icon

Ako sa pohnúť z miesta a nezhniť za pásom?

25. feb 2020

Každá druhá diskusia o tom, ako máte dobré výplaty, 1500 , dobré materské nie ste odkázané na muža, viete si zarobiť na seba, muži pregambluju 150 000, druhy si kupi trojkolku za 30 000 Proste vidim, že sa v živote nestratíte. Ale po štúdiu na 2 stredných, jedna ekonomiká, jazyk som sa učila Aj, Nj, vodičak, 3 rekvalifikačné kurzy účtovníctvo, PC, sekretárka stále si ta výplata nie je taká, aka by mala byť. Nemám VŠ a tam je pes zakopany. Kolkokrát niekto študuje úplne odveci stavebnú, ale v banke ako prvú prácu má kontrolu finančných tokov
Svieti tam VS v životopise, je to absolvent, tak treba ho do riaditelne posadit. Ja ju nemám a na také pozície ma ani na pohovor nepozvú a dlhodobo viem, že mám v živote naviac. Ale nemôžem sa dostať na vyšší post, bez ohladu, že na to mám predpoklady a riadiť prevádzku napr. mať na starosti xy zamestnancov by som zvládla bez problémov, lebo jednoducho organizačné veci a byť za niečo zodpovedná, robiť pod tlakom mám v krvi a je to pre mňa gombička. Keby som došla na konkurz manažéra, tak ma odtial vyhodia a vysmejú ma. Na druhej strane som v prácach zažila, že sme ako ženy makali a najlenivší chlpa, ktorý pol dňa trávil facebookovaním a pol hodinou na toalete, 70x fajčením a prestávkami
vonku sa akosi prirodzene stal zástupcom vedúceho a bol pripravený na rolu hlavného manažéra.
Bol to chlap a to sa ráta, zažila som to 3x. Takže rodová diskriminácia či privilégia existujú
Preto sa pýtam, v akom odvetví a obore pracujete, kde zarábate nadštandardne
Máte VS vsetky? Robite v banke? Ste manažerky? Všetci vaši muži su ITčkari, alebo aj remeselníci a murári, a vdaka živnosti a vlastnej firme napredujete? Alebo v akom odvetví pracujete? Kde je ten pes zakopaný, že sa nemôžem pohnúť z miesta?

Strana
z4
ledgerka
25. feb 2020

ked myslis ze je naozaj problem iba v tom ze nemas VS tak si to vies stale externe dorobit 🙂 Moja mamka tak dorabala, zacala po 30ke.

lucia147852
25. feb 2020

Áni ja neznám vš a teda zarábala som pred MD viac ako kamošky a VS. Takže len tým to určite nebude.

klarissa25
25. feb 2020

VŠ s tým nič nema...

radkaradix
25. feb 2020

mam VS (Mgr - prekladatelstvo-tlmocnictvo), pocas skoly som excelovala, davali mi prax , aj ked nemuseli, chodila som tlmocit namiesto ucitelov, aj mi dali zarobit, mala som plny zivotopis skusenosti uz pocas skoly. zamestnala som sa preto este pred statnicami v Prahe vo firme ako interna prekladatelka. neskor mi umoznili vratit sa na SR a pracovat pre nich na zivnost, lebo nahradu za mna nedokazali najst a boli so mnou spokojni. ceny si teraz stanovujem sama, to je vyhoda oproti zamestancovi. muz ma VS (Phd), tiez pracuje vo svojom odbore uz od studijnych cias. mali sme stastie, ze sme zistili, co nas bavi a snazili sa byt v tom dobri a stale nas to bavi .. zarabame priemerne dnesnej dobe (cca 1200 kazdy v cistom mesacne), ale sme spokojni. pokryje nam to vsetky naklady, aj hypoteky, aj odkladame.. neviem ci je to VS, je to skor o tom najst sa a ist si za niecim, byt v tom dobry, ukazat, ze nie je lahke vas nahradit.. ked to nejde v zamestnani, nebat sa ist do zivnosti.. nic vsak nie je bez snahy (pokial nie ste z bohatej rodiny)

fokuska
25. feb 2020

Ja robim v medzinarodnej firme, mame cez 4000 ludi a VS je to posledne na co sa pozera.

Neviem v akom meste hladas ponuky, ale podla mna je problem niekde uplne inde a nie v tom, ze si zena a nemas VS. Len sa za to skryvas, lebo je to asi pohodlnejsie povedat.

