icon

Ako sa mu mám pozrieť do očí?

neznamaznama
24. nov 2015

Krstný otec jedného z našich detí ide spraviť niečo, čo mi je neuveriteľne proti "srsti". Hoci je homosexuál, neriešila som to. Manžel to tak chcel a nemala som veľmi silu sa s ním dohadovať. Aj tak sme vlastne nemali veľmi na výber. S jeho orientáciou som vysporiadaná a nevadí mi, nevadí mi jeho život, lebo sa snaží žiť podľa viery, ale teraz ide robiť niečo, čo je podľa mňa proti prírode a hlavne proti Bohu. A s tým sa neviem zmieriť. Manžel ma nevie pochopiť a nečudujem sa mu, predsa je to jeho brat. Ale ja neviem, ako sa dokážem odteraz pozrieť tomuto človeku do očí a predstava, že je krstným otcom nášmu dieťaťu a chce spraviť niečo, čo sa mi vyslovene prieči............................. Bojím sa okamihu, keď spraví to čo chce, resp. keď sa mu to podarí dotiahnuť do konca a ja budem musieť mlčať pre pokoj v rodine. Neviem sa pretvarovať, nikdy som to nevedela, aspoň nie dlhodobo, vždy som zo seba dostala, čo som chcela, ak to boli drobnosti, tak mi stačilo povedať do manželovi, ale pri veľkých veciach (pre mňa veľké veci) som vybuchla a bolo zle. A toto je naozaj niečo, čo ma bude dlho trápiť. Už teraz sa trápim, ako to celé dopadne a prvýkrát v živote si želám, aby niekomu niečo nevyšlo. A za to sa cítim ešte horšie. Lebo on je dobrý človek, ale toto...............................toto už presahuje moje hranice a nie len moje.

jeennyv
24. nov 2015

@neznamaznama mozno to poviem tak ekonomicky a necitovo...ale kde je kde je dopyt, tam je ponuka a opacne....keby im niekto nechcel pre peniaze ci inak pomoct, tak im nepomoze...ked to vidis ako problem, preco neuvazujes aj o statuse moralnom ci inom toho cloveka ci ludi co to sprostredkuju atd.. ja v dnesom svete co sa deje, vidim toto ako iba zlomkovy problem....

paris3
25. nov 2015

Toto je debata na dlho. Tolerujem homosexuálov, ale zase na druhú stranu, všetko ma svoje hranice.
V prírode su mozno tiež jedince s homosexualnou orientáciou. Ale neverím, že sa rozmnožujú a majú potomkov. A tak to beriem, že aj u ľudí by to tak malo byť. Ja byť lesbicka, zmierim sa s tým a tak isto by som brala v balíku to, že nebudem mať deti. Neprekracovala by som hranice, pre mňa morálne, biologické a etické, len za účelom sebeckeho naplnenia nejakých mojich tuzieb.

sisaka
25. nov 2015

@paris3 takze, ked by to u ľudí malo byt ako u zvierat, tak by ani neplodní hetero jedinci nemali podstupovať umele oplodnenia ci platiť si náhradnú matku, ci tam uz nejde o napĺňanie sebeckych túžob, tam je to uz všetko ok?

neznamaznama
autor
25. nov 2015

@guinevre Neriešim s kým ide do postele, "riešim" niečo celkom iné.

katarinapekna
25. nov 2015

zakladateľka, nechápem čo riešiš???? 😅 veď pre teba je to nikto, mužov brat, nie tvoj. to, že ti stál pri krste deti, smola, vybrala si si na ho.vno, ale keď už tak už a viac by som to neprežívala. krst je formalita, aj osoby, čo tam stoja, okrem rodičov samozrejme. v živote ho nemusíš vidieť ak nechceš, jednoduché, len si to musíš upratať vo svojej hlave. (a mimo témy, mne osobne homoši nevadia, vadí mi, že sa brutálne šíri medzi nimi HIV).

