aj bol, je len otazka casu kedy ho stiahnu so sebou na rovnaku kolaj. To by sa musel s nimi uplne prestat bavit.
Kazdopadne v prvom rade musi chciet on sam. Pokial to nechce zmenit on, tak mu nepomoze nikto. Ocividne zrejme ale nema zaujem to zmenit, nakolko vas este aj klame a ma tajnosti. Vy sa marne budete snazit ho napravit, ked on sam nebude mat o to zaujem. A ked Vam povedal ze kludne pojde na drogove testy - nech sa paci a cim skor!

autor
8. nov 2022

@lulaby1982 ak by sa to potvrdilo mal by na výber, vybrať si šťastie, ľudí, kt záleží na ňom, mal by podporu nájsť seba samého, mal by oporu, kt by stála pri ňom i v tom najhoršom... alebo by skončil na ulici s kamarátkami, kt. tam raz skoncia tiez, bez buducnosti, bez ludi kt ho maju naozaj radi a nie len preto ze maju pre nebo dalsiu davku, ale tiez preto ze nik pri nom stat nebude, nik ho lutovat nebude pretoze on sam si vybral cestu ktorou chcel ist.. lenze ak je tam moznost ze mu clovek moze pomoct, otvorit mu oci, pomoct mu znovu sa postavit na nohy tak preco nie? Ale stiahnut sa snim to urcite nie..

Lenze aj tak stale nemam odpoved..ako takemu cloveku pomoct? Ako mu otvorit oci a ukazat mu, ze taka cesta je k nicomu, bez buducnosti, ze by ho cakalo len to ze sa nevie dockat dalsej a dalsej davky, ze by polozil k zemi tych co ho miluju maju radi a polozili by za neho i zivot.. nechcem ho odpisovat hned, ze je to beznadejnu pripad ved aj on si zasluzi druhu sancu tak ako kazdy iny..tiez chcem aby ma moznost napravit to co si sam sposobil..

autor
8. nov 2022

@leuska2209 nevšimla pretože v tom nelieta celý čas, začalo to cca 2 roky dozadu, mozno o nieco neskor, kedy som si zacala vsimat jeho ine spravanie ale nikdy by ma nenapadlo, zeby v tom boli drogy, minuly rok bolo prvykrat co som to u neho nasla a pred par dnami znovu.. len ak clovek zacne nadtym viacej rozmyslat vsetko si spajat, pomaly mi to zacina vsetko do seba sediet ako puzzle..
Test, no to je to, ako zistim, ze ano dal si davku teraz je ten cas zobrat mu sliny alebo moc a otestovat ho..

miadi
8. nov 2022

Odpoved tu mas niekolko x tu istu . Ty mu nemas ako pomoct . Musel by on Sam chciet. Ty mu nemas ako otvorit oci on to vsetko velmi dobre vie no je mu to fuk lebo zavislost je silnejsia, tu uz treba otvorit oci len tebe. Ty veimi chces verit ze je čisty. Mas ziarovky drogu pre “ kamosa” cierne na nose 👃 ale ty si nie 100/% ista hmm Lebo nechces.

miadi
8. nov 2022

Ja ti to nevycitam si mlada nemas inu rodinu poznas ho dlho .. je tazke pre teba predstavit si zivot bez neho. Chces ho spet chces pekny vztah. Ale v dobrom vztahu by si sa nikdy nemala bat partnerovei reakcie. Vybusny clovek ked berie drogy to nie je dobra kombinacia. On si mysli ze to mà pod kontrolou tak zatlka a este z teba urobi blbu ze sa vobec ozves. Mysli na seba snaz sa aby si si vedela zariadit fajn zivot bez neho Keby bolo treba. ( co Asi bude treba)

autor
8. nov 2022

@miadi ja len nechcem aby skončil ako nula, totálne na dne, bez všetkého ako CZ/SK známa Katka napriklad... ja mu nechcem zle, len viem ze chcem mu pomoct ale podstatné je či to bude chcieť on... ja mám ešte otca i keď nemame najlepší vzťah ale viem, ze by ma podrzal i v tom najhorsom aj napriek tomu, ze som jeho pomoc odmietla a zachovala sa v mojej zlej situacii k nemu nepekne..tiez som ako tinedzerka nebola velmi dobra dcera ale drogy som si drzala od seba na 100 honov, kedze som vyrastala pod velmi tvrdymi rukami .. a mozno preto ma to i trapi a je jedno ci je to moj priatel alebo kamarat, prosto moje ja, moje vnutro nechce vidiet trpiet ludi na kt mi zalezi.. 😔

estrella5
8. nov 2022

Kontaktuj napr. Krízovú linku pri závislostiach.. alebo si vyhľadaj nejakého iného odborníka na závislosti a konzultuj to s nimi... Podľa mňa odborník ti bude vedieť najlepšie poradiť ako máš s ním komunikovať, ako ďalej postupovať, čo by bolo najlepšie...

