Ako sa rozhodnúť a ako ďalej v živote?
Ahojte žienky,volám sa Janka,
somn tu nová,ale čítam vás pravidelne, no odhodlanie napísať sem som nemala,až teraz. Som v poslednom piatom ročníku VŠ, so zameraním na cestovný ruch, a neviem, čo ďalej so životom. Ku frajerovi( kt. je odo mńa v inom meste) sa ešte nechcem nasťahovať, mám 25 rokov, ale neviem,čo so životom. Som na tom už psychicky blbo. Popri škole som si privyrábala v jednej spoločnosti na písanie prác, čo mi celkom slušne vynášalo,lenže boleli ma oči z toho aj hlava. Učím sa na ačka, vždy som bola drič. veľa som sa nacestoala za svoj život krátky.Baví ma to,čo študujem aj to, čo robím,lenže nemám žiadnu víziu do budúcna. Rozmýšľam aj nad psychologom, ale ten mi nič neporadí. Neviem sa rozhodnúť a pohnúť z miesta. Neviem,či chcem ísť do práce, či študovať ďalej, či odísť do zahraničia. veľmi ma láka robiť delegátku, prípadne sprievodkyňu, ale nechcem byť zase od frajera toľké kilometre. Mojím snom je žiť pri mori a tam si nájsť nejakú prácu, nemusím byť ani bohatá. Ale zas na druhej strane chcela by som aj študovať ´dalej, trebárs Phd, no s tým je problém,lebo ako tak pozerám nikde ma nevezmú študovať Phd , jedine tam na škole,kde to študujem a to tam nechcem ostať kvôli viacerým veciam. Nemám šancu sa ale inde dostať. Mňa by to aj bavilo a tak,ale nechcem tam,kde som pokračovať. Rozmýľala som nad pedagogickým minimom, prípadne štátnicou z Angliny, ktorú dobre ovládam,alebo účtovníckym kurzom, či študovať niečo inakšie, napríklad žurnalistiku ale odznova neviem,kto by to financovbal, kedže naši ma už nebudú živiť.a ja na to mať nebudem. Ale nechce sa mi ani pracovať ešte,nejako extra. Ked si pomyslím, že už mám pracovať od 25-ky reálne,tak mi je nanič.Tak neviem, čo so životom, o pol roka sa budem musieť rozhodnúťč, aj skôr,.ale neviem ako a čo dalej. Bola by som rada, ak by ste pomohli nejako, nejaké nápady alebo tak..veľká vdaka
@mihalnickajanicka
Sri Lanka nič moc na chvalenie sa...
@mihalnickajanicka ja by som na tvojom mieste šla do zahraničia, ja som tiež bola po škole, ale nie dlho.... možeš si vybrať nejakú prímorskú krajinu, s dobrou angličtinou si nájdeš prácu vždy, naučíš sa prípadne nový jazyk a budeš odkázaná len sama na seba, spoznáš nových ľudí a časom možno prídeš na to, čo by si v živote chcela...priatel ked chce, može ísť s tebou...a vrátiť sa možeš vždy. si mladá kočka, pocestuj kým sa dá.... pre mna to bola najlepšia škola života, prísť do cudzej krajiny a nemať kde bývať a ani prácu som nemala 🙂 tot moj názor
@mihalnickajanicka
mas 24 rokov. ci uz ostanes kdesi na skole, alebo nie, pracu si najdi za kazdu cenu. pre vlastne dobro.
predstav si zamestnavatela, ktorému prides raz na pohovor a na otazku o praxi povies, ze pisala si nejake tie prace ako brigady, takze prax moc nemas, ale zato mas cerveny diplom a doktorat.
asi bude nasledovat otazka: a co nam vdaka tomu viete ponuknut naviac?
takze: co budes vediet ponuknut viac nez ostatni uchadzaci?
dalsia vec: materstvo. nemozes natahovat studium, a potom rovno prejst k svadbe a na MD (alebo iba MD, zalezi od okolnosti), lebo uz pride ten vek. nech je to ako chce - zas ti to len ukroji cas bez praxe.
alebo budes dobiehat prax pocas MD (niezeby to neslo, ale predsa len to mal byt cas matky pre dieta).
alebo je mozne, ze sama seba prinutis materstvo odlozit.
ak teda nemas vyhliadku na nejake akademicke, ci vedecke miesto na nejakom institute, kde ti doktorat bude naozaj na uzitok, tak radsej uprednosti pracu. dalsi titul si vies dorobit vzdy (s tvojimi schopnostami ako ich opisujes).