mimikas
25. nov 2015

preco tak strasne riesis niekoho ineho zivot a nie svoj, je to jeho zivot, ma nan pravo si ho zit ako chce on. Predpokladam ze ani ty sa nepytas vsetkych okolo ci suhlasia s tvojimi rozhodnutiami. Urcite aj ty si dost proti srsti niekolkym ludom, ale to neznamena ze ta budu sudit a ani nezmena ze ty mas pravo sudit niekoho zivot. A ak ti vadi ze gay bude mat dieta, tak hold, nauc sa s tym zit. Rozhadat bratov len koli tomu ze ty s tym nesuhlasis je inak dost vela si myslim a mala by si sa zamysliet keby takto niekto reagoval na tvoju rodinu. A okrem toho za to ze je niekto gay neznamena ze nemoze byt dobre a plnohodnotny rodic, tak isto to ze je niekto heterosexual neznamena ze je automaticky rodic dobry. Chcela by som vidiet ako by si reagovala keby niekto riesil teba a tvoje deti a ci si dobra matka a zasluzis si ich mat, alebo len za to ze chodis do kostola tak mozes a mas pravo sa starat ludom do zivota?

mijo53
25. nov 2015

nemyslím si, že sa zakladateľka až tak stará do života švagra, ale tým, že je krstný jej dieťaťa tak ju to mrzí, lebo krstný otec to nie je formalita, ako niekto písal, to je duchovný otec dieťaťa a v prípade, že sa s jeho otcom niečo stane je povinný sa starať o svoje krstniatko a mal by ho vychovávať v duchu náboženstva, v akom dieťa bolo pokrstené. Úplne jej rozumiem

hanka_april
25. nov 2015

@neznamaznama asi ti ostava uz len, ak mu to vyjde, byt dobrou krstnou mamou a lubit to dieta 🙂 ono si v kazdom pripade nezasluzi trpiet tvojim odsudzovanim....tak sa tes na prirastok do rodiny 🙂

mimikas
25. nov 2015

@mijo53 a zato ze je gay a bude mat svoje dieta tak to robit nemoze? gay nemoze byt duchovny clovek a veriaci? On si dobrovolne asi nevybral byt gayom a zit s tym musi

mijo53
25. nov 2015

@mimikas žiť s tým musí, ale kupovať dieťa ako bolo kdesi vyššie napísané, dieťa je Boží dar a zaslúži si, aby ho vychovávali otec a mama, každé dieťa má dve rúčky, jednu pre ocka a druhú pre mamičku

katarinapekna
25. nov 2015

Necitala som diskusiu, možno mi nieco ušlo....kde on chce k tomu dieťaťu akože prísť???? Čo si ho ide kúpiť na trhovisko??? Lebo inú možnosť nemá. Ale pobavilo má to celkom, priznávam.

sardinka335
25. nov 2015

@katarinapekna že v zahraničí... 🙂

mijo53
25. nov 2015

@katarinapekna no nesmej sa, prečítaj si celú stranu 2 a uvidíš akým spôsobom si chce to dieťa kúpiť, to nie je na smiech. Jasné, že zatiaľ nepredávajú deti na trhovisku

maciatkolulu
25. nov 2015

@svetluska82 ale no tak, toto zase uz neprehanaj. Aky problem by mal mat knaz s orientaciou? Nikdy som nepocula, zeby sa pytali na orientaciu a inak to musi byt riadne zadubeny farar, ked nechce pokrstit deti rkzvedenych. Nas bol bezproblemov pokrsteny a to sme obaja rodicia rozvedeni anpredtym sobaseni v kostole. ...

seahorse27
25. nov 2015

@maciatkolulu Presne zdielam tvoj nazor...akoby dieta mohlo za to, ze jeho rodicia nie su zosobaseni...velmi mile od duchovného otca 😖

neznamaznama
autor
25. nov 2015

@hanka_april Ja neodsudzujem dieťa a ver, že kvôli mne trpieť nebude určite. To som nikde ani len nenaznačila.

sardinka335
25. nov 2015

@seahorse27
@maciatkolulu

Na druhej stane kočky...cirkev alebo hocijaka ina organizácia ktora ma ,svoje, pravidla by sa ich mala držať. Ak niekto nechce ziť podla tých pravidiel tak nech sa do ,,tej,, organizácie netrepe - nikto ho tam nenuti krstiť, birmovať pod hrozbou pištole u hlavy. Na čo je krst ked napr. rodičia aj tak nechodia do kostola, na omše, neviem evanjelici maju zhromozdenia...atd. a svoje dieťa k ,,tomu,, aj ta viest nebudu len tam klamu pred fararom ako budu vychovavať...no to iste...
To je to farizejstvo - ,,sviatosti,, ano ale ziť podla toho nie...napr. krstit dieťa chceme ale sobašiť sa nechceme. V tomto je cirkev chameleon.