Napr. u nas ak vies po anglicky aj nemecky a naozaj si taka sikovna a organizacne zrucna ako popisujes, tak by si mala miesto takmer iste.
Ja sama som vo firme vdaka tomu, ze hovorim plynulo po anglicky aj nemecky, odbonr eveci ma doucili a bolo im totalne jedno, ci som skoncila SOU, gymanzium, alebo VS.
Bolo im jednoduche zobrat sikovneho cloveka s jazykmi a za par mesiacov naucit odborne IT a procesne veci ako zobrat odbornika na toto a naucxit ho jazyk...lebo ten za 2-3 mesiace len tak nenaucis.

tyrkysova_kobyla
25. feb 2020

Mam VS, programujem, ale v tejto profesii nie je VS absolutne rozhodujuca

nairia
25. feb 2020

ide o to, kde hladas pracu, lebo ja sa stretavam v poslednej dobe s tym, ze VS uz fakt nie je taka dolezita, pokial je clovek sikovny... problem skor vidim v tom, ze asi chcu prax a tu nemas, lebo ti nikto nedal sancu (radsej dosadia vychcaneho hajzlika, ktory skratka vie ako sa ukazat v tom najlepsom svetle)...

ivkazba
25. feb 2020

No nesúhlasím s tebou vo väčšine toho, čo si napísala. Ja nemám VŠ, začínala som v banke ako sekretárka, končila ako regionálna riaditeľka, dnes podnikám a robím sama na seba (koučujem manažérov a podnikateľov, robím komunikačné tréningy). Partner detto bez VŠ, začínal vo výrobe ako jeden z milióna a dnes vedie tím. Samozrejme je veľa profesií, kde VŠ je absolútna nutnosť (medicína, právo a iné), ale je veľa takých, kde to nepotrebuješ. V bankovníctve som robila 17 rokov a teda VŠ nikto neriešil.

Trošku u teba cítim zatrpknutosť, že sa skrývaš za to, že máš názor že ako žena bez VŠ sa nikam neposunieš. Ale to nie je pravda. Nepíšeš, kde žiješ, kde pracuješ, čo všetko su už urobila pre to, aby si získala lepší job, takže ťažko poradiť ako by si sa mohla potenciálne posunúť ďalej. Ale úplný základ je začať sa pozerať na svet a možnosti pozitívne, pretože negatívny pohľad ti nikdy neprinesie pozitívny výsledok. A prestať riešiť okolie, t.j. neriešiť že iní majú peniaze, auto, dovolenky. Tvoja motivácia má byť niečo iné.

lucilaines
25. feb 2020

Pred MD som pracovala ako personalistka v dvoch velkych firmach, pohovormi na pozicie od robotnikov az po vrcholovych manazerov mi presli desiatky ludi, videla som stovky zivotopisov. Z mojho pohladu ti poviem tolko, ze chyba nie je ani v diskriminacii ani vo VS, chyba je v pristupe “vsetci su na vine len ja nie”. V dnesnej dobe akutneho nedostatku dobrych ludi je VS alebo nebodaj pohlavie naozaj to posledne na co sa pozera. Dolezite su skusenosti, prax a PRISTUP. Naozaj nic viac. Samozrejme ak sa nejedna zrovna o medicinu alebo nejaku specificku pracu, kde je VS vyslovene nevyhnutna. Ak boli povyseni tvoji kolegovia muzi na ukor teba, nebolo to na 99% preto, ze su muzi, ale proste preto, ze boli v niecom lepsi. Takze skus sa skor pozriet na to, co to mohlo byt. Pripade rovno ist za nadriadenym a opytat sa ho uprimne, co chyba tebe, aby si nabuduce bola na ich mieste ty. Urcite ta neposle prec, naopak, bude rad, ze vidi iniciativu.

lenka2710
25. feb 2020

Ja budem mat 30 a rozhodla som sa, že si spravím externe VŠ! Neviem ci si nájdem potom prácu, takú akú by som chcela, ale aspoň si poviem, že som spravila pre to maximum! O pár mesiacov rodim, budem doma a chcem ten čas nejako využiť, ľutujem, že som si ju nespravila hneď po škole! Ale áno, vždy, keď som si dala niekde životopis a nezobrali ma, následne som sa dozvedela, že zobrali niekoho kto mal VŠ! Proste niektorí hľadia len na to, pretože ta ako človeka nemajú šancu spoznať a riadia sa len nejakým papierom!
A ak máš pocit, že ti chyba výška, tak si ju dorob 😉

autor
25. feb 2020

Dakujem za odpovede. Ze nemam hladiet na to, ze mate peniaze dovolenky atd. Clovek ak chce uspiet, sa pyta sikovnejsich od seba na rady. Nebudem predsa medzi bezdomovcami sondovat ako spravit konkurz na riaditela