miadi
8. nov 2022

Ja ta chapem Ze mu chces pomoct ze ho mas rada. Moj otec bol alkoholik a posledne co urobil bola prechadzka po dialnici pod parou. Takze ber to tak ze ti chcem pomoct. Lebo trpis aj ty v takomto vztahu. Ja chapem ze ta to boli. Ale vo vztahu by som snim uz nebola na tvojom mieste Ved pomoct ak sa vobec nejak da mu mozes aj ako cisto kamaratka. Mozno aj viac ako pristelka. Lebo si konecne uvedomi ze prisiel o to najvzacnejsie. A bude chciet svoj zivot zmenit Mozno ta ziskat spet. Neviem ako to mate s byvanim ak nemas svoje Tak chod radsej k otcovi byvat.

amiaja
8. nov 2022

Je od teba pekne ze mu chces pomoct ale pokial nechce on tak sa mozes aj rozkrajat a nepomozes si. Nakontaktuj sa na nejaku linku pomoci, oni ta navedu.. povedz mu ze o tom vies a ze mu chces pomoct. Uvidis ci si vyberie teba alebo drogy. Ak nebude mat zaujem tak utekaj kade lahsie lebo este teba moze zatiahnut do problemov. Znici to zivot aj tebe.

jumama
8. nov 2022

Autorká hned a zaraz si prosim ta najdi, co je to spoluzavislost. A skus pochopit, ako zavislost a spoluzabislost funguju a pracovat na sebe, aby si do spoluzavislosti nepadla.

Vyssie ti to bolo nacrtnute. Vyzaduje to byt tvrdy. Urobit toxikologicke testy, ktore su aj za dlhsie obdobie a potom ak sa preukaze pozitivita, jedine co mozes su ultimata. Nesmies nic riesit za partnera. On musi sam chciet. A ked nechce, musis pocjopit, ze je na ceste stiahnut ta dolu, ako odstrasujuce priklady, co si spomenula.

Uvediem ti taky priklad, ta herecka Gregorova, a jej mlady partner. Aku hanbu jej narobil, co vsetko novinarom narozpraval... nechala ho padnut na dno. A ked presiel liecenim, napriek vsetkej spine, co na nu navravel novinarom, znova su partnermi. Predpokladam, ze funguju na ultimatach, ze mu veri, ale zaroven ze sa on musi testovat pravidelne. Ma ho rada a to znamena, ze dokaze byt aj takato tvrda, tvrdo nastavit hranice a s nicim mu nepomahat, ak by znova padol do drog, nic ani v najmensom neospravedlnovat, neviest ho za rucku...

Spoluzavislost je totiz presne to, ak pomahas, ospravedlnujes, vybaujes, tym padom pred ostatnymi pomahas skryvat problem zavislej osoby a ona to casom akoby zacne viac a viac vyuzivat a vas vztah nemoze byt iny ako toxicky. Zistis ze riesis a zmenu potrebujes iba ty a ta osoba nic.

aurelia2000
8. nov 2022

Načo sú mu tie žiarovky? Poprosím popis používania... nech sa dovzdelavam...

jumama
8. nov 2022

Tu je velmi dobry clanok: https://bbpsycholog.sk/psycholog-radi/manzelska... A uprimne si zhodnot, nakolko ta spoluzavislost ohrozuje.

derdia
8. nov 2022

Viem, ze to je tazke, ale toto je uz asi privela a mala by si to asi ukoncit😔😔😔

maxiva
8. nov 2022

Ako dlho si s tým priateľom? Doteraz to nerobil? Ako dlho už vieš, že fetuje

viera
8. nov 2022

Z vlastnej skusenosti...Pomoct mu nepomozes pokial NECHCE ON SAM...Vtedy treba ak bude CHCIET s odbornou pomocou...Sama to nezvladnes...Zavisly clovek ti narozprava co len budes chciet pocut...Neviem nakolko je zavisly...Ale presne ako hovoris dokaze stiahnut celu family na dno....Cize zhrnutie...Urobis sebe lepsie ak ODIDES...Ak pride za tebou, ze ta chce spat, povies pod jednou podmienkou, ze sa budes liecit a ja ti pomozem s odbornikmi...MUSI CHCIET....Ked nie...ZABUDNI NANHO...Bude to len kolotoc bolesti...

soldi
8. nov 2022

@lulaby1982 - len pre uvedenie na spravnu mieru: testy na drogy z krvi a mocu ukazu maximalne 8 dni dozadu. Ziadne 3 mesiace. 3 mesiace dozadu ukazu testy z vlasov, ktore robi len jedna firma na svk a stoja okolo 150€

soldi
8. nov 2022

Autorka. Zazila som na vlastnej kozi. Vydrzala som to 3 roky. Aj sa snazil prestat ale nedal to. Skoncilo to rozvodom, zachranila som aspon seba a deti.