Ako sa rozhodnúť a ako ďalej v živote?
Ahojte žienky,volám sa Janka,
somn tu nová,ale čítam vás pravidelne, no odhodlanie napísať sem som nemala,až teraz. Som v poslednom piatom ročníku VŠ, so zameraním na cestovný ruch, a neviem, čo ďalej so životom. Ku frajerovi( kt. je odo mńa v inom meste) sa ešte nechcem nasťahovať, mám 25 rokov, ale neviem,čo so životom. Som na tom už psychicky blbo. Popri škole som si privyrábala v jednej spoločnosti na písanie prác, čo mi celkom slušne vynášalo,lenže boleli ma oči z toho aj hlava. Učím sa na ačka, vždy som bola drič. veľa som sa nacestoala za svoj život krátky.Baví ma to,čo študujem aj to, čo robím,lenže nemám žiadnu víziu do budúcna. Rozmýšľam aj nad psychologom, ale ten mi nič neporadí. Neviem sa rozhodnúť a pohnúť z miesta. Neviem,či chcem ísť do práce, či študovať ďalej, či odísť do zahraničia. veľmi ma láka robiť delegátku, prípadne sprievodkyňu, ale nechcem byť zase od frajera toľké kilometre. Mojím snom je žiť pri mori a tam si nájsť nejakú prácu, nemusím byť ani bohatá. Ale zas na druhej strane chcela by som aj študovať ´dalej, trebárs Phd, no s tým je problém,lebo ako tak pozerám nikde ma nevezmú študovať Phd , jedine tam na škole,kde to študujem a to tam nechcem ostať kvôli viacerým veciam. Nemám šancu sa ale inde dostať. Mňa by to aj bavilo a tak,ale nechcem tam,kde som pokračovať. Rozmýľala som nad pedagogickým minimom, prípadne štátnicou z Angliny, ktorú dobre ovládam,alebo účtovníckym kurzom, či študovať niečo inakšie, napríklad žurnalistiku ale odznova neviem,kto by to financovbal, kedže naši ma už nebudú živiť.a ja na to mať nebudem. Ale nechce sa mi ani pracovať ešte,nejako extra. Ked si pomyslím, že už mám pracovať od 25-ky reálne,tak mi je nanič.Tak neviem, čo so životom, o pol roka sa budem musieť rozhodnúťč, aj skôr,.ale neviem ako a čo dalej. Bola by som rada, ak by ste pomohli nejako, nejaké nápady alebo tak..veľká vdaka
@bubinkaaa praveze ma az prilis vela, odporucam precitat si aj dalsie, nie len uvodny prispevok.
@mihalnickajanicka na doktorat zoberu aj z inej skoly,som toho prikladom.uprednostnili ma pred vlastnym studentom...ak urobis dobre projekt a si sikovna vezmu ta.
@bluff - nie, napr. v BA sa cestovný ruch študuje na Ekonomickej univerzite, Obchodná fakulta, Manažment cestovného ruchu - to je, napr. ako robiť riaditeľa. manažéra hotela či nejakého strediska cestovného ruchu a pod. Kamoška študovala, robí manažérku (riaditeľku) v jednom luxusnom hoteli v BA, predtým otvárala zase pobočku Sheraton hotelov na Slovensku 🙂
Na sprievodkyňu a delegátku nepotrebuješ VŠ, na to stačí kurz (viem, lebo ho mám) a získaš oprávnenie, na predajcu zájazdov nepotrebuješ vari nič, len obchodné nejaké schopnosti 😀
Baby dakujem za vysvetlenie, k comu je dobre studovat 5 rokov nieco tak zlozite ako "cestovny ruch" ... aby mohla byt manazerka v hoteli.
A to ze na Slovensku maju skoly taku uroven aku maju, je prave vysledok bezplatneho studia.
@bluff Prepáč, ale ja si nemyslím, že to je tým, že je bezplatné štúdium. To akože študovať môžu len ľudia čo majú peniaze? u nás práve spolužiaci, čo mali trošku menej peniažkov boli tí ktorí vykazovali najlepšie výsledky a tí čo mali peniažky a známosti prechádzali školu pravou zadnou, len preto, že mali prachy.
Zienky, zamestnavatela nezaujima ci maje pocas studia same Acka a cerveny diplom...jeho zaujima to, aby ste plnili jeho plan.