janickacrazy
25. feb 2020

no zase záleží aj na tom, kde bývaš, lebo platy v BA sú trochu iné ako niekde na východe v zapadlej dedinke a druhá vec je, že je tu aj kopa mamičiek, čo nemali a nemajú 1500 eur výplatu, lebo sa rozhodli, že sa budú viac venovať deťom a rodine, zatiaľ čo muž zarába lepšie, ony sa viac venujú deťom a domácnosti, nepíšeš koľko máš rokov, akú prácu si robila, či máš deti, manžela a ako aj baby písali, tak VŠ si možeš urobiť kludne aj popri práci

bsp39
25. feb 2020

Ak máš strednú ekonomickú, prečo si sa nezamestnala v tomto odbore? Je kopa firiem, ktoré sa účtovníctvu venujú a majú aj veľa zákaziek. Ale pre začiatok by si mala aj z toho niečo ovládať, aby si také miesto získala. Časom sa vypracuješ a môžeš v tom aj podnikať.

hettinka
25. feb 2020

Som učiteľka, po skoro 20 rokoch praxe a xy školeniach som sa “úspešne” dopracovala k platu 1000€ a som vyhoreta, úplne má to prestáva baviť, systém a žabomyšie vojny v kolektíve v prvom rade. Rozmýšľam nás zmenou a na začiatok isto pôjdem v prípade zmeny prace s platom dole a pracovať budem musieť viac. Ale CHCEM sa posunúť a to je hlavne. Treba len urobiť prvy krok.

fokuska
25. feb 2020

Citam este raz ten uvodny prispevok - takze mas strednu skolu ekonomicky zameranu, mas dalsie kurzy tykajuce sa tejto temy, uctovnictva. Co by niektore firmy a podnikatelia dali za dobru uctovnicku.

Nerozumiem celkom co teraz robis, lebo pises, ze nezhnit za pasom - cize robis za pasom? Alebo su teda ta uctovnicka, ale nie si spokojna s platom?

sunny8
25. feb 2020

Vôbec to nie je o VŠ.. môj otec ma ukončenú strednú odbornú školu odbor strojarina a robí riaditeľa a má pod sebou kopec ľudí. Má lepšiu pozíciu ako hocikto s titulom. No ono to nešlo hneď. Musel sa vypracovať a získať skúsenosti. Riaditeľa robí ešte len rok a ide mu k 50tke.

luccija
25. feb 2020

Môj muž nemá VŠ a robí za nadpriemerný plat.VS nie je patent na rozum a dobre miesto.Skor napis z akého kraja si a aký to je dobrý plat?

wena
25. feb 2020

Z pohľadu HR ti môžem povedať, že ty nemáš problém, že nemáš VŠ. Ak sa takto prezentuješ na pohovoroch (riadiť ľudí je gombička a pod.), nečuduj sa, že ťa nikde nevezmú. Na manažérsku pozíciu nemáš a to sa dá usúdiť už len podľa pár tvojich riadkov. Za seba poviem že áno, ja mám super prácu, mám plat ďaleko nad 1500 a max. materskú, muž je na tom ešte niekoľkonásobne lepšie ako ja lebo robí v IT. ALE poznám kopec ludi, ktorí majú to čo my a aj viac a NEMAJÚ VŠ. Makaju na sebe, niektorí majú vlastnú firmu, niektorí sú zamestnanci, ale hlavne nikto z nich si nemyslí že je majster sveta a všetci mu krivdia.

saurian
25. feb 2020

@lenka2710 držím palce aj ja som robila VŠ na materskych, ako vážna sranda 😎

luciab19
25. feb 2020

Akože nehnevaj sa ale z Tvojho príspevku cítim závisť akurát tak a povrchnosť a to je asi Tvoj najväčší problém. O čo Ti ide? To vyjadrovanie koľko zarábate a kde a muži atd mi príde ako že mne starká cukrík nedala a mojej sestre áno, uz aj chcem aj ja! Veď si VŠ dorob. Keď si šikovná pozná sa to, mas skreslene predstavy o tom, že VŠ a hneď mas dvere všade otvorené. A ďalšia vec myslis si, že v tej banke sa koľko zarába ? Nič moc... veď sa vezmi, chod, študuj, presad sa. Čo čakáš tu na koňovi že Ti každý dá patent na rozum? Prezentuješ sa, že vieš všetko, tak asi nie... aj to vyjadrovanie a aj prezentovanie seba samej, veľa robí. Niekedy viac ako mat VŠ

lucyluv
25. feb 2020

Moj muz nikdy nehladel pri zamestnavani ludi na to, ci maju VS, ale ci su schopni a co vedia a taky informatik bez VS ma rovnako skvele ohodnotenie ako ten, co VS ma. A zas firma, kde som robila ja, tiez nikdy neriesila, ci mas VS, oni iba riesili, ci mas zdravy sedliacky rozum a vies jazyk. Takze z mojho pohladu toto vobec nie je vo veci, skor, ze si neveris, podcenujes sa, alebo mozno druhym zavidis a pritom nie je co. Mala som kolegynu s 2 VS (pravo a politologia) a tu sice prijali, ale aj prepustili, lebo proste bola neschopna.