dai
25. nov 2015

@neznamaznama ries svoj zivot - urcite ani ty nie si svaeta☹ V tomto pripade mlc pre pokoj v rodine... keby moj muz mal nejake kecy k sexualnej orientacii mojho brata ci k jeho zivotu - a pritom by to bol dobry clovek zijuci usporiadany zivot , tak by mal smolu - taketo reci urcite nie su dokazom tvojej viery - trosku viac skus pocuvat papeza... takymto krestanom ako si ty by to nezaskodilo:-/

cecil36
25. nov 2015

@neznamaznama co na tom, ze je to dobry clovek, ked nefici podla cirkevnych zakonov (zamerne nepisem bozich ani cirkev s velkym C). Argumentovat, ze deti sa budu vysmievat je iba cisty alibizmus. Deti su krite iba do tej miery, do akej im to ich rodicia ukazu na vlastnom spravani. Mojej mame sa pred 60 rokmi vysmievali, ze nosi okuliare, mojej dcere sa nikdy nikto nevysmieval, ze je z rozvedenej rodiny. Preco? Lebo po a) mala stastie na normalnych spoluziakov b) nebola submisivna c) ani ona sa nikdy nikomu nevysmievala kedze ju vediem k tolerancii. Ty tolerantna nie si, uz len preto, ze ti napadlo riesit nieco do coho je ta prd borovy.

katy31
25. nov 2015

@svetluska82 a prečo by nemohol, o čo sú horší rozvedení rodičia, alebo gayovia pred Bohom, ako manželia.. Sú to tak isto ľudia a Boh vo svojej milosti odpúšťa aj hriešnikom, ak činia pokánie. Písmo vraví, nechajte dietky, prichádzať za mnou... a v tomto duchu by mal pokračovať každý kňaz.... 😉

sardinka335
25. nov 2015

@dai nemysli si ze keby islo ,,do tuheho,, tak papež povie B...nie nepovie. Do peknych slov zaobali a zavize mašličkou aby si nikoho nepohneval. Byť členom cirkvi nie je povinnosť, je to možnosť...chceš, nechceš tak ako v inych organizaciách. A je smutné ze tato organizacia sa tlači do zadku kazdemu - a nepovie an rovinu A alebo B. Lebo ludia si radi z toho beru len to A, ze LASKA a ,,dobrý,, deduško na bielom oblačiku všetkých miluje a teda mozeme si robiť co chceme - Biblia ma tiež svoje jasne pravidla len ludia si od tial vytiahli len tu ,,lasku,,. A to je velmi malo a vytrhnute z kontextu. Jeziš nebol ziadny hipisák a hlasal veci, ktore sa mnohým nepačili aj čo sa tyka manzelstva - napr. smilstvo. Nový zákon ma konkretne pasaže tykajuce sa rodinneho zivota ako maju ludia ziť - Pavlove odporučania.
To aj ja mam takých znamych ze ked im išiel farar krstiť prve dieťa tak mu tam slubovali ako sa uz konečne zoberu...peněz jak želez maju o tom to nie je. Naslubovali. Srali na to a potom prišli ze chcu krstiť druhe dieťa...no ale slub nesplnili - nezosobašili sa. Za 3 roky nemali času..nie ze nemali času, proste pre nich to nič neznamena, ved ako ok, nemusia sa všetci sobašiť, ale tak načo sa potom trepu krstiť? Lebo sa to patrí a mama babka...a nam je to jedno v čo bude veriť ale ked sme všetci krstení...No, ja by som ich nekrstila - maju z toho holubnik a nič to pre nich neznamena. Tak ale farar pokrstil...
RKC to je kvantita a nie kvalita... 🙂

sardinka335
25. nov 2015

@katy31 presne ako si povedala ak činia pokanie - teda sa odvratia od ,,hriešneho sposobu,, zivota. Aj Marii Magdalene bolo odpustene ale nie štylom - odpušťam ti a kludne rob dalej prostitutku....
Zachej ako mytnik povedal : Pane, polovicu svojho majetku rozdám chudobným, a ak som niekoho okradol, štvornásobne mu to vynahradím."
Biblia ma aj ine pasaže...nie len tie ,,hladkajuce ego,, ktore sa dobre počuvaju.