Chod tamadial kde mas prilezitost. Preco nechces ostat na tej skole kde si ked mas dobre vysledky? Preco nejdes do zahranicia ked ovladas anglinu? Kvoli frajerovi? Keby ta lubil tak by sa ti snazil to ulahcit a bol by ti napomocny. Zabudni trochu na neho a mysli na seba. V prvom rade si ujasni co chces. Studovat sa da aj externe aj popri praci. Urcite ti chyba fyzicka aktivita. Na svoj vek by si mala byt rozhodnejsia niektore zeny maju doma deti a studuju a este ku tomu aj pracuju a ty mas mozno zlaty zivot xy moznoati si slobodna mozes cestovat mas dobre vysledky mozes si vyberat a ty vahas. Nezaspi na vavrinoch a pohni sa dalej cim skor. Potom budes starsia a si uvedomis kolko ai si mohla vyberat a pre lenivost skoncis na vpp.
@katka2602 co ty píšeš je o podplácani pri skúškach. Ďalší problém na slovenských skolach, možno jedna z príčinou sú malé platy učiteľov, a tým zla kvalita tých ci učia na našich vyskach. Zasa problem studia uplne zadarmo. Skoly su na srandu, ziadna prestiz, zadna kvalita. Poznala som takych, co si platili znamky pri skuskach, a robili si aj tri diplomy naraz, ved preco nie. Vysoké školstvo potrebuje úplný zmenu na Slovensku. Budovy Komenskej univerzity sú na rozpadnutie, intraky na Mlynoch jedno getto.
@katka2602 suhlasim, spoplatnovanim skolstva sa nic nevyriesi. Vidime to na sv. Alzbete, tam je denne aj externe studium spoplatnene a urovne je chaba....Samozrejme, cest vynimkam, ktory naozaj studuju a makaju a pracuju v odbore. Problem vidim najm) v tom, ze je to spoplatnene a skola z toho zije cize, aby prezila zoberie kohokolvek- cim viac studentov, tym viac bubasov. Toto nie je riesenie, riesenie je zobrat max 20-25% prihlasenych. Dalsia vec je prieskum uplatnenia absolventov a podla toho zvysovat resp. znizovat pocty studentov. Ale na kieho oneho nam je milion socialnych pracovnikov ked v odbore robi tak 5% alebo absolventov masmedialnej komunikacie ked tu mame 3 vydavatelske domy a +-3 televizie a mohla by som pokracovat...
Problem je, že naozaj nám netreba kvantum sociálnych pracovnikov, ani manažérov hotelov. Keby si mali študenti splácať z platov pozicky, rozmysleli by si na akú školu sa hlásiť. Nebolo by to o tom, že mať diplom. Tým by sa prirodzene zmenšili a zanikli nechcene obory.
@bluff do istej miery suhlasim. Zial...čo je lahko dostupné si nikto nevazi - to je aj čo sa tyka škol. Ziaci nemaju nejake motivacie sa učiť...načo? Ved na kolu odborov sa bez problémov dostanu. Potom tu máme ,,plné kýble,,, odborov ktore realne nepotrebujeme.
@katka2602 bezplatné študium je za tým do istej miery - ved by bol system študentských poziciek a štipendii (bezné v USA a na tom zapade čo tu tak mnohé obdivuju, nehovorím ze ty) a pekne kto chce študovat bude makat - v zmysle učiť sa a nie prechadzat skušky len tak a robit si vyšku len preto lebo je to teraz in a system je hlupo nastaveny.
A kazdy si dobre rozmyslí čo bude študovat. Samozrejme to chce celkovu zmenu - pretoze na to aby niekto robil sekretarku naozaj vysoku školu nepotrebuje, čize, to iste ani zdravotna sestra nepotrebovala mat vyšku a mali sme velmi kvalitne sestry.
@bluff ano toto je ten zacarovany kruh, ze v tomto state sa sere na zdratovnictvo a skolstvo...Samozrejme, tych 20% som myslela pri zmene legislativy. Je mi jasne, ze tak ako je to teraz by to neslo. Ale rovnako to nepojde ani uplnym spoplatnenim skolstva. Uroven pojde radikalne dolu. A k tvojej druhej casti externe studium je spoplatnene vsade a napriek tomu si nik neuvedomuje co studuje, nijako sa tym uroven nezvysila.
@sardinka336 suhlas dnes so strednou skolou mozes robit v tescu za par supov, za ktore ti ani hypo nepriznaju....Je to chyba lebo naozaj na vela odbornych miest staci stredna skola.