otazka je, ci ti prinesie aj inde nejake vyhody, alebo je to skor iba tvoja potreba ho mat (lebo nakoniec to bude iba papier doma v sufliku, alebo par pismenok v OP a na vizitke).
v dnesnej dobe si to ty, kto musi zamestnavatela presvedcit. a cim starsia, tym sance klesaju, ak v tebe bude vidiet sice hlavu vyborne vystudovanu, ale bez prinosu. alebo ta nebude vediet adekvatne ohodnotit a staci mu menej studovany clovek (poznam ludi, ktorých nevzali, lebo boli pre firmu az prilis vzdelani. proste prevzdelani.)
dalsia vec: skusenosti v pracovnom procese a schopnost prevziat za seba plnu zodpovednost, teda uzivit sa. dokonca sa stat budúcou oporou rodicov, keby mali problemy s prezitim (stava sa kadeco) - to ti umozni iba praca, nie skola.
a posledna vec: mas VS a vyhliadku na cerveny diplom a doktorat. budu od teba ocakavat, ze aj chovanie budes mat ine. vyjadrovanie prepracovanejsie, premyslenejsie, sposob vysvetlovania (argumentacie) s prihliadnutim na mozne nedorozumenia, aby si im predisla.
takze namiesto utesovania sa tym, ze ti pisali do IP, ake su tu hlupane a nemas si ich vsimat, si vezmi poucenie hodne budúcej doktorantky. nie oprskovanie sa, ze toto tu je jedno debilne forum a tvojou chybou bolo iba to, ze si sem napisala. ale uvedomenie si, ze ta chyba bola hned v uvode, ked si veci formulovala tak rozporuplne, ze nepochopenie sa dalo cakat (teda ja som rovno vedela, ze si koledujes o studenu sprchu. a verim, ze mnoho dalsich ti vedelo predpovedat buduci vyvoj tiez len co si ti precitali.).
a zapamataj si jedno: nikdy v zivote, ked stojis na razcesti a nevies, co dalej, nenacuvaj ochotne laskavym hlasom, co hovoria, ze o nic nejde a vsetko je v poriadku. je to mile, ale ty citis, ze tvoj zivot nie je v poriadku a teda urcite nie je. jedine, co tym ziskas, je ukolisanie sa, zdrzanie a stagnaciu dlhsiu, nez mohla byt (kludne aj o rok dlhsiu). sice spociatku necitlivy, ale efektnejsi je kop do zadku.
asi ako viac si zapamatas z hodin prísnych nekompromisných profakov, ako od tych laskavych, co odpustaju.
nečitala som odpovede vyskušaj lifecouching...ale najme dlho nevahaj a ten prvy krok už urob
@mihalnickajanicka prepáč, ale takto sa vysokoškolskí ľudia nevyjadrujú, ako čítam každého len dookola osočuješ...
Veď rob čo ťa baví. Teda aj ja mám rada cestovanie a chcela by som žiť pri mori, ale zatiaľ tam chodím len na dovolenky, neviem či sa to podarí. Momentálne sa mi najviac páčilo v Španielsku na Mallorce a to som to ho pobehala dosť. V prvom rade, tieto ženy ,nevedia po čom túžiš. Takže odpovedať sa ani veľmi nedá.
Sama si napísala, že rodičia ťa živiť nebudú. Z toho čo si napísala, by som urobila na tvojom mieste toto. Ukončila by som tú školu, píšeš, že máš ačka, takže problémy nebudú. Potom by som si našla nejakú prácu, delegátky, alebo animátorky pri mori. No a dalej by sa uvidelo, čo by život priniesol. Pretože človek plánuje, ale to čo sa stane v budúcnosti, môže byť úplne odlišné. Ži život podľa seba, aby si nelutovala potom, že si si nesplnila sny..
@lalinko2010 ja už aj stromček, a to od začiatku adventu, 7 druhov koláčov, dve deti, zhodou okolností v tomto chaose choré, v práci zmeny, a tiež niekoľko škôl popri práci... tak ale to sme my
@moncici3103 jáj to som si kedysi aj ja myslela, že VŠ vzdelaní ľudia, už by mali byť na určitej úrovni, ale život ma vyviedol z omylu. Sú veru všelijakí, veď sme ľudia a VŠ titul veru veľa vecí nezaručuje, čo sa týka správania, vyjadrovania a pod.
@kvetinka75 čím vyšší titul, tým väčší idiot! česť výnimkám.
@mihalnickajanicka Oddychni si,potrebuješ pauzu 🎄
@lalinko2010 to bude určite tým, že múdrosť sa získava životnými skúsenostami. Takže ten, kdo sedí v lavici do 30 tky, žije u rodičov zo zvyklosťami ako dieťa, tak nebude múdrejší, ako osoba, čo pracuje od 19 tich rokov, stará sa o domácnosť, dieťa, svoj život na svoje náklady. 🙂
@slimstar presne tak!

@mihalnickajanicka a bacha na mocove cesty, nie ze ta tam na tej Sri Lanke ofukne....... 😝
Prax je nadovsetko, na skolu by som sa az tak nesustredila, dnes nemam pocit, ze by sa na to zamestnavatelia nejak zameriavali... phd ani cerveny diplom nic nezarucuju - a obe mam 😀 nijak ma to nikdy nezvyhodnilo, skor prekvapilo, preco clovek, co nechce ostat na akademickej pode (alebo akoze v tom smiesnom slovenskom akoze vyskume), vobec robi phd, kedze to nejaky vazny prinos pre biznis nema. A suhlasim s damami predo mnou, treba si plnit sny a ist za svojim od mladeho veku - NIC okrem zdravia nie je pre pracu podstatne, aj v 30tke ci neskor este mozes zmenit karieru, dorobit si titul ci cokolvek ine... zivotne skusenosti su naozaj omnoho dolezitejsie nez dake tituly, ci uz akademicke, alebo kvazi firemne 🙂
@mihalnickajanicka ak ti mozem poradit, chod k tomu moru - mozno budes ako ja, ze zistis, ze to nie je nic pre teba a lepsie je, ked to zistis teraz ako neskor - ja som chcela vzdy robit vonku, ale kazdy na mna tlacil, ze nemam vymyslat hluposti, frajer robi na SK, mam byt rada, ze mam robotu a podobne kraviny... dlho som snivala, ale dala na cudzie reci, medzitym sa s frajerom rozisla atd atd - nakoniec som sa von dostala na to, aby som zistila, ze to nie je nic pre mna aj napriek fajn praci :D mala som to urobit hned a nemusela som stravit x rokov s pocitom, ze sa o nieco ukracujem a usetrila by som si viacero starosti (netreba rozvadzat)... ale dobre tak, ak by som nesla ani teraz, lutovala by som asi do smrti :D
@katrinka8
len pre objasnenie - titul profesor, ti prezident neudelí len tak, najskôr musíš splniť kritéria prepísané akreditačnou komisiou, prebieha inauguračné konanie a ešte rozhodujú vedecke rady ako fakulty tak i samotnej vysokej školy, potom to celé kontroluje ministerstvo a pán prezident dostane iba návrh, aby daného profesora vymenoval - čiže nie je automatické, to len tak pre objasnenie 😉
Zdravím Vás dámy. Úplne náhodou som sa dostal na túto stránku, resp na túto debatu. Toto je moja úplne prvá reakcia, tak mi prepáčte prípadnú neobratnosť. Predpokladám, aj keď ide o čisto dámsky flame, čo sa tu rozhorel, že aj chlap je oprávnený sa vyjadriť. Pisateľka úvodného príspevku by sa zrejme mala zamyslieť, nad sebou, aj nad faktom, že jej ďalšie reakcie vyvolali celkom dosť negatívnych odoziev😃 asi to nebude náhoda, pokiaľ teda dotyčná neverí na anonymné spiknutia a komploty. Ako vravieval moj dedo : aj keď veľké tituly, často prázdno v škatuli....muža takéhoto typu sme zvykli označovať slovom chuj😀, prípadne prívlastkom chuj intelektuálsky. Prirodzene, nemá to nič spoločné s IQ, komu není shúry dáno, v apatice nekoupí, ako vravia bratia Česi. Pisateľka by v rámci rozseknutia svojej priam shakespearovskej dilemy mala ísť mrknúť na deň dva na detskú onkológiu, prišla by na iné myšlienky istotne....len toľko k tomu. Čo je však pozitívne, vidím, že správne baby a ženy, aspoň tu v tejto debate, prevažujú drvivo. S úctou, pozdravom, a prianím pokojných sviatkov,
Dan
@daniel69 už jej tu bolo navrhnuté, aby išla na pár dní na onkológiu (nepochopila - váži si svoje zdravie - chválitebné ), aby pochopila čo je vážny a "vážny" problém
@mihalnickajanicka mám 21r. neter, študuje medzinárodné vzťahy, dokonca teraz 1 semester v zahraničí, vie presne čo chce, ide si za svojím , dokonca uvažuje nad ďalším štúdiom v zahraničí. Nič v zlom, ale čo si čakala, že aké odpovede dostaneš? Niečo konkrétne? Nie, nepoznáme ťa, nemáme odkiaľ a čakáš konkrétne odpovede? Máš 25 rokov, ja som v tvojom veku už bola po škole a pracovala som v Nemecku. V prvom rade sa porozprávaj s priateľom, či váš vzťah vôbec má perspektívu, ty deti nechceš, tak načo sa viazať, keď nemusíš. Len si sa ukázala ako nadradený arogant, že ty máš titul,no a čo. Ja ho nemám, môj mm dokonca nemá ani maturitu a má super prácu, super platenú, ani titul ani červený diplom nepotrebuje.
Mala som šéfku, ktorá má titul Mgr. a mala pocit, že je jediná na Slovensku s titulom, všade sa s ním oháňala a ako to dopadlo? Každému je na smiech, nik ju vážne neberie, lebo všetko riešila ako ty, iba každého urážala......
nooo boze, a ja bude sviatkovat doma...ja si fajne zakurim, zabalim do mojej oblubenej deky, otvorim knihu a budem len jeest----a jeest----a jeest....Ja mam Sri lanku totalne v prdely..moja, keby si povedala taky Cernobyl..alebo transibirsku magistralu tak poviem: "kurwa, to dievca je fakt cislo! Ona nas vsetky schova vo vacku.." Kde je dobrodruznost, skusit zazit nieco nove, nepoznane??? Ci ten tvoj chlap sa ma len na welnesiky, a lyzovacky a bla-bla-bla??? Slaaaabota moja....minuly rok som si odkrutila 3 dnovy spoznavaci vyletik v Cernobyle...to bolo ine kafe do zivota! Takze taka Sri lanka je light kafeeeeee....sorry....
@lubkavargova1 ta co si, s vyletom do Cernobylu sa neda chvalit na socialnych sietach ani na fakulte......
@lubkavargova1 moja...Si moja krvnaaaaa....Ja som za oných čias tu transsibirsku dala..Teda nie celú...Len 3 dní..Potom sme vystúpili s jednou kirgizkou...Nezabudnuteľné zážitky...Dezurnaja, byliny, a všetko (nedá sa povedať len vodka) čo malo nad 50℅... Som si dala záväzok že do 50ky ju dám s tou istou kamarátkou celuuu...
@mihalnickajanicka Janka, necitala som celu diskusiu, tak uz možno budem trochu mimo, ale poviem ti, ako som to riesila ja po VS - chcela som aj dalej studovat aj pracovat, takze som si robila PhD u nas na univerzite -tam som aj ucila a zaroven som pracovala na plny uvazok v institucii zaoberajucej sa fondami EU. Neriesila som kolektiv v skole, chodila som tam len minimalne, to co som musela - zasadnutia katedry, ucenie a skusanie. Neviem, ci by sa ti to dalo, ja som mala stastie, ze som ucila rektorov predmet, takze privrel oci - no trochu s nevolou. Zaroven som pracovala, sef mi dovolil odbiehat si do skoly, ked som potrebovala, samozrejme pracu som si musela urobit. Mala som dva prijmy, robila som, co som chcela, bol to moj sen. A ta sloboda a cas, pokial som nemala deti, ach to sa neda teraz porovnat, kde mam tri. Som stastna, ze som využila svoje moznosti, z práce som často cestovala do zahranicia, takze ani teraz po detoch nemusim stresovat, co s pracou a ako sa uplatnit. Tym ta chcem len trochu povzbudit, aby si sa nebala novych vyziev - chapem, je to stresujuce, predsa len je to nova zivotna situacia. Vyuzi naplno cas pokial nemas deti, neboj sa, ak sa ti nebude pacit v skole na doktorate, pripadne v praci, mozes to vymenit, ved este nemas zavazky, aby si si potom nevycitala, ze napr. nemas po detoch potrebnu prax a pod. Ver mi, potom je to uz narocnejsie. Takze hor sa s odvahou do toho, drzim ti palce.
@puklica13 zeny, idem s vami........
@obsadenemeno na tú transsibírsku? môj chlap by isto šiel, konečne by vedel čo je poriadna zima a ja by som sa pridala k vám samozrejme 🙂
@slimstar psst ale ticho , robí to čo ho baví ( večné deti - hrajká sa na bagroch, drvičoch a pod.) , ale všetko je o zamestnávateľovi a o zamestnancovi
@tanyja jo, transsibirska je mojim snom od skoly...... 😔

@efka_k vzdelanie má, ktoré jej bude akurát tak na dve veci, nakoľko ona má hlavu na niečo iné nie na to čo vyštudovala.
ale u nej chýba niečo.....tá inteligencia!