seahorse27
25. nov 2015

@sardinka335 Cirkevnym pravidlom je aj to, ze sa manzelia nemozu rozviest. Ked sa napr. zena krestanka rozvedie s tyranom a alkoholikom a potom ma dalsie dieta s novym partnerom, tak nemoze uzavriet ani sviatost manzelstva, ani pokrstit svoje dieta...popritom moze sediet v kostole od rana do vecera, byt inak dobrou a vzornou krestankou, ale spachala tazky hriech, ze nestala v dobrom aj v zlom pri debilovi, ktory jej znicil pol zivota...cela katolicka cirkev ako institucia mi nesedi, je tam vela veci pre mna nepochopitelnych a neschvalujem ich.

meluela
25. nov 2015

@jeennyv aj najomne vrazdy su o ponuke a dopyte a kto ma peniaze si ich moze zaplatit, aj detska prostitucia v thajsku ... takze nerozumiem celkom tomuto argumentu ako to ma ospravedlnovat nejake konanie .. to ze sa nieco stalo komoditou este neznamena ze je to v poriadku

cecil36
25. nov 2015

@sardinka335 Biblia bola pisana v metaforach (cize da sa vysvetlovat rozne) a povodne v aramejcine, cast v hebrejcine. Myslis, ze za tie roky a po tolkych prekladoch je este stale "v povodnom" stave?

sardinka335
25. nov 2015

@seahorse27 čakala som kto pride s extremom....ano, take maju pravidlo ze dalšie tzv. sviatostne manzelstvo nie je mozné, je možná odluka a prehodnotenie platnosti manzelstva pred cirkveným sudom a ziadanie o anulaciu. Ziadny ťažky hriech nespachala - nestretla som sa z tým ze by niekto odobroval v ramci kvalitneho rozvoja deti zotrvavanie s nasilnikom a agresorom - mozno tak na dedinách kde je trošku ina mentalita a niektorí knazi sa tam citia ako stredobod vesmiru a prilahlých galaxii.
Okrem toho neexistuje len RKC...mame tu aj Ecav, Bjb, protestantov atd...ani jedny z nich rozvod primarne neuznavaju, ale další sobáš tam je mozný.
Je prirodzene ak niečo niekomu nesedi a nestotoznuje sa s tým, ale mne potom pride neprirodzene ze takýto ludia ziadaju krsty, birmovky a cirkvene sobaše ked im to tam viac menej nesedi...

illyria
25. nov 2015

takze nejake dieta, ktore trpi v detskom domove bude mat milujuceho otca, ktory sa o neho postara a novu velku rodinu a ty mas pocit, ze je to nekrestanske? kks, na slovensku maju ludia riadne pomotane hodnoty a takzvani krestania asi najviac!

sardinka335
25. nov 2015

@cecil36 čo je na tých metaforach nepochopitelne? Nepokradneš, nezabiješ, nescudzoložiš? Pripadne ako tieto pribehy o tých, ktorý napr. uzerničili a vyberali nespravodlivo dane, myto ako napr. ten Zachej a potom sa obratili? stale existuju povodne zvitky - kumrán a daju sa dohladať povodne vyklady a texty. Pointa ostala zachovana.

cecil36
25. nov 2015

@sardinka335 jedno z bozich prikazani je aj nezosmilnis. Preco potom knaz "vystartoval" po mojom kamosovi ked bol dieta? Jaj ci to je ojedinely pripad v cirkvi a vsade sa najde cierna ovca? Cirkev (slovenska specialne) by si v prvom rade pozameta u seba doma. A potom prehodnotit aj vyrok "v dobrom aj v zlom", lebo pranierovat a trestat este obet nasilia v manzelstve, je uz naozaj chrapunske.

sardinka335
25. nov 2015

@illyria kresťania maju najviac pomotane hodnoty? A čo potom moslimovia?