@esther03 je to začarovaný kruh. Treba celkovú zmenu, len niekde začať treba. Skoly nikdy samé nezruší a také obory ako sociálne studium, lebo sa tam dostane doslova každý žiadateľ a školy dostávajú platbu per capita. Jedine dopyt/ ponuka môžu niečo zmeniť. Spoplatnenia školstva sa netreba báť, študenti by sami profitovali z väčšej kvality zariadení, pomôcok, ucitelov... a pôžičky by si splácaní ci už popri skole (neviem ako je to teraz, ale za mojich časov študenti nepracovali len vysedávali po krcmach), alebo keď sa po skončení zamestnaju.
@bluff Práve preto, keby sa ešte spoplatnilo štúdium tak ľudia čo na to nemajú, ale majú hlavu by sa tam už nedostali vôbec a bolo by to ešte horšie ako to je teraz. Skôr by sa mali sprísniť príjmačky. To, že sú budovy na rozpadnutie vidím aj ja. A platy učiteľov??? Vysokoškolský učiteľ, docent, profesor majú také platy, že až. Nemyslím, že im treba platy dvíhať.
@bluff ako pisem, externe studium je spoplatnene a tam ja vidim najväcsi problem. Aspon jedna vec dobra sa spravila, ze sa externe oproti dennemu predlzilo. Co sa tyka poziciek, tam je vela premennych. To co je teraz (studentske pozicky je absolutne fiasko a nie je to postacujuce), dalej co by bolo zahrnute v platbe? Kto by pozicky poskytoval? Za aky urok? Kedy by bola splatnost? (kazdy nesiac, po skonceni studia? atd). Nestaci len povedat spoplatnime denne skolstvo. Spoplatnime potom aj zakladne skoly a stredne skoly?
Takisto pre "chudobnych" ale usilovnych a sikovnych studentov by mali byt stipendia. Ja nechcem aby si nemohli ti mudri dovolit skolu, ale aby sa studium nezneuzivalo. Ved same hovorite, v akom zlom stave su vysky. A nic sa nezmenilo za posledne roky, len k horsiemu. Mladi dostanu diplomy a sup na zapad. Ani len z ich dani sa ich studium nesplaca, splacate ho vy, co na Slovensku ostavate. Btw, splacate aj moje studium.
@sardinka336 problém je aj v tom píšeš, že na pozície, kde sa VŠ nevyžaduje si ju zamestnávať žiada napr, pracovná pozícia účtovník na to VŠ netreba, ale 99% zamestnávateľov ju vyžaduje, Tu už pomaly upratovačka bude potrebovať Bc.
Vsak ty sama nevies co chces nechces ist dalekomod frajera ale byvat s nim nechces akoze sory vek 25 rokov! Na pedagogiku ani zurnalistiku nie daj sa na ten cestovny ruch a statnica samti zide aj do buducna aj ako delegatke, ak ta laka to zahranicie a more tak asi tymto smerom momentalne by som sa uberala a co vies /ked nic nevies/ mozno po par rokoch sa rozhodnes inac a od 25 rokov sa sama zivit a pracovat... Vies niekde ta budu boliet oci, niekde ruky, niekde krize a omyl psychologa navstiv je nestranny a povie ti svoj nazor tam nemas co stratit
@bluff Toto je všetko fajn, no bohužiaľ oproti západu sme ďaleko ďaleko pozadu. Nedá sa to za rok všetko zmeniť. Keby boli platy a podmienky ako na západe nech sa páči. Toto ako píšeš sa nezmení, lebo ide zas a znova len o peniaze. Ja som živý príklad, na Ing štúdiu musela jedna pani docentka nechať prepadnúť 5 žiakov, lebo fakulta potrebujem pár eur za opakovanie ročníka (kedže som tam mala známu doktorandku tak mi rovno povedala, že takto to majú každý rok, stále sa niekto musí dobrovolne prihlásiť, čo nedá pár študentom prejsť) Bolo jedno, že som mala celé skriptá + 400 stranovú knihu v hlave, mohla som sa aj na hlavu postaviť a skúšku mi nedala, lebo nemohla. A takto to je všade nie len v školstve, pokiaľ budú na prvom mieste peniaze nič sa nezmení. Vláda sa sťažuje, že mladý skončia školu a utekajú preč, každí druhý je už Ing, Mgr a v podstate dnes už titul neznamená nič, to čo bola niekdy maturita je dnes titul. Nezáleží na kvalite študentov, nezáleží na tom, aby ten čo skončí školu mal aj niečo v hlave a bol prospešný.

@bluff na druhej strane sa ale zase pozri, akú úroveň majú naše vysoké školy....česť pár výnimkám.