ivkazba
25. feb 2020

Treba čítať poriadne. Nepísala som, že sa nemáš poradiť s ľuďmi, ktorí sú úspešní a majú sa pomerne dobre. Písala som, že nemáš sa nimi zaoberať. Lebo tvoj príspevok začína tým, ako tu všetci majú dobré platy, super prácu atd atd. Tvojou motiváciu máš byť ty, nie iní ľudia.
A súhlasím s tým, čo píše wena. Skús dať do prejavu aj trochu pokory. Nikdy si neriadila ľudí, ale vieš, že by to bola pre teba gombička. To, že človek vie veci organizovať a že nepodlieha stresu neznamená, že bude dobrý manažér. Tieto kompetencie má veľa ľudí a predsa nemajú všetci manažérske kompetencie. A ešte raz zopakujem čo som napísala predtým. Skús zmeniť postoj.

ivkazba
Autor odpoveď zmazal
lenka2710
25. feb 2020

@saurian ďakujem 😂😂 ešte si to premyslím, ale dá sa to, či?? 😂😂

petkaaa
25. feb 2020

VŠ nie je problém. Poznám XY manažérov bez vysokej školy, ktorí sú na veľmi vysokej pozícií a dostali sa tam svojou vlastnou prácou, "ostrými lakťami", húževnatosťou, talentom a inteligenciou. To, že ty si o sebe myslíš, že máš na to byť v riadiacej pozícií a pracovať pod stresom, viesť kolektív a podobne je síce pekné, pravda však môže byť iná. Nezažila si, nevieš. To sú hodiny práce, ktorú možno na prvý pohľad nie je vidno, ale je tam. Aj ja aj partner pracujeme v štátnej správe, on je riaditeľ a preto vidím, koľko práce za tým je a koľko ľudí si o sebe myslelo podobné veci ako ty a pohoreli po prvom roku. Dobre sa ti hovorí, keď si to ešte nezažila a neokúsila, aké je mať reálnu zodpovednosť.

deti95060810
25. feb 2020

každý tu len píše ako sa dá dostať na to správne miesto vďaka húževnatosti a pod. Tak ja neviem, ale ja čo poznám tak to bolo alebo po známosti alebo po politickej línii.
Bolo to aj za komunistov - je to aj teraz....😉
a nejakú húževnatosť si môžeš vopchať za klobúk...😉 Niet nad dobrú známosť...

julia2018
25. feb 2020

Ja som pred MD robila poštárku, potom na priehradke a za mna úplne skvela práca, nadštandardne ohodnotená, skvele zamestnanecké výhody. Ja som bola maximálne spokojná.. kolegyne nadavali jak choré vrany a to zarábali aj o niekoľko stoviek viac ako ja

tilda84
25. feb 2020

Aj ja by som prijala radu ako sa pohnúť, mam 37,vychovávam 2 deti, po rozvode s tyranom. Žijeme u rodičov, spravila som školu ktorá ma strašne zaujimala (zdravotnícky asistent), svoju prácu milujem, no nie a nie zarobiť si viac. Moja výplata sa pohybuje od 570-660.Moj sen je vlastné bývanie, ale asi sa ktomu sama nikdy nedopracujem. Som v práci cez vikendy, sviatky. Voľný čas zas s detmi. Šetriť z tohto sa dá strašne ťažko. Môžeme si dovoliť len 1 dňové vylety raz za čas. Ale milujem svoje deti, do zahranicia by som neišla, srdce by mi puklo.

4stanka4
25. feb 2020

Ehm takto...ja som cukrárka,mám len maturitu a robím ako cukrársky technológ-plat si myslím že z tých lepších.Manžel nemá ani maturitu len výučný list- pracuje ako automechanik/autoelektrikár a zarobí dosť slušne. Takže vôbec to nie je o VŠ. Ja stále tvrdím že my sme taký robotnícky pár a nie nehanbím za to- práve veľa ľudí hovorí že kým oni nezarobia v práci majú smolu,kdežto my si vieme zarobiť aj pomimo.A stále platí-remeslo má zlaté dno 🙂

janickacrazy
25. feb 2020

@julia2018 naozaj? sa mi nechce veriť, ved poštárky u nás majú minimálku, či žiješ niekde v zahraničí?

Strana